Gå til hovedinnhold

Fondsguiden for folk flest!

Å spare langsiktig i fond er smart av en rekke ulike grunner. Det gir potensial for høyere avkastning over tid sammenlignet med mer konservative spareformer, som for eksempel å plassere pengene på en sparekonto. Fondssparing muliggjør også diversifisering, noe som reduserer risikoen ved at investeringene blir spredd over ulike verdipapirer, sektorer og selskaper. I tillegg kan du utnytte erfarne og profesjonelle forvaltere sin kunnskap og innsikt, gjennom at de velger de aksjene fondene du investerer i skal kjøpte. Det gir deg muligheten til å dra nytte av en ekspertise, som det kan være krevende for for småsparere å bygge selv. Det gir deg også en enkel og automatisert sparing, som kan være en praktisk måte å spare på, ikke minst fordi det gjør det lettere å opprettholde regelmessig sparing over tid.

På samme tid skal du være klar over at å investere i fond innebærer risiko, og at den avkastning du får, er uløselig koblet til den risiko du er villig til å ta. Her til sier all erfaring at tiden i markedet din venn! Du skal også være deg bevisst de kostnader ulike forvaltere og fond har, da dette også kan påvirke den avkastning du faktisk får.   

Lesetid artikkel: Timevis med studier for både nybegynnere og viderekomne. 🙂

Alt dette skal vi se mer grundig på nå. På bloggen min har jeg skrevet om sparing og fond i over 4 år. Det har passert langt over 100 artikler og det er på tide med en liten oppsummering. Jeg forsøker i denne artikkelen å gi deg en oversikt over det jeg mener er de viktigste artiklene jeg har skrevet, og som jeg mener vil gi jeg deg gode verktøy for å lykkes med sparing, samt til å velge riktige fond for dine investeringer. 

Det jeg skriver handler stort sett om å sette deg i stand til å ta dine egne investeringsvalg. Jeg gir ikke konkrete råd. Mange spør meg om de skal velge det ene eller det andre fondet, og da forsøker jeg heller å gi tips om hvordan man kan få bedre innsikt og forståelse for de fondene som naturlig skal vurderes. Å gi noen enkle verktøy for å velge riktig, er viktigere for meg, enn å hevde at det ene fondet er bedre enn det andre. Det handler i bunn og grunn heller om å være tålmodig og langsiktig, nesten uansett hvilke valg du gjør. Dette er også hovedgrunnen til at jeg, i den grad jeg er i nærheten av å gi generelle råd, skriver mye om billige globale indeksfond. Det er den beste løsningene for de aller fleste.

La oss nå gå løs på oversiktsguiden til sparing i fond!

1a. Hvordan lykkes med sparing? (del 1)

I denne første artikkelen er temaet å la sparing bli en vane, å kvitte deg med dyr forbruksgjeld, skaffe seg en buffer(konto), lage et konkret sparemål, sette opp fast sparing og formulere en enkel spare- eller investeringsplan. I denne artikkelen vil du også finne en enkel budsjettmal. Alt starter med oversikt og kontroll, og fortsetter med plan disiplin! Så enkelt og så vanskelig. 

"Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving". 
(Warren Buffet)

Hvordan lykkes med sparing? (sveinfr.blogspot.com)

1b. Hvordan komme i gang med sparing i fond? (del 2)

I denne artikkelen fortsetter vi litt der vi slapp i forrige artikkel. Du vil derfor oppleve at noe av det som er sagt om å lykkes med sparing, blir bygget på nytt som kontekst i denne artikkelen. Det er imidlertid en ganske praktisk artikkel, der du guides gjennom å lage sparemål, å sette opp automatisk sparing, den fantastiske rentes-rente-effekten, å spare i et bredt globalt indeksfond, å sitte gjennom opp- og nedturer i markedene og ikke minst å komme i gang og få sett opp din første spareavtale i aksjefond!

"The best time to invest is when you have money.
This is because history suggests it is not timing which matters, it is time"
(John Templeton)

Hvordan komme i gang med sparing i fond? (sveinfr.blogspot.com)

Holberggrafene - https://www.holberg.no/holberggrafene 

2. Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje?

Hva bør du ha tenkt gjennom når du skal bygge en langsiktig og robust fondsportefølje? Jeg vil i denne artikkelen konsentrere oss om følgende temaer og gjøre det så enkelt som mulig:

  • Hva er ditt sparemål eller din spareplan?
  • Hva er din risikotoleranse og tidshorisont?
  • Hvordan bygge en diversifisert portefølje?
  • Vær deg bevisst kostnadene i din fondsportefølje!
The best way to measure your investing success is not by whether you're beating the market but by whether you've put in place a financial plan and a behavioural discipline that are likely to get you where you want to go. (Benjamin Graham)


3. Hvordan velge riktig indeksfond? 

Dette er viktig å lese, selv om det allerede naturlig nok er allerede nevnt i de første artiklene. Hvorfor er det viktig å få litt kunnskap om indeksfond? Det er fordi det gir deg en bred og sammensatt investering gjennom 1 eller noen få fond og det er en investering i svært mange selskaper på en gang, samt at det gir deg markedsavkastningen til en lav forvaltningskost.

