Gå til hovedinnhold

Hvilke fond er det folk flest sparer i?

Verdipapirfondenes forening har en månedlig og årlig markedsstatistikk, som gir oss en samlet oversikt over tegning, innløsning, forvaltningskapital med mer for norske personkunder i fondsmarkedet. Du kan også finne oversikt over hvilke fond pensjonsmidler går inn i og hvor institusjons kundene skyter inn kapitalen. Det jeg skal dele med deg i denne artikkelen er hvor folk flest har sin sparing, basert på de fond som har størst innskudd og flest kunder. Dette vil gi oss oversikt over mellom 60 og 70 fond, der norske fondssparere eller folk flest, har plassert det meste av sine penger.

Lesetid artikkel: 3 minutt - CoPilot og Gemini har vært medforfatter av artikkelen og generert artikkelbildet. CoPilot har også vært benyttet for å gjøre analyse av data i regneark fra VFF.

Jeg kommer hvert kvartal i 2025 til å oppsummere status for denne fondsoversikten med utviklingen for inneværende år, noe som vil erstatte min ordinære kvartalsrapport. Du vil for øvrig helt sikkert savne noen fond på denne oversikten. Blant annet fond jeg har i min egen portefølje. Det kan ha flere årsaker. Fondet kan være registrert i utlandet, slik som eksempelvis i Sverige eller Irland. Da kan disse fondene mangle på statistikken til Verdipapirfondenes forening. 

Fondet kan også være for lite til å komme med, selv om det ikke trenger være negativt. Fondene som er kommet med i denne artikkelen har alle godt over 1 milliard norske kroner i forvaltningskapital. Det kan også være at fondet kun tilbys på 1 plattform og derfor ikke er tilgjengelig for folk flest. Dette gjelder blant annet noen av Sparebankenes fond og Nordnets egne fond. Flere av disse fondene er på flere milliarder norske kroner. Du vil heller ikke finne utenlandske fond, men kun norske aksje- og rentefond.

Aldri før har nordmenn spart så mye i fond som vi gjorde i 2024!

"2024 ble et rekordår for norske personkunders fondssparing. Bortsett fra november, har det vært positiv nettotegning hver måned i 2024. For norske personkunder endte året med høyere tegningstall enn i rekordåret 2021, med en nettotegning på 49,4 milliarder kroner, mot 44 milliarder i 2021."
Kilde: VFF - I 2024 var nordmenns fondsparing høyere enn noen gang

Resten av artikkelen vil gi deg oversikten over de indeksfond, aktivt forvaltede regionfond, bransjefond og rentefond som folk flest sparer i. Alle tall er i 1000 kroner, slik at eksempelvis DNB Global Indeks er på 51 milliarder kroner.

1. Globale indeksfond folk flest sparer i

2. Andre indeksfond folk flest sparer i

3. Aktivt forvaltede internasjonale fond folk flest sparer i

4. Aktivt forvaltede fond i Norden folk flest sparer i

5. Aktivt forvaltede fond i Norden folk flest sparer i

6. Høyrentefond (high yield) folk flest sparer i

7. Obligasjons- og likviditetsfond folk flest sparer i

Noen kommentarer:

  • Globale indeksfond har gitt en fantastisk avkastning de siste 3, 5 og 10 år. Du skal lete lenge etter aktivt forvaltede fond som slår disse over tid. Har du hatt dine sparepenger i et slikt fond, vil du ha fått ca 14 % annualisert avkastning de siste 10 år. Det er kun 1 aktivt forvaltet fond fra denne oversikten som kan hamle opp med dette, og det er Holberg Global. Da har du imidlertid vært nødt til å sitte med dette aksjefondet i 10 år, da et globalt indeksfond har gitt bedre avkastning både for 3 og 5 år.
  • Hva så med Norge og Norden? Her vet vi av tidligere undersøkelser, blant annet fra Forbrukerrådet følgende: "De aktive Norge-fondene (norske aksjefond) kommer derimot bra ut. Som gruppe har fondene gitt forbrukerne 0,86 prosent i positiv differanseavkastning. Når forbrukerne vurderer et Norge-fond, kan de derfor velge et aktivt fond.
    Vi får dette bekreftet også i denne oversikten, der du blant annet gjerne kan vurdere aktivt forvaltede fond som Alfred Berg Gambak og DNB SMB, hvis du ønsker å ha et norsk eller nordisk fond i porteføljen. Disse har bedre avkastning enn de tilsvarende indeksfondene for Norge eller Norden. Det er nok enklere for forvaltere å slå indeks i små oversiktlige markeder, enn globalt.
  • Ser vi på bransjefondene, er det bare å bøye seg i støvet for DNB Teknologi. Det er i særklasse med en avkastning de siste 10 år på nesten 23 %. Hvis du hadde investert 100 000 kroner i 2015 i henholdsvis DNB Global Indeks og DNB Teknologi, vil du i første tilfellet nå hatt ca 400 000 kroner, som jo er en firedobling. Flott! I det andre tilfellet - altså sparing i DNB Teknologi - ville du hatt nesten 800 000, grunnet rentes rente effekten. Helt fantastisk!
  • Høyrentefondene har de siste årene nesten gitt "aksjeavkastning". Vi vet ikke om det vil fortsette, men rentefond er både en fin diversifisering og kan også beskytte deg litt mot store fall i markedet, hvis du ønsker å ta ned risikoen litt. Da snakker vi primært om obligasjons- eller likviditetsfond. Trygt og kjedelig!

