Gå til hovedinnhold

Hvordan velge riktig indeksfond?

I denne gjennomgangen får du grunnleggende innsikt i hva et indeksfond er, noen viktige fakta om ulike indeksfond og indekser, og vi svinger en en tur innom risiko og valutasikring. Alt dette vil du for øvrig finne egne fordypende artikler artikler om på bloggen. Det jeg belyser i denne artikkelen er forhold du bør ta stilling til, før du gjør dine investerings- og porteføljevalg. Og i dette tilfellet er teamet å spare kun i indeksfond, noe jeg mener er en svært god ide! Målet med innføringen er at du skal forstå hvordan du kan sette sammen en bred og sammensatt portefølje av ulike indeksfond, og gjennom dette sikre at du er investert i de fleste markeder. Jeg kommer med helt konkrete eksempler på porteføljer, ikke minst for å gjøre dette enkelt og praktisk for deg som skal investere. Så må du huske på at jeg skriver basert på mine erfaringer og min innsikt, og at det alltid finnes andre valg og andre vurderinger, som du også bør lytte til.

Oppdatert: 17.02.23


I følge tall fra analyseselskapet Morningstar, passerte den globale markedsandelen til passive investeringsfond (indeksfond) for første gang 45 prosent sommeren 2021. I juli i 2021 fylte indeksfond 50 år som spareprodukt, og det er nå over 16.000 milliarder dollar investert i slike passive fond, ifølge Robin Wigglesworth i Financial Times. Han er norsk og har nettopp utgitt boken "Trillions", som handler om indeksfond. Utviklingen i forholdet mellom aktiv og passiv forvaltning er uttrykt slik i Dagens Næringsliv 25.09.21:

Med dette som bakgrunn har denne artikkelen som ambisjon å svare på 8 spørsmål:

  • Hva er et indeksfond?
  • Hvilken tidshorisont har du?
  • Hvilken risikotoleranse har du?
  • Hvilke regioner, indekser og selskaper vil du investere i?
  • Hvorfor alltid velge det billigste indeksfondet?
  • Hvor mange indeksfond kan du ha i din fondsportefølje?
  • Skal du velge indeksfond med valutasikring?
  • Hvilke krav til investeringsstrategi stiller dette deg overfor?

1. Hva er et indeksfond?

Et aksjefond består av et utvalg aksjer som en forvalter typisk har valgt å investere i. Det kan bestå av eksempelvis 20, 50 eller 70 selskaper. Kjøper du dette aksjefondet vil avkastningen til fondet være lik hvordan det går med disse selskapene på børs. Et indeksfond er derimot passivt og består ikke av et visst utvalg av aksjer, men av alle aksjene i en gitt indeks. En indeks kan bestå av de 500 største selskapene i USA. Kjøper du fondet som følger denne indeksen investerer du typisk i de 500 største selskapene i USA. Målet til fondet er ikke å slå indeksen, noe aktivt forvaltede fond typisk prøver på, men å levere avkastning tilsvarende aktuell indeks, som kan være Oslo Børs, børser i USA eller børser i Asia. Avkastningen fra indeksfond er derfor lik børsens avkastning minus (de svært lave) gebyrene, verken mer eller mindre.

Hovedforskjellen mellom indeksfond og aktivt forvaltede aksjefond er måten de forvaltes på. Enkelt sagt så forvaltes indeksfond såkalt passivt. Det eneste formålet med forvaltningen er å følge utviklingen til en underliggende indeks. Passiv forvaltning innebærer dermed ikke noe menneskelig skjønn eller vurderinger om hvilke individuelle aksjer som kommer til å skape god eller dårlig avkastning. Hvor mye som skal investeres i hver aksje bestemmes av algoritmer eller en datamaskin, som er programmert til å fordele midler i henhold til sammensetningen av en bestemt indeks. Det kan for eksempel være Oslo Børs hovedindeks, den amerikanske S&P 500, eller en hvilken som helst annen indeks i verden. Indekser skal vi komme tilbake til.

I et indeksfond vil du derfor få:
  1. En bred og sammensatt investering.
  2. Investering i svært mange selskaper gjennom et aksjefond.
  3. Markedsavkastningen, da fondet er designet for å følge en gitt aksjeindeks.
  4. Lave forvaltningskostnader for porteføljen din. Mer til deg og mindre til forvalter.

Han som regnes som indeksfondets far, John Bogle, og som etablerte de første indeksfondene på 1970-tallet i USA, sa en gang: «Investorer burde heller kjøpe hele høystakken enn å lete etter nålen» og at «Historien har vist at det er ekstremt vanskelig å slå markedsavkastningen år ut og år inn».