I artikkelen belyses steg for steg:

  • Hva er et indeksfond?
  • Hvilken tidshorisont har du?
  • Hvilken risikotoleranse har du?
  • Hvilke regioner, indekser og selskaper vil du investere i?
  • Hvorfor alltid velge det billigste indeksfondet?
  • Hvor mange indeksfond kan du ha i din fondsportefølje?
  • Skal du velge indeksfond med valutasikring?
  • Hvilke krav til investeringsstrategi stiller dette deg overfor?
"The winning formula for success in investing is owning the entire stock market through an index fund, and then doing nothing. Just stay the course"
(John Bogle)


Kilde: https://www.thebalance.com/investing-in-index-funds-for-beginners-356318 

4. Hvordan velge riktig region- eller sektorfond? 

I denne artikkelen om aktivt forvaltede region- og sektorfond, har jeg lagt meg på Morningsstars prinsipper for valg av aksjefond, og krydret dette med litt mer personlige tilnærminger på hvilke regioner og bransjer du kan vurdere. På overflaten kan fondsplukking virke komplisert. Det er tusenvis av fond å velge mellom, og de er spredt blant et dusin av investeringskategorier. Hvordan kan investorer finne de beste fondene som passer deres behov, mål og risikotoleranse? Her går jeg praktisk til verks og gir deg gode verktøy.
“Diversification is a safety factor that is essential
because we should be humble enough to admit we can be wrong.”
(John Templeton)


5. En helsesjekk av din fondsportefølje 

I tillegg til at litt av det i artikkelen om å velgeindeksfond eller aktivt forvaltet og forstå hvilken indeks en fond følger, så er dette en helt praktisk artikkel som gir deg innføring i bruk av gratisverktøy hos Morningstar.
  1. Vi ser e på Morningstar-data for å finne alle detaljer om det aktuelle aksjefondet.
  2. Du får lære å bruke verktøyet "Sammenlign fond" hos Morningstar.
  3. Du får en introduksjon til verktøyet "Instant X-Ray" hos Morningstar.
"Rather than own a little bit of everything, we have always tended 
to place our eggs in a few dozen baskets and watch them closely."
(Seth Klarman)


Kilde: https://www.msci.com/developed-markets 

6. Lær om ulike typer fond! (mange artikler)

Her er det virkelig litt av hvert å tygge på! Du finner egne guider for ulike fondstyper, som innbefatter oversikter over konkrete fond du kan vurdere.

Fondstyper:

Det er viktig å forstå risikobildet når man skal investere sine sparepenger. I denne artikkelen tar jeg for meg sammenhengen mellom den risiko du er villig til å ta, og den avkastning du vil oppnå, fondets nøkkelinformasjon med risikoklasse, fondets Sharpe Ratio og fondets standardavvik.

"I don’t think the objective of investment should ever be to take a risk in order to get a return.
I think the objective of shrewd investment should be to find opportunities which offer a larger return than the average, combined with adequate safety."
(Benjamin Graham)


Kilde: Finansportalen

8. Lær av de beste og lag en enkel investeringsstrategi!

I denne artikkelen skriver jeg om investeringsstrategier og trekker spesielt frem Warren Buffett, Charlie Munger og Oljefondet som eksempler. Og jeg påpeker at de beste investorene ofte oppnår suksess gjennom hardt arbeid, utholdenhet og tålmodighet. Warren Buffett's investeringsstrategi er å kjøpe gode selskaper til attraktive priser og beholde dem lenge. Oljefondet har en bred diversifisert portefølje og vektlegger innsikt i selskaper og deres langsiktige potensial. Artikkelen nevner også investorpsykologi og advarer mot vanlige feil som overmot, høyrisiko-investeringer og selektiv hukommelse. Til slutt foreslås det at småsparere kan følge noen enkle prinsipper for å utvikle en investeringsstrategi.

“The big money is not in the buying and the selling, but in the waiting”
(Charlie Munger)


Kilde: Holberggrafene

9. Hva betyr det å være en langsiktig investor? 

Å være en langsiktig investor betyr å investere i verdipapirer eller eiendeler med en plan om å holde dem i en betydelig periode, vanligvis flere år eller enda tiår. Dette skiller seg fra kortsiktige investorer som kjøper og selger aksjer raskt i håp om å dra nytte av kortsiktige svingninger i markedet.

En langsiktig investor har som mål å maksimere avkastningen på investeringene sine over en lang periode, og aksepterer at det kan være kortsiktige nedganger eller volatilitet i markedet underveis. Langsiktige investorer søker ofte etter stabile selskaper med gode langsiktige vekstutsikter og solide fundamentale egenskaper, som for eksempel inntjening, kontantstrøm og balanse. Dette kan innebære å investere i aksjer, obligasjoner, eiendom eller andre eiendeler som har en historisk trend for å øke i verdi over tid.

Kanskje er dette den viktigste artikkelen jeg har skrevet? Og det passer å ta den med til slutt, da den oppsummerer hele min investerings-filosofi!

