Gå til hovedinnhold

ABC for sparing i fond - "Alt" om aksjefond

Mange ønsker å spare smart og framtidsrettet. Med lang sparehorisont er aksjefond en god mulighet til å få god avkastning på sparepengene dine i årene som kommer, på tross av tidvis fall på verdens børser og økonomisk sykluser som kommer og går. Det er viktig å ha en riktig sammensatt portefølje av fond og å gjøre jevnlig vedlikehold av porteføljen. Du må tenke langsiktig, spesielt i tider med store svingninger i verdiene av selskapene på børsene. Du skal jo tross alt ikke ta ut pengene før kanskje om 10, 15 eller 30 år. Det er viktig å huske på dette når du skal spare i fond, og det er disse forholdene du kan få en bedre forståelse for gjennom de artiklene som du henvises til nå.

Denne bloggen har nå 117 artikler om sparing i fond.

(Artikkel oppdatert mars 2024)
All økonomisk historie viser at det over tid blir vekst i verdensøkonomien. Dette er ypperlig framstilt gjennom Holberggrafene, som viser de siste 50 års utvikling for globale aksjer.

Skal vi oppsummere svært kort det aller viktigste for deg som investerer i aksjefond med et langsiktig perspektiv, så er det følgende, slik jeg ser det: Invester hoveddelen av dine sparepenger i et bredt globalt indeksfond!

Når du investerer i aksjefond kan du velge mellom blant annet disse regionene og gruppene:
  • Norske fond (investerer i det norske aksjemarkedet)
  • Nordiske fond (investerer i de nordiske aksjemarkedene)
  • Europeiske fond (investerer i de europeiske aksjemarkedene)
  • Asiatiske fond (investerer i de asiatiske aksjemarkedene)
  • Globale fond (investerer i de globale aksjemarkedene)
  • Fremvoksende markeder (investerer i Sør-Amerika, Afrika og Asia)
  • Bransjefond (investering i områder som teknologi, finans, helse, bærekraft og eiendom)
Og det er smart å kjenne til at aksjefond (både indeksfond og aktivt forvaltede) baserer seg på indekser. Hvilke indekser bør man så dekke gjennom sine fonds-investeringer? Her vil jeg gi deg en oversikt i prioritert rekkefølge:
  1. MSCI World Index - Verdensindeksen (dekkes typisk av indeksfond som KLP AksjeGlobal Indeks  og DNB Global indeks). Består av ca 1500 selskaper.
  2. MSCI World ESG Leaders Select - Verdensindeksen justert med ESG-krav, som plukker ut ca halvparten av selskapene i MSCI World Index (følges av Kron Indeks Global og Nordnet Indeksfond Global ESG). Består av ca 700 selskaper.
  3. MSCI Emerging Markets Index - Fremvoksende markeder (dekkes typisk av indeksfond som KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II og DNB Global Emerging Markets Indeks). Består av ca 900 selskaper.
  4. MSCI ACWI - Alle markeder (dekker både indeks 1 og 3). Dette er en "kinder-egg-indeks", som egentlig dekker det aller meste av markeder (dekkes typisk av indeksfond som KLP AksjeVerden Indeks og Storebrand Indeks Alle Markeder). Består av ca 2100 selskaper.
  5. MSCI Europe - Europa (dekkes typisk av indeksfond som KLP AksjeEuropa Indeks III og DNB Europa Indeks). Består av ca 400 selskaper.
  6. MSCI Nordic Countries - Norden (dekkes typisk av indeksfond som KLP AksjeNorden Indeks og DNB Norden Indeks). Består av ca 200 selskaper.
Du har også indekser som dekker bransjer, slik som eksempelvis MSCI World Information Tech og S&P Global Clean Energy. En god oversikt over indekser finner du hos Morningstar.

Med disse tingene som bakgrunn, vil jeg nå gi deg en oversikt over tema og områder det kan være greit å vite litt om, når du skal investere i fond. Dette er en fondsblogg for folk flest, og det er lagt vekt på at artiklene skal være skrevet på en enkel og folkelig måte. De skal belyse det å investere i fond, uten for mye bruk av teknisk språk og fremmedgjørende begreper. Samtidig vil du bli kjent med en del sentrale kunnskapsområder, som det er vil tjene dine investeringer å ha litt innsikt i, når du skal plassere sparepengene i aksjefond.

Mine årlige, halvårlige og kvartalsvise fondsrapporter er også tatt med. Alle rapportene er skrevet på omtrent samme mal, men er blitt utviklet over tid, så her får du den beste oppsummeringen i den siste rapporten. I rapportene får du presentert min investeringsfilosofi og plan i en kortfattet versjon.

Dette er altså en oversikt over alle artikler som er skrevet om fond på denne bloggen, slik at du på ett sted skal kunne få oversikt over "det meste" av det som er aktuelt på fondsfronten. Etter hvert som det kommer nye aktuelle artikler for disse områdene, vil de bli lagt til i denne oversikten.

Helt til slutt vil du finne henvisning til andre blogger, og ikke minst gode podcaster, som både gjør det gøy å spare og inviterer deg til å lære mer om både aksjer og fond.

