Børs- og spareåret 2020 har på mange måter vært svært spesielt. I mars falt alle børser kraftig. Panikken økte i styrke ettersom media begynte veldig tydelig å framstille hva konsekvensene av pandemien kunne bli. Veldig mange solgte sine aksjefond i panikk og det ble solgt for 4 milliarder NOK mer enn det ble kjøpt for i denne måneden. Skikkelig krise! Og et børsfall på ca 30 % er ingen spøk. Det hadde man ikke sett siden Finanskrisen i 2008, da børsene falt med hele 40 %. Deretter ble det skikkelig fest i markedene og børsene nådde utover i 2020 stadig nye rekordhøyder! Teknologibørsen i USA, Nasdaq, har siste året steget 40 % og den nordiske aksjeindeksen med nesten 27 %. Bærekrafts-indeksen, S&P Global Clean Energy Index, steg i 2020 med over 150 %! Det er egentlig helt vanvittig. Det har vært fest og mange har kanskje blitt en smule beruset og virkelighetsfjern?! 😀
Jeg liker å se på Verdensindeksen som en indikasjon på hva man kan forvente å få som avkastning ved sparing over tid i brede globale aksjefond. Det er denne avkastningen du typisk får i globale indeksfond, som KLP AksjeGlobal Indeks V og DNB Global Indeks. Snittavkastning for Verdensindeksen fra 2007 til 2020, det vil si over 14 år, er på 8,3 %. Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2018 for å finne et år der avkastningen var negativ på verdens børser. Ser vi på fremvoksende markeder er tilsvarende avkastning for samme periode på 10,6 %. Den nordiske indeksen har i denne perioden steget i snitt 8,7 %. De siste 40 årene har gjennomsnittlig avkastning ligget på om lag 11 % på Oslo Børs. S&P 500-indeksen, som består av de 500 største selskapene i USA, har i snitt steget ca 10,5 % de siste 100 årene. Dette tror jeg er en god indikasjon på hva du kan forvente av avkastning i aksjefond. Den vaker rundt 10 % over tid. Du bør altså være godt fornøyd om du i snitt oppnår rundt 10 % avkastning.
Hvordan kan du da forvente at sparepengene dine vokser?
For å bli millionær på 10 % avkastning (aksjefond) må du sette av eksempelvis 3000 pr måned i overkant av 13 år eller 5000 kr pr måned i ca 10 år. For å illustrere rentes-rente-effekten, så har du med 1000 kr pr måned i 40 år totalt spart kroner 5 580 715 kroner, der 480 000 av dette er det du faktisk har betalt inn eller satt til side. Resten er rentes-rente-effekt.
Disse eksemplene viser virkelig hvor kraftfull systematisk sparing i aksjefond kan være, basert på en historisk avkastning på i snitt 10 % pr år og som resultat av den fabelaktige rentes-rente-effekten.
Hvor lenge må du spare i aksjefond for å være sikret 10 % avkastning?
Er det mulig over tid å oppnå høyere avkastning enn Verdensindeksen?
- Ikke la deg styre av magefølelsen og at "nå kommer det snart et fall i aksjemarkedet"! Finansnyheter kan faktisk ødelegge for avkastningen din, hvis du selger dine aksjefond i panikk.
- Fondssparing i urolige tider - skrevet før korona rammet markedene! 😀
- Det er viktig å ha et langsiktig perspektiv og ha en spareplan for minst 8-10 år; helst lenger. Det er smart å starte sparingen når man er ung!
- Hvorfor er langsiktighet viktig når man sparer i aksjefond?
- Hvorfor er det smart å ha en spareavtale i fond?
- En enkel investeringsstrategi for folk flest
- Bygg porteføljen din på et fundament i globale indeksfond. Hvor stor del av porteføljen, som skal bestå av indeksfond vil nok variere, men mange anbefaler minst 50 %.
- Sørg for at porteføljen din er diversifisert på indeksfond, regioner og ulike bransjefond. Legg eggene dine i flere kurver. Følg med på megatrender og invester i disse. Megatrender kan være områder som Teknologi og Bærekraft. Regioner kan eksempelvis være Norden og Asia.
- Et aksjefond som dekker Asia bør få en plass i din fondsportefølje!
- Et nordisk aksjefond bør ha en plass i din fondsportefølje
- Aksjefond som investerer i vekstselskaper, teknologi og disrupsjon
- Framtidsrettet sparing i bærekraftige aksjefond
- Vær aktiv og besøk porteføljen din hvert kvartal og bytt ut de aktivt forvaltede fondene som leverer dårlig. Din tålmodighet med et aktivt forvaltet fond skal ikke være mer enn 1-2 år, hvis det ikke leverer bedre enn indeks.
- Hvordan har avkastningen i norske aksjefond vært 1. halvår 2020?
- Har det noen hensikt å investere i norske aksjefond?
- Vær bevisst i hvordan du velger dine aksjefond. Gjør din hjemmelekse og sjekk forvalter, avkastningshistorikk, investeringsfilosofi og posisjoner (aksjer). Ikke velg aksjefond utelukkende basert på siste tids avkastning, og ikke invester i det samme som alle andre.
