- Hvorfor du bør spare i globale indeksfond (bloggen, 19.12.19)
- Å bygge en fondsportefølje med fond fra KLP (bloggen, 16.02.20)
- Det er fortsatt smart å spare i brede globale indeksfond! (bloggen, 31.05.20)
Hva er indeksfond?
Hvorfor velge indeksfond som investeringsstrategi?
Jeg har allerede sagt litt innledningsvis om hva som er bakgrunnen for at jeg har vært nødt til å revurdere min sparestrategi. Diskusjonen, både i podcaster, på Twitter, i en del blogger og i ulike Facebook-grupper, går ofte på hvorvidt det er smart å spare i indeksfond eller i aktivt forvaltede fond. Frontene kan tidvis være litt steile, og det er jo fordi det ikke finnes noen absolutt fasit. Vi vet imidlertid noe fra den forskning og de analyser som finnes på området, og jeg vil nå dele en liten oppsummering av dette.
Det ble nokså store oppslag i finanspressen i 2018 da Forbrukerrådet kom med sin store fondsundersøkelse, som analyserer aktivt forvaltede fond over en 20 års-periode. Rapporten fra Forbrukerrådet viste enkelt sagt at på kort og mellomlang sikt vil det alltid finnes aktive fond som vil gjøre det bedre enn gjennomsnittet. Denne innsikten er imidlertid til liten nytte for kunden hvis det er tilnærmet umulig å vite hvilke fond dette er på forhånd. Forbrukerrådets rapport indikerer at flaksen er større enn dyktigheten.
Fond som har gjort det bra i en periode viser ikke høyere sannsynlighet for å slå indeksen i neste periode enn fond som gjorde det dårlig.
Det er også referert til professor Ola Kvaløy i rapporten, som har forsket på 33 Norge-aksjefond (2008). «Det er ikke spor av at en forvalter som er flink i ett år, vil være det over tid. Det er som et terningkast», konkluderte han. I Forbrukerrådets undersøkelse er det kun fond som investerer på Oslo Børs, som over 20 år skiller seg ut og gir meravkastning. Oversikten ser slik ut:
For noen år siden undersøkte KLP Kapitalforvaltning hva som skjer hvis du konsekvent velger de fondene som historisk har prestert bra. Det viste seg ikke å være noen god strategi. Snarere tvert i mot så viser ulike undersøkelser at: De norske aksjefond som har gjort det dårligst i en periode, er de som gjør det best i neste periode (sitat Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet). På Odin-bloggen har de også skrevet en artikkel om "4 grunner for ikke å kjøpe fondene som gikk best i fjor".
Undersøkelsen til Forbrukerrådet ble publisert første gang i 2018 og oppdatert sommeren 2020 og her sies det blant annet. "Oppdateringen av tallmaterialet viser nedslående resultater for de aktive globale aksjefondene. Målt mot sine respektive referanseindekser har de aktive globale aksjefondene samlet sett gitt -1,43 % (negativ) årlig differanseavkastning siste 20 hele kalenderår samt første kvartal 2020. Dette er en forverring i forhold til den forrige undersøkelsen som viste -0,89 %. Nesten hele forverringen kan forklares med at de aktive fondene tapte betydelig mot sine referanseindekser i både 2018 og 2019." (les hele rapporten her - oppsummert på 13 sider - pdf-dokument).
Dette støttes også av undersøkelser i andre markeder. Forskning fra USA på 15 års-perioden 2001 til 2016 og 3 av indeksene knyttet til S&P 500, viste at mer enn 90 % av fondsforvalterne ikke slo den indeks de målte seg i mot. Det er derfor langt mer trygt å få markedsavkastningen, enn å satse på aktivt forvaltede fond, som over tid står i fare for å levere svakere enn dette. Ikke misforstå; det finnes svært gode aktivt forvaltede fond som har gitt god avkastning utover indeks over tid, men det er dessverre ikke hovedtendensen.
Ser man på vinnerfondene i 2020 var dette primært aksjefond innen teknologi og bærekraft. Hva skjedde allerede i 1. kvartal 2021? Nettopp disse fondene har hatt korreksjoner og prestert svakt. Helt andre aksjefond, som presterte svakt i 2020, har svinget seg opp, blant annet innen Finans og Energi. Uten å generalisere på et alt for svakt datagrunnlag, må vi kunne si at Jorge B. Jensen kan ha hatt et godt poeng.
