Gå til hovedinnhold

Min fondsportefølje pr 3. kvartal 2020

Når vi oppsummerte 2. kvartal var et fall på verdens børser den blodrøde bakgrunnen fra 1. kvartal. Vi så at markedene stort sett hentet seg inn igjen på overraskende effektivt vis fram mot sommeren. I 3. kvartal har denne utviklingen forsterket seg. For min portefølje har dette spesielt vært merkbart innen teknologi- og bærekraftsfond. Dette har blant annet vært drevet av en svært sterk utvikling for de store teknologigigantene på amerikanske børser, de såkalte FAANG-aksjene (Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google). De store amerikanske indeksene Nasdaq, Dow Jones og S&P 500 har igjen steget til nye høyder. På samme tid har det vært tendenser til dager og uker med fall i teknologi-aksjene mot slutten av kvartalet, som har gitt usikkerhet og resultert i nervøsitet i markedene.


Det er blitt gjort noen justeringer i 3. kvartal, som i hovedsak består i at jeg har kjøpt noen nye fond, og gjennom at jeg har balansert porteføljen litt ned fra indeksfond, og økt opp i aktivt forvaltede fond. Fortsatt er ryggraden i porteføljen et globalt indeksfond, men jeg har nå kun dette ene indeksfondet, og har kjøpt flere aksjefond som dekker eksplisitte regioner som Norden og Asia. Bransjefordelingen er fortsatt noenlunde som før, der jeg satser på bransjefond innen bærekraft, teknologi, vekstselskaper og helse. Detaljene kommer som vanlig i siste del av av artikkelen, men la oss ta et overblikk fra et fugleperspektiv over markedsutviklingen i kvartalet først.

Markedsutviklingen i 3. kvartal 2020

Vi liker Holberg-grafene på denne bloggen, og starter der i denne oppdateringen også. denne gang skal vi ta fram en kjent graf, som nå er oppdatert i september 2020 fra Holberg, og gir en totaloversikt over utviklingen for verdensindeksen de siste 50 år. Her vil du se den fortsatte oppgangen etter at Covid-19-krisen traff markedene og at denne indeksen viser 13 000 % avkastning de siste 50 år! Globale indeksfond følger denne indeksen. Det lønner seg altså å spare med et langsiktig perspektiv.


En del av min portefølje er i teknologifond, og den teknologi-tunge Nasdaq-børsen har også satt nye rekorder i dette kvartalet. Denne grafen viser en fortsatt fantastisk utvikling for 3. kvartal, der Nasdaq har steget ca 11 % i dette kvartalet. Du ser også urolighetene og nedgangen som kom i september, etter en historisk topp i begynnelsen av måneden: 

Det europeiske markedet har også hentet seg inn igjen etter fallet i 1. kvartal 2020, men har ikke hatt samme utvikling og moment som amerikanske og nordiske børser i år. Etter gjeninnhentingen i 1. kvartal har utviklingen vært rimelig flat gjennom 2. og 3. kvartal, med en svak justering nedover i siste kvartal totalt sett. Her ser du et snapshot av indeksen STOXX Europe 600:

Det nordiske markedet har utviklet seg sterkt hele året og jeg har nettopp skrevet om dette i en egen artikkel: "Et nordisk aksjefond bør ha en plass i din fondsportefølje". Her vurderer jeg noen konkrete og aktuelle aksjefond fra regionen. 

I inneværende kvartal har det nordiske aksjemarkedet steget med ca 8 %, noe som er verdt å merke seg. For 2020 så langt har avkastningen i den nordiske indeksen vært på over 20 %. Dette er utviklingen på den nordiske aksjeindeksen OMXN40 de siste 6 måneder - den er knallsterk:


Det er derfor fortsatt på en meget positiv bakgrunn, vi nå skal se på fondsporteføljen pr 3. kvartal 2020, og hvordan det har gått med den.

Vil du lese min status fra 2. kvartal 2020, så finner du den her:

Utvikling for porteføljen i 3. kvartal 2020

Midler som blir skutt inn i spareavtalene for langsiktig sparing skal ikke røres før om 5-10 år. Jeg har også en enkel spareavtale for barnebarn i indeksfond, som er fin å ha som en referanse i statusoppdateringen. Jeg viser denne for første gang viser i dette kvartalet.

