Hva er disrupsjon? Disrupsjon er hvordan nye teknologier og måter å bruke dem på, erstatter gammel teknologi og gamle forretningsmodeller. Ordet betyr egentlig "forstyrrelse". Den som får æren for å ha "oppfunnet" fenomenet er den kjente Harvard-professoren Clayton M. Christensen, som introduserte begrepet første gang i 1997 i boken «The Innovators Dilemma». Ny teknologi vil forstyrre, fortrenge og ødelegge gamle forretningsmodeller, hevder Christensen. Digitalisering er disrupsjon i praksis. Å oppfatte og utnytte ny forbrukeratferd, kan typisk også være disrupsjon. Det gigantiske e-handelsselskapet Amazon er et praktisk eksempel på dette. Her blir et konsept rundt boksalg på nett, bygd ut til en virksomhet som disrupterer nesten alt som tradisjonelt har vært mulig å kjøpe i fysiske butikker.
Det mest klassiske eksemplet på å bli "disruptert" er fotokjempen Kodak. Firmaet var verdensomspennende og mente at bruken av digitale bilder ikke hadde fremtiden for seg. Som vi alle vet ble fotoindustrien digitalisert, men Kodak beholdt sin gamle forretningside og teknologi. Det førte til at Kodak nå har fremtiden bak seg. Det ble en total omveltning i produksjons- og verdiskapningslogikken i bransjen. Nye teknologier muliggjorde nye kundeatferder. Foto ble flyttet fra «ekspertene» til «folket», og digitale forbrukere deler i dag bilder på en helt annen måte.
DNB Disruptive Opportunities er at av aksjefondene jeg kommer til å belyse i denne artikkelen, og forvalteren sier om fondet at det "er en historie om fremtiden". Han sier videre at "det handler om alle investeringsmulighetene som oppstår fordi teknologi, reguleringer og forbrukeratferd endrer og omskaper samfunnet, deg, meg - og forretningsmodellene - til selskapene som driver utviklingen". Et annet aktuelt fond, BNP Paribas Funds Disruptive Technology, sier i sitt mandat at "minst 2/3 av eiendelene skal være plassert i aksjer og verdipapirer fra verdensomspennende selskaper, som muliggjør eller tjener på innovative teknologier, inkludert men ikke begrenset til (i) kunstig intelligens, (ii) cloud computing, og (iii) robotisering."
Den kjente norske investoren Stig Myrseth sier følgende til Finansavisen 07.10.20:
Hvor vil den kommende generasjon investere sine sparepenger?
Hva vil prege verden om 10-15 år? Den som visste det! Samtidig vet vi litt gjennom at vi kan studere atferden til blant annet Millenials-generasjonen, som er de som ble født på 80- og 90-tallet. Det er de som genrasjonsmessig er i ferd med å overta ledelsen av både selskaper og nasjoner i dag. Visual Capitalist er et nettsted, som er dyktige på å visualisere trender og utviklingstrekk i dagens samfunn for mange sektorer. De har noen interessante prediksjoner om Millenials, eller "morgendagens ledere", som de kaller denne generasjonen. De er stort sett opptatt av ny teknologi! Vi må derfor anta at innovasjon, digitalisering og disrupsjon, vil være sterke vekstområder de kommende årene.
Teknologisektoren har gitt suveren avkastning de siste årene!
Teknologi er en viktig mulig gjører for digitalisering og nye forretningsmodeller. Og veksten har vært enorm, sett i forhold til andre tradisjonelle sektorer. Den fantastiske avkastningen i teknologisektoren de siste 15-20 årene, illustreres tydelig gjennom MSCI World Information Technology Index, der du kan se den i forhold til Verdensindeksen (MSCI World):Aksjefond som investerer i teknologi og framtidens vekstbransjer
Sharpe Ratio - risikojustert avkastning eller hvilken risiko som tas for å oppnå avkastningen - er brukt for sortering av aksjefondene med bruk av Sbankens nye fondsliste. Dess høyere tall (opp mot 2,00) dess bedre "kvalitet" på fondets leveranser over tid. For fond som er nyere enn 3 år - slik som flere av vekst- og teknologifondene er - vil man ikke få ut denne verdien. Det blir derfor ekstra viktig for ditt valg av denne type aksjefond at du i tillegg vurderer:
- Fondets investeringsmandat og filosofi
- Selskapene fondet er investert i
- Regioner og sektorer (utenom teknologi)
1. Vekst- og disrupsjonsfond
Indeks: MSCI ACWI Growth
Forvaltningsavgift: 1,64 %
Forvalter: Dennis Lynch (fra 2004)
Etablert: 1997
Antall aksjer/selskaper: 40
Indeks: Russell 1000 Growth Index
Sharpe Ratio: 1,75
BNP Paribas Funds Disruptive Technology Classic Capitalisation - Fondet søker å øke verdien av sine aktiva på mellomlang sikt ved å investere i aksjer utstedt over hele verden av selskaper som innoverer eller drar nytte av nyskapende teknologier, inkludert, men ikke begrenset til, kunstig intelligens, skybasert databehandling og robotteknologier. Det er aktivt forvaltet og kan derfor investere i verdipapirer som ikke er inkludert i indeksen, som er MSCI World (NR). Investeringsteamet anvender også BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENTs policy for ansvarlig investering, som tar hensyn til miljømessige, sosiale og forretningsmessige kriterier (ESG) for fondets investeringer.