Flere både internasjonale og norske undersøkelser har slått fast at det er vanskelig for aksjefond som forvaltes aktivt av en forvalter og har en mye høyere forvaltningsavgift enn et indeksfond, å slå indeksen over tid. En norsk undersøkelse, utført av Forbrukerrådet i 2018 og oppdatert i 2020, konkluderer med følgende: «Oppdateringen av tallmaterialet viser nedslående resultater for de aktive globale aksjefondene. Målt mot sine respektive referanseindekser har de aktive globale aksjefondene samlet sett gitt -1,43 % (negativ) årlig differanseavkastning siste 20 hele kalenderår samt første kvartal 2020. Dette er en forverring i forhold til den forrige undersøkelsen som viste -0,89 %. Nesten hele forverringen kan forklares med at de aktive fondene tapte betydelig mot sine referanseindekser i både 2018 og 2019.»
Kilde: Investing in Index Funds for Beginners

En naturlig innvending mot dette er: Ja, men det finnes jo aktivt forvaltede aksjefond, blant annet noen norske, som har slått indeksen. Det er helt riktig, men det er bare et problem, som en norsk professor som studerte 33 norske aksjefond fant ut: «Det er ikke spor av at en forvalter som er flink i ett år, vil være det over tid. Det er som et terningkast». Det er derfor svært vanskelig å velge disse vinnerfondene. Det er som å finne nålen i høystakken, som en kjent amerikansk investor har sagt. Han sier også: Kjøp heller høystakken!

Denne erkjennelsen har medført at jeg for egen del har satt ca 70 % av min fondsportefølje i indeksfond, som dekker ulike regioner og bransjer. Gjennom dette er jeg i dag investert i over 7500 selskaper i hele verden og i alle markeder. I den siste 30 % av min fondsportefølje har jeg investert i ulike typer aktivt forvaltede fond innenfor områder og bransjer, som jeg har spesielt tro på. Og for å tilføre litt spenning og aktivitet for egen del. Det er mine valg, men det går helt fint å være 100 % investert i kun indeksfond. Da får du markedsavkastningen i alle markeder! Den kjente investoren Warren Buffett, sa på siste generalforsamling i mai 2021, i det legendariske investeringsselskapet Berkshire Hathaway: «Verden kan endre seg på dramatisk vis, så invester i indeksfond».

For å få enda mer innsikt i indeksfond, kan du lese denne artikkelen på bloggen:

2. Hvilken tidshorisont har du?

Det er flere grunner til at det er smart å tenke langsiktig når man skal spare i aksjefond. Vi skal se på noen viktige faktorer som tydelig viser dette, blant annet børsutviklingen over tid, rentes-rente-effekten og den risikoen du tar når du investerer i aksjefond. 

Hvorfor er egentlig dette med langsiktighet så viktig når man skal investere i aksjefond?
Fordi det etter nedtur på verdens børser, så kommer det så og si alltid en opptur. Sparingen din i aksjefond vil da over tid fange opp både opp- og nedturer. Utviklingen på Oslo Børs de 50 siste år illustrerer poenget med å ha utholdenhet i sparingen. Selv om det har vært kraftige nedturer, har det totalt sett bare gått en vei, og det er oppover. Det samme gjelder for Verdensindeksen, som typisk et globalt indeksfond følger.

Kilde: Dagens Næringsliv 

Erlend Fredriksen, porteføljeforvalter i DNB, tok for seg den faktiske utviklingen på Oslo Børs fra 1983 og fram til 1. mars i 2020. Han studerte hvor sannsynlig det var med gevinst om du sparte ett tilfeldig år, to tilfeldige sammenhengende år, tre tilfeldige sammenhengende år og så videre, helt opp til tilfeldige tiårsperioder. Konklusjonen var: Lar du sparepengene stå i åtte år, er risikoen ekstremt lav, sier han. Og går du opp til ti år, skal du vite at den årlige gjennomsnittsavkastningen har vært nesten 10 prosent i alle tiårsperiodene, med lite variasjon.

La oss derfor vise noen helt praktiske eksempler på rentes-rente-effekten eller «avkastning på avkastning», som det like gjerne kan kalles, når man investerer i aksjefond og tar tiden til hjelp. I disse eksemplene er en avkastning på 10 % pr år lagt til grunn, som er snittavkastningen for den amerikanske børsen S&P 500 de siste 100 år:
  • Sparer du 300 kr pr måned i 10 år vil dette ha økt til 60 420 kr og etter 30 år til 622 743 kr.
  • Sparer du 1000 kr pr måned i 10 år vil dette ha økt til 201 400 kr og etter 30 år til 2 075 811.
  • Sparer du 5000 kr pr måned i 10 år vil dette ha økt til 1 006 998 og etter 30 år til 10 379 056.
Det høres nesten litt utrolig ut, ikke sant? Tiden er din venn og langsiktighet er viktig når man sparer i aksjefond. For å bli millionær på 10 % avkastning må du sette av 3000 pr måned i overkant av 13 år, 5000 kr pr måned i ca 10 år eller 10 000 kroner pr mnd i 6 år. Det er smart å spare systematisk!
En tidshorisont på minst 8-10 år vil også være risikoreduserende for dine investeringer, da verdens børser svinger over tid. Gjennom langsiktig sparing får du med både opp- og nedturer, og reduserer dermed risikoen for tap. Langsiktighet sikrer dermed din avkastning og reduserer din risiko!