Porteføljen vises med avkastning til og med september 30.09.2020 og ser nå slik ut:
NB! Dette er ikke den reelle avkastningen for mine fond, da flere av disse er kommet inn i porteføljen i løpet av 2. og 3. kvartal i år. 2020 har vært et år for justeringer i fondsporteføljen.

Sbanken ser spareavtalene og fordelingen slik ut - her framkommer også fondets risiko, bærekraft (etisk) og rating fra Morningstar:

Hva har jeg gjort med porteføljen i 3. kvartal 2020?

Det har vært gjort en del endringer i kvartalet, som totalt sett har vært positive for porteføljens avkastning.

Spareavtale Langsiktig Sparing:

  • Denne spareavtalen er nå vektet med 40 % indeksfond og 60 % aktivt forvaltede fond. Jeg har altså redusert videre på andelen indeksfond til fordel for flere aktivt forvaltede fond. Dette er egentlig mot mine prinsipper, der jeg har flere ganger tydelig har anbefalt minst 50 % indeksfond i porteføljen. Problemet er at jeg har kommet over så mange interessante og gode aktivt forvaltede fond, der kostnaden ikke "spiser opp" avkastningen. Må vel kanskje være litt mindre kategorisk framover, eller vekte opp igjen i indeksfond.
  • Porteføljens indeksfond er konsolidert. Jeg har solgt meg ut av KLP AksjeNorden Mer Samfunnsansvar og satser nå helt og fullt på det indeksnære fondet KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar. Statistikk viser at i 9 av 10 tilfeller greier ikke aktivt forvaltede fond å slå indeksen, så vi får se over litt tid om dette var fornuftig, sett opp mot spareavtalen med kun indeksfond.
  • Morgan Stanley US Eq Growth, som er et vekstfondhar jeg byttet med et nytt vekst- eller innovasjonsfond, BlackRock Next Generation Technology Fund, som lå på min kandidatliste fra 2. kvartal. Begge har gitt fantastisk avkastning i 2020. Fondet til Morgan Stanley har vært opp i over 100 % avkastning for 2020, men har falt litt tilbake og ligger nå på noe over 99 %! Siste 12 måneder har dette fondet gitt nesten 105 % avkastning. Kanskje underlig at jeg tar gevinst og går ut av fondet, men jeg ville ha et tydelig innovasjons- og vekstfond inn i porteføljen. Fondet fra Morgan Stanley går selvsagt rett inn på kandidatlisten.
  • Utover dette har jeg lagt til 2 interessante fond for å dekke regionene Norden og Asia. Dette er First Norden Fokus (navnet endret til First Veritas pr 14.10.20), som lå på kandidatlisten fra 2. kvartal, og Nordea Far East. First Norden Fokus har så langt i går levert bunnsolid avkastning. Jeg har også lagt til et aktivt forvaltet bærekraftsfond gjennom Handelsbanken Bærekraftig Energi, som har gått som en kule bare i det knappe halvåret jeg så langt har spart i det. Dette fondet lå også på kandidatlisten fra 2. kvartal.

Spareavtale 2 - Barnebarn:

  • Porteføljen består helt enkelt av 3 indeksfond som dekker henholdsvis verdensindeksen, Norden og framvoksende markeder.
Mitt syn på teknologi-, helse- og bærekraftsfond har jeg skrevet om i en egne artikler:
Det er fortsatt er smart å være investert i fond som følger brede globale indekser, selv når nedgangstidene kommer. Anbefaler derfor også artikkelen:
Grafisk ser fordelingen av fondsporteføljen nå slik ut for 3. kvartal 2020 - Langsiktig sparing


Grafisk ser fordelingen av fondsporteføljen nå slik ut for 3. kvartal 2020 - Barnebarn


Aksjefondene i porteføljen i 3. kvartal 2020

Kjernen i porteføljen er fortsatt indeksfond, som over tid gir avkastning på nivå med de aksjeindekser fondet følger. Så langt viser brede globale indeksfond fortsatt bedre resultat gjennom store børsfall, enn mange aktivt forvaltede fond. Det er primært mine portefølje for langsiktig sparing jeg omtaler, da det er denne jeg "aktivt" forvalter. Spareavtalen med indeksfond synliggjør jeg mest for sammenligningens skyld, noe som over tid kan bli interessant på bloggen.

(Andel av portefølje - Forvaltningsavgift) - Alle opplysninger hentes fra Morningstar.

KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar (40 % - 0,18*): KLP klassifiserer fondet som indeksnært, og som et kvantitativt forvaltet fond. Ved bruk av data fra ESG-ratingbyråer vil KLP Kapitalforvaltning AS identifisere selskaper som er høyt rangert på kriterier innen miljø, sosial ansvarlighet, eierstyring og selskapsledelse. En viktig del av investeringsstrategien er å redusere avvik fra referanseindeksen med hensyn til avkastning og risiko. Fondet vil kjøpe og selge aksjer ved behov for å sikre investeringsmålet. Forventet relativ volatilitet vil normalt ligge i intervallet 1-2 prosent.
Område: Global indeks.

Referanseindeks: MSCI World

First Nordisk Fokus (navnet endret til First Veritas pr 14.10.20) (10 % - 1,25): Fondet skal investere i et fåtall børsnoterte nordiske selskaper forvaltningsselskapet har mest tro på. Forvalter vil basere sine investeringsbeslutninger i enkeltpapirer på en kvantitativ fundamental vurdering som stiller svært høye krav til kvalitet med fokus på selskapenes kapitalavkastning, vekst, kontantstrøm, gjeld, marginvarians, og prising. Den analytiske prosessen baseres på en dyptgående gjennomgang av nøkkeltall fra selskapenes års- og kvartalsrapporter tilbake til 2006, kombinert med kontinuerlig monitorering av papirers verdsettelse, relativt til selskaper med tilsvarende høy kvalitet. Område: Norden.

Referanseindeks: MSCI Nordic Countries
Nordea Far East (10 % -1,60): Nordea Far East er et aksjefond som investerer i det raskt voksende Asiatiske aksjemarkedet, hovedsakelig selskaper fra Hong Kong, Sør Korea, Taiwan, China, Singapore og Malaysia. Dette er land hvor prognoser sier at den langsiktige økonomiske veksten er sterk. Nordea benytter seg av en tematisk investeringsprosess i dette fondet og vil investere i selskaper med stabil langsiktig intektsutvikling. Fondet vil ikke investere i Japan. Område: Asia

Referanseindeks: MSCI AC Far East Ex Japan
Handelsbanken Bærekraftig Energi (10 % - 1,50): Fondet er et aktivt forvaltet aksjefond og har som mål å oppnå en god avkastning på lang sikt. Fondet investerer i aksjer utstedt av selskaper over hele verden, som utvikler eller enytter teknologi og metoder med formål å begrense den globale oppvarmingen gjennom å direkte eller indirekte begrense utslippet av karbon og andre klimagasser, samt selskaper som positivt kan bidra til mer effektiv energiutnyttelse bl.a. gjennom alternative energikilder eller miljøteknikker. Internasjonale normer og retningslinjer for miljø, sosialt ansvar og eieransvar vektlegges i fondets investeringsstrategi. Fondet søker selskaper med en restriktiv holdning til fossilt brensel og det har kriterier for selskapene når det gjelder virksomhet innenfor områdene/bransjene våpen, tobakk, alkohol, spill og pornografi. Område: Bærekraft

Referanseindeks: WilderHill NewEnergy GLB Innovate

SEB Teknologi (10 % - 1,50): Har som mål å generere langsiktig kapitalvekst med et godt balansert risikonivå. Vi tar aktive investeringsbeslutninger, basert på analyse og utvalg, når vi primært investerer i selskaper i teknologisektoren over hele verden. Fordi amerikanske selskaper dominerer sektoren, er de fleste selskapene vi investerer i lokalisert i USA. Største investeringer i rekkefølge er selskaper som Microsoft, Apple, Visa, Ericsson og PTC Inc. Område: Teknologi.

Referanseindeks: MSCI ACWI/Information Technology

BlackRock Next Generation Technology Fund (10 % - 1,81): The Next Generation Technology Fund seeks to maximise total return. The Fund invests at least 70% of its total assets in the equity securities of companies globally whose predominant economic activity comprises the research, development, production and/ or distribution of new and emerging technology. Område: Teknologi/Vekstselskaper.