"If you want to do better as an investor, the single most powerful thing you can do
is to increase your time horizon"
(Morgan Housel)


Kilde: Storebrand
10. Den fantastiske rentes rente effekten

Albert Einstein har også kalt rentes rente effekten for "den sterkeste kraft i universet". Den kan gjøre deg rik, hvis du utnytter den på riktig måte. Tid er enhver investors største fortrinn, selv om man starter med beskjedne sparebeløp. Det ser vi helt enkelt og praktisk på i denne artikkelen.
  
"Compound interest is the eighth wonder of the world.
He who understands it, earns it; 
he who doesn't, pays it!"
(Albert Einstein)

11. Hvordan bør folk flest reagere på børsfall?

Når man følger litt med i sosiale medier kan man få et inntrykk av at når markedet faller et par dager med 2-3 %, så slår frykten inn og man snakker om markedskorreksjon. Dette stemmer ikke! En markedskorreksjon er langt mer alvorlig, og vanligvis snakker vi da om et fall på 10-20 % for en ledende markedsindeks. Slik som eksempelvis Oslo Børs, S&P 50, Hang Seng eller Verdensindeksen. Snakker vi om et krakk - slik som under Finanskrisen i 2008 - har markedet historisk falt både 30, 40 og mer enn 50 %.

"Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves."
(Peter Lynch)

Hvordan bør folk flest reagere på børsfall? (sveinfr.blogspot.com) 

12. De 20 mest vanlige feil investorer gjør 

La oss til slutt oppsummere med de mest vanlige fellene å gå i! Artikkelen er basert på en oversikt fra Visual Capitalist. Tjenesten briljerer med sine mange kart og illustrasjoner fra verdens markeder, men dekker også mange andre temaer som penger, teknologi, helse og energi. Visual Capitalist er i det hele tatt en kunnskapsbrønn som gjør tilgjengelig komplekse sammenhenger, på en enkel måte og slik at folk flest kan forstå. 

Visual Capitalist innleder med å si: "Ingen er immune mot feil, heller ikke de beste investorene i verden. Heldigvis kan investeringsfeil gi verdifulle lærdommer over tid, og gi investorer en mulighet til å få innsikt i investeringer - og bygge mer robuste porteføljer."

"De eneste virkelige feilene er de vi ikke tar lærdom av!"
(Henry Ford)


Kilde: VisualCapitalist

Lykke til!

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir jeg ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det!  

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje

Blir India den nye vekstmotoren i fremvoksende markeder?

De siste 2 årene har jeg fulgt litt ekstra godt med i fremvoksende markeder. I starten av 2023 skrev jeg en artikkel, der jeg begrunnet hvorfor fremvoksende markeder bør ha en plass i en fondsportefølje. Selv har jeg hatt et indeksfond fra KLP i porteføljen i mange år, som nettopp dekker disse interessante vekstmarkedene i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Avkastningen har vært varierende og til tider mager.  For 1 år siden var optimismen litt tilbake. Etter pandemien skulle det nå komme vekst i Kina. Det gjorde det ikke, og Kina har mistet vekt i indeksen for fremvoksende markeder med nesten 4 % det siste året. Enkeltår har vært solide for indeksen, med et 2023 som endte på i underkant av 10 % mot Verdensindeksens 24,5 %. Denne negative forskjellen går imidlertid inn i et mønster, som nå har holdt seg i 10 år. Fremvoksende økonomier ga bedre avkastning enn det globale aksjemarkedet i periodene fra 1988-1994 og fra 2001-2010. Det begynner å bli en stund siden! Ser vi på annualisert avkastni

Kvartalsrapport for fondsporteføljen 2. kvartal 2024

 Kvartalsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste kvartal og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Verdensregioner Aksjesektorer og  Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksjestatistikk  Innsikt investering og fond deles daglig på X. Følg meg

Hvordan bør den som sparer i fond reagere på børsfall?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig fondsinvestor. Et av mine favoritt-sitater er av  Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid.  Benjamin Graham  har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk også kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 10 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og inspirert av &quo

Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond?

Børs- og spareåret 2020 har på mange måter vært svært spesielt. I mars falt alle børser kraftig. Panikken økte i styrke ettersom media begynte veldig tydelig å framstille hva konsekvensene av pandemien kunne bli. Veldig mange solgte sine aksjefond i panikk og det ble solgt for 4 milliarder NOK mer enn det ble kjøpt for i denne måneden. Skikkelig krise! Og et børsfall på ca 30 % er ingen spøk. Det hadde man ikke sett siden Finanskrisen i 2008, da børsene falt med hele 40 %. Deretter ble det skikkelig fest i markedene og børsene nådde utover i 2020 stadig nye rekordhøyder! Teknologibørsen i USA, Nasdaq , har siste året steget 40 %  og den nordiske aksjeindeksen med nesten 27 % . Bærekrafts-indeksen , S&P Global Clean Energy Index, steg i 2020 med over 150 % ! Det er egentlig helt vanvittig. Det har vært fest og mange har kanskje blitt en smule beruset og virkelighetsfjern?! 😀 Har dette ført til urealistiske avkastnings-forventninger for aksjefond? Avkastning sier noe om hvor mye d