For å få enda mer innsikt i betydningen av langsiktighet, kan du lese denne artikkelen på bloggen:

3. Hvilken risikotoleranse har du?

Investeringer handler i stor grad om å ta risiko og oppnå avkastning som står i forhold til denne. Jo høyere risiko, jo høyere mulighet for både gevinst og tap. Naturlig nok vil du ta minst risiko gjennom å la sparepengene dine stå på en bankkonto, men da blir samtidig avkastningen i mange tilfeller i praksis negativ. Potensiell rentegevinst blir spist opp av lave renter og prisstigning. Og slik har det vært i mange år. Da er ulike typer fondssparing et svært godt alternativ, som i de fleste tilfeller vil gi deg bedre avkastning enn på en sparekonto. Hvilke fond og fondstyper man skal velge for sin sparing, styres av tidshorisonten og risikotoleransen din.

Under finanskrisen i 2008 og 2009 falt det norske aksjemarkedet med omtrent 60 % fra toppen, og brukte nesten 6 år på å hente seg inn igjen til samme nivå. 3 år senere lå markedet 30 % høyere. Det kan komme brå fall som reduserer verdien av et aksjefond kraftig på kort sikt. Ingen vet med sikkerhet når slike fall kommer og hvor store de blir. Denne risikoen må du kunne forholde deg til når du skal spare i aksjefond.

Risiko er et mål som kombinerer sannsynlighet og konsekvens. Når du skal investere i aksjefond står du overfor flere typer av risiko, som forenklet sagt dreier seg om risker knyttet til verdifall, valuta, forvalter og marked. Du må derfor ta stilling til den risiko som ligger i aksjefondet du velger. 
Det finnes det heldigvis en felles standard. Den er tilgjengelig på alle fondsplattformer og ligger i fondets såkalte nøkkelinformasjon. Aksjefond er regulert av UCITS, som står for «Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities», og henviser til et felles EU-reglementet for investeringsforeninger og ETF-er. Disse stiller krav til spredning, risikostyring og eksponeringer i fondenes investeringer. Formålet er blant annet å øke din beskyttelse som investor. Her vil du for alle fond finne en skala der forholdet mellom risiko og avkastning er visualisert.
 
Vi skal bruke et eksempel og ser på risikoscoren i nøkkelinformasjonen til indeksfondet KLP AksjeGlobal Indeks P

Det er vanlig at et indeksfond har risikoscore 5 og at typiske bransjefond, som har enda større svingninger, har en score på 6 eller 7. Morningstar sier om risikoklassifiseringen: «Risikoklassifiseringen kan alternativt tolkes som en klassifisering av nødvendig smerteterskel. Jo høyere risikoklasse fondet har, jo høyere smerteterskel må fondsinvestorene ha for å ta del i fondets avkastninger. Hvis man for eksempel fristes av de høye historiske avkastningene til et fond i risikoklasse 6 - og man selv har en smerteterskel tilsvarende risikoklasse 4 - er sannsynligheten stor for at man selger fondsandelene i panikk hvis fondet setter utfor en bratt skråning, og at man derfor ikke får ta del i oppturen som kanskje lurer rundt neste sving». Viktig å være klar over!

Skal du investere i et aksjefond eller et indeksfond, så må du altså tåle rimelig høy risiko, for å kunne oppnå tilsvarende høy avkastning. Du må også tåle svingninger. Aksjene på verdens børser kan jo svinge mye både gjennom et år og over tid.

Du bør derfor ha et forhold til enda et risikobegrep for aksjefond, som kalles standardavvik. Dette er et statistisk mål som innen finans benyttes for å måle hvor mye fondets historiske avkastning svinger. Et høyt standardavvik indikerer at fondets kurssvingninger har vært høy. Vi ser igjen på indeksfondet KLP AksjeGlobal Indeks P (som fondet nå heter), og finner fram til menyvalget «Rating og risiko» under fondets informasjon hos Morningstar. Alle kan søke opp denne informasjonen gratis.

Oppsummert kan vi si at det vil alltid være en klar sammenheng mellom den risiko du er villig til å ta, og den avkastning du vil oppnå, og at du må ta stilling til din risikotoleranse før du investerer i et indeksfond.

For å få enda mer innsikt i risiko ved sparing i aksjefond, kan du lese denne artikkelen på bloggen:

4. Hvilke regioner, indekser og selskaper vil du investere i?

I innledningen har vi konsentrert oss om tidshorisonten og risikotoleransen ved investering i aksjefond. Vi skal nå se mer spesifikt på indeksfond, da de 2 første kapitlene helt klart også gjelder aksjefond generelt. Aksjefond kan typisk deles inn i region-, bransje- og indeksfond. Alle fondene følger en indeks, men har to helt ulike måter å forhold seg til den på. Et aktivt forvaltet region- eller bransjefond har som mål å levere meravkastning i forhold til en gitt indeks. Et indeksfond har som mål å levere avkastning tilsvarende indeks. Verken mer eller mindre.

Når du skal velge et indeksfond må du vurdere hvilken region, hvilken indeks og hvilke selskap du ønsker å investere i. La oss starte med hvilke regioner du bør tenke på når du skal plukke indeksfond.
Vi tenker da gjerne på disse regionene:
  • Globalt
  • Fremvoksende markeder (emerging markets)
  • Europa
  • Asia
  • Norden
  • Norge
Å velge et globalt indeksfond vil gi deg totalt sett best spredning i din investering med lavest risiko. Du investerer da i 1500 selskaper i hele verden. De mest vanlige indeksfondene her er KLP AksjeGlobal Indeks P og DNB Global Indeks. Legger du til fremvoksende markeder, vil du til sammen investere i hele 2100 selskaper, og få med selskaper i både Asia, Afrika og Sør-Amerika. Du kan investere i et enkelt indeksfond som inkluderer alle disse markedene. Det er indeksfond som Storebrand Indeks - Alle Markeder og KLP AksjeVerden Indeks P . 

