Dette er en månedsrapport om hva som har skjedd den siste måneden i mine fondsporteføljer. Jeg gir en kortfattet informasjon om utviklingen i aksjemarkedene, forteller om eventuelle endringer i porteføljene, gir en oversikt over portefølje og avkastning siste måned, hvilke aksjefond jeg følger med på og til slutt noen oppsummerende tanker om det jeg ser rører seg av trender og utviklingstrekk i markedene. Dette er viktig å ha på radaren for den som investerer i aksjefond, slik jeg ser det.
Utviklingen i de aktuelle aksjemarkedene i mars 2021
Farge: Rød (negativ totalutvikling for måned) Farge: Grønn (positiv totalutvikling for måned)
- De amerikanske børsene er grønne i mars med en oppgang på mellom 0,4 % og 4 % (hele 6.6 % for Dow Jones). Det er teknologiaksjonene på Nasdaq som har utviklet seg svakest.
- Nedgang på 0,5 % i Asia.
- Oppgang både i Europa og for Norden på mellom 4-5 %.
- Oslo Børs, som også hadde en sterk utvikling i februar, har en oppgang på 5 %.
Endringer i porteføljene
Aktiv portefølje - Aktivt forvaltede fond (portefølje 1)
- Dette er min hovedportefølje og består pr dag kun av aktivt forvaltede fond. I mars har jeg gjort forholdsvis mye med porteføljen, for å beskytte kapitalen mot de underliggende endringer i markedene, som februar og mars 2021 har båret bud om.
- I slutten av februar tok jeg ned eksponeringen mot bærekraft. I begynnelsen av mars tok jeg ned noe av eksponeringen (som var alt for høy) mot teknologi. Begge områdene er svært vekstintensive, men med økende langrenter (10-årsrenten i USA) og inflasjon, har det vært en dreining mot såkalte verdi- eller kvalitetsselskaper i markedene, som eksempelvis finansinstitusjoner. Et globalt indeksfond baserer seg på Verdensindeksen, MSCI World, og denne består igjen av indeksene MSCI World Growth og MSCI World Value. Uten grundige analyser, men etter å ha drøftet det med solid kompetanse innenfor fondsområdet, kan du regne med 50/50 vekst og verdi i et globalt indeksfond. De to indeksene er nokså like i størrelse eller verdi. Dette er derfor en riktig posisjonering for meg for porteføljen framover. Denne kapitalen er derfor i hovedsak flyttet over i et globalt indeksfond (se under).
Disse fondene er tatt ut: - JPMorgan Funds US Technology Fund (Teknologi) er tatt ut av porteføljen, primært grunnet at største investering i dette fondet er i Tesla. Fondet fikk derfor en kort gjesteopptreden i min portefølje, til fordel for et mer defensivt teknologifond.
- Swedbank Robur Småbolagsfond (Norden) er tatt ut av porteføljen, primært for å gi plass til to nye aksjefond med annen innretning. Da jeg vil beholde First Veritas (Norden), måtte det bli dette fondet som ble byttet ut.
- DNB Teknologi (Teknologi) er tatt inn i porteføljen. Dette fondet har jeg eid tidligere, men jeg tok det ut for i overkant av 1 år siden, da jeg syntes det var for defensivt, samt at det leverte under fondets indeks. Jeg ser nå mer positivt på fondet, spesielt etter å ha hørt mer inngående om status og filosofi, gjennom den ferske podcasten "DNB Teknologi gjør comeback med trauste teknologiaksjer" fra Nordnet (Pengepodden, 18.03.21). I mars 2021 leverer fondet bedre enn referanseindeksen igjen, noe fondet ikke har gjort siden Q4-2019 (se detaljer om dette lenger nede)
- DNB Finans (Finans) er tatt inn i porteføljen. Dette fondet består i hovedsak av finans-aksjer, som banker og investeringsselskap. Blir det noe mer inflasjon og etter hvert renteøkning, vil typisk denne type sykliske aksjer stige i verdi. Interesse for fondet fikk jeg gjennom en podcast fra DNB Markets, som jeg vil anbefale deg å lytte til: "Kan global finans bli en vinner i 2021" (DNB Utbytte, 09.03.21)
- Storebrand Global Value (Globale kvalitetsselskaper) er tatt inn i porteføljen, og består av globale selskaper innenfor teknologi, finans, konsum, helse og industri.
- KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks II (Globalt indeksfond) er tatt inn i porteføljen, og er et globalt indeksfond som investerer i ca 4000 små- og mellomstore selskaper.
- Det er viktig og ikke gå i den fella at man nå kutter ut alt innenfor bærekraft og teknologi, for å satse alt på disse nye underliggende tendensene i markedene. Bærekraft og teknologi vil prege både hverdagen vår og utviklingen av selskapene de kommende 10-20 årene. Du må ikke gå i "2020-fella", som jeg har inntrykk av at mange nye investorer gikk i, ved å kun satse alt på noen få vekstfond. Disse har både stor oppside og stor nedside. Tilfør heller porteføljen 1 eller 2 "verdifond", for å gjøre en ytterligere diversifisering over tid for porteføljen. Da blir det mindre utsatt for svingninger i verdi. Hvis du i tillegg har et fundament i et globalt indeksfond, så har du allerede en solid fot i både "vekst" og "verdi".
- Jeg må også informere om at det siste årets satsing på kun aktivt forvaltede fond, ikke kommer til å bli videreført. I 2020 medførte dette en høy avkastning, som til dels varte et stykke inn i 1. kvartal 2021, men "ein skigard kan ikkje vare evig, veit du". Det var gode grep for å sørge for porteføljevekst, men ikke i et langsiktig perspektiv, slik jeg ser det nå, da porteføljen i alt for stor grad blir utsatt for svingninger. Jeg kommer derfor til å dreie porteføljen, over litt tid, mot en ca 50/50 deling mellom globale indeksfond og primært globale aktivt forvaltede fond. Jeg kommer fortsatt også til å ha aktivt forvaltede fond for å dekke Norden og Fremvoksende markeder, men jeg er mer åpen også her nå. Både for Norden og Fremvoksende markeder har indeksfondene som dekker disse regionene, gjort det bedre enn de aktivt forvaltende fondene jeg har valgt, sett i lys av avkastning så langt i 2021. Det er allikevel en for kort periode for å konkludere.
- Gjennom aksjefondene i min aktive portefølje eier jeg aksjer i flere tusen små, mellomstore og store selskaper i hele verden. Det anser jeg som en god spredning av mine beskjedne sparepenger.
- Jeg gjentar det jeg har sagt hele tiden, men som jeg nå kommer til å etterleve i større grad selv igjen, at de fleste bør ha et globalt indeksfond som fundament i sin portefølje!
- "Det er fortsatt smart å spare i brede globale indeksfond!" (bloggen, 31.05,20)
- Strategien for den fondsporteføljen er tenkt slik:
- Globale indeksfond: ca 40-50 %.
- Regioner: Norden og Asia ca 15-20 %.
- Bransje: Globale teknologi- og vekstfond ca 10-15 %.
- Bransje: Globale bærekraftsfond ca 10-15 %.
- Bransje: Globale verdiaksjer ca 10-15 %.
- Bransje: Globale sykliske forbrukertrender 5-10 %.
- Denne porteføljen utgjør ca 95 % av sparekapital.
Indeksportefølje - Indeksfond (portefølje 2) - :
- Dette er en ren indeksportefølje, som jeg også benytter som referanse. Det vil si at jeg sammenligner hvor godt min aktivt forvaltende portefølje presterer mot indeks, og dermed gjøre jeg ikke gjør noen endringer med denne. Porteføljen kan imidlertid over syn påvirke hvordan hovedporteføljen blir satt opp.
