Gå til hovedinnhold

De beste norske aksjefondene som investerer globalt

Det er i de globale aksjefondene sparing har gitt best avkastning de siste 10 årene. Fondsåret 2020 har ikke vært noe unntak i så måte, selv om turbulensen har vært stor. I mars ble markedene rammet av det raskeste og meste brutale børsfallet på flere tiår, på samme tid som vi nå i oktober ser flere globale aksjefond med rekordavkastning så langt i år. Et globalt indeksfond har så langt i år hatt en avkastning på mellom 8 og 9 %. Det er ganske imponerende med det kraftige fallet i mars som bakgrunn.

Verdens børser har hentet seg inn igjen på en rekordartet måte og den såkalte verdensindeksen - MSCI World Index - har steget til nye høyder etter det kraftige fallet i 1. kvartal.

Det er med andre ord klokt å investere i brede globale aksjefond. Oslo Børs på sin side har ikke hentet seg inn igjen på samme måte og ligger fortsatt noe under nivået den falt fra i mars 2020. Hvis du har hele din investering i aksjefond på Oslo Børs, er avkastningen for de fleste fond negativ så langt i år. Det er 4-5 hederlige unntak, som har bra meravkastning, men av i alt 30 aksjefond er dette rimelig beskjedent. Indeksfond basert på Oslo Børs har så langt i år hatt en negativ avkastning på nesten -7 %. Å kun satse på aksjefond som kjøper aksjer på Oslo Børs, gir deg en sårbar portefølje som er utsatt for store svingninger. Satser du imidlertid på Norden, så er du langt mer diversifisert, da dette nesten kan kalles for "verden i miniatyr". Å kjøpe globale aksjefond gir deg best risikospredning og håp om bra avkastning over tid.

Her ser du utviklingen på Oslo Børs de siste 10 år:


Christian Lie i Danske Bank skriver i et innlegg i Finansavisen 4. oktober 2020 om "Åtte grunner til å ha penger i aksjefond". Dette er en høyst leseverdig artikkel og han sier blant annet: 

"Resultatene viser at kopiering av historiske «suksesshistorier» fra aksjemarkedet i realiteten er helt avhengig av at man lykkes med å være investert i de definitivt beste aksjene. Sannsynligheten for å treffe disse «gullfuglene» øker betraktelig i et bredt, globalt aksjefond fremfor å velge aksjene selv."

Gjennom å investere eller spare i globale aksjefond, vil man over tid, kunne høste avkastningen som de virkelig gode og framgangsrike selskapene gir. Når du kjøper et eller flere globale aksjefond, blir du medeier i selskaper som Apple, Microsoft og Amazon i USA, Alibaba og Tencent i Kina og storbanken BNP Paribas i Frankrike. Dette er bare eksempler på hvilke selskaper et globalt aksjefond typisk  investerer i.

Investeringsdirektør Alexandre Morris i Skagen skriver i en artikkel om aksjeindeksen med de 500 største selskapene i USA:

"S&P 500 indeksen har levert gjennomsnittlig 10 prosent årlig avkastning siden 1929 – men i to av tre år siden den gang har avkastningen vært høyere enn snittet."

Vi liker Holberg-grafene på denne bloggen og skal denne gang ta med en kjent graf, som er blitt  oppdatert i september 2020. Den gir en totaloversikt over utviklingen for verdensindeksen de siste 50 år. Her vil du se at oppgangen har fortsatt etter at Covid-19-krisen traff markedene, og at denne indeksen viser 13 000 % avkastning de siste 50 år! Globale indeksfond følger denne indeksen. Det lønner seg altså å spare i globale aksjefond med et langsiktig perspektiv.

Hva må jeg undersøke ved aksjefondet før jeg investerer?

Hvis du vil gå grundig inn i dette, som jeg vil anbefale, må jeg henvise til 2 andre artikler:

1. Aktivt forvaltet fond eller indeksfond?

Hva er et aktivt forvaltet fond? Det er et aksjefond som består av et utvalg aksjer som en forvalter typisk har valgt å investere i. Det kan bestå av eksempelvis 50, 100 eller 150 selskaper. Kjøper du dette aksjefondet vil avkastningen til fondet være lik hvordan det går med disse selskapene på børs. Det kan ha et mandat som er avgrenset til Oslo Børs (Norge), Nordiske selskaper, Asia eller til å investere globalt.