I andre enden av regions-skalaen ligger typisk et indeksfond som følger Oslo Børs, der svingningene er store og markedet er forholdsvis lite. Vi snakker da om investering i kun 70 selskaper i en enkel nasjonal økonomi. Dette er indeksfond som Alfred Berg Indeks C og DNB Norge Indeks. Her kan de fleste heller vurdere et indeksfond som dekker hele Norden, da dette gir deg eksponering i 170 av de største selskapene på de nordiske børsene. Aktuelle indeksfond for Norden er DNB Norden Indeks eller KLP AksjeNorden Indeks P. Investerer du i et europeisk indeksfond, som KLP AksjeEuropa Indeks P, har du spredd pengene dine i 400 av de største selskapene i Europa.

Hvilke indekser er det som dekker de omtalte regioner? 

  • MSCI World Index (Verdensindeksen) inneholder mer enn 1500 selskaper i utviklede markeder og dekker mange bransjer.
  • MSCI World ESG Leaders Select - Verdensindeksen justert med ESG-krav, som plukker ut ca halvparten av selskapene i MSCI World Index (følges av Kron Indeks Global og Nordnet Indeksfond Global ESG). Består av ca 700 selskaper.
  • MSCI ACWI Index (All country world index) dekker også fremvoksende (emerging) markeder og totalt mer enn 2100 selskaper.
  • MSCI EM Index (Emerging Markets Index) dekker utelukkende fremvoksende markeder som Kina, Korea, Taiwan, India, Brasil, Sør-Afrika mfl og over 800 selskaper.
  • MSCI Europe består av 15 utviklede markeder og mer enn 400 selskaper.
  • MSCI Nordic Countries Index består av i overkant av 170 selskaper i Norden, der de største selskapene er fra Danmark og Sverige.
  • OSE Oslo Børs Mutual Fund (OSEBX) består av de 70 største selskapene på Oslo Børs. 
Her er det også en annen indeks som heter OBX og som består av de 25 mest omsatte aksjene. Sjekk derfor hvilken av disse indeksfondet følger. OSEBX er mest diversifisert. 

Hvorfor er det så viktig å ha en forståelse av hva disse indeksene dekker? Det er så enkelt at hvis et indeksfond allerede følger og «leverer» denne indeksen, så er det ikke nødvendig å ha et til som følger den samme.

Så til et siste poeng i denne delen av artikkelen: Hvilke selskap ønsker du å investere i? Og da tenker vi ikke på selskaper som Facebook, Amazon, AliBaba, Deutsche Bank, Volvo eller Orkla. Ved investering i indeksfond skal du være klar over at du stort sett investerer i de største selskapene som den aktuelle indeksen dekker. På denne illustrasjonen, som vi har lånt fra Morningstar, ser du hvordan fordelingen er mellom store, mellomstore og små selskaper i de 2 globale indeksfondene vi tidligere har nevnt, og som følger MSCI World Indeksen. 


Det er fullt mulig også å investere i en indeks som også dekker små og mellomstore selskaper, og som dermed ytterligere bidrar til spredning av dine investeringer. Gjennom indeksen for små og mellomstore selskaper, får du med bedrifter som typisk ikke er store nok for å komme med på verken Verdensindeksen eller andre større indekser. Indeksen heter «MSCI ACWI SMID Cap Index» og dekker mange tusen små- og mellomstore selskaper i hele 50 markeder (inkluderer både utviklede og fremvoksende markeder). Et slik indeksfond er KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks P.

5. Hvorfor skal du alltid velge det billigste indeksfondet?

Det må alltid være et mål å ha lavest mulig forvaltningskostnader for porteføljen og de aksjefond man investerer i. Indeksfond er betydelig rimeligere enn aktivt forvaltede fond. De fleste aktivt forvaltede fond har en årlig forvaltningsavgift fra 0,6 % til 2 % pr år, noen helt opp mot 4 %. Indeksfond koster fra 0,16 % til 0,5 %. Dette kan synes ubetydelig, men har stor effekt på din fondsportefølje over år. Kostnader er, ifølge KLP, «en av bransjens mest underkommuniserte faktum».

La oss ta for oss et praktisk eksempel. Vi ser på et indeksfond som koster 0,20 % i forvaltningskostnad pr år og et aktivt forvaltet fond, som koster 1,50 %. Avkastningen er satt til i snitt 10 % pr år. Du sparer 1000 kroner hver måned.
  • Etter 10 år står indeksfondet i 199 336 kroner og det aktivt forvaltede fondet i 186 115 kroner. 
  • Etter 20 år står indeksfondet i 707 039 kroner og det aktivt forvaltede fondet i 606 919 kroner.
  • Etter 30 år står indeksfondet i 2 000 142 kroner og det aktivt forvaltede fondet i 1 558 350 kroner.
Kostnadene betyr derfor mye, da du etter 30 år ville satt igjen med nesten en halv million kroner mer ved investering i et indeksfond. Disse pengene ville ellers gått direkte til forvalteren eller banken din. 