Tidligere analytiker Thomas Furuseth i Morningstar pekte i en analyse i oktober 2018 på at bare 11,5 prosent av de aktive globale aksjefondene har klart å oppnå suksess, definert som å klare å gi avkastning over globale indeksfond de siste 10 årene. Totalt undersøkte Morningstar 49 fondskategorier. De aktive Norge-fondene var de eneste av de 49 fondskategoriene med en suksessrate over 50 prosent. 59,6 prosent av Norge-fondene slo børsen. Dette korrelerer godt med Forbrukerrådets funn.
I en masteroppgave fra 2008 ved Universitetet i Tromsø ble samtlige norske aksjefond som har eksistert, analysert for tidsperioden 1983-2008. Noe av konklusjonen i denne masteroppgaven var at det er vanskelig å forklare hvorfor aktiv fondsforvaltning er blitt så populært blant småsparere, men aggressiv markedsføring og mye publisitet i media kan være deler av årsaken. Det kan også være uvitenhet, mange er ikke klar over at de kan investere direkte i for eksempel en markedsindeks, i stedet for å benytte kostbare profesjonelle fondsforvaltere, som i følge denne undersøkelsen i gjennomsnitt likevel ikke klarer å gi meravkastning på investeringen.
Enkelte aksjefond vil selvfølgelig fra tid til annen utkonkurrere markedet på kort sikt, men investorer har likevel større sannsynlighet til å oppnå høyere avkastning på lang sikt ved å ta en passiv indeksstrategi, enn ved å velge aktiv aksjefondsforvaltning.
I en fersk artikkel fra Morningstar, om de 2 største norske globale indeksfondene, finner du følgende om diversifisering:
Mange finanseksperter nikker nok samtykkende hvis man hevder at brede globale indeksfond er en ypperlig hovedingrediens i de fleste aksjefondsporteføljer. Årsaken er at globale indeksfond gir en god diversifisering til en rimelig kostnad. De to desidert største norskregistrerte globale indeksfondene er KLP AksjeGlobal Indeks og DNB Global Indeks – begge fondene følger MSCI World indeksen som sin valgte referanseindeks. MSCI World indeksen inneholder 1583 store- og mellomstore selskaper i 23 utviklede land og dekker cirka 85% av friflyt-justert markedsverdi i hvert av de 23 landene. Man får altså en veldig god diversifisering ved å investere i et globalt indeksfond som følger MSCI World indeksen eller tilsvarende indekser.
Verdens fremste investor anbefaler indeksfond
Den berømte Warren Buffett har i løpet av korona-krisen igjen vært tydelig i sitt syn på indeksfond:
Og hva er argumentene fra den godeste Warren Buffett for å velge indeksfond?
- S&P 500 har i snitt levert nesten 10 % avkastning siden 90-tallet.
- Du investerer bredt i aksjer uten å måtte være ekspert.
- Det er SVÆRT vanskelig å slå markedet!
- Det er enkelt å investere i indeksfond.
- Det er billig å investere i indeksfond.
John Bogle, forfatter av «The Little Book of Common Sense Investing» og indeksfondenes "far" sier:
Investing is all about common sense. Owning a diversified portfolio of stocks and holding it for the long term is a winner's game. Trying to beat the stock market is theoretically a zero-sum game (for every winner, there must be a loser), but after the substantial costs of investing are deducted, it becomes a loser's game. Common sense tells us--and history confirms--that the simplest and most efficient investment strategy is to buy and hold all of the nation's publicly held businesses at very low cost. The classic index fund that owns this market portfolio is the only investment that guarantees you with your fair share of stock market returns.
Hva investerer du i når du velger et globalt indeksfond?
Ved å investere i et globalt indeksfond kjøper du de største og mest verdifulle selskapene i verden. Du fordeler investeringene dine på alle de store utviklede økonomiene, med unntak av fremvoksende markeder (store deler av Asia). Du får også en solid sektorfordeling. Du kan også se nøyere på de mer enn 1500 selskapene listet direkte hos KLP.
Kan indeksfond gi en mer stabil fondsportefølje?
Ja, det tror jeg. Det må imidlertid begrunnes. Det er flere indikatorer vi kan se på for å forstå dette. Igjen er det viktig å være konkret. Vi skal begynne med å se på risikoprofilen til et fond. Dette er alltid oppgitt i fondets nøkkelinformasjon. La oss fortsette å se på KLP AksjeGlobal Indeks V.Standardavvik for First Global Focus: 30,46 %
Hvordan kan en slik indeksportefølje med aksjefond se ut?
For den passive (og kanskje mest suksessrike) investoren: En ren indeksportefølje
- KLP AksjeGlobal Indeks V - 40 %
- KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks II - 20 %
- KLP AksjeEuropa Indeks III - 15 %
- KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II - 15 %
- KLP AksjeNorden Indeks - 10 %
- KLP har et enestående bredt utvalg av indeksfond.