Hva er et indeksfond? Enkelt sagt er det et passivt forvaltet aksjefond og består ikke av et visst utvalg av aksjer, men av alle aksjene i en gitt indeks. En indeks kan eksempelvis bestå av de 500 største selskapene i USA. Kjøper du fondet som følger denne indeksen investerer du typisk i de 500 største selskapene i USA. Målet til fondet er ikke å slå indeksen, noe aktivt forvaltede fond typisk prøver på, men å levere avkastning tilsvarende aktuell indeks.

Hva er egentlig et globalt indeksfond? Underlig spørsmål, tenker du kanskje, men her er det viktig at du får riktig informasjon! Det er ikke så globalt som du kanskje tror. Globale indeksfond baserer seg på den omtalte Verdensindeksen, som dekker selskaper i utviklede økonomier. Du får altså ikke selskaper fra land som Brasil, Russland, India og Kina når du investerer i globale indeksfond. Du får om lag 1600 selskaper hovedsakelig fra USA, Japan og Europa, men der USA utgjør 50-60 % av indeksen. Enkelt sagt betyr det at hvis du har 1 million NOK i et globalt indeksfond, har du etter all sannsynlighet 500-600 000 av disse plassert i det amerikanske aksjemarkedet. 

Forbrukerrådet har levert flere undersøkelser på hva som over tid lønner seg å velge av aktivt forvaltede fond og indeksfond. Konklusjonen er i stor grad: 

"Når det gjelder globale fond tyder alt på at aktive norske forvaltere ikke er i stand til å slå indeksfond på det globale markedet"

Denne omfattende undersøkelsen av aksjefond over 20 år er verdt å sette seg inn i. Undersøkelsen ble publisert første gang i 2018 og oppdatert sommeren 2020 og her sies det blant annet. "Oppdateringen av tallmaterialet viser nedslående resultater for de aktive globale aksjefondene. Målt mot sine respektive referanseindekser har de aktive globale aksjefondene samlet sett gitt -1,43 % (negativ) årlig differanseavkastning siste 20 hele kalenderår samt første kvartal 2020. Dette er en forverring i forhold til den forrige undersøkelse som viste -0,89 %. Nesten hele forverringen kan forklares med de aktive fondene tapte betydelig mot sine referanseindekser i både 2018 og 2019." (les hele rapporten her - oppsummert på 13 sider - pdf-dokument).

La oss se på 2 eksempler når det gjelder avkastning. Husk at avkastning oppgis etter at forvaltningskostnader er trukket fra. Det første er et av de "gode" aktivt forvaltede globale fondene; Delphi Global A, og det andre er et av de populære globale indeksfondene; DNB Global Indeks A.


Du ser store variasjoner her for siste måned, siste 6 måneder og siste år, men ikke la deg lure. Ser du på avkastning over 3 eller 5 år, vil du oppdage at forskjellen er marginal mellom det dyre aktivt forvaltede fondet og det rimelige indeksfondet. Etter 3 år er det så vidt mer avkastning i det aktivt forvaltede. Etter 5 år er det indeksfondet du har hatt mest avkastning fra. Det aktivt forvaltede fondet koster i dette tilfellet 10 ganger mer enn indeksfondet, men jeg vil presisere at avkastning oppgis etter at forvaltningsavgift er trukket fra.

2. Hva koster det å eie fondet?

Som andelseier i et fond må du betale et årlig forvaltningshonorar. Forvaltningshonoraret går til forvaltningsselskapet eller forvalteren, og er selskapets godtgjørelse for å forvalte og administrere midlene i fondet. Forvaltningshonoraret oppgis i en årlig prosentsats, beregnes 1 gang pr dag og belastes fondet daglig. Det vil si at du alltid betaler for så mange dager du eier fondet. Du betaler normalt ingen kjøps- eller salgsavgift, men en avgift på 1/365-del hver dag. Den årlige forvaltningskostnaden ligger stort sett i området 0,2 til 2,0 prosent. Avkastning oppgis alltid etter at avgift er trukket fra.