Ja, men gir ikke aktivt forvaltede fond høyere avkastning enn indeksfond? En norsk undersøkelse, utført av Forbrukerrådet i 2018 og oppdatert i 2020, konkluderer med følgende: «Oppdateringen av tallmaterialet viser nedslående resultater for de aktive globale aksjefondene. Målt mot sine respektive referanseindekser har de aktive globale aksjefondene samlet sett gitt -1,43 % (negativ) årlig differanseavkastning siste 20 hele kalenderår samt første kvartal 2020. De aktive fondene tapte betydelig mot sine referanseindekser i både 2018 og 2019.»

Da har vi sett litt på kostnadenes betydning. Hvorfor skal du i tillegg til dette også velge det billigste indeksfondet? Hvis du vurderer to identiske indeksfond, som følger den samme indeksen, bør du alltid velge det billigste. Og årsaken ligger nettopp her: De følger den samme indeksen og dekker den samme regionen. 

La oss også her være helt praktiske. Du ønsker å investere i et globalt indeksfond, som også dekker fremvoksende markeder. I prinsippet kjøper du da indekser som dekker 50 økonomier i hele verden i et fond. Enkel og smart løsning! Du vurderer følgende indeksfond:
* Kostnadseksemplene er hentet fra Sbankens fondsplattform på publiseringsdato.

I dette tilfellet velger du Storebrand Indeks – Alle Markeder. Fondene dekker samme indeks, men til lavere kostnad, noe som over år gir mer av avkastningen tilbake til deg og mindre til forvalter. Siden prisene varierer på ulike plattformer, må du selv sjekke prisene hos din tilbyder.

NB! Når jeg sier at du alltid skal velge det billigste indeksfondet, så må du være klar over at de globale indeksfondene fra Kron og Nordnet (som på egne plattformer er billigst) ikke følger den ordinære Verdensindeksen. Det vil si at du da investerer i 700 selskaper, da disse fondene følger MSCI World ESG Leaders Select, i stedet for 1500 selskaper, som dekkes av den ordinære Verdensindeksen - MSCI World Index. KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar følger Verdensindeksen, men er indeksnært (dvs "lett forvaltet") og KLP plukker selv ut de selskapene som ikke tilfredsstiller deres krav til samfunnsansvar. Fondet har dermed ca 750 selskaper i porteføljen.

6. Hvor mange indeksfond skal du ha i din portefølje?

Det finnes ingen fasit på dette spørsmålet og det er nok mange måter å sette sammen en portefølje på. Noen vil si at 3-5 fond er et bra utgangspunkt, og andre vil si at porteføljen ikke bør overstige 10 fond. Vi skal imidlertid forsøke å være helt konkret og komme med noen forslag. 

Vi skal se på 3 ulike porteføljer, basert på det vi nå har gått gjennom om regioner og indekser. Vi minner om at du har flere alternativ for valg av indeksfond enn de vi viser her, og at du konsekvent bør velge de billigste indeksfondene på den plattformen der du kjøper og forvalter dine fond. Vektingen mellom indeksfondene er også alltid diskutabelt, men vi anbefaler deg å velge et globalt indeksfond som fundament for din portefølje og at dette utgjør 50-60 %.

Portefølje 1 – Alle Markeder 

Indeksfond

Vekt i portefølje

Storebrand Indeks - Alle Markeder

100 %


eller

Indeksfond

Vekt i portefølje

KLP AksjeVerden Indeks P

100 %


Denne porteføljen kan man egentlig sette opp en spareavtale for og deretter «glemme» den, de neste 10 til 20 årene. Du trenger jo her aldri å justerer på vektingen. Du vil få markedsavkastningen fra de største selskapene i 50 markeder. Du investerer i 2100 selskaper i hele verden.

Portefølje 2 – Alle Markeder og Norden mer målrettet


Denne porteføljen er noe mer spesialisert, da vi har satt sammen et globalt indeksfond og et indeksfond som dekker fremvoksende markeder. Dette tilsvarer i praksis portefølje 1, men du har mulighet til å følge litt nøyere med på hva som skjer i fremvoksende markeder. I tillegg har vi lagt til Norden, som er et meget interessant marked, som i beskjeden grad dekkes i et globalt indeksfond. Norden sees på som et «verden i miniatyr», med mange spennende selskaper både innen industri, teknologi og bærekraft. Du investerer i nærmere 3000 selskaper i hele verden.

Portefølje 3 – Bred og helt spesifikk indeksportefølje


Denne siste porteføljen tar i tillegg til portefølje 2, med et indeksfond som dekker små- og mellomstore selskaper i alle markeder, et eget indeksfond som dekker det europeiske markedet og et indeksfond som dekker Oslo Børs. Denne porteføljen krever nok at du følger litt med, og tuner litt vektingen underveis i ditt spareløp. Du investerer i over 7600 selskaper i hele verden.