- KLP har de rimeligste indeksfondene.
- KLP forvalter sine fond med et tydelig samfunnsansvar og investerer i stor grad med samme etikkgrunnlag som Oljefondet (Statens Pensjonfond Utland).
For den litt mer aktive investoren: En indeksportefølje med innslag av aktive fond
- KLP AksjeGlobal Indeks V - 35 %
- KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks II - 10 %
- KLP AksjeEuropa Indeks III - 10 %
- KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II - 10 %
- KLP AksjeNorden Indeks - 10 %
- Aktivt forvaltet fond I - 10 %
- Aktivt forvaltet fond II - 10 %
- Aktivt forvaltet fond III - 5 %
Oppsummering
- Det er vanskelig å slå indeksen!
- Indeksfond følger og gir deg markedsindeksen over tid, og historisk har disse gitt god avkastning.
- Når indeksfond gir markedsindeks over tid, er det også lettere å vurdere forventet avkastning.
- Globale indeksfond gir en god diversifisering mot ulike bransjer og spredning på regioner.
- Indeksfond gir noe lavere risiko, da de rett og slett ikke forsøker å slå markedet.
- Indeksfond har lav forvaltningsavgift.
- Det er mindre svingninger i et indeksfond enn i et aktivt forvaltet bransjefond, og indeksfond kan derfor ta ned totalrisikoen i porteføljen din.
- I et globalt indeksfond får du en bra balanse mellom vekst- og verdiaksjer.
Lurer på hva som er ulempen med å ha mer enn ti fond? Jeg har langt flere, og hos flere forvaltere. Hva er ulempene?
SvarSlettHei og takk for spørsmål! Det er ingen fasit på dette. Mange kjøper mange fond og er fornøyd med det. Jeg er tilhenger av en konsentrert og bevisst portefølje. Da mener jeg at ca 10 fond (+/-) er greit, da dette også i liten grad trenger å gi aksjeoverlapp. Mange kjøper og eier fond som investerer i akkurat samme sektor og samme selskaper. Det har ingen hensikt. Du mister bare oversikten. Jeg bruker aktivt Morningstar sitt X-Ray-verktøy (se siste månedsrapport for mai 2021), der jeg analyserer porteføljen med tanke på regioner, typer selskap og ikke minst aksjeoverlapp. Et eksempel: Flere har 3-4 nordiske aksjefond i sin portefølje. Det er ikke så mange nordiske selskap og det er en del selskap som er veldig gode, solide og som leverer god avkastning. Det er lett for at disse da, naturlig nok, kjøpes av flere fond. Da sitter man sannsynligvis med flere fond som har nokså likt investeringsunivers. Hvis du gjennom dine fond mener du er godt diversifisert, ikke kaster bort unødvendige penger av sparingen din til kostbare forvaltning og totalt sett er fornøyd med avkastning, så går det fint an å ha både 15, 20 og 30 fond. Det passer ikke for meg og jeg deler jo mine erfaringer. Da bytter jeg heller de fondene jeg ikke er fornøyd med eller som ikke lenger passer inn, med bedre alternativ. Hvis du hører med de som driver med fond til daglig, så vil de også typisk anbefale deg en portefølje bestående av 5-10 fond. Så det er ikke bare noe jeg har funnet på selv. :-)
SvarSlettLykke til med sparingen!
Vennlig hilsen Svein
Heisann. Et kjapt spørsmål. Jeg ser du anbefaler månedlig sparing i fem til åtte fond, men må man ikke ha veldig mye å spare da? Om man sparer 1000 eller 2000 kroner, skal man da dele opp pengene slik at det blir satt litt inn i alle fondene? Eller er det da bedre å ha et par fond å forholde seg til når man kun har et par tusen? Hva er ditt generelle tips til denne problemstillingen? :)
SvarSlettHei Øyvind! Med en spareavtale er det ikke antall fond (selv om det bør være bevisste valg) som er avgjørende, men spare- og tidshorisonten. Du kan godt spare i 5 aksjefond på en spareavtale som er på 500 kr pr mnd. Når det er sagt har jeg ofte anbefalt at man starter med 2 fond; eksempelvis et globalt indeksfond (80 %) og et indeksfond/aktivt forvaltet fond som eks dekker Norden for det resterende beløpet. Så legger man heller til fond underveis; etterhvert som man blir kjent med fondsutvalg og kanskje har et fokus man er opptatt av, slik som bærekraft, teknologi, eiendom el.l.
SvarSlettVennlig hilsen Svein