Min investeringsstrategi enkelt oppsummert!

    1. Følg planen!
      "The best way to measure your investing success is not by whether you're beating the market but by whether you've put in place a financial plan and a behavioural discipline that are likely to get you where you want to go." (Benjamin Graham)
    2. Spar systematisk og jevnlig!
      "Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving." (Warren Buffett)
    3. Spre investeringene!
      "The winning formula for success in investing is owning the entire stock market through an index fund, and then doing nothing. Just stay the course." (John Bogle)
    4. Sitt gjennom opp- og nedturer i markedene!
      "You get recessions, you have stock market declines. If you don't understand that's going to happen, then you're not ready, you won't do well in the markets." (Peter Lynch)
    5. Ha kontroll på risikoen i porteføljen!
      "Risk is how much can you lose and what are the chances of losing it." (Seth Klarman)
    6. Steng ute støyen fra finansmedia!
      "Forecasts may tell you a great deal about the forecaster; they tell you nothing about the future." (Warren Buffett)

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)


Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir jeg ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det!   

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fondsavkastning for folk flest 1. kvartal 2025

I denne artikkelen presenteres en analyse av avkastningen til fond som er blant de mest populære sparevalgene for nordmenn. Dette er basert på statistikk fra fondsforvaltere og avkastningstall fra Morningstar, og gir en oversikt over utviklingen i aksjemarkedene og hvordan denne har påvirket avkastningen for ulike fondstyper. Jeg har også satt sammen 5 ulike fondsporteføljer, som vi vil følge i denne rapporten framover. Dette tar jeg med for å gjøre det praktisk og anvendbart, der du også kan få litt tips og ideer til ulike typer porteføljer. Avslutningsvis vil denne kvartalsrapporten oppsummere de hovedfunnene som framkommer i fondsoversiktene, og presentere en enkel investeringsplan som gir deg som leser noen praktiske råd for fremtidig sparing. Lesetid artikkel: 5-10 minutt  -  CoPilot  har gjort avkastnings-beregningene for porteføljene og artikkelbildet er generert av KI. Kortfattet oversikt over kvartalsrapporten Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene Begrunnels...

Hvilke norske aksjefond for folk flest har slått indeksen?

Skal du velge aktive eller passive aksjefond til porteføljen din? Ja, takk begge deler, vil jeg si med en gang, og jeg skal begrunne dette i denne artikkelen. På samme tid holder jeg fast på, slik jeg har skrevet om i mange år, at fundamentet for din sparing bør være i et billig globalt indeksfond. Lesetid artikkel: 6 minutt - CoPilot og Gemini har vært medforfatter av artikkelen og generert artikkelbildet. I følge Morningstar registrerte indeksfond innstrømninger på 747 milliarder dollar globalt i 2022, mens deres aktivt forvaltede motparter tapte 1.276 milliarder dollar. Med det klarte indeksfondene å øke sin andel av det globale markedet med 2,3% til 38%. Dette har ikke vært en kortsiktig trend, da indeksfondenes markedsandel vokste med omtrent 1% per år mellom 2008 og 2013, for så å ta fart og øke med 2% per år fra 2015 til 2020. I 2021 og 2022 økte indeksfondenes markedsandel av totale forvaltede aktiva med henholdsvis 2,45% og 2,31%. Flere og flere velger indeksfond! Forskning vi...

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med. Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: " De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond ." Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍 Lesetid artikkel: 8 minutt. I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. H...

Når er et rentefond aktuelt for porteføljen?

Rentefond har vært litt i vinden de siste månedene. Det har vært noen medieoppslag, der analytikere har uttalt eksempelvis følgende: "Nå satser flere på alternativ til aksjer", "Bedre utsikter for renteplasseringer?" og "Rentene øker og børsene faller". Flere podcaster har også satt fokus på rentefond og hva man kan forvente av utvikling i disse, med stadig stigende renter. Noen vil også hevde at det er smart å ta ned risikoen i porteføljen og å sikre deler av kapitalen i rentefond. Det gjør de store pensjonsleverandørene. Med høy inflasjon vil i alle tilfelle penger på bankkonto tape seg i verdi. Er bankrenten på 1 % og inflasjonen på 5 %, så har du en negativ utvikling for kapitalen din på 4 %. Da vil rentefond i noen tilfeller være et godt alternativ til banksparing, for å oppnå noe mer avkastning, fortsatt med rimelig lav risiko. På denne bloggen skriver jeg stort sett om aksjefond, men jeg har fått noen spørsmål om rentefond og forsøker derfor å skriv...

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest?

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje ...