Gå til hovedinnhold

Fondssparing i urolige tider

Verdens aksjemarkeder blir i disse dager svært påvirket av frykt og negative framtidsutsikter. Uro i verdensøkonomien, og da spesielt i land som USA og Kina, vil slå ut i aksjemarkedene. Mangel av framtidsoptimisme relatert til områder som bærekraft og signifikante staters evne til å følge opp med konkrete tiltak for dette, vil slå ut i aksjemarkedene. Store sykdomsutbrudd, som sars-utbruddet i Kina i 2002 og nå corona-viruset i januar 2020, slår kraftig ut i aksjemarkedene. Terrorangrepene i september 2001 i USA sendte aksjekursen rett ned både i Norge og i resten av verden. På bare 2 uker falt hovedindeksen på Oslo Børs 15 prosent. Hva som ligger foran oss av overraskende hendelser som kan påvirke markedene, vet vi lite om.
Bloggartikkel oppdatert 15.08.21

Hvordan oppfører man seg som fondssparer i slike urolige tider? De fleste økonomiske eksperter vil si at du skal sitte "stille i båten". Det er ikke mulig å time markedet. Selger du deg ut når det er urolig og negativt, er det helt umulig å vite når det er mest gunstig å kjøpe seg inn igjen. I verste fall kommer du deg ikke inn igjen, og går dermed glipp av den oppturen som gjerne følger etter en nedtur. Så la oss med en gang slå fast at månedlig fondssparing over år er den eneste fornuftige måten å agere på, hvis du ikke skal bruke dine oppsparte midler i nær framtid. 
Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas. (Paul Samuelson)
Noen få enkle råd for fondssparere flest.

Hold deg til planen!

Minn deg selv om hva som var årsaken til at du begynte å spare i fond. Kanskje var det til din framtidige pensjon? Kanskje var det tenkt som startkapital for barns eller barnebarns boligkjøp? Kanskje var det for å ha mer økonomisk frihet om 15-20-30 år? Dette var ofte beslutninger tatt uten for store følelser involvert og du hadde helt sikkert bestemt deg for en investeringshorisont. Hold deg til den! Det er lett å ta forhastede beslutninger når markedene faller, basert på innfall og følelser. Trenger du ikke pengene nå, vil det å minne deg selv på planen eller grunnlaget for at du startet sparingen, være en trygg havn i urolige tider. Da må du også tåle at oppsparte midler kan falle i verdi, selv om det er vondt å se på. Svingninger er rett og slett en del av det å investere i fond, så hold deg til planen!

Noen synes også det er et triks å ignorere finansnyheter og ikke se for ofte på fondsporteføljen. Dette kan være gode råd, så lenge du ikke glemmer at du også bør gjøre jevnlig vedlikehold av den porteføljen du har. Det gjør du gjennom eksempelvis å selge de fond som over tid enten er for dyre eller går dårlig, og holde deg oppdatert på aksjefond som kan representere nye muligheter. Dette må ikke forveksles med å selge unna med en gang ting går dårlig eller når markedet svinger, men å utføre en personlig porteføljeforvaltning, som over tid kan sikre deg best mulig avkastning.

Jeg vil minne om en viktig ting, som uttrykkes presist av spareøkonom i Odinfondene, Victoria Terjesen: "På lang sikt er tid i aksjemarkedet viktigere enn når du kjøpte. Men kan du få med deg noen billige fondsandeler på veien, skal du selvsagt gjøre det. I løpet av januar og februar 2016 falt Oslo Børs rundt 20 prosent. Det viste seg å være en kjøpsmulighet for fondssparere".

Grafen under viser Oslo Børs og Verdensindeksen over de siste ti-årene. Et bilde sier her langt mer enn mange ord, når det gjelder fondssparing over tid. Du ser svingningene i løpet av disse årene, med blant annet en markant nedgang under Finanskrisen i 2008. De som solgte seg ut av aksjefond på dette tidspunktet gikk på store tap og har i etterkant gått glipp av eventyrlig gevinst. Og det på tross av det dramatiske fallet i 2008-2009. Det lønte seg "å stå han av". De siste 35 år har Oslo Børs gått 25 gangen og Verdensindeksen 50 gangen (informasjon og graf er fra Sparebank 1 Nord Norge).

Du kan lese mer i denne bloggartikkelen: En enkel investeringsstrategi for folk flest

Spar systematisk og glem timing av markedet!