Etablert: 2013
Antall aksjer/selskaper: 48
Indeks: MSCI World
Sharpe Ratio: 1,73
BlackRock Global Funds - Next Generation Technology - Fokuserer på neste generasjons teknologi, inkludert kunstig intelligens, databehandling, automasjon, robotteknologi, teknologisk analyse, e-handel, betalingssystemer, kommunikasjonsteknologi og generativ design. Under normale markedsforhold vil Fondet investere i verdipapirer i selskaper med høy, middels og lav markedsverdi (markedsverdi er selskapets aksjepris multiplisert med antall utstedte aksjer). Selv om det er sannsynlig at størsteparten av Fondets investeringer skjer i selskaper i utviklede markeder globalt, kan Fondet også investere i fremvoksende markeder.
Forvaltningsavgift: 1,81 %
Forvalter: Tony Kim (fra 2018)
Etablert: 2018
Antall aksjer/selskaper: 110
Indeks: MSCI All Countries World Index
Sharpe Ratio: 0,00 (nytt fond)
DNB Fund - Disruptive Opportunities Retail - Investerer hovedsakelig i aksjer i selskaper som opererer i eller er forbundet med banebrytende teknologier. Fondet investerer innenfor 5 hovedområder: Digitalisering – internett, mobilitet og digitale enheter, Urban mobilitet – elektrifisering og automatisering, Maskinrevolusjonen – produksjon og kunstig intelligens (AI), Demografi– byplanlegging, kosthold, ressursfordeling, alderdom mm og Den grønne samfunnskontrakten – bærekraftige løsninger. Geografisk har fondet full fleksibilitet.
Forvaltningsavgift: 1,50 %
Forvalter: Audun Iversen (fra 2019)
Etablert: 2020
Antall aksjer/selskaper: 85
Indeks: MSCI World Index
Sharpe Ratio: 0,00 (nytt fond)
2. Teknologifond
Forvalter: Tony Kim (fra 2017)
Etablert: 1995
Antall aksjer/selskaper: 94
Indeks: MSCI ACWI/Information Technology
Sharpe Ratio: 1,80
Franklin Technology Fund - Investerer i selskaper som kan representere flere bransjer, som datamaskiner, maskinvare, telekommunikasjon, elektronikk, media- og informasjonstjenester og presisjonsinstrumenter, som det antas at utvikling og bruk av og fremskritt innen teknologi og kommunikasjonstjenester vil være fordelaktig for. Investeringsteamet vurderer hvert selskap og tar hensyn til faktorer som ledelseskvalitet og vekstmuligheter.
Forvaltningsavgift: 1,81 %
Forvalter: James Cross (fra 2016)
Etablert: 2000
Antall aksjer/selskaper: 72
Indeks: MSCI World/Information Tech
Sharpe Ratio: 1,74
Forvalter: Johan Nilke (fra 2018)
Etablert: 2000
Antall aksjer/selskaper: 35
Indeks: MSCI World Tech
Sharpe Ratio: 1,65
JPMorgan Funds - US Technology Fund - Fondet sikter på langsiktig kapitalvekst via investeringer i mindre teknologiselskaper, med aktiviteter som involverer, er avledet av eller tilhører den amerikanske teknologisektoren , og som er notert eller handlet på utvalgte markeder i USA, eller som er aktive i USA, men er registrerte på utvalgte markeder utenfor USA.
Forvaltningsavgift: 1,62 %
Forvalter: Joseph Wilson (fra 2017)
Etablert: 2010
Antall aksjer/selskaper: 64
Indeks: Russell 1000 EW Technology
Sharpe Ratio: 1,62
Fidelity Funds - Global Technology Fund - Fondet investerer minst 70 % i aksjer i selskaper over hele verden som vil gi, eller dra betydelig fordel av teknologiske fremskritt og utbedringer i forhold til produkter, prosesser eller tjenester. Fondet har frihet til å investere utenfor sine primære geografiske hovedområder, markedssektorer, bransjer og aktivaklasser. Ettersom dette fondet kan investere globalt, kan det investere i land som anses som vekstmarkeder.
