Gå til hovedinnhold

ABC for sparing i fond - "Alt" om aksjefond

Mange ønsker å spare smart og framtidsrettet. Med lang sparehorisont er aksjefond en god mulighet til å få god avkastning på sparepengene dine i årene som kommer, på tross av tidvis fall på verdens børser og økonomisk sykluser som kommer og går. Det er viktig å ha en riktig sammensatt portefølje av fond og å gjøre jevnlig vedlikehold av porteføljen. Du må tenke langsiktig, spesielt i tider med store svingninger i verdiene av selskapene på børsene. Du skal jo tross alt ikke ta ut pengene før kanskje om 10, 15 eller 30 år. Det er viktig å huske på dette når du skal spare i fond, og det er disse forholdene du kan få en bedre forståelse for gjennom de artiklene som du henvises til nå.

Denne bloggen har nå 136 artikler om sparing i fond.

(Oppdatert mars 2025)
All økonomisk historie viser at det over tid blir vekst i verdensøkonomien. Dette er ypperlig framstilt gjennom Holberggrafene, som viser de siste 50 års utvikling for globale aksjer.

Holberggrafene påsken 2024

Skal vi oppsummere svært kort det aller viktigste for deg som investerer i aksjefond med et langsiktig perspektiv, så er det følgende, slik jeg ser det: Invester hoveddelen av dine sparepenger i et bredt globalt indeksfond!

Når du investerer i aksjefond kan du velge mellom blant annet disse regionene og gruppene:
  • Norske fond (investerer i det norske aksjemarkedet)
  • Nordiske fond (investerer i de nordiske aksjemarkedene)
  • Europeiske fond (investerer i de europeiske aksjemarkedene)
  • Asiatiske fond (investerer i de asiatiske aksjemarkedene)
  • Globale fond (investerer i de globale aksjemarkedene)
  • Fremvoksende markeder (investerer i Sør-Amerika, Afrika og Asia)
  • Bransjefond (investering i områder som teknologi, finans, helse, bærekraft og eiendom)
Med dette som bakgrunn, vil jeg nå gi deg en oversikt over tema og områder det kan være greit å vite litt om, når du skal investere i fond. Dette er en fondsblogg for folk flest, og det er lagt vekt på at artiklene skal være skrevet på en enkel og folkelig måte. De skal belyse det å investere i fond, uten for mye bruk av teknisk språk og fremmedgjørende begreper. Samtidig vil du bli kjent med en del sentrale kunnskapsområder, som det er vil tjene dine investeringer å ha litt innsikt i, når du skal plassere sparepengene i aksjefond.

Mine årlige, halvårlige og kvartalsvise fondsrapporter er også tatt med. Alle rapportene er skrevet på omtrent samme mal, men er blitt utviklet over tid, så her får du den best oppdaterte oppsummeringen i den siste rapporten. I rapportene får du presentert min investeringsfilosofi og plan i en kortfattet versjon.

Dette er altså en oversikt over alle artikler som er skrevet om fond på denne bloggen, slik at du på ett sted skal kunne få oversikt over "det meste" av det som er aktuelt på fondsfronten. Etter hvert som det kommer nye aktuelle artikler for disse områdene, vil de bli lagt til i denne oversikten.

Helt til slutt vil du finne henvisning til andre blogger, og ikke minst gode podcaster, som både gjør det gøy å spare og inviterer deg til å lære mer om både aksjer og fond.

Kom i gang med sparing - startpakken!

Få en innføring i aksjefond - lær deg litt mer om det grunnleggende!

Få en innføring i indeksfond - enkel og billig sparing!

Få en innføring i ulike typer fond - utvid horisonten!

Hvordan bygge en robust og diversifisert fondsportefølje?

Om å være investor

Forstå litt mer om markedet og fondssparing!

Kvartals- og månedsrapporter fra min fondsportefølje:

2025:

2024:

Tidligere år:

2019

2020

2021

2022

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. 

Kommentarer

  1. Hei. Hvor finner man en total oversikt over hvilke selskap som er del av et spesifikt fond?

    SvarSlett
  2. Hei!

    Hos Morningstar finner du de 10 største plasseringene/aksjene. Det samme finner du på fondets detaljopplysninger på din spareplattform, men disse opplysningene hentes fra Morningstar.

    Hvis du vil ha alle plasseringer, må du vanligvis gå til forvalter. Problemet er at flere av disse også bruker nettopp Morningstar, som viser deg kun de 10 største plasseringene. Derfor er det ikke alltid like enkelt å få oversikt over alle plasseringer fondet har. Rådet er å forsøke forvalter: DNB for DNB-fond, KLP for KLP-fond, osv.