Noen eksperter på sparing sier jevnlig: "Det er i dårlige tider du legger grunnlaget for de gode". Det er presist og fornuftig uttrykt. Du kan bare glemme å time markedet. Selv ikke verdens fremste og beste investorer forsøker det, selv om det av og til kan virke slik. Virker det slik, så ligger det hardt arbeid med omfattende analyser og vurderinger bak. Det er noe helt annet enn flaks. Noen har flaks i aksjemarkedet. De oppnår på kort tid store gevinster basert på råd fra andre eller tilfeldigheter. I neste investering er det ikke sjeldent at disse investorene taper alt. Så skal du utnytte de dårlige tidene og nedturene, så må du spare systematisk og jevnlig i fond med en lang tidshorisont. Dårlige tider er ypperlige tidspunkt å kjøpe fondsandeler på. Da vil potensialet for framtidig avkastning øke.

Du skal ikke selge aksjefond annet en når du har oppnådd målet med sparingen din eller skal gjøre rebalansering av porteføljen din. Rebalansering innebærer flere ting, men i denne konteksten kan det være å selge aksjefond som over tid har gått dårlig og satse på andre som du har mer tro på. Ikke minst aktivt forvaltede fond bør du ha et ekstra øye med. Du gjør dette innenfor en aksjesparekonto, slik at du slipper å realisere gevinst og dermed må skatte for denne.

For langsiktige småsparere er en fast spareavtale den aller enkleste og tryggeste måten å få med seg maksimal avkastning gjennom opp- og nedturer i aksjemarkedet. Da trekkes et fast beløp hver måned fra din konto og settes i aksjefond. Da sparer du jevnt og trutt. Det er egentlig den enkle nøkkelen til suksess i fondssparing, og du reduserer risikoen for å være uheldig med kjøp andeler i aksjefond over tid.

Nordea Wealth Management tok for seg en del påstander om aksjemarkedet og gransket disse nøyere. Ved å studere Verdensindeksen de seneste 50 årene, er det tre spesifikke myter de har sett nærmere på om stemmer:
  1. Myten om timing. Dette er troen på at du kan gjøre det bedre enn markedet ved å treffe med det riktige tidspunktet når du kjøper eller selger aksjer, eller aksjefond for den del. Hva fant de ikke overraskende ut? "Hvis du har en tidshorisont på ett år, har det historisk vært 77 prosent sannsynlighet for å komme ut med positiv avkastning. Øker du tidshorisonten til tre år, øker sannsynligheten til 82 prosent. Skjæringspunktet går ved tolv år. Da har selv ikke den aller mest uheldige investoren hatt negativ avkastning. De fleste periodene på 10-15 år har gitt til dels ekstrem avkastning i aksjemarkedet."

  2. Myten om hvordan du skal gå inn i markedet. Myten sier at det er fornuftig å dele opp investeringene fremfor å investere alt på en gang. Hva fant Nordea ut? "Jo lengre tid investorer har brukt på å komme seg inn i markedet, desto mer avkastning har de gått glipp av i gjennomsnitt. Det endrer seg ikke ved å endre tidshorisonten. Bare ved å spre investeringer over to måneder istedenfor en måned, har investorer i gjennomsnitt gått glipp av avkastning."

  3. Myten om at du bør vente med å investere til aksjemarkedet faller, fordi da blir aksjene billigere. Her fant Nordea ut følgende: "De som de seneste 50 årene har ventet på et fall på minimum 20 prosent før man investerer, har i gjennomsnitt gått glipp av nesten 90 prosent avkastning." Nordea sier om at dette at det skyldes at markedet stiger i en periode hvor investor sitter utenfor og venter på at det skal falle. «Rabatten» ved å vente er ikke stor nok til å kompensere for stigningen når han ikke var i markedet.
Far more money has been lost by investors trying to anticipate corrections,
than lost in the corrections themselves. (Peter Lynch)
Avkastningen fra Verdensindeksen de siste 50 år - her fra Holberggrafene - illustrerer på en ypperlig måte hvorfor langsiktig sparing er hemmeligheten til suksess, og at det er helt meningsløst å forsøke å time markedet. Når skal du gå ut? Når skal du gå inn? Veldig mange ender med å kjøpe "på topp" (til høyest pris) og "selge på bunn" (til lavest pris). 
By investing over time, investors are basically diversifying the timing risk in regards to the market – i.e. not buying at the top before a huge market crash or bad earnings announcement by a company, and they are likely to win in the long run, be it rain or shine.
(Illustrasjon hentet fra Holberggrafene)
Investing, like many things, often involves taking the thorns with the roses. Over dozens of years and through all investment literature there is one golden thread–the evidence clearly favours time in the market over timing the market (Morningstar)

Spre investeringene dine!

Du reduserer risikoen i din sparing gjennom å spare i ulike typer aksjefond (indeksfond, bransjefond, faktorfond mv) og gjerne også i kombinasjonsfond og rentefond. Dette kalles også for diversifisering og gjør at du reduserer sårbarheten i din portefølje og tar ned risikoen over tid. Å investere i aksjefond er i seg selv en viss risikoreduksjon; sammenlignet med å investere i enkeltaksjer. Når du velger å investere i et aksjefond består dette av mange aksjer, gjerne i flere bransjer og markeder. Disse følger en gitt indeks (indeksfond) eller er valgt ut av en profesjonell forvalter (aktivt forvaltede fond). Det kan også være en kombinasjon av disse to, som kalles for faktorfond. Det er rimelig trygt å investere i aksjefond.

Jeg mener også at å investere i globale indeksfond, er både diversifiserende og risikoreduserende. Forskning fra USA på 15 års-perioden 2001 til 2016 og 3 av indeksene knyttet til S&P 500, viste at mer enn 90 % av fondsforvalterne ikke slo den indeks de målte seg i mot. Det er derfor langt mer trygt å få markedsavkastningen, enn å satse på aktivt forvaltede fond, som over tid står i fare for å levere svakere enn dette. Ikke misforstå; det finnes svært gode aktivt forvaltede fond som har gitt god avkastning utover indeks over tid, men det er dessverre ikke hovedtendensen. 

Den berømte Warren Buffett har i løpet av korona-krisen igjen vært tydelig i sitt syn på indeksfond:
In my view, for most people, the best thing to do is to own the S&P 500 index fund.
Du må sikre at du har en balansert portefølje, som også tåler svingninger. Det er eksempelvis en dårlig ide å investere i aksjefond som kun investerer i det norske eller det nordiske markedet, da dette er en forsvinnende liten del av det totale antallet selskaper som finnes i verden. Da blir porteføljen din veldig sårbar og kan også over tid gi svakere avkastning. 

Er du veldig usikker på hvordan du skal gjøre dette, så kan typisk den fondsplattformen du benytter, tilby deg ferdige sparepakker som tar hensyn til din sparehorisont, risikoprofil og livssituasjon. Og her er det slik at en høy aksjeandel (aksjefond) passer best for den som har lang tidshorisont og en viss risikovilje, og større andel i rentefond for den som har kortere sparehorisont og vil ta noe mindre risiko.

Du kan lese mer i denne bloggartikkelen: Investere i aksjefond, kombinasjonsfond eller rentefond? og ikke minst i artikkelen "Indeksfond som investeringsstrategi".

Sitt i ro - slik kvinnelige investorer gjør!

Dette synes du kanskje høres litt flåsete ut, men det viser seg at kvinner er smartere enn menn når de investerer. I en undersøkelse, utført av Fidelity Investments, kommer det fram at kvinner er bedre til å holde seg til planen for sine investeringer, og menn har en tendens til å "reinvestere bort" gevinsten. Undersøkelsen viser at kvinner også tar mindre risiko og rent praktisk er mer tålmodig, med tanke på kjøp og salg av aksjer. Sitt i ro og tenk langsiktig, sier investeringsdirektør Alexandra Morris i Skagenfondene, og redegjør blant annet for funnene i den omtalte undersøkelsen. 
You get recessions, you have stock market declines. If you don't understand that's going to happen, then you're not ready, you won't do well in the markets. (Peter Lynch)
I et intervju med Dagens Næringsliv sier den samme investeringsdirektøren: "I et nervøst marked vil en typisk få store reaksjoner på all ny informasjon som kan tolkes negativt. Samtidig oppfordrer vi folk til å ikke la seg forstyrre av kortsiktige svingninger og sitte i ro". Dette kan suppleres med et råd fra Verdipapirfondenes forening: "Når kursene raser er det lett la seg rive med av den rådende frykten. Men det dummeste du kan gjøre er å selge i panikk. Det er nettopp ved å fortsette sparingen, også i urolige tider, at du kan forvente å få mer igjen for å sitte med penger i aksjemarkedet enn på bankkontoen".