Forvaltningsavgift: 1,89 %
Forvalter: HyunHo Sohn (fra 2013)
Etablert: 1999
Antall aksjer/selskaper: 63
Indeks: MSCI ACWI/Information Technology
Sharpe Ratio: 1,58
Kortfattet analyse og konklusjon
- Vekst- og disrupsjonsfond: Hvis vi vurderer Sharpe Ratio, avkastning over tid og investeringer i spennende selskaper i ulike land og vekstbransjer, er det vanskelig å komme unna at det svenske aksjefondet Öhman Global Growth. Jeg tror det er vanskelig å være skikkelig god over tid med svært mange selskaper i porteføljen. Dette fondet investerer i et begrenset antall selskaper (38), noe jeg for min del synes er positivt. Investerte du i dette fondet for 5 år siden har det gitt deg 225 % avkastning. Investeringene til dette selskapet skiller seg også fra et typisk teknologifond eller indeksfond, som ofte er tungt investert i FAANG-aksjene. Ingen av disse er på 10-på-topp-listen i dette fondet. Og fondet har 5 stjerner hos Morningstar og scorer bra på bærekraft. På samme tid er dette et veletablert aksjefond som har snart 25 års historie. Da er det fristende å vurdere et litt mer spenstig nytt alternativ i tillegg. 😀
Det er vanskelig å komme unna å nevne Morgan Stanley Investment Funds - US Growth Fund, som også er solid vekstfond. Dette fondet investerer også i et begrenset antall selskaper og har en bunnsolid avkastningshistorie. Hittil i år (20.10.20) har fondet gitt en avkastning på over 113 %! Slå den! Ulempen er at fondet primært investerer i amerikanske selskaper, men med aksjer som Shopify (Amazon-utfordrer), Spotify, Square, Zoom, Veeva og Uber på listen, skiller etter mitt syn dette fondet seg ut fra flere av de andre. Over 40 % av fondets investeringer er i de 10 største aksjepostene. Det kan også oppfattes som positivt. 😀
Må også få framheve BlackRock Global Funds - Next Generation Technology, som jeg synes har en spennende liste med topp 10 investeringer. Her finner du blant annet framtidens bilselskap (Tesla), et kinesisk cloudbasert softwareselskap (Ming Yuan Cloud Group Holdings), framtidens bank (Square) og et teknologiselskap i Sør-Korea (Kakao Corp). Spennende og framtidsrettede investeringer i flere deler av verden, taler til dette fondets fordel. Det tar innovasjon og disrupsjon på alvor, og har en solid avkastning så langt i 2020. I tillegg har dette fondet samme forvalter som BlackRock Global Funds - World Technology (se neste avsnitt), og han er bortimot genierklært. 😀
Hvilke av disse fondene vil jeg ikke investere i? Aksjefondet DNB Fund - Disruptive Opportunities Retail må her nevnes. Aksjefondet er nyetablert og har gitt bra avkastning i år, men investeringene framstår ikke troverdige i forhold til mandatet, som sier at fondet skal investere framtidsrettet i blant annet digitalisering, urban mobilitet og maskinrevolusjonen (AI). Fondet framstår ikke som disruptivt. På toppen av selskapslisten ligger blant annet et italiensk energiselskap som heter Prysmian, det gamle navigasjonsselskapet TomTom (finnes det fortsatt?) og industrigiganten Siemens. Dette er noe traust, DNB! Har hørt forvalter snakke veldig bra om fondet i flere podcaster, men synes ikke det jeg har sett av investeringer stemmer helt med dette, eller i det vi tidligere har referert til som fondets filosofi. 😞 Gjør selvsagt din egen vurdering! - Teknologifond: Det er vanskelig å velge blant så mange gode teknologifond, men jeg kommer ikke unna å nevne BlackRock Global Funds - World Technology, som rager høyt på listen hva gjelder både Sharp Ratio, solid avkastning i mange år og investeringer i de store teknologiselskapene både i USA og Asia. Investerte du i dette fondet for 5 år siden, har det nå gitt hele 311 % avkastning. Morningstar sier i en fersk oppdatering: "Morningstars analytikere er fortsatt imponerte over fondets stjerneforvalter. Og selv om forvaltningskapitalen har økt betraktelig de siste tre årene, fra under USD 2 milliarder til USD 16 milliarder, klarer forvalteren fortsatt å levere fantastiske resultater." Aksjefondet har høy forvaltningsavgift, men det har mindre betydning, når fondet fortsetter å levere solid avkastning. 😀
Vil også her nevne en nordisk kandidat ved å framheve det svenske aksjefondet Lannebo Teknik. Kanskje spesielt fordi det sjelden skrives om, men leverer veldig solid. Investerte du i dette fondet for 5 år siden, har det nå gitt hele 171 % avkastning. Det skiller seg også litt fra de andre fondene gjennom at det kun investerer i 35 selskaper. Det synes jeg er positivt, da dette gir signal om at forvalter sannsynligvis har god innsikt i disse selskapene. 😀 Og husk at DNB Teknologi kan komme sterkt tilbake!
