Når vi oppsummerte 2. kvartal var et fall på verdens børser den blodrøde bakgrunnen fra 1. kvartal. Vi så at markedene stort sett hentet seg inn igjen på overraskende effektivt vis fram mot sommeren. I 3. kvartal har denne utviklingen forsterket seg. For min portefølje har dette spesielt vært merkbart innen teknologi- og bærekraftsfond. Dette har blant annet vært drevet av en svært sterk utvikling for de store teknologigigantene på amerikanske børser, de såkalte FAANG-aksjene (Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google). De store amerikanske indeksene Nasdaq, Dow Jones og S&P 500 har igjen steget til nye høyder. På samme tid har det vært tendenser til dager og uker med fall i teknologi-aksjene mot slutten av kvartalet, som har gitt usikkerhet og resultert i nervøsitet i markedene.
Markedsutviklingen i 3. kvartal 2020
Vi liker Holberg-grafene på denne bloggen, og starter der i denne oppdateringen også. denne gang skal vi ta fram en kjent graf, som nå er oppdatert i september 2020 fra Holberg, og gir en totaloversikt over utviklingen for verdensindeksen de siste 50 år. Her vil du se den fortsatte oppgangen etter at Covid-19-krisen traff markedene og at denne indeksen viser 13 000 % avkastning de siste 50 år! Globale indeksfond følger denne indeksen. Det lønner seg altså å spare med et langsiktig perspektiv.Det er derfor fortsatt på en meget positiv bakgrunn, vi nå skal se på fondsporteføljen pr 3. kvartal 2020, og hvordan det har gått med den.
Vil du lese min status fra 2. kvartal 2020, så finner du den her:
Utvikling for porteføljen i 3. kvartal 2020
Hva har jeg gjort med porteføljen i 3. kvartal 2020?
Spareavtale Langsiktig Sparing:
- Denne spareavtalen er nå vektet med 40 % indeksfond og 60 % aktivt forvaltede fond. Jeg har altså redusert videre på andelen indeksfond til fordel for flere aktivt forvaltede fond. Dette er egentlig mot mine prinsipper, der jeg har flere ganger tydelig har anbefalt minst 50 % indeksfond i porteføljen. Problemet er at jeg har kommet over så mange interessante og gode aktivt forvaltede fond, der kostnaden ikke "spiser opp" avkastningen. Må vel kanskje være litt mindre kategorisk framover, eller vekte opp igjen i indeksfond.
- Porteføljens indeksfond er konsolidert. Jeg har solgt meg ut av KLP AksjeNorden Mer Samfunnsansvar og satser nå helt og fullt på det indeksnære fondet KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar. Statistikk viser at i 9 av 10 tilfeller greier ikke aktivt forvaltede fond å slå indeksen, så vi får se over litt tid om dette var fornuftig, sett opp mot spareavtalen med kun indeksfond.
- Morgan Stanley US Eq Growth, som er et vekstfond, har jeg byttet med et nytt vekst- eller innovasjonsfond, BlackRock Next Generation Technology Fund, som lå på min kandidatliste fra 2. kvartal. Begge har gitt fantastisk avkastning i 2020. Fondet til Morgan Stanley har vært opp i over 100 % avkastning for 2020, men har falt litt tilbake og ligger nå på noe over 99 %! Siste 12 måneder har dette fondet gitt nesten 105 % avkastning. Kanskje underlig at jeg tar gevinst og går ut av fondet, men jeg ville ha et tydelig innovasjons- og vekstfond inn i porteføljen. Fondet fra Morgan Stanley går selvsagt rett inn på kandidatlisten.
- Utover dette har jeg lagt til 2 interessante fond for å dekke regionene Norden og Asia. Dette er First Norden Fokus (navnet endret til First Veritas pr 14.10.20), som lå på kandidatlisten fra 2. kvartal, og Nordea Far East. First Norden Fokus har så langt i går levert bunnsolid avkastning. Jeg har også lagt til et aktivt forvaltet bærekraftsfond gjennom Handelsbanken Bærekraftig Energi, som har gått som en kule bare i det knappe halvåret jeg så langt har spart i det. Dette fondet lå også på kandidatlisten fra 2. kvartal.
Spareavtale 2 - Barnebarn:
- Porteføljen består helt enkelt av 3 indeksfond som dekker henholdsvis verdensindeksen, Norden og framvoksende markeder.
Aksjefondene i porteføljen i 3. kvartal 2020
Område: Global indeks.
First Nordisk Fokus (navnet endret til First Veritas pr 14.10.20) (10 % - 1,25): Fondet skal investere i et fåtall børsnoterte nordiske selskaper forvaltningsselskapet har mest tro på. Forvalter vil basere sine investeringsbeslutninger i enkeltpapirer på en kvantitativ fundamental vurdering som stiller svært høye krav til kvalitet med fokus på selskapenes kapitalavkastning, vekst, kontantstrøm, gjeld, marginvarians, og prising. Den analytiske prosessen baseres på en dyptgående gjennomgang av nøkkeltall fra selskapenes års- og kvartalsrapporter tilbake til 2006, kombinert med kontinuerlig monitorering av papirers verdsettelse, relativt til selskaper med tilsvarende høy kvalitet. Område: Norden.