- Strategien for indeksporteføljen er planlagt slik:
- Globalt indeksfond 50 %
- Fremvoksende markeder indeksfond 30 %
- Norden indeksfond 20 %
- Denne porteføljen utgjør ca 5 % av sparekapital.
Porteføljeoversikt
Aktiv portefølje - Portefølje 1
Portefølje 1- Aktiv inkludert utvikling siste 12 måneder
First Veritas (Norden) - investerer i et fåtall børsnoterte nordiske selskaper forvaltningsselskapet har mest tro på. Forvalter vil basere sine investeringsbeslutninger i enkeltpapirer på en kvantitativ fundamental vurdering som stiller svært høye krav til kvalitet med fokus på selskapenes kapitalavkastning, vekst, kontantstrøm, gjeld, marginvarians, og prising. Den analytiske prosessen baseres på en dyptgående gjennomgang av nøkkeltall fra selskapenes års- og kvartalsrapporter tilbake til 2006, kombinert med kontinuerlig monitorering av papirers verdsettelse, relativt til selskaper med tilsvarende høy kvalitet.
DNB Teknologi (Teknologi) - er et aktivt forvaltet aksjefond som hovedsakelig investerer i aksjer innenfor sektorene teknologi, media og telekommunikasjon, notert på børser og regulerte markeder over hele verden. Investering i DNB Teknologi gir normalt en bred eksponering mot de digitale selskapene i verden.
DNB Finans (Global Finans) - er et aktivt forvaltet aksjefond som hovedsakelig investerer i aksjer innenfor finanssektoren og annen beslektet virksomhet, notert på børser og regulerte markeder over hele verden. Investering i DNB Finans gir normalt en bred eksponering på tvers av undersektorer og regioner, men har vanligvis stor eksponering mot enkeltselskaper.
De største plasseringene er i Bank of America Corp, Goldman Sachs Group Inc, Citigroup Inc, BlackRock Inc og AXA SA.Antall aksjer/selskaper: 35
Storebrand Global Value (Globale Verdiaksjer) - har som mål å oppnå langsiktig meravkastning ved å investere i globale, velutviklede aksjemarkeder. Fondet er et modellbasert faktorfond, som søker å utnytte risikopremien knyttet til verdifaktoren. Verdiaksjer kjennetegnes gjerne ved å være lavt priset i forhold til inntjening og bokførte verdier. Porteføljen er sektor- og regionsnøytral, og vil normalt bestå av 60-90 store og mellomstore aksjeselskaper. Fondet forvaltes i tråd med Storebrands prinsipper for bærekraftige investeringer.
De største plasseringene er i Intel Corp, Cigna Corp, CVS Health Corp, Oracle Corp og Discovery Inc.Antall aksjer/selskaper: 98
Portefølje 2 - Indeks inkludert utvikling siste 12 måneder
- Indeksfond:
- KLP AksjeNorden Indeks (Norden indeksfond)
- KLP AksjeGlobal Indeks V (Globalt indeksfond minus fremvoksende)
- KLP AksjeVerden Indeks (Globalt indeksfond inkludert fremvoksende)
- Regioner:
- DNB Grønt Norden A (Norden)
- DNB SMB A (Norden)
- Swedbank Robur Småbolagsfond (Norden)
- First Global Focus (Europa)
- Nordea Emerging Stars (Asia)
- JPMorgan Funds - China Fund A (Kina)
- Storebrand Global Multifactor N (Globalt)
- Delphi Global (Globalt + Bitcoin)
- Bransjefond:
- Handelsbanken Bærekraftig Energi (Bærekraft)
- Storebrand Global Solutions A (Bærekraft)
- DNB Miljøinvest (Bærekraft)
- BlackRock Global Funds World Technology (Teknologi)
- Morgan Stanley Investment Funds - US Growth Fund (Teknologi/Vekst/Innovasjon)
- BNP Paribas Funds Disruptive Technology Classic Capitalisation (Vekst/Innovasjon)
- Franklin Biotechnology Discovery Fund (Helse)
- Fidelity Funds - Global Financial Services Fund (Finans)
Oppsummert - Mars 2021
- Hvordan har mars vært?