- Rebalanser porteføljen din og sikre gevinster. Det vil si at du bringer andelen av de ulike investeringene i porteføljen din tilbake til det du på forhånd har bestemt og følger planen din. Som et eksempel kan en helt enkel plan se slik ut for en portefølje av aksjefond:
- 50 % Globalt indeksfond
- 10 % Fremvoksende markeder indeksfond
- 10 % Aktivt forvaltet fond Norden
- 10 % Aktivt forvaltet fond Teknologi
- 10 % Aktivt forvaltet fond Bærekraft
- 10 % Aktivt forvaltet fond Finans
Oppsummering
- Avkastningen for flere aksjefond i 2020 har vært unormalt høy. Avkastning for fond innenfor teknologi og bærekraft viser dette.
- Over tid vil en kunne forvente en gjennomsnittlig avkastning på om lag 10 % ved sparing i aksjefond, men dette forutsetter en tidshorisont på minst 8 år.
- Den fabelaktige rentes-rente-effekten gjør mye av jobben for deg, om du forblir i markedet og sparer jevnlig i aksjefond over tid.
- For å sikre avkastning over tid må du ha en klar sparestrategi, en spareplan, etablere et fundament i et globalt indeksfond og løpende fornye den aktivt forvaltede delen av fondsporteføljen din.
- En kortsiktig sparehorisont kan ødelegge avkastningen for porteføljen din, og det er ikke nødvendigvis smart å velge aksjefond basert på kun den senere tids positive utvikling.
Takk for god og informativ artikkel!
SvarSlettDet er en ting jeg ikke helt klarer å tvinne hodet rundt, og det er historisk utvikling i fond. Ta f.eks. MS INVF US Growth A; det har jo levert jevnt bra de siste 10år, med langt bedre avkastning enn 10% årlig vekst, eller er det noe jeg ikke forstår?
Takk for hyggelig tilbakemelding! Det er et godt spørsmål, og det finnes selvsagt flere slike fond. Når man ser i bakspeilet, er det jo slik som med aksjer (man har sett at de har doblet seg både 2, 3 og 4 ganger i ettertid), at ting ser annerledes ut i retrospektiv enn når man skal planlegge en portefølje for framtiden. Du kunne satt alle dine penger i Tesla og blitt kjemperik, men aksjen kunne også falt mye når du investerte i dag, slik at sparepengene dine tapte seg mye i verdi. Det kan også skje i aksjefond. Du må gjerne investere i Morgan Stanley sitt vekstfond. Har levert varene i mange år, men det anbefales ikke at du kun investerer i dette, da det ikke er sikkert det leverer så godt i 2021 eller 2022, som det gjorde i 2020. Du har ingen garantier og derfor diversifiserer du. Det er derfor finansbransjen ikke lover mer enn 5-6 % avkastning over tid. Jeg er litt mer optimistisk basert på de indeksene jeg har regnet på, men risikoen blir veldig høy hvis du setter alt i 1 fond. Det er derfor jeg ber alle om å diversifisere, slik du ser et eksempel på i slutten av artikkelen. Dette betyr ikke at jeg har rett. Det finnes noen som greier å få en mye bedre avkastning enn 10 % på sin aksje- eller fondsportefølje, men det er ikke flertallet. Håper det kan være en forklaring på hvorfor jeg framstiller dette mer som en advarsel, enn et halleluja til avkastningen for mange fond i 2020. :-)
SvarSlettVennlig hilsen Svein
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
SvarSlettDet eneste som er å utsette på denne artikkelen er at man har passert 40 og ser at man ved å starte sparing nå er altfor sent ute til å få effekten av renters rente. :-(
SvarSlettHe, he. Nei, det er aldri for sent og rentes-rente-effekten kommer etter kun kort tids sparing. Så det gjelder bare å komme i gang.
SlettMed hilsen Svein
Hei Svein.
SvarSlettTakk for interessant lesning og lykke til med investeringen.
Hvor ofte tenker du det er hensiktsmessig å rebalansere porteføljen?
Har selv urealisert avkastning i grønt fond. Usikker på om jeg skal ta gevinst gjennom rebalansering eller ri bølgen videre. Fremtiden er grønn er den ikke. Hva tenker du om det?
Var tidligere bestemt på å legge alt i et globalt indeksfond med lave kostnader (eksperter og empiri tilsier at det er smart), men har nå landet på 40/60 passiv/aktiv. Dette i håp om at den aktive delen skal gi høyere avkastning enn den globale indeksen. Selv om den ikke skulle slå sin referanseindeks kan den fortsatt gi høyere avkastning enn om alt ble puttet i indeksfond. Hva tenker du om det? Er det noe av det samme tankesettet som har ført til endringer i din strategi?
Jeg gjør rebalansering av porteføljen 1-2 ganger i året. Så bare ri bølgen videre. Nå er den bærekraft. Tidligere (og egentlig fortsatt) har det vært teknologi. Og, ja, jeg tror framtiden er grønn. Bare nå på nyåret er det kommet 2 nye norske grønne fond; et fra First og et fra Delphi.
SlettVanligvis anbefaler jeg minst 50 % i et globalt indeksfond, men jeg har nå dristet meg til å satse noe mer risikofylt og dristig, så jeg tror at 40/60 % kan bli bra. Det er fullt mulig å vekte seg opp igjen i indeks, hvis man ser at det er smart.
Lykke til!
Med hilsen Svein