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Fondsavkastning for folk flest 1. kvartal 2025

I denne artikkelen presenteres en analyse av avkastningen til fond som er blant de mest populære sparevalgene for nordmenn. Dette er basert på statistikk fra fondsforvaltere og avkastningstall fra Morningstar, og gir en oversikt over utviklingen i aksjemarkedene og hvordan denne har påvirket avkastningen for ulike fondstyper. Jeg har også satt sammen 5 ulike fondsporteføljer, som vi vil følge i denne rapporten framover. Dette tar jeg med for å gjøre det praktisk og anvendbart, der du også kan få litt tips og ideer til ulike typer porteføljer. Avslutningsvis vil denne kvartalsrapporten oppsummere de hovedfunnene som framkommer i fondsoversiktene, og presentere en enkel investeringsplan som gir deg som leser noen praktiske råd for fremtidig sparing. Lesetid artikkel: 5-10 minutt  -  CoPilot  har gjort avkastnings-beregningene for porteføljene og artikkelbildet er generert av KI. Kortfattet oversikt over kvartalsrapporten Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene Begrunnels...

Hvilke norske aksjefond for folk flest har slått indeksen?

Skal du velge aktive eller passive aksjefond til porteføljen din? Ja, takk begge deler, vil jeg si med en gang, og jeg skal begrunne dette i denne artikkelen. På samme tid holder jeg fast på, slik jeg har skrevet om i mange år, at fundamentet for din sparing bør være i et billig globalt indeksfond. Lesetid artikkel: 6 minutt - CoPilot og Gemini har vært medforfatter av artikkelen og generert artikkelbildet. I følge Morningstar registrerte indeksfond innstrømninger på 747 milliarder dollar globalt i 2022, mens deres aktivt forvaltede motparter tapte 1.276 milliarder dollar. Med det klarte indeksfondene å øke sin andel av det globale markedet med 2,3% til 38%. Dette har ikke vært en kortsiktig trend, da indeksfondenes markedsandel vokste med omtrent 1% per år mellom 2008 og 2013, for så å ta fart og øke med 2% per år fra 2015 til 2020. I 2021 og 2022 økte indeksfondenes markedsandel av totale forvaltede aktiva med henholdsvis 2,45% og 2,31%. Flere og flere velger indeksfond! Forskning vi...

Kan amerikanske aksjer bli for dominerende i folk flest sine porteføljer?

De syv teknologigigantene Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia og Tesla, ofte referert til som "The Magnificent 7" , har hatt en enorm innflytelse på utviklingen til S&P 500-indeksen de siste årene. Deres markedsverdi har vokst betydelig, noe som har ført til at de utgjør en stadig større andel også av den globale indeksen. Denne konsentrasjonen reiser spørsmål om risiko og diversifisering for investorer . Er det fornuftig å ha en såpass stor eksponering mot disse syv selskapene, og hvordan kan man eventuelt redusere denne eksponeringen i en fondsportefølje? Lesetid artikkel:  9 minutt -  CoPilot  og Gemini har vært medforfatter av artikkelen, bidratt i oversettelser og generert artikkelbildet. Dette er en svært aktuell problemstilling for mange fondsinvestorer, som typisk har bygget sin portefølje med et globalt indeksfond som fundament. Dette er de 10 største selskapene i det populære globale indeksfondet KLP AksjeGlobal Indeks  , der de 7 største h...

Når er et rentefond aktuelt for porteføljen?

Rentefond har vært litt i vinden de siste månedene. Det har vært noen medieoppslag, der analytikere har uttalt eksempelvis følgende: "Nå satser flere på alternativ til aksjer", "Bedre utsikter for renteplasseringer?" og "Rentene øker og børsene faller". Flere podcaster har også satt fokus på rentefond og hva man kan forvente av utvikling i disse, med stadig stigende renter. Noen vil også hevde at det er smart å ta ned risikoen i porteføljen og å sikre deler av kapitalen i rentefond. Det gjør de store pensjonsleverandørene. Med høy inflasjon vil i alle tilfelle penger på bankkonto tape seg i verdi. Er bankrenten på 1 % og inflasjonen på 5 %, så har du en negativ utvikling for kapitalen din på 4 %. Da vil rentefond i noen tilfeller være et godt alternativ til banksparing, for å oppnå noe mer avkastning, fortsatt med rimelig lav risiko. På denne bloggen skriver jeg stort sett om aksjefond, men jeg har fått noen spørsmål om rentefond og forsøker derfor å skriv...

Årsrapport for fondsporteføljen 2024

 Årsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste år og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Verdensregioner Aksjesektorer og  Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksjestatistikk  Innsikt investering og fon...