Kom i gang med sparing - startpakken!

Få en innføring i aksjefond - lær deg litt mer om det grunnleggende!

Få en innføring i indeksfond - enkel og billig sparing!

Få en innføring i ulike typer fond - utvid horisonten!

Hvordan bygge en robust og diversifisert fondsportefølje?

Om å være investor

Forstå litt mer om markedet og fondssparing!

Kvartals- og månedsrapporter fra min fondsportefølje:

2024:

2023

Tidligere år:

2019

2020

2021

Avslutningsvis noen gode oppsummerende investeringsråd fra Holberggrafene:
---
Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. 

Kommentarer

  1. Hei. Hvor finner man en total oversikt over hvilke selskap som er del av et spesifikt fond?

    SvarSlett
  2. Hei!

    Hos Morningstar finner du de 10 største plasseringene/aksjene. Det samme finner du på fondets detaljopplysninger på din spareplattform, men disse opplysningene hentes fra Morningstar.

    Hvis du vil ha alle plasseringer, må du vanligvis gå til forvalter. Problemet er at flere av disse også bruker nettopp Morningstar, som viser deg kun de 10 største plasseringene. Derfor er det ikke alltid like enkelt å få oversikt over alle plasseringer fondet har. Rådet er å forsøke forvalter: DNB for DNB-fond, KLP for KLP-fond, osv.

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Blir India den nye vekstmotoren i fremvoksende markeder?

De siste 2 årene har jeg fulgt litt ekstra godt med i fremvoksende markeder. I starten av 2023 skrev jeg en artikkel, der jeg begrunnet hvorfor fremvoksende markeder bør ha en plass i en fondsportefølje. Selv har jeg hatt et indeksfond fra KLP i porteføljen i mange år, som nettopp dekker disse interessante vekstmarkedene i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Avkastningen har vært varierende og til tider mager.  For 1 år siden var optimismen litt tilbake. Etter pandemien skulle det nå komme vekst i Kina. Det gjorde det ikke, og Kina har mistet vekt i indeksen for fremvoksende markeder med nesten 4 % det siste året. Enkeltår har vært solide for indeksen, med et 2023 som endte på i underkant av 10 % mot Verdensindeksens 24,5 %. Denne negative forskjellen går imidlertid inn i et mønster, som nå har holdt seg i 10 år. Fremvoksende økonomier ga bedre avkastning enn det globale aksjemarkedet i periodene fra 1988-1994 og fra 2001-2010. Det begynner å bli en stund siden! Ser vi på annualisert avkastni

Kvartalsrapport for fondsporteføljen 1. kvartal 2024

 Kvartalsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste kvartal og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Regioner Aksje- og rentesektorer Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksje- og rentestatistikk  Noen generelle lese- og lyttetips for deg som

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje?

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje

Det er store prisforskjeller på fond!

I denne artikkelen oppsummerer jeg hovedfunnene i prisundersøkelsen som Finanstilsynet publiserte 14.02.24. Denne viste betydelige prisforskjeller på ett og samme fond fra ulike tilbydere.  Undersøkelsen omfatter 17 fondstilbydere og 67 verdipapirfond. Fondstilbydere er både forvaltningsselskap (eks KLP), banker (eks Sbanken) og verdipapirforetak (eks Nordnet). Lesetid artikkel: 6 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Finanstilsynet sier: "Fondstilbydernes prising av tjenestene varierer betydelig, noe som gir store utslag i sluttprisen til forbruker. Det er flere eksempler på at prisen på ett og samme verdipapirfond er dobbelt så høy hos en tilbyder sammenlignet med en annen . Nye prismodeller har redusert interessekonflikter og gitt større konkurranse i distribusjonsleddet. Samtidig har endringene ført til ulik pris for ett og samme verdipapirfond. Finanstilsynet har undersøkt prisene for verdipapirfond som tilbys forbrukere med et innskudd på 200 000

Når er et rentefond aktuelt for porteføljen?

Rentefond har vært litt i vinden de siste månedene. Det har vært noen medieoppslag, der analytikere har uttalt eksempelvis følgende: "Nå satser flere på alternativ til aksjer", "Bedre utsikter for renteplasseringer?" og "Rentene øker og børsene faller". Flere podcaster har også satt fokus på rentefond og hva man kan forvente av utvikling i disse, med stadig stigende renter. Noen vil også hevde at det er smart å ta ned risikoen i porteføljen og å sikre deler av kapitalen i rentefond. Det gjør de store pensjonsleverandørene. Med høy inflasjon vil i alle tilfelle penger på bankkonto tape seg i verdi. Er bankrenten på 1 % og inflasjonen på 5 %, så har du en negativ utvikling for kapitalen din på 4 %. Da vil rentefond i noen tilfeller være et godt alternativ til banksparing, for å oppnå noe mer avkastning, fortsatt med rimelig lav risiko. På denne bloggen skriver jeg stort sett om aksjefond, men jeg har fått noen spørsmål om rentefond og forsøker derfor å skriv