7. Skal du velge indeksfond med valutasikring?

Vi har allerede i vårt kapittel om risiko sparing i aksjefond, nevnt den såkalte valutarisikoen. KLP forklarer dette slik: «Valutarisiko oppstår når inntektene dine er plassert i en annen valuta enn utgiftene. En aksjesparer vil oppleve valutarisiko dersom aksjene han eier har en annen valuta enn den han trenger når sparepengene skal brukes. Denne risikoen kan gjøre store utslag på hvor stor avkastning man oppnår på aksjesparingen. Dersom norske kroner styrkes mens vi har pengene plassert i utenlandske aksjer, så vil aksjeavkastningen målt i norske kroner svekkes.» Dette kan man kjøpe seg «forsikring» mot gjennom såkalt valutasikring. Det finnes også valutasikrede indeksfond.

Det er dessverre ikke så mange valutasikrede indeksfond å velge mellom. I følge Morningstar er kun 1800 eller 8 % av totalt 22500 aksjefond i Europa valutasikret, og det er heller ikke mange norske valutasikrede fond. Du kan imidlertid finne noen globale valutasikrede indeksfond.

Man investerer ofte norske kroner i utenlandske valutaer når man kjøper aksjefond, men på et tidspunkt skal ta dette tas ut i norske kroner igjen. Er man redd for at kronen skal styrke seg i forhold til utenlandske valutaer, så bør man sannsynligvis valutasikre investeringene sine. Ved å valutasikre aksjefondene dine, tar du bort valutasvingningene og sitter igjen med kun aksjeavkastningen.

Samtidig må man huske at valutarisiko har en oppside. Valutarisiko kan motvirke andre risikoer, da nedgangstider i Norge med økt arbeidsledighet kan medføre en svekket krone. Når den norske kronen svekkes, vil verdien av investeringen i utenlandske aksjefond øke. Fondsverdiene vil da bli høyest, hvis man ikke har valutasikret. Dersom norske kroner blir mindre verdt mens du har pengene plassert i utenlandske aksjer eller aksjefond, vil altså aksjeavkastningen målt i norske kroner øke.

Illustrasjonen under er hentet fra Nordnet sine nettsider og viser hvordan et ikke valutasikret globalt indeksfond versus et identisk valutasikret globalt indeksfond har oppført seg over 10 år. 

Bør du velge et valutasikret fond? - Nordnet 

Så dette er ikke entydig. I de fleste av akkurat disse 10 årene har ikke valutasikring hatt noe for seg. Noen velger å valutasikre deler av sin portefølje med aksjefond. Vi tror at dette over tid vil gå ut i null. Har man en langsiktig sparehorisont, anbefales ikke valutasikring.

For å få enda mer innsikt i valutasikring, kan du lese denne artikkelen på bloggen:

8. Hvilke krav til investeringsstrategi stiller dette deg overfor?

Indeksfond følger utviklingen i en bestemt indeks, som for eksempel Verdensindeksen eller Oslo Børs. Fondet vil hele tiden kjøpe et gitt utvalg aksjer, slik at det til enhver tid reflekterer sammensetningen av aksjene i indeksene. På denne måten blir avkastningen i et indeksfond det samme som gjennomsnittlig avkastning for Verdensindeksen eller Oslo Børs. Dette i seg selv medfører at det ikke har noen hensikt å gjøre noe annet, enn å sette opp en jevnlig sparing (månedlig eller hyppigere) i indeksfond og deretter holde på denne strategien for mange år framover. Det aller viktigste er systematisk sparing gjennom opp- og nedturer for verdens børser med et langsiktig perspektiv, slik vi startet med når vi så på tidshorisont.

Verdens kanskje mest kjent investor, Warren Buffett, er en varm tilhenger av indeksfond. I 2016 sa Buffett at indeksfond er den mest fornuftige måte å investere jevnlig i for folk flest, og at man deretter skal holde på disse i 20 til 30 år. Eller «for ever» som han også har sagt i andre sammenhenger.
 
Hvilken investeringsstrategi gir deg suksess med indeksfond? Det er egentlig den samme som for all annen fondssparing og kan kort oppsummeres slik:
  • Hold deg til planen!
    Vær tålmodig og stå imot den menneskelige trangen til å handle. Veldig mange lar seg rive med av følelser i sine investeringer, noe som fører til dårlige og forhastede beslutninger. Slik sett er investoren selv, og ikke markedet, den største trusselen mot planen du har lagt.

  • Spar systematisk og jevnlig!
    Rentes-rente-effekten er din beste venn og ble av Albert Einstein kalt for verdens 8. underverk. På lang sikt er tid i aksjemarkedet viktigere enn når du kjøpte. Du skal ikke selge aksjefond annet en når du har oppnådd målet med sparingen din, eller eventuelt for å gjøre rebalansering, fordi vekten i et marked eller en region over tid har blitt for dominerende. Tiden er din venn i aksjemarkedet!

  • Spre investeringene dine!
    Investerer du i indeksfond, slik vi har beskrevet i denne gjennomgangen, vil du i utgangspunktet ha ivaretatt dette. Et globalt indeksfond gir deg typisk en god spredning, slik Morningstar viser deg for indeksfondet DNB Global Indeks. 