3. Hvilke selskap er aksjefondet investert i?

Dette kan du søke opp enten hos Morningstar eller i detaljene som er oppgitt om fondet på din spareplattform. Hvilke selskap fondet investerer i har selvsagt stor betydning for avkastningen, men også for hvor eksponert fondet er i ulike land og økonomier. Det er forholdsvis vanlig at aksjefond har store deler av sin investering i USA. Det er ikke unaturlig, da dette er en av verdens største økonomier, men det kan være at du ønsker fond som også velger å gjøre investeringer i selskap i Europa eller Asia. Dette forholdet er derfor også viktig for ditt valg av aksjefond.

Hvilke norske aksjefond som investerer globalt kan du vurdere?

Hensikten med denne artikkelen er å presentere deg for de norske aksjefondene som er mest attraktive å investere i nå. Dette vil alltid endre seg noe over tid. Du må derfor følge med og "trimme" porteføljen din over år. Det du eksempelvis investerte i når du startet å spare i 2015, kan være en avkastningsmessig katastrofe i dag. Å bytte aksjefond (selge og kjøpe innenfor en ASK-konto) både kan og bør gjennomføres, når et aksjefond ikke har prestert over 1-2 år.  Det er smart å følge med og være seg sine investeringer bevisst!

I en portefølje kan det typisk være aktuelt med globale fond, regionale fond og bransjefond. Vi skal nå se på norske fond som investerer globalt, men vil samtidig gjøre deg oppmerksom på følgende artikler:

Investering i regioner:

Investering i bransjer:

Vi har plukket ut 10 norske aksjefond som investerer globalt, der 6 er aktivt forvaltede fond og 4 er indeksfond. Disse kan du vurdere for din portefølje. Det finnes selvsagt også mange andre internasjonale globale fond, men de som presenteres i denne artikkelen tilbys av norske fondsforvaltere. Store fondsforvaltere, som BlackRock, BNP Paribas, Fidelity, Goldman Sachs, SEB og JP Morgan, vil du ikke finne på listen. Disse har selvsagt også mange globale fond, som er verdt å vurdere.

Ved å følge linken fra aksjefondet, vil du bli sendt til fondets side hos Morningstar. Her kan du vurdere avkastningshistorikk, bærekraftsrating og hvem som forvalter fondet. Husk at historisk avkastning aldri er en garanti for framtidig avkastning, men at det gir en pekepinn på hvordan aksjefondet forvaltes og lykkes både det det siste året, samt de siste 3, 5 og 10 år. Nye aksjefond vil ikke ha denne historikken og da blir annen informasjon om fondet også viktig, slik som hvem forvalteren er, hvilke sektorer det dekker, hvilke selskap det er investert i og hva som er fondets investeringsfilosofi. 

Gjør hjemmeleksen din!👍

For å få fram listen over globale norske fond har vi brukt den åpne fondslisten til Sbanken. Denne er blitt sortert på aksjefond, norske forvaltere og avkastning for 2020. Det vil si at listen du får opp, kan se annerledes ut om 1 eller 2 måneder, gitt at dette endrer seg over tid. Vi har fulgt med disse fondene over tid og tror ikke dette vil endre seg mye. Når det er gått noe tid (1/2 år eller 1 år) vil bildet selvsagt kunne se helt annerledes ut. Det er 146 aksjefond som kommer opp på listen, men av disse er det en rekke fond som ikke er aktuelle, fordi de investerer i enkelt-sektorer eller enkelt-bransjer. Vi går kun etter de brede norske globale aksjefondene i denne artikkelen.

Fondene er sortert på avkastning i 2020. Det vil si at det fondet som har gjort det best i 2020 ligger øverst og at avkastningen er lavest for det siste fondet i denne oversikten. Det er ikke det samme som at du skal velge det fondet som så langt i år har gitt best avkastning, men vurdere totaliteten som vi for øvrig tar fram om fondet, slik som forvaltningsavgift, hvem som er forvalter (!), hvilken indeks fondet følger, investeringsfilosofi og de største plasseringene. 

Her we go! 👇

Delphi Global A (Forvaltningsavgift: 2,00 %): er et aksjefond som har som mål å oppnå langsiktig meravkastning ved å investere i aksjer globalt. Fondet forvaltes aktivt, og benytter Delphi-metoden som kombinerer tradisjonell fundamental analyse med trendanalyse. Porteføljen består normalt av 40-60 store og mellomstore selskaper innenfor minimum fem sektorer. Fondet har UCITS status, og referanseindeks er MSCI World NR.