Alle disse 5-6 teknologifondene er gode valg, selv om de i hovedsak er investert i store selskaper i USA. Studer gjerne fondene selv, gjennom den sammenstillingen du finner henvist til under.
Sammenstilling av alle fondene med de 10 største aksjepostene (i excel-format delt via Google).
- Årets bästa teknikfonder - blogg (oktober 2020)
- Hvordan jeg vurderer teknologifond - blogg (august 2020)
- Nordnet og Sbanken om teknologifond og fantastisk avkastning - Finansavisen (september 2020)
- Hvorfor har vekst knust verdi? - Morningstar (oktober 2020)
Nyttige nettsteder, artikler og bøker om investeringer:
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)
Fordeler og ulemper med fondssparing (Din Side Økonomi)
Kostnadskalkulator for fond (Smarte Penger)
Fine og grundige artikler Svein, det meste er jo en sammenfatning av info fra Morningstar pluss dine betraktninger, men jeg setter allikevel pris på å lese de og se at du konkluderer med omtrent det samme som jeg selv gjør. Det gir jo interesserte lesere en betryggelse på at de tenker i noenlunde samme retning som mange andre. Men med mindre dere faktisk er flere som står bak artiklene så bør du slutte å bruke begrep som "vi", for ut i fra min oppfattelse så er det bare en forfatter bak disse artiklene. Eller tar jeg helt feil? Se et lite utdrag fra artikkelen under som eksempel på hva jeg mener. Hvem er disse "vi"?
SvarSlett"Det vil si at vi ikke kan presentere disse aksjefondene basert på avkastning de siste 3 eller 5 år, Sharpe Ratio eller i hvilken grad forvalter har lykkes med sin strategi over tid. Noen av teknologifondene, som vi også tar med her, har selvsagt mer historie og du kan vurdere fondets leveranse over tid. "
Ja, du har rett. Det er kun jeg og jeg alene som er forfatter og står bak denne bloggen. "Vi" er bare en måte å uttrykke seg på, men jeg merker meg ditt poeng og er glad for gode og saklige tilbakemeldinger. :-)
SvarSlettDet er ikke noe "rocket science" i disse artiklene. Jeg bruker kun åpen tilgjengelig informasjon (og er nøye med å henvise til mine kilder), så hovedhensikten er nok å hjelpe de som er nybegynnere eller ikke kan så mye om fond, til å forstå hvordan ting henger sammen. Forhåpentligvis forklart på en enkel måte: "Fondsbloggen for folk flest".
Prøver å være tydelig på at jeg verken er analytiker eller fagmann, men er en som er interessert i området. Gjennom bloggen systematiserer og setter jeg sammen min egen kunnskap og lærer nye ting gjennom å skrive om det.
Med vennlig hilsen Svein
Takk for interessant lesing Svein! Selv har jeg tenkt at min neste investering skal være i ETF. Liker at slike kan kjøpes og selges på sekunder (i motsetning til trad. fond som bruker dagevis) og ikke minst at de har beskyttelse mot større krakk ved at en kan legge inn stop-loss (f.eks. ved 10% fall). Hadde vært interessant om du kunne skrevet litt om ditt syn på ETFer, og evt. pekt på noen du mener er gode ;)
SvarSlettHei Roger!
SlettTakk for hyggelig tilbakemelding!
Jeg kan lite om ETF-er utenom hvordan dette instrumentet virker. Har ikke investeringer i ETF-er selv. Her vil jeg henvise til Nordnet sin blogg, som har en del gode råd på dette området og som tilbyr mange ETF-er. Spareøkonom Bjørn Erik Sættem har skrevet litt om dette. Vil også anbefale bloggen til Eivind Berg. Han har også satt seg grundig inn i dette, da han gikk ut i starten av året og sa at han flyttet mye ut fra aksjefond og over i bla gull og ETF-er.
Artikkel hos Nordnet: https://www.nordnet.no/blogg/de-10-mest-kjopte-etf-ene-sa-langt-i-ar/
Artikkel hos på Eivind Bergs blogg: https://www.eivindberg.no/blogg/nar-er-det-lurt-med-manedlig-spareavtale-i-etfer
Med vennlig hilsen Svein
Tusen takk! ��
Slett