Franklin Biotechnology Discovery (5 % - 1,82): Fondet investerer hovedsakelig i aksjeverdipapirer utstedt av bioteknologiselskaper av enhver størrelse , og som befinner seg i USA og i andre land Fondet kan investere i mindre omfang i gjeldsobligasjoner av høyere kvalitet utstedt av selskaper Et bioteknologiselskap er et selskap som har minst 50 % av sitt overskudd fra eller er involvert i virksomheter som forskning, utvikling, produksjon og distribusjon av ulike bioteknologiske eller biomedisinske produkter, tjenester og prosesser. Fondet vil normalt investere mer i USA enn i noe annet land. Område: Helse

Referanseindeks: NASDAQ Biotechnology
Öhman Global Growth (5 % - 1,86): Fondet forvaltes aktivt og bærekraftig. Fondet investerer i selskaper som utvikler eller har høy bruk av informasjonsteknologi og med høy forventet vekst innen spesifikke produktområder. Normalt investeres det i 30 til 50 selskaper fordelt på forskjellige bransjer. Område: Teknologi og Bærekraft.

Referanseindeks: MSCI World

Kandidatlisten for porteføljen i 3. kvartal 2020

Kandidatlisten er fond som vurderes som interessante å investere i. Disse står klar hvis det skal gjøres endringer i porteføljen eller nye fond skal tas inn. Dette er pr i dag kun aksjefond, som kan plasseres på en Aksjesparekonto:
Statistikken til Nordnet over kundenes mest kjøpte og solgte fond er alltid en god indikasjon for valg av aksjefond:
Vil du følge med på hvilke fond som til enhver tid leverer sterkest på avkastning, kan du se på denne oversikten fra Sbanken:
Hvorfor er det ingen fond basert på Oslo Børs i min portefølje eller på mine lister? 
Jeg skal ikke gjenta dette til det kjedsommelige, da jeg har skrevet om det før, men jeg mener at Oslo Børs er i for stor grad påvirket av oljeprisen og for utsatt for svingninger. I tillegg er de fleste av oss allerede godt eksponert for det norske markedet blant annet gjennom at vi eier bolig og har boliglån, noe som gjerne er vår største aktive investering. For investeringer i aksjefond finner jeg Norden langt mer interessant og diversifisert! Du vil nok i hovedsak finne anbefalt brede globale fond på denne bloggen. Dette er rett og slett min investeringsfilosofi.

Hvorfor jeg investerer i Norden framfor i Norge: 
Jeg har også skrevet en egen artikkel om norske aksjefond, hvis du først vil kjøpe noen av de:

Konklusjon 3. kvartal 2020

Porteføljen har hatt en god og positiv utvikling også i 3. kvartal. Jeg har gjort en del grep - byttet fond og lagt til noen nye - og er fornøyd med effekten av dette. 4. kvartal, som typisk pleier å være svakt og krevende for markedene, blir spesielt spennende i år, både med korona-epidemien og presidentvalg i USA.
  • Sparingen er langsiktig og har en horisont på minst 5-10 år.
  • Fundamentet i fondsporteføljen er et bredt globalt indeksfond (40 %) og jeg sparer forøvrig i hovedsak i brede globale aksjefond, som i praksis utgjør 80 % av min langsiktige spareavtale.
  • Hoveddelen av den aktivt forvaltede delen av porteføljen er nå 2 regionfond, 3 teknologifond, 1 bærekraftsfond og 1 helsefond.
  • Aksjefondene som er valgt investerer stort sett i ulike selskaper. Dette skal man være litt oppmerksom på, da blant annet globale indeksfond typisk vil være dominert av de 6-7 største selskapene i USA (Apple, Amazon, Microsoft, Facebook og Alphabet/Google). Det er nesten ikke til å unngå at tradisjonelle teknologifond (slik som SEB Teknologi) overlapper noe på disse investeringene. Det er imidlertid ingen vits å sitte med 2-3 teknologifond som har nesten de samme investeringene eller 2 globale indeksfond som baserer seg på identisk indeks. Her må man gjøre litt research før man legger fond inn i porteføljen.
  • Totalt sett ønsker jeg å ha under 10 fond i porteføljen. Jeg gjør heller konsolidering og bytter fond, framfor å sitte med fond som enten ikke presterer bra nok over tid, eller der jeg finner bedre og mer spennende alternativ. Samtidig ønsker jeg en fokusert ig diversifisert portefølje med aksjefond.
  • Fokuset for porteføljen er bærekraft, vekstselskap, teknologi og helse.
  • Det er satt opp en fast spareavtale som trekker et fast sparebeløp hver 14. dag.
Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. 