Referanseindeks: MSCI Nordic Countries
SEB Teknologi (10 % - 1,50): Har som mål å generere langsiktig kapitalvekst med et godt balansert risikonivå. Vi tar aktive investeringsbeslutninger, basert på analyse og utvalg, når vi primært investerer i selskaper i teknologisektoren over hele verden. Fordi amerikanske selskaper dominerer sektoren, er de fleste selskapene vi investerer i lokalisert i USA. Største investeringer i rekkefølge er selskaper som Microsoft, Apple, Visa, Ericsson og PTC Inc. Område: Teknologi.
Kandidatlisten for porteføljen i 3. kvartal 2020
- Storebrand Global Solutions A (Norsk globalt aktivt forvaltet fond)
- DNB Grønt Norden (Norsk aktivt forvaltet Nordenfond)
- Swedbank Robur Småbolagsfond Norden (Svensk aktivt forvaltet Nordenfond)
- DNB Global Emerging Markets A (Norsk aktivt forvaltet Asiafond)
- Morgan Stanley Investment Funds - US Growth Fund (Aktivt forvaltet vekstfond)
- Invesco Global Consumer Trends (Aktivt forvaltet vekstfond)
- BNP Paribas Funds Disruptive Technology Classic Capitalisation (Aktivt forvaltet vekstfond)
- Lannebo Teknik (Svensk aktivt forvaltet teknologifond)
- BlackRock Global Funds -World Technology (Aktivt forvaltet teknologifond)
- Storebrand Fornybar Energi - Nytt fond i 2020 (Norsk aktivt forvaltet bærekraftsfond)
- Kjøper teknologifond som har gitt over 40 % avkastning hittil i år
(oppdatert statistikk fra august 2020)
Jeg skal ikke gjenta dette til det kjedsommelige, da jeg har skrevet om det før, men jeg mener at Oslo Børs er i for stor grad påvirket av oljeprisen og for utsatt for svingninger. I tillegg er de fleste av oss allerede godt eksponert for det norske markedet blant annet gjennom at vi eier bolig og har boliglån, noe som gjerne er vår største aktive investering. For investeringer i aksjefond finner jeg Norden langt mer interessant og diversifisert! Du vil nok i hovedsak finne anbefalt brede globale fond på denne bloggen. Dette er rett og slett min investeringsfilosofi.
Konklusjon 3. kvartal 2020
Porteføljen har hatt en god og positiv utvikling også i 3. kvartal. Jeg har gjort en del grep - byttet fond og lagt til noen nye - og er fornøyd med effekten av dette. 4. kvartal, som typisk pleier å være svakt og krevende for markedene, blir spesielt spennende i år, både med korona-epidemien og presidentvalg i USA.- Sparingen er langsiktig og har en horisont på minst 5-10 år.
- Fundamentet i fondsporteføljen er et bredt globalt indeksfond (40 %) og jeg sparer forøvrig i hovedsak i brede globale aksjefond, som i praksis utgjør 80 % av min langsiktige spareavtale.
- Hoveddelen av den aktivt forvaltede delen av porteføljen er nå 2 regionfond, 3 teknologifond, 1 bærekraftsfond og 1 helsefond.
- Aksjefondene som er valgt investerer stort sett i ulike selskaper. Dette skal man være litt oppmerksom på, da blant annet globale indeksfond typisk vil være dominert av de 6-7 største selskapene i USA (Apple, Amazon, Microsoft, Facebook og Alphabet/Google). Det er nesten ikke til å unngå at tradisjonelle teknologifond (slik som SEB Teknologi) overlapper noe på disse investeringene. Det er imidlertid ingen vits å sitte med 2-3 teknologifond som har nesten de samme investeringene eller 2 globale indeksfond som baserer seg på identisk indeks. Her må man gjøre litt research før man legger fond inn i porteføljen.
- Totalt sett ønsker jeg å ha under 10 fond i porteføljen. Jeg gjør heller konsolidering og bytter fond, framfor å sitte med fond som enten ikke presterer bra nok over tid, eller der jeg finner bedre og mer spennende alternativ. Samtidig ønsker jeg en fokusert ig diversifisert portefølje med aksjefond.
- Fokuset for porteføljen er bærekraft, vekstselskap, teknologi og helse.
- Det er satt opp en fast spareavtale som trekker et fast sparebeløp hver 14. dag.
Finansportalen (uavhengige råd om fondskjøp)
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)
Fordeler og ulemper med fondssparing (Din Side Økonomi)
Slik får du mest ut av sparepengene dine (Din Side Økonomi)
Kostnadskalkulator for fond (Smarte Penger)
The Intelligent Investor av Benjamin Graham (Warren Buffets inspirasjonsbok)
Hei Svein,
SvarSlettTakk for en knall post.
