Gå til hovedinnhold

Hvordan har avkastningen vært for norske aksjefond i første kvartal 2021?

Det blir litt statistikk og tall i denne korte artikkelen, men det er greit å gjøre opp en status når et kvartal ligger bak oss. Slik rapporterer også de fleste børsnoterte selskaper, gjennom å presentere sine kvartalsresultat. Det gir en mulighet til å fange opp retning, gjøre justeringer og regne litt på hvordan året sannsynligvis kommer til å bli. En fornuftig sjel har sagt: "Jeg kan bevise alt ved hjelp av statistikk, bortsett fra sannheten" (George Canning). Det er dermed alltid smart å legge til litt skjønn og andre forhold som du kjenner til, som bransjespesifikke forhold, gjenåpning av samfunnet etter Covid-19, inflasjon, rentenivå og mye mer. Så sannheten kan du i de fleste tilfeller kun se i retrospekt, men en kvartals-status kan allikevel gi nyttig innsikt.

La oss starte litt med markeds-statistikken for 1. kvartal 2021

Statistikken fra Verdipapirfondenes Forening viser at pengene strømmet inn i aksjefond i 1. kvartal: "Hittil i år har det blitt nettotegnet andeler i norske verdipapirfond for 65 milliarder kroner. 14,4 milliarder ble tegnet i mars. Av dette ble 6 milliarder tegnet i aksjefond." Hittil i år har norske personkunder kjøpt aksjefond for 8,9 milliarder kroner. Personkundenes forvaltningskapital i norske verdipapirfond er nå på 308 milliarder kroner, en økning på 7 prosent fra inngangen til året.

De proffe investorene har hovedsakelig kjøpt rentefond i mars 2021, noe som har vært en trend i hele 1. kvartal. Den totale forvaltningskapitalen i norske verdipapirfond er nå på 1.597 milliarder kroner, en økning på 82 milliarder, eller 5,4 prosent siden starten av året.

Nordnet melder også om at kundene fortsatte å netto-kjøpe aksjefond i mars 2021. Det var imidlertid en sektordreining fra såkalte vekstfond til verdifond. I prinsippet er dette en flytt eller bevegelse fra teknologi- og fornybarfond, til verdi- og indeksfond. Denne dynamikken forklarer Nordnet på en presis måte slik: "Stigende lange renter er i utgangspunktet et godt tegn, da det signaliserer utsikter til økt vekst i økonomien. Men en for rask og stor renteoppgang er som regel negativt for aksjer, siden selskapenes finanskostnader øker, flere investorer foretrekker rentepapirer fremfor aksjer og selskapenes fremtidige overskudd blir mindre verdt med høyere diskonteringsrenter. Renteoppgangen påvirker dessuten verdi -og vekstaksjer ulikt. Jo lengre frem i tid et selskaps inntjening ligger, jo mer vil prisingen av selskapet endres når rentenivået endres. Det innebærer at vekstaksjer blir mer negativt påvirket av stigende renter enn verdiaksjer. Dette er hovedforklaringen på at teknologiaksjer og fornybaraksjer, som begge er innenfor vekst-kategorien, har hatt svak eller negativ avkastning i år."

Markedsstatistikken fra Nordnet i mars 2021 ser slik ut og viser hvilke fond som er populære og hvilke som kundene nå selger:


Det er interessant å se at kundene nå kjøper litt mer "trauste" aksjefond igjen, som eksempelvis DNB Teknologi, DNB Finans, Storebrand Global Value og KLP AksjeGlobal Indeks V. Det viser en dreining mot aksjefond som kjøper selskaper som tjener penger i dag eller som allerede leverer bra resultater. Og det investeres i globale indeksfond, der det er en balanse mellom såkalte vekst- og verdiaksjer. Det vises best ved en illustrasjon fra en artikkel hos Morningstar, der de 2 største globale indeksfondene er sammenlignet og analysert - DNB Global Indeks og KLP AksjeGlobal Indeks. Dette viser at ved kjøp av et globalt indeksfond får du en bra balanser mellom vekst- og verdiselskaper i din portefølje.