Nyttige nettsteder, artikler og bøker om investeringer:
Morningstar (vurder, klassifiser og se avkastning for fond)
Finansportalen (uavhengige råd om fondskjøp)
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)
Fordeler og ulemper med fondssparing (Din Side Økonomi)
Slik får du mest ut av sparepengene dine (Din Side Økonomi)
Kostnadskalkulator for fond (Smarte Penger)
The Intelligent Investor av Benjamin Graham (Warren Buffets inspirasjonsbok)

Kommentarer

  1. Hei Svein,

    Takk for en knall post.
    Skal vell ikke legge skjul på at min portefølje har blitt veldig inspirert av deg.

    Men jeg syntes det er morsomt at de valgene jeg har tatt selvstendig matcher ganske bra med det du også kommer frem til.

    Jeg har landet på denne varianten
    50.00%KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar
    8.00% Seb Teknologi
    8.00% Handelsbanken Bærekraftig Energi
    8.00% First Norden Fokus
    8.00% Nordea Far East
    8.00% BGF Next Generation Technology
    5.00% Franklin Biotechnology Discv
    5.00% Storebrand Fornybar Energi

    Føler den dekker det meste og er bra spredd på forskjellige ting.
    Så blir det spennede å se hva som skjer fremover :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Du har satt opp en solid portefølje, tror jeg, og så håper jeg du får "bang for the bucks". Det gjelder bare å tenke langsiktig, følge godt med, bytte fond når du synes gevinsten er bra nok, vil bytte til et annet fond eller synes fondet ikke presterer.

      Lykke til! Hold meg gjerne oppdatert! :-)

      mvh Svein

      Slett
  2. Fin blogg du har!
    Har du noe formening om BNP Paribas Energy Transition?
    Formidabel vekst hittil i år, og kan kanskje ri den grønne bølge?

    SvarSlett
  3. Takk for hyggelig kommentar! BNP Paribas Energy Transition har gått formidabelt, men jeg har ikke valgt det eller tatt det fram i min blogg, da fondets investeringer bryter med grunnleggende retningslinjer for samfunnsansvarlige investeringer. Jeg har heller satset på Handelsbanken Bærekraftig Energi. Dette fondet har også gått veldig bra, forøvrig.

    Jeg sier ikke dermed at ikke man skal investere i dette fondet, men at jeg har valgt å gjøre det slik. Se gjerne litt mer på detaljene selv; spesielt de selskapene fondet investerer i. Google de 10 største av disse og se om du er komfortabel med hvordan fondet investerer. Dette finner du typisk på morningstar.no eller under fondets egenskaper på din handelsplattform.

    Lykke til!

    mvh Svein

    SvarSlett
  4. Bjørn Odd Johnsen7. oktober 2020 kl. 19:19

    Hei, og takk for meget informative artikler.
    Jeg reorganiserer både voksne og barns sparing i disse dager og bruker bloggen din hyppig.
    Er det noen spesiell grunn til at du velger de "regulære" indeksfondene til KLP (AksjeGlobal og Norden) til barnebarn men de "indeksnære"(Mer Samfunnsansvar) til deg selv? Er det noe, f eks vedrørende risiko jeg ikke har forstått her?
    Med vennlig hilsen
    Bjørn

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt spørsmål! Årsaken til dette er at jeg rett og slett har tenkt at porteføljen til barnebarna skal være i helt ordinære indeksfond. Jeg har personlig sans for og tro på fondene "Mer Samfunnsansvar", men fondsporteføljen til barnebarna ble etablert før disse fondene ble lansert og jeg har bare latt det stå. Skal innrømme at jeg også synes det er greit å ha en egen spareavtale med bare indeksfond, som jeg også måler min egen portefølje opp mot. Primært har jeg tenkt at spareavtalen til barnebarna er etablert og at jeg lar den ligge uberørt i minst 10 år, før første barnebarn får utbetaling enten til sin konfirmasjon eller når de blir 18 år (sertifikat).

      Min egen portefølje er jeg langt mer aktiv med og det er jo den jeg primært skriver om. Det er egentlig første gang jeg "avslører" porteføljen til barnebarna. Det eneste jeg kommer til å gjøre der, er at jeg øker Norden til 30 %, reduserer Globalt til 50 % og lar Fremvoksende Marked stå i 20 %.

      Med vennlig hilsen Svein

      Slett
  5. Hei og takk for en lærerik blogg!
    Hva synes du om Morgan Stanley Investment Funds - US Growth Fund A og generelt top 3 i feks. Sbankens toppliste. Er disse så oppblåst at det begynner å bli unaturlig eller er det bare en liten opptur i en fremtidig lang bakke.
    Ville du kjøpt deg inn MS INVF US og forventet 115% til?