- Svak positiv utvikling for det av de aktivt forvaltende Norden-fondet.
- Sterk negativ utvikling for bærekrafts-fondene i porteføljen på mellom 7-8 % for 2. måned på rad. Fondene ligger allikevel over indeks.
- Negativ utvikling for vekst- og teknologifondene i porteføljen totalt sett. Fondene ligger fortsatt over indeks og et av fondene har bra positiv avkastning.
- Negativ utvikling for det aktivt forvaltede Asia-fondet på nesten 5 %.
- Sterk positiv utvikling i de aktivt forvaltede verdifondene, som er nye i porteføljen.
- Positiv utvikling for de globale indeksfondene.
- Positiv utvikling for det nordiske indeksfondet.
- Negativ utvikling for indeksfondet som dekker fremvoksende markeder.
- Vi så i høst at Asia styrket seg, og at grafene peker i riktig retning i denne regionen. På den bakgrunn skrev jeg dette innlegget på bloggen: "Et aksjefond som dekker Asia bør få en plass i din fondsportefølje!" (20.12.20). I mars har dette fortsatt svekket seg, men totalt sett har er det fortsatt en positiv utvikling for avkastning så langt i 2021.
- Når det gjelder underliggende trender, så skal du også være klar over at inflasjon og renteøkning kan dreie aksje- og fondsmarkedet fra "vekst" til "verdi". Dette har jeg skrevet en artikkel om: "Hva kan en såkalt sektorrotasjon bety for sparing i aksjefond?" (06.12.20). I februar og mars har dette preget markedene, gjennom at frykt for renteøkning og inflasjon, har medført korreksjoner i flere aksjesegmenter. Samtidig ser vi at energi- og finanssektoren er blitt styrket. Aksjefond med slike sykliske selskaper har gitt god avkastning i mars og april. Jeg har tatt dette til følge og tatt inn et par nye fond fra dette segmentet i porteføljen, for å gjøre den mer robust og diversifisert.
- Hva vurderer jeg å gjøre videre i 1. kvartal?
- Jeg har allerede vektet ned porteføljene på bærekraft og teknologi grunnet forhøyet risiko og en sektorrotasjon fra vekst til verdi.
- Jeg vurderer å øke eksponeringen mot globale aksjefond igjen og gjennom dette vende tilbake til den strategi jeg hadde i 2019. Da tar jeg dermed ned noe andelene jeg har i de ulike aktivt forvaltede fondet og flytter kapitalen til indeks. Dette vil jeg i så fall gjøre over tid gjennom 2. og 3. kvartal.
- Nyttige ting som er lest og som bidrar til innsikt i mars 2021:
- Stock market news live updates: S&P 500 reaches record high, traders eye Biden's infrastructure proposal (Yahoo Finance, 31.03.21)
- Spekulasjon, markedstiming og avkastningsutsikter (Finansavisen, 28.03.21)
- Kina-giganter har falt 520 mrd. på tre dager (Finansavisen, 26.03.21)
- 5 grunner til å styre unna grønne aksjefond (Kapital, 26.03.21)
- How Value Stocks Could Outpace Growth for Years (Barron' s, 22.03.21)
- 4 likheter med dagens aksjemarked og markedet på slutten 90-tallet, og 2 ulikheter (Morningstar, 18.03.21)
- Folk flest tar innpå, men henger fortsatt etter proffene i fondssparing (E24, 17.03.21)
- 2021 – et vendepunkt for inflasjon og renter? (Finansavisen, 14.03.21)
- The tech-heavy Nasdaq has underperformed the Dow for four straight weeks — a first since 2016 (CNBC, 12.03.21)
- Tesla’s ‘Brutal Selloff’ Worsens, Market Value Losses Hit $300 Billion As Investors Move Away From Big Tech (Forbes, 08.03.21)
- Apple loses $2 trillion market capitalization for the first time in 2021 (Appleinsider.com, 08.03.21)