Skal vell ikke legge skjul på at min portefølje har blitt veldig inspirert av deg.
Men jeg syntes det er morsomt at de valgene jeg har tatt selvstendig matcher ganske bra med det du også kommer frem til.
Jeg har landet på denne varianten
50.00%KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar
8.00% Seb Teknologi
8.00% Handelsbanken Bærekraftig Energi
8.00% First Norden Fokus
8.00% Nordea Far East
8.00% BGF Next Generation Technology
5.00% Franklin Biotechnology Discv
5.00% Storebrand Fornybar Energi
Føler den dekker det meste og er bra spredd på forskjellige ting.
Så blir det spennede å se hva som skjer fremover :D
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Du har satt opp en solid portefølje, tror jeg, og så håper jeg du får "bang for the bucks". Det gjelder bare å tenke langsiktig, følge godt med, bytte fond når du synes gevinsten er bra nok, vil bytte til et annet fond eller synes fondet ikke presterer.
SlettLykke til! Hold meg gjerne oppdatert! :-)
mvh Svein
Fin blogg du har!
SvarSlettHar du noe formening om BNP Paribas Energy Transition?
Formidabel vekst hittil i år, og kan kanskje ri den grønne bølge?
Takk for hyggelig kommentar! BNP Paribas Energy Transition har gått formidabelt, men jeg har ikke valgt det eller tatt det fram i min blogg, da fondets investeringer bryter med grunnleggende retningslinjer for samfunnsansvarlige investeringer. Jeg har heller satset på Handelsbanken Bærekraftig Energi. Dette fondet har også gått veldig bra, forøvrig.
SvarSlettJeg sier ikke dermed at ikke man skal investere i dette fondet, men at jeg har valgt å gjøre det slik. Se gjerne litt mer på detaljene selv; spesielt de selskapene fondet investerer i. Google de 10 største av disse og se om du er komfortabel med hvordan fondet investerer. Dette finner du typisk på morningstar.no eller under fondets egenskaper på din handelsplattform.
Lykke til!
mvh Svein
Hei, og takk for meget informative artikler.
SvarSlettJeg reorganiserer både voksne og barns sparing i disse dager og bruker bloggen din hyppig.
Er det noen spesiell grunn til at du velger de "regulære" indeksfondene til KLP (AksjeGlobal og Norden) til barnebarn men de "indeksnære"(Mer Samfunnsansvar) til deg selv? Er det noe, f eks vedrørende risiko jeg ikke har forstått her?
Med vennlig hilsen
Bjørn
Godt spørsmål! Årsaken til dette er at jeg rett og slett har tenkt at porteføljen til barnebarna skal være i helt ordinære indeksfond. Jeg har personlig sans for og tro på fondene "Mer Samfunnsansvar", men fondsporteføljen til barnebarna ble etablert før disse fondene ble lansert og jeg har bare latt det stå. Skal innrømme at jeg også synes det er greit å ha en egen spareavtale med bare indeksfond, som jeg også måler min egen portefølje opp mot. Primært har jeg tenkt at spareavtalen til barnebarna er etablert og at jeg lar den ligge uberørt i minst 10 år, før første barnebarn får utbetaling enten til sin konfirmasjon eller når de blir 18 år (sertifikat).
SlettMin egen portefølje er jeg langt mer aktiv med og det er jo den jeg primært skriver om. Det er egentlig første gang jeg "avslører" porteføljen til barnebarna. Det eneste jeg kommer til å gjøre der, er at jeg øker Norden til 30 %, reduserer Globalt til 50 % og lar Fremvoksende Marked stå i 20 %.
Med vennlig hilsen Svein
Hei og takk for en lærerik blogg!
SvarSlettHva synes du om Morgan Stanley Investment Funds - US Growth Fund A og generelt top 3 i feks. Sbankens toppliste. Er disse så oppblåst at det begynner å bli unaturlig eller er det bare en liten opptur i en fremtidig lang bakke.
Ville du kjøpt deg inn MS INVF US og forventet 115% til?
Takk for hyggelig tilbakemelding!
SlettJeg har hatt dette fondet helt fram til over sommeren, men fikk litt "høydeskrekk". Samtidig har dette fondet levert solid over år. Og fondet står fortsatt på min kandidatliste, som du sikkert ser i bloggartikkelen, så jeg har tro på fondet. At det igjen skal gi over 100 % og om det blir fasiten for 2020, er jeg usikker på. Kan du over tid få over 30 % pr år, som dette fondet har levert, så tror jeg du skal være meget fornøyd.
Jeg har valgt å satse på Öhman Global Growth og BGF Next Generation Technology A2, som er fond i samme sjanger. Du får sammenligne fondene - ikke minst hva de investerer i - og bestemme deg for hva du har mest tro på framover. :-)
Lykke til!
Med vennlig hilsen Svein