Og hva solgte kundene hos Nordnet i mars 2021? Dette er ofte rimelig representativt for de "understrømmer" man ser i hele fondsmarkedet, men anyway er det interessant, da mange av de mest bevisste fondskundene blant annet bruker Nordets plattform. Det er noen av de mest populære fondene i 2020 som flest solgte seg ned i eller ut av, slik som Storebrand Fornybar Energi, BlackRock Next Generation Technology, Öhman Global Growth og JP Morgan China Fund

Her må jeg få lov til å gjøre en liten avstikker. Det er altså fondene som gjorde det svakt i 2020 som nå gjør det best så langt i 2021. Og fondene som gjorde det best i 2020, er de som nå leverer svakest. Her er det noe å lære for oss alle. For det første må vi tenke langsiktig. Markedet går opp og ned og det kan dreie litt fram og tilbake over tid i ulike sektorer. For det andre bør vi huske på å ha en sammensatt og diversifisert portefølje som tåler svingninger. Og for det tredje så bør du følge litt med. Gjør en helse- og utviklingssjekk på porteføljen din minst hvert kvartal. Du kan gjøre dette gjennom eksempelvis å bruke verktøy som er gratis tilgjengelig fra Morningstar. Dette skrev jeg nettopp en artikkel om:
På Odin-bloggen har de skrevet en artikkel om "4 grunner for ikke å kjøpe fondene som gikk best i fjor". Her sies det: Mange velger fond på verst tenkelig vis. De ser på avkastningen for i fjor eller hittil i år, og så går de for fondet som har gjort det best. Du kjenner deg kanskje igjen? Hvis du holder på slik er du nærmest garantert dårlig avkastning på pengene dine over tid." Hvorfor advarer Odin mot dette? Dårlig avkastning i fjor eller i løpet av et år, sier ikke noe om fremtiden. Fond med svært høy avkastning har ofte en stor nedside. De har stor risiko. Dette så vi i 2020 til 2021 spesielt for fornybarfond. De hadde en avkastning på over 100 % i 2020, men står i minus i 2021. Dessverre så var det mange som var nye i markedet i 2020 og gikk "all in" i disse populære fondene med høy risiko. Du risikerer også å velge dårlige fond med en slik metodikk. Du bør se på andre forhold som blant annet antall stjerner hos Morningstar, hvilke selskaper fondet investerer i, hvem som er forvalter og mye mer. Du må rett og slett gjøre litt hjemmelekse!

La oss fortsette litt med hvordan indeksene utviklet seg i 1. kvartal 2021

De tre store indeksene er Verdensindeksen, Fremvoksende Markeder og begge disse to første akkumulert (MSCI ACWI).


Verdensindeksen steg med 4,92 % i 1. kvartal. Dette vil da typisk være avkastningen i et globalt indeksfond. Fremvoksende markeder hadde en negativ utvikling i mars, men steg totalt med 2,29 % i kvartalet. Både Wall Street (Nasdaq, S&P 500 og Dow Jones), samt Oslo Børs har nådd nye all time highs de siste månedene og nærmer seg 10 % i økning, samtidig som det nordiske markedet har vært mye svakere, med knappe 3 % avkastning.

La oss også se litt på hvordan det har gått med de mest populære aksjefondene

I følge markedsstatistikk fra Verdipapirfondenes Forening pr februar 2021, er dette (se figur) de mest populære aksjefondene for personkunder i Norge. De er ordnet etter størrelse, der det største fondet har en forvaltningskapital på ca 35 MLD NOK. Ingen av de utenlandske fondene er med på denne listen, fra forvaltere som BlackRock, Fidelity, Goldman Sachs, JP Morgan mfl, som også tilbyr fond i det norske markedet som mange kjøper og har i sine porteføljer.


Avkastningen for disse fondene er satt opp i denne tabellen. Dette er de 17 største fondene sortert på avkastning. 


Vi tar også med noen av de aksjefondene som det ble kjøpt og solgt mest av i mars 2021 hos Nordnet, som nok viser at det i hovedsak er avkastning i 1. kvartal, som forårsaker både kjøp og salg.


Her ser vi tydelig at ikke minst fornybar fondene har fått seg en skikkelig nedtur så langt i 2021.

La oss til slutt se litt på den underliggende utviklingen som påvirker  1. kvartal

Det jeg nå oppsummerer er basert på en artikkel 14.04.21 i Financial Times:
  • Mange av aksjene innenfor sykliske sektorer som energi og finans sees på som billige. Markedet er for øvrig svært høyt priset, men mange av aksjene innenfor sykliske sektorer har ikke kommet opp igjen på det nivået man var på tidlig 2020, før pandemien brøt ut.
  • I flere år har så kalte verdiaksjer lagt ganske stille uten noen særlig utvikling, på samme tid som vekstaksjer har steget enormt på børsene. En verdiaksje er en aksje som handles til lavere pris enn det fundamental analyse tilsier, men som gjerne leverer solide overskudd i dag. Disse selskapene betaler ofte i tillegg rause utbytter. Her er bankaksjer et eksempel.
  • Dette kan eksemplifiseres gjennom de såkalte FAANG-aksjene (Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google), som har falt samlet mer enn 20 % fra sitt toppnivå, som er en reduksjon i verdi på samlet sett nesten 1000 milliarder dollar. Dette er typisk de største vekstaksjene i verden i dag. På samme tid ser vi at tech-aksjer som Intel, IBM og Cisco, som er verdiaksjer, begynner å komme i fokus igjen.
  • Oppsummert sier artikkelen: "The value sector has outperformed the growth sector since last summer, and there is going to be a major rebalancing in these funds from tech and healthcare to financials, energy, materials and industrials."
  • Og: "We’re at one of the most extreme positionings in markets in terms of value versus growth," said Platinum co-founder Andrew Clifford, who believes such stocks could do well over the coming years."
Utviklingen har vært slik fra slutten av 2020 og gjennom 1. kvartal:


Helt til slutt: Hva betyr dette for din portefølje? Helt enkelt sagt betyr dette at du bør diversifisere den med et fundament i globale indeksfond, og et utvalg av aktive aksjefond, som tar opp i seg både vekst- og verdiaksjer. For min del tror jeg ikke at teknologi og fornybar energi er ut. Det skal fortsatt ha en plass i en framtidsrettet portefølje av aksjefond, men man må sørge for en god balanse, slik at sparingen ikke i for stor grad utsettes for svingninger grunnet disse mekanismene vi nå kort har beskrevet.

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fondsavkastning for folk flest 1. kvartal 2025

I denne artikkelen presenteres en analyse av avkastningen til fond som er blant de mest populære sparevalgene for nordmenn. Dette er basert på statistikk fra fondsforvaltere og avkastningstall fra Morningstar, og gir en oversikt over utviklingen i aksjemarkedene og hvordan denne har påvirket avkastningen for ulike fondstyper. Jeg har også satt sammen 5 ulike fondsporteføljer, som vi vil følge i denne rapporten framover. Dette tar jeg med for å gjøre det praktisk og anvendbart, der du også kan få litt tips og ideer til ulike typer porteføljer. Avslutningsvis vil denne kvartalsrapporten oppsummere de hovedfunnene som framkommer i fondsoversiktene, og presentere en enkel investeringsplan som gir deg som leser noen praktiske råd for fremtidig sparing. Lesetid artikkel: 5-10 minutt  -  CoPilot  har gjort avkastnings-beregningene for porteføljene og artikkelbildet er generert av KI. Kortfattet oversikt over kvartalsrapporten Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene Begrunnels...

Hvilke norske aksjefond for folk flest har slått indeksen?

Skal du velge aktive eller passive aksjefond til porteføljen din? Ja, takk begge deler, vil jeg si med en gang, og jeg skal begrunne dette i denne artikkelen. På samme tid holder jeg fast på, slik jeg har skrevet om i mange år, at fundamentet for din sparing bør være i et billig globalt indeksfond. Lesetid artikkel: 6 minutt - CoPilot og Gemini har vært medforfatter av artikkelen og generert artikkelbildet. I følge Morningstar registrerte indeksfond innstrømninger på 747 milliarder dollar globalt i 2022, mens deres aktivt forvaltede motparter tapte 1.276 milliarder dollar. Med det klarte indeksfondene å øke sin andel av det globale markedet med 2,3% til 38%. Dette har ikke vært en kortsiktig trend, da indeksfondenes markedsandel vokste med omtrent 1% per år mellom 2008 og 2013, for så å ta fart og øke med 2% per år fra 2015 til 2020. I 2021 og 2022 økte indeksfondenes markedsandel av totale forvaltede aktiva med henholdsvis 2,45% og 2,31%. Flere og flere velger indeksfond! Forskning vi...

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med. Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: " De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond ." Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍 Lesetid artikkel: 8 minutt. I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. H...

Hvordan bør den som sparer i fond reagere på børsfall?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig fondsinvestor. Et av mine favoritt-sitater er av  Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid.  Benjamin Graham  har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk også kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 10 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og ins...

Når er et rentefond aktuelt for porteføljen?

Rentefond har vært litt i vinden de siste månedene. Det har vært noen medieoppslag, der analytikere har uttalt eksempelvis følgende: "Nå satser flere på alternativ til aksjer", "Bedre utsikter for renteplasseringer?" og "Rentene øker og børsene faller". Flere podcaster har også satt fokus på rentefond og hva man kan forvente av utvikling i disse, med stadig stigende renter. Noen vil også hevde at det er smart å ta ned risikoen i porteføljen og å sikre deler av kapitalen i rentefond. Det gjør de store pensjonsleverandørene. Med høy inflasjon vil i alle tilfelle penger på bankkonto tape seg i verdi. Er bankrenten på 1 % og inflasjonen på 5 %, så har du en negativ utvikling for kapitalen din på 4 %. Da vil rentefond i noen tilfeller være et godt alternativ til banksparing, for å oppnå noe mer avkastning, fortsatt med rimelig lav risiko. På denne bloggen skriver jeg stort sett om aksjefond, men jeg har fått noen spørsmål om rentefond og forsøker derfor å skriv...