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig tilbakemelding!

      Jeg har hatt dette fondet helt fram til over sommeren, men fikk litt "høydeskrekk". Samtidig har dette fondet levert solid over år. Og fondet står fortsatt på min kandidatliste, som du sikkert ser i bloggartikkelen, så jeg har tro på fondet. At det igjen skal gi over 100 % og om det blir fasiten for 2020, er jeg usikker på. Kan du over tid få over 30 % pr år, som dette fondet har levert, så tror jeg du skal være meget fornøyd.

      Jeg har valgt å satse på Öhman Global Growth og BGF Next Generation Technology A2, som er fond i samme sjanger. Du får sammenligne fondene - ikke minst hva de investerer i - og bestemme deg for hva du har mest tro på framover. :-)

      Lykke til!

      Med vennlig hilsen Svein

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

7 leksjoner fra 2024 for investorer flest!

Denne artikkelen er oversatt av og inspirert av Charlie Bilello, som har en flott blogg  med vanvittig mye fin og enkel statistikk om det amerikanske aksjemarkedet. Han publiserer daglig mange av sine undersøkelser, statistikker og resultater på X  gratis og fri for alle. Artikkelen drøfter aksjemarkedet og det gode året som nå snart ligger bak oss. Den tar for seg at det er viktig å ikke basere investeringsbeslutninger på spådommer og prognoser, og at det er viktig å ikke få panikk når markedet går ned. Som investor må du også dempe støyen rundt deg og sørge for å diversifisere porteføljen din. Avslutningsvis påpekes det at tid er viktigere enn penger. Charlie Bilello er sjefstrateg på markedsområdet hos Creative Planning, et nasjonalt anerkjent firma for formuesforvaltning i USA, med over 300 milliarder dollar under forvaltning og rådgivning. I denne rollen produserer han engasjerende innhold med mål om å hjelpe investorer med å oppnå bedre resultater. Charlie er en prisvin...

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje ...

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med. Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: " De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond ." Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍 Lesetid artikkel: 8 minutt. I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. H...

Bør fremvoksende markeder ha en plass i fondsporteføljen til folk flest?

Ja, vil jeg svare på det spørsmålet umiddelbart. Resten av artikkelen vil jeg bruke til å begrunne dette svaret, samt å få fram nyanser rundt mitt positive svar. Det er ikke entydig! Det er en vanlig oppfatning at de fleste bør investere primært i globale indeksfond. Jeg er enig i dette, men betegnelsen "globalt indeksfond" kan være noe misvisende siden det ekskluderer flere markeder. Disse utelatte markedene er kjent som fremvoksende markeder eller Emerging Markets. De fleste globale indeksfond tar utgangspunkt i MSCI World Index som referanseindeks, som omfatter det vi definerer som utviklede markeder. Dette fører til at 24 markeder, som inngår i MSCI Emerging Markets Index, ikke er inkludert. Ved å investere kun i et standard globalt indeksfond, vil man derfor ikke ha investeringer i land som Kina, India, Taiwan, Sør-Korea, Argentina og Brasil. Dette skal vi se litt nærmere på! Lesetid artikkel: 12 minutt -  CoPilot har som vanlig vært medforfatter av artikkelen. Bildet e...

Det er store prisforskjeller på fond!

I denne artikkelen oppsummerer jeg hovedfunnene i prisundersøkelsen som Finanstilsynet publiserte 14.02.24. Denne viste betydelige prisforskjeller på ett og samme fond fra ulike tilbydere.  Undersøkelsen omfatter 17 fondstilbydere og 67 verdipapirfond. Fondstilbydere er både forvaltningsselskap (eks KLP), banker (eks Sbanken) og verdipapirforetak (eks Nordnet). Lesetid artikkel: 6 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Finanstilsynet sier: "Fondstilbydernes prising av tjenestene varierer betydelig, noe som gir store utslag i sluttprisen til forbruker. Det er flere eksempler på at prisen på ett og samme verdipapirfond er dobbelt så høy hos en tilbyder sammenlignet med en annen . Nye prismodeller har redusert interessekonflikter og gitt større konkurranse i distribusjonsleddet. Samtidig har endringene ført til ulik pris for ett og samme verdipapirfond. Finanstilsynet har undersøkt prisene for verdipapirfond som tilbys forbrukere med et innskudd på...