  • Sitt gjennom opp- og nedturer i markedene!
    Her skal jeg sitere Victoria Terjesen i Odin Forvaltning som sier: «Det vi ser er at de som holder seg i ro sitter igjen med bedre avkastning enn de som prøver å time markedet. De ender som regel opp med å kjøpe og selge andeler på feil tidspunkt, og lar seg rive med når det er store svingninger i markedet». Den allerede hyppige siterte Warren Buffett sier her: «Ikke spekuler og ignorer daglige oppturer og nedturer». Dette er et god råd om du skal lykkes med indeksinvesteringer.
Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det! 

Kommentarer

  1. Takk for et nytt og bra innlegg. Jeg trodde at KLP Fremovoksende Markeder hadde en større andel selskaper enn KLP Small Cap, men ut i fra innlegget så har jeg tatt feil ser jeg? Jeg har idag KLP Aksjeglobal Indeks V (65%), KLP Fremvoksende (15%), KLP Small Cap (10%), KLP Aksjenorden (5%), Storebrand Norge (5%). Ville du anbefale å vekte annerledes mellom "Fremvoksende" og "Small Cap" ?

    SvarSlett
  2. Du har nok ikke tatt feil, og jeg synes din fordeling virker klok. KLP Small CAP investerer i 4000 små- og mellomstore selskaper i 50 markeder; dvs både utviklede og fremvoksende. KLP Fremvoksende investerer i ca 1000 selskaper; hovedsakelig i Asia (85 %). Så blir det en vurdering om dette bør medføre at Small CAP bør vektes opp. Det er i alle fall en verdifull diversifisering. Det er argumenter for å vekte opp Small Cap til 15 og Fremvoksende ned til 10, men du har jo allerede vektet tungt et globalt indeksfond. Det er klokt. Jeg har selv valgt å ha litt mer vekt i Small Cap enn Fremvoksende. Synes anyway du har et klokt porteføljeoppsett, da det jo ikke er noen fasit her. Mine porteføljeforslag må kun sees på som forslag.

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett
  3. Hei,
    Takk for en supert blogg:) Jeg er en nybegynner og har et spørsmål. Håper at du kan hjelpe meg.
    Jeg vil gjerne kjøpe KLP aksje Global Index V. Men gjennom hvem skulle jeg kjøpe det fra? Har du noe anbefalinger? Direkte hos KLP eller DNB ? Jeg plannlegger å spare for mer enn 15 år.
    Takk igjen
    Mvh Shiva

    SvarSlett
  4. Hei!

    Kjøp det gjerne på den plattformen du selv bruker (hvis det er DNB), men koster det så mye mer enn 0,20 %, bør du vurdere en annen plattform. Både hos KLP og Sbanken koster det 0,18 % pr år. Et alternativ kan være DNB Global Indeks (som i praksis er samme fondet) og som vanligvis har en kostnad på 0, 21 %. Noe mer skal du ikke betale for et globalt indeksfond.

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei,

      Takk for svar! Selv om jeg er kunde hos DNB, jeg er ikke fornøyd med banken. Derfor har jeg opprettet konto hos SBanken. Jeg har lært mye fra bloggen din. Takk for det! Dette er portefølje som jeg har tenkt å velge.

      Fond Fordeling:
      KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar - 60%
      KLP AksjeNorden Mer Samfunnsansvar - 20%
      KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks II - 15%
      KLP AksjeNorge Indeks II - 5%

      Hva tenker du om det? Har du noe anbefaling?

      Mvh Shiva

      Slett
  5. Hei igjen!

    Dette synes jeg var en flott indeksportefølje med en fornuftig fordeling/vekting, men sjekk om ikke Storebrand Indeks - Norge er enda rimeligere enn KLP AksjeNorge Indeks II. Disse 2 indeksfondene følger samme indeks. Da ville jeg valgt det billigste.

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk. Jeg sjekket Storebrand sin fond. Men jeg tror at denne fonden koster mer enn som listet i fondslista (0,16%). Det står i prospekt at dette fondet har begge tegningsgebyr og innløsningsgebyr. Begge KLP sin og Alfred berg koster ingen mer enn forvaltningskostnader. Men KLP er billigere enn Alf B.
      -----------------------------------------------------------------------
      Fra Storebrand Index Norge sin prospekt:
      § 6 Tegning og innløsning av andeler:
      Fondet er normalt åpent for tegning og innløsning alle virkedager.
      Ved tegning av andeler påløper det et tegningsgebyr på inntil 0,2 prosent av tegningsbeløpet.
      Ved innløsning av andeler påløper det et innløsningsgebyr på inntil 0,2 prosent av innløsningsbeløpet.
      Det påløper ikke tegnings- eller innløsningskostnader ved fondets plassering i fond forvaltet av
      forvaltningsselskap i samme konsern som Storebrand Asset Management AS.

      https://www.storebrand.no/privat/fondsark/storebrand?isin=NO0010704265&buy
      -----------------------------------------------------------------------
      En spørsmål til:)

      Anbefaler du å ha flere ASK delkontene til de fondene som jeg valgt eller bare en?