Noen blir frustrert når avkastningen et år i aksjefond blir negativ. Og vurderer av den grunn enten å skrote fondet eller ta en pause i sparingen. Det er år da avkastningen "butter i mot". I 2018 var Verdensindeksen nesten 10 % i minus. Andre blir frustrert når avkastningen "kun" er på 5-10 %, som egentlig er nært normalen. Jeg liker å se på Verdensindeksen som en indikasjon på hva man kan forvente å få som avkastning ved sparing over tid i brede globale aksjefond. Det er denne avkastningen du typisk får i globale indeksfond, som KLP AksjeGlobal Indeks V og DNB Global Indeks.

Snittavkastning for Verdensindeksen fra 2007 til 2020, det vil si over 14 år, er på 8,3 %. Ser vi på fremvoksende markeder er tilsvarende avkastning for samme periode på 10,6 %Den nordiske indeksen har i denne perioden steget i snitt 8,7 %. De siste 40 årene har gjennomsnittlig avkastning ligget på om lag 11 % på Oslo BørsS&P 500-indeksen, som består av de 500 største selskapene i USA, har i snitt steget ca 10,5 % de siste 100 årene. Dette tror jeg er en god indikasjon på hva du kan forvente av avkastning i aksjefond. Den vaker rundt 10 % over tid. Du bør altså være godt fornøyd om du i snitt oppnår rundt 10 % avkastning. Man ser av og til at det raljeres over dette i sosiale medier, men dette er matematikkens og statistikkens tale. 
(Verdensindeksen - MSCI World Index)

Vil du lese en grundigere gjennomgang av dette, kan du lese bloggartikkelen "Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond?"

Som en avslutning vil jeg sitere et edruelig og lesbart innlegg i Finansavisen 02.02.20 av Christian Lie i Danske Bank, der investeringer kommenteres i lys av det vi har satt fokus på i denne bloggartikkelen:
Med bakgrunn i at ingen kan vite med sikkerhet når børsfallene begynner og når de slutter, samt det faktum at noen av de beste børsdagene historisk har kommet i kjølvannet av de dårligste, viser flere studier at økt transaksjonshyppighet, gjerne utløst av frykt- og følelsesmessige reaksjoner, bidrar til å senke det langsiktige avkastningspotensialet.  Det er også en kjensgjerning at for de som har fem, ti, femten eller enda flere års tidshorisont, så er det situasjonen i markedene når man nærmer seg slutten på investeringshorisonten som er avgjørende for sluttresultatet, ikke situasjonen i dag. 
Kloke ord!

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. 

Kommentarer

  1. Hei Svein.

    Meget interessant.

    Dersom du skulle investert penger nå med en tidshorisont på 5-10 år, ville du satt inn alt umiddelbart eller fordelt det utover? F.eks over en periode på 6-12 mnd?

    Jeg har cirka 500 000 kr som jeg ønsker å investere i fond (teknologi og bærekraft), men er usikker på timingen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Beklager at jeg ikke har svart deg. Kommentarsystemet på min blogg har ikke en optimal varslingstjeneste.

      Rent matematisk er det slik at det er fornuftig å bare få inn alle pengene i markedet så raskt som mulig. Tid i markedet er alltid verdifullt, men i den nåværende uroen vil jeg anbefale deg (med et så stort beløp) å opprette en spareavtale med de aksjefond du vil kjøpe/spare i, og sette opp trekk på 40 000 hver 14 dag. Da pusher du pengene inn over ca 6 mnd og får med både ned og oppturer i en rimelig urolig periode som ligger foran hos. Når alle pengene er på plass, kan du jo fortsette å spare med det beløpet du mener du kan avse hver 14. dag eller pr måned (fordelt utover 2 trekk). Jeg anbefaler alltid å ha en spareavtale som trekker hver 14. dag.

      Lykke til!