Forvalter: Tian Tollefsen (fra 2020)
Etablert: 2006
Indeks: MSCI World

Storebrand Global Solutions A (Forvaltningsavgift: 0,75 %): er et fossilfritt aksjefond som har som mål å oppnå langsiktig meravkastning ved å investere i globale aksjemarkeder, inkludert fremvoksende markeder. Fondet investerer i bærekraftige selskaper som vi mener er godt posisjonert for å løse utfordringene knyttet til FNs bærekraftsmål. Fondet er underlagt tilleggskriterier ut over Storebrand-standarden som innebærer at fondet avstår fra å investere i selskaper som har mer enn fem prosent av sin omsetning fra: fossilt drivstoff, våpen/krigsmateriell, tobakk, alkohol, gambling, pornografi eller selskap med store fossilkilder.

Forvalter: Philip Ripman (fra 2015)
Etablert: 2012
Indeks: MSCI World All Countries

DNB Global Lavkarbon A (Forvaltningsavgift: 0,66 %): er et aktivt forvaltet aksjefond som hovedsakelig investerer i selskaper notert på børser og regulerte markeder i utviklede økonomier. Fondet har en miljøprofil og vil blant annet søke å investere i selskaper med lav karbonintensitet, og holde den industrijusterte ESG scoren høyere enn referanseindeksens. Fondet har tilleggskriterier utover DNBs retningslinjer for ansvarlige investeringer og investerer ikke i selskaper innen konvensjonelle våpen, kommersiell spillvirksomhet og produksjon av alkohol. I tillegg investerer ikke fondet i selskaper med direkte eksponering til fossilt brensel eller i selskaper med høy grad av klimagassutslipp. Investering i DNB Global Lavkarbon A gir normalt en bred eksponering på tvers av regioner og sektorer innenfor investeringsuniverset.

Forvalter: Ole Jacob Wold (fra 2017)
Etablert: 2017
Indeks: MSCI World

Nordea Climate and Environment (Forvaltningsavgift: 1,83 %): Er et fond som investerer globalt i aksjer. Fondet investerer i selskaper innen områder som fornybar energi, vann, gjenvinning og biobrensel. Fondet plasserer i selskaper som har potensiale til å dra fordel av en mer effektiv anvendelse av verdens ressurser og utvikling relatert til miljø.

Forvalter: Thomas Sørensen og Henning Padberg (fra 2008)
Etablert: 2008
Indeks: MSCI World

Holberg Global A (Forvaltningsavgift: 1,50 %): er et aktivt forvaltet aksjefond som investerer i børsnoterte aksjer globalt. Vi har en langsiktig tilnærming til investeringer, basert på bevisstheten om at verdiskapningen i selskapene skjer over flere år. Fondet forvaltes indeksuavhengig og har en konsentrert portefølje. I jakten på gode investeringer leter vi etter kvalitetsselskaper med høy lønnsomhet, sterke vekstutsikter, dyktig ledelse, bærekraftig forretningsmodell og attraktiv verdsettelse.

Forvalter: Harald Jeremiassen og Leif Frønningen (fra 2011)
Etablert: 2000
Indeks: MSCI World

Storebrand Global ESG Plus A  (Forvaltningsavgift: 0,40 %): er et fossilfritt globalt aksjefond som søker å skape langsiktig verdistigning gjennom en modellbasert portefølje av aksjer fra utviklede markeder. Fondet forvaltes systematisk og søker å gjenskape referanseindeksens avkastning og risiko, så nært som mulig, samtidig som selskaper innen fossilt brensel ekskluderes og et sterkt bærekraftsfokus anvendes. Et sterkt bærekraftsfokus oppnås ved å investere i selskaper med høy bærekraftsrating, og unngå de med lav rating. Fondet retter seg mot selskaper med lavt karbonavtrykk og investerer også opptil 10 prosent av fondets midler i selskaper tilpasset FNs bærekraftsmål, og som er relatert til ren energi, energieffektivitet, resirkulering og lav-karbon transport. 