- Value's Long-Awaited Dawn May Finally Be Here (Bloomberg, 08.03.21)
- Senate Passes $1.9 Trillion Relief Bill After Marathon Votes (Bloomberg, 06.03.21)
- Why Google Stock Is Holding Up Better Than Apple, Facebook, Amazon, Netflix (Investors.com, 05.03.21)
- Frykt for inflasjon preger Wall Streets tredje dag på rad med nedgang (E24, 04.03.21)
- What Biden’s Sustainability Agenda Means for Business (Harvard Business Review, 03.03.21)
- Economic Charts to Track China’s 14th Five-Year Plan (Factset, 03.03.21)
- Investor Michael Farr: Inflation worries are rising, but there may be a happily ever after for markets in sight (CNBC, 01.03.21)
- Mine siste artikler:
- Hvorfor er det framtidsrettet å investere i grønne og etiske aksjefond? (07.03.21)
- Hvilken risiko tar du ved å spare i aksjefond? (18.02.21)
- Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond? (12.01.21)
- Et aksjefond som dekker Asia bør få en plass i din fondsportefølje! (20.12.20)
- Hva kan en såkalt sektorrotasjon bety for sparing i aksjefond? (06.12.20)
- Fondsoversikter (hentet fra Sbankens åpne fondsliste):
- Fond med høyest avkastning siste 12 måneder
- Fond i Norden med høyest avkastning siste 12 måneder
- Fond i Asia med høyest avkastning siste 12 måneder
- Indeksfond med høyest avkastning siste 12 måneder
- Rapporter fra 2021:
Hei
SvarSlettNydelig blogg du har:)
Jeg lurer på en ting på portefølje 2 . Jeg har som du, klp Aksjeglobal Mer Samfunnsansvar i porteføljen. Men ser at det finnes et fond som heter klp Aksjeglobal Mer Samfunnsansvar2. Det er 0,03% dyrere en 1eren men har dobbel avkastning på ett år. Jeg vurderer å bytte disse to. Har du noen tanker rundt et slikt bytte?
Hei og takk for spørsmål! KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar II er i motsetning til det fondet du har i dag, valutasikret. Undersøkelser har vist at den som har et langsiktig perspektiv på sparingen sin, neppe tjener på valutasikring. Jeg er ikke tilhenger av det selv. Det viser seg at "negative utfall skjer hyppigere i en valutasikret portefølje enn en som ikke er sikret". Du kan lese mer om dette i en artikkel på Morningstar, der sitatet er hentet fra: https://www.morningstar.no/no/news/196947/valutasikring-%E2%80%93-forskjellen-mellom-aksjefond-og-rentefond.aspx
SvarSlettPå samme tid sier KLP i en artikkel om dette: "Man investerer ofte norske kroner i utenlandske valutaer, men på et tidspunkt skal ta dette tas ut i norske kroner igjen. Er man redd for at kronen skal styrke seg i forhold til utenlandske valutaer, så bør man sannsynligvis valutasikre investeringene sine. Ved å valutasikre aksjefondene dine, tar du bort valutasvingningene og sitter igjen med bare aksjeavkastningen." Så det blir et valg.
Det er fordeler og ulemper med valutasikring. Jeg har så langt valgt å ikke gjøre det. Noen valutasikrer eksempelvis 40-50 % av porteføljen og lar resten at porteføljen usikret. Det kan være en tilnærming.
Jeg har skrevet en egen artikkel om dette og viser i en tabell hvordan fond som både har en valutasikret versjon og en som ikke er det, har utviklet seg over 3 år. Det taler til fordel for ikke å være valutasikret. Du kan lese artikkelen selv, der jeg litt grundigere svarer på det du spør om: https://sveinfr.blogspot.com/2020/04/fordeler-og-ulemper-ved-spare-i.html
Lykke til!
Med hilsen Svein