      Med vennlig hilsen Svein

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Fondsavkastning for folk flest 1. kvartal 2025

I denne artikkelen presenteres en analyse av avkastningen til fond som er blant de mest populære sparevalgene for nordmenn. Dette er basert på statistikk fra fondsforvaltere og avkastningstall fra Morningstar, og gir en oversikt over utviklingen i aksjemarkedene og hvordan denne har påvirket avkastningen for ulike fondstyper. Jeg har også satt sammen 5 ulike fondsporteføljer, som vi vil følge i denne rapporten framover. Dette tar jeg med for å gjøre det praktisk og anvendbart, der du også kan få litt tips og ideer til ulike typer porteføljer. Avslutningsvis vil denne kvartalsrapporten oppsummere de hovedfunnene som framkommer i fondsoversiktene, og presentere en enkel investeringsplan som gir deg som leser noen praktiske råd for fremtidig sparing. Lesetid artikkel: 5-10 minutt  -  CoPilot  har gjort avkastnings-beregningene for porteføljene og artikkelbildet er generert av KI. Kortfattet oversikt over kvartalsrapporten Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene Begrunnels...

Hvilke norske aksjefond for folk flest har slått indeksen?

Skal du velge aktive eller passive aksjefond til porteføljen din? Ja, takk begge deler, vil jeg si med en gang, og jeg skal begrunne dette i denne artikkelen. På samme tid holder jeg fast på, slik jeg har skrevet om i mange år, at fundamentet for din sparing bør være i et billig globalt indeksfond. Lesetid artikkel: 6 minutt - CoPilot og Gemini har vært medforfatter av artikkelen og generert artikkelbildet. I følge Morningstar registrerte indeksfond innstrømninger på 747 milliarder dollar globalt i 2022, mens deres aktivt forvaltede motparter tapte 1.276 milliarder dollar. Med det klarte indeksfondene å øke sin andel av det globale markedet med 2,3% til 38%. Dette har ikke vært en kortsiktig trend, da indeksfondenes markedsandel vokste med omtrent 1% per år mellom 2008 og 2013, for så å ta fart og øke med 2% per år fra 2015 til 2020. I 2021 og 2022 økte indeksfondenes markedsandel av totale forvaltede aktiva med henholdsvis 2,45% og 2,31%. Flere og flere velger indeksfond! Forskning vi...

Kan amerikanske aksjer bli for dominerende i folk flest sine porteføljer?

De syv teknologigigantene Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia og Tesla, ofte referert til som "The Magnificent 7" , har hatt en enorm innflytelse på utviklingen til S&P 500-indeksen de siste årene. Deres markedsverdi har vokst betydelig, noe som har ført til at de utgjør en stadig større andel også av den globale indeksen. Denne konsentrasjonen reiser spørsmål om risiko og diversifisering for investorer . Er det fornuftig å ha en såpass stor eksponering mot disse syv selskapene, og hvordan kan man eventuelt redusere denne eksponeringen i en fondsportefølje? Lesetid artikkel:  9 minutt -  CoPilot  og Gemini har vært medforfatter av artikkelen, bidratt i oversettelser og generert artikkelbildet. Dette er en svært aktuell problemstilling for mange fondsinvestorer, som typisk har bygget sin portefølje med et globalt indeksfond som fundament. Dette er de 10 største selskapene i det populære globale indeksfondet KLP AksjeGlobal Indeks  , der de 7 største h...

Årsrapport for fondsporteføljen 2024

 Årsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste år og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Verdensregioner Aksjesektorer og  Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksjestatistikk  Innsikt investering og fon...

Når er et rentefond aktuelt for porteføljen?

Rentefond har vært litt i vinden de siste månedene. Det har vært noen medieoppslag, der analytikere har uttalt eksempelvis følgende: "Nå satser flere på alternativ til aksjer", "Bedre utsikter for renteplasseringer?" og "Rentene øker og børsene faller". Flere podcaster har også satt fokus på rentefond og hva man kan forvente av utvikling i disse, med stadig stigende renter. Noen vil også hevde at det er smart å ta ned risikoen i porteføljen og å sikre deler av kapitalen i rentefond. Det gjør de store pensjonsleverandørene. Med høy inflasjon vil i alle tilfelle penger på bankkonto tape seg i verdi. Er bankrenten på 1 % og inflasjonen på 5 %, så har du en negativ utvikling for kapitalen din på 4 %. Da vil rentefond i noen tilfeller være et godt alternativ til banksparing, for å oppnå noe mer avkastning, fortsatt med rimelig lav risiko. På denne bloggen skriver jeg stort sett om aksjefond, men jeg har fått noen spørsmål om rentefond og forsøker derfor å skriv...