Forvalter: Henrik Wold Nilsen (fra 2017)
Etablert: 2017
Indeks: MSCI World

KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar (Forvaltningsavgift: 0,18 %): er et kvantitativt forvaltet fond. Ved bruk av data fra ESG-ratingbyråer vil KLP Kapitalforvaltning AS identifisere selskaper som er høyt rangert på kriterier innen miljø, sosial ansvarlighet, eierstyring og selskapsledelse. Fondet vil benytte en kvantitativ metodikk for å vekte opp investeringer i disse selskapene. Referanseindeksen for fondet er MSCI World. En viktig del av investeringsstrategien er å redusere avvik fra referanseindeksen med hensyn til avkastning og risiko. Fondet vil kjøpe og selge aksjer ved behov for å sikre investeringsmålet. Forventet relativ volatilitet (tracking error) skal ligge i intervallet 0–5 prosent. Forventet relativ volatilitet vil normalt ligge i intervallet 1-2 prosent. 

KLP definerer ikke dette som et "rent" indeksfond, men kaller det et indeksnært fond, som kan ha et avvik mot indeks på +/- 1-2 %. For alle praktiske formål er dette ganske likt et indeksfond.

Forvalter: Magne Valen Sendstad (fra 2018)
Etablert: 2018
Indeks: MSCI World

KLP AksjeGlobal Indeks V (Forvaltningsavgift: 0,18 %): er et indeksnært aksjefond som forsøker å følge referanseindeksens utvikling så nært og billig som mulig. Fondet investerer i aksjer i utviklede aksjemarkeder i Nord-Amerika, Europa og Asia.

NB! Dette fondet investerer i KLP AksjeGlobal Indeks I og selskapsoversikten er fra dette fondet og hentet fra KLP sine sider.

Forvalter: Magne Valen Sendstad (fra 2016)
Etablert: 2016
Indeks: MSCI World

KLP AksjeVerden Indeks (Forvaltningsavgift: 0,25 %): er et fond som investerer i de indeksnære fondene KLP AksjeGlobal Indeks I og KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks I. Fordelingen mellom de underliggende fondene er omtrent 85-90% i KLP AksjeGlobal Indeks I og 10-15 % i KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks I.

NB! Dette fondet investerer i akkurat det samme som KLP AksjeGlobal Indeks V, men i tillegg i fondet KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks I. Da får du altså også dekning mot nye markeder, i Sør-Amerika, Asia og Afrika.

Forvalter: Magne Valen Sendstad (fra 2011)

Etablert: 2011
Indeks: MSCI World

DNB Global Indeks A (Forvaltningsavgift: 0,22 %): er et indeksnært aksjefond som hovedsakelig investerer i selskaper notert på børser og regulerte markeder i utviklede økonomier, definert ved fondets referanseindeks. Selskaper som ikke tilfredsstiller DNBs retningslinjer for ansvarlige investeringer vil holdes utenfor fondets investeringsområde. Målsetningen med fondet er over tid å gi avkastning tilnærmet lik referanseindeksen før kostnader. Fondet vil ha sammensetning og risiko omtrent som referanseindeksen.

Forvalter: Eirik Hauge (fra 2015)
Etablert: 2010
Indeks: MSCI World


Oppsummering

Hvilke av disse fondene skal du investere i? Alle fondene leverer bra i 2020, men vi skal forsøke å kategorisere de litt avslutningsvis og dermed peke ut de beste investeringskandidatene:

  • Det globale aksjefondet Delphi Global A leverer best avkastning så langt i 2020, og det har levert solid det siste året. Du kan være oppmerksom på at fondet har helt ny forvalter i år og at det er det dyreste fondet i oversikten. Vel om merke framstår den nye forvalteren som meget kompetent og med en klar plan. Fondet overvekt av investeringer i USA. Holberg Global A kan være et godt alternativ. Det er noe rimeligere, har hatt samme forvalter i nesten 10 år og har også flere av de store investeringene i Norden. Det har levert bra avkastning over tid.
  • Er det viktig for deg at aksjefondet investerer i bærekraftige selskaper, er Storebrand Global Solutions A er godt valg. Fondet har solid avkastning i år og har levert solid de siste 5 år. Det er blant de rimeligste aktivt forvaltede fondene og har stabil forvaltning. De største investeringene er spredd på både USA, Europa og Asia.
  • Skal du investere i et rimelig indeksfond, vil KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar og KLP AksjeGlobal Indeks V være gode kandidater. Det første er et bærekraftig fond og det andre et helt ordinært globalt indeksfond. KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar er et nytt fond og kalles for indeksnært, men har levert bedre enn de fleste andre globale indeksfond så langt i år. KLP AksjeGlobal Indeks V er svært populært i markedet og har fått sin faste plass i mange fondsporteføljer. Du trenger ikke mer enn ett globalt indeksfond i din portefølje!
  • Skal du investere i et globalt indeksfond som også dekker framvoksende markeder, bør du vurdere KLP AksjeVerden Indeks. Det investerer ca 85 % i utviklede økonomier og 15 % i fremvoksende markeder.
Vær oppmerksom på at ved langsiktig sparing er det ingenting som tyder på at de aktivt forvaltede fondene slår de billige indeksfondene. Snarere tvert i mot. Det kan koste mer enn det smaker. La deg ikke lure av løfter om meravkastning i aktivt forvaltede fond. I følge tidligere omtalt rapport fra Forbrukerrådet (referert i en sak i Dagens Næringsliv) skal du være oppmerksom på følgende:

"Hele 95 prosent av meravkastningen havner i forvalters lomme. Kundene får smuler. Tallmaterialet indikerer liten forskjell i dyktighet mellom dyre og billige forvalterne. De billigste ser riktignok ut til å være litt mindre flinke enn deres dyrere konkurrenter"


Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. 

Nyttige nettsteder, artikler og bøker om investeringer:

Finansportalen (uavhengige råd om fondskjøp)
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)
Fordeler og ulemper med fondssparing (Din Side Økonomi)
Kostnadskalkulator for fond (Smarte Penger)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje

Blir India den nye vekstmotoren i fremvoksende markeder?

De siste 2 årene har jeg fulgt litt ekstra godt med i fremvoksende markeder. I starten av 2023 skrev jeg en artikkel, der jeg begrunnet hvorfor fremvoksende markeder bør ha en plass i en fondsportefølje. Selv har jeg hatt et indeksfond fra KLP i porteføljen i mange år, som nettopp dekker disse interessante vekstmarkedene i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Avkastningen har vært varierende og til tider mager.  For 1 år siden var optimismen litt tilbake. Etter pandemien skulle det nå komme vekst i Kina. Det gjorde det ikke, og Kina har mistet vekt i indeksen for fremvoksende markeder med nesten 4 % det siste året. Enkeltår har vært solide for indeksen, med et 2023 som endte på i underkant av 10 % mot Verdensindeksens 24,5 %. Denne negative forskjellen går imidlertid inn i et mønster, som nå har holdt seg i 10 år. Fremvoksende økonomier ga bedre avkastning enn det globale aksjemarkedet i periodene fra 1988-1994 og fra 2001-2010. Det begynner å bli en stund siden! Ser vi på annualisert avkastni

Kvartalsrapport for fondsporteføljen 2. kvartal 2024

 Kvartalsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste kvartal og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Verdensregioner Aksjesektorer og  Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksjestatistikk  Innsikt investering og fond deles daglig på X. Følg meg

Hvordan bør den som sparer i fond reagere på børsfall?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig fondsinvestor. Et av mine favoritt-sitater er av  Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid.  Benjamin Graham  har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk også kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 10 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og inspirert av &quo

Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond?

Børs- og spareåret 2020 har på mange måter vært svært spesielt. I mars falt alle børser kraftig. Panikken økte i styrke ettersom media begynte veldig tydelig å framstille hva konsekvensene av pandemien kunne bli. Veldig mange solgte sine aksjefond i panikk og det ble solgt for 4 milliarder NOK mer enn det ble kjøpt for i denne måneden. Skikkelig krise! Og et børsfall på ca 30 % er ingen spøk. Det hadde man ikke sett siden Finanskrisen i 2008, da børsene falt med hele 40 %. Deretter ble det skikkelig fest i markedene og børsene nådde utover i 2020 stadig nye rekordhøyder! Teknologibørsen i USA, Nasdaq , har siste året steget 40 %  og den nordiske aksjeindeksen med nesten 27 % . Bærekrafts-indeksen , S&P Global Clean Energy Index, steg i 2020 med over 150 % ! Det er egentlig helt vanvittig. Det har vært fest og mange har kanskje blitt en smule beruset og virkelighetsfjern?! 😀 Har dette ført til urealistiske avkastnings-forventninger for aksjefond? Avkastning sier noe om hvor mye d