      Fin dag videre:)
      Mvh Shiva

      Slett
  6. Hei igjen,

    Ikke se på nøkkelinformasjon. Der står det hva forvalter tillater tilbyder å ta for deres fond. Ikke den reelle prisen. Og dette er EØS/EU-styrt. Dvs følger standarder for generell informasjon om fondene.

    Prisen finner du på din plattform. Hos Sbanken er prisen 0,16 for det omtalte fondet, og da er det noe rimeligere enn tilsvarende fra KLP. Det er ikke dermed sagt at det stemmer på din plattform; men sjekk der.

    Det holder med en AKS-delkonto for alle fondene, hvis dette er en spareavtale. For min del deler jeg opp i ulike delkontoer, for ulike spareavtale. Det synes jeg er mer ryddig. Her må du bare gjøre som du selv synes er mest praktisk, men vi snakker jo her kun om indeksfond; så å ha en ASK-delkonto samlet for disse, virker ryddig.

    Lykke til!

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett
  7. Tusen Takk Svein:) Bloggen din er et stor inspirasjon for meg å begynne med investering. Jeg har bestemt å ha to del kontoene. En for å handle Global Fondene og annen for å handle de Norge/Norden fondene og også pga spareavtale for barn.

    God Helg!

    mvh Shiva

    SvarSlett
  8. Tusen takk for hyggelige tilbakemelding. Det er jo slike innspill som gjør det meningsfullt for meg å skrive litt også. Og for øvrig gjør du de valg som du finner mest praktisk for deg selv.

    God helg og lykke til!

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett
  9. Hei Svein. La meg først få lov til å applaudere for en relevant og dyktig blogg! Jeg lærer mye av blogg-innleggene dine, og synes du skriver bra. Jeg har et spørsmål til deg, det kan hende dette spørsmålet høres dumt ut, men jeg stiller det likevel. Jeg har lenge hatt lyst til å opprette en månedlig spareavtale i ett indeksfond. Men etter å ha lest litt om diversifisering i aksjefondsportefølje, er engasjementet etter å eksponere meg i flere markeder, blitt større. Men vil jeg ikke miste litt av renters-rente effekten om jeg oppretter månedlig spareavtale i to indeksfond, kontra en større sum i ett indeksfond?

    SvarSlett
  10. Hei Frans og tusen takk for hyggelig attest!

    Ingen spørsmål er dumme! Over år (selv om jeg ikke har regnet i detalj på dette), så er det rentes rente effekten på hele din portefølje som teller. Samtidig mener jeg det finnes en god løsning for å sikre at du sparer i et indeksfond, som dekker alle markeder, og som dermed gir deg en optimal rentes rente effekt for denne sparingen. Husk at ved å spare i et globalt indeksfond og et indeksfond som dekker fremvoksende markeder, kan jo hver av disse utvikle seg slik at det faktisk gir bedre rentes rente effekt å spare i 2 enn 1 fond. Det har jo med utviklingen i disse fondene å gjøre. Hvis det du eks sparer mest i (typisk et globalt indeksfond) utvikler seg med totalt 11 % pr år i avkastning og at fremvoksende markeder gir deg 8 % pr år i avkastning, så kan jo totalen medføre at du får bedre rentes rente effekt enn ved å spare i et indeksfond som dekker alle markeder og kanskje gir 9,5 % i snitttavkastning pr år, hvis du forstår hvordan jeg tenker. Da vil det fondet du har mest kapital i og som får best avkastning (hvis det da skjer) drive en bedre rentes rente effekt, enn om du har alt i et fond til noe lavere avkastning. Jeg tar med et regne-eksempel for å illustrere dette.

    Indeksfond global - 1000 kr pr mnd - 20 år - snittavkastning 10 %. Resultat = 723 987
    Indeksfond fremvoksende - 500 kr pr mnd - 20 år - snittavakstning 7 %. Resultat = 255 203
    Indeksfond alle markeder - 1500 kr pr mnd - 20 år - snittavkastning - 9 %. Resultat = 965 184

    Forskjellen blir ikke stort. Matematikken er ikke eksakt. Jeg ville i bekymret meg. :-)

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for raskt og godt forklarende svar!

      Så man får egentlig renters rente effekt på den sammensatte porteføljen?
      Eksempelvis om jeg setter inn 2000 kr pr mnd i et indeksfond, med snittavkastning på 10% . Om jeg da deler det opp i to fond hvor jeg setter inn 1000 kr pr mnd i hver av dem. Må de begge nå snittavkastning på 5%, for å stille likt med om jeg bare investerer i ett fond?

      Og anbefaler du å diversifisere porteføljen, om det kun skal opprettes månedlige spareavtale i indeksfond, som skal stå der i mange år fremover?

      Slett
    2. Hei igjen! Dette er vanskelig å regne på. Tenk at det er sparing over tid og at "avkastning på avkastning" kommer på hele porteføljen din, om du lar det "snurre og gå" over tid. Om du deler opp i 1, 2 eller 10 fond, har i så måte mindre betydning. Det kan selvsagt trekke ned hvis du ikke "luker ut" aksjefond som gjør det dårlig over tid (minimum 1-2 år). Langsiktighet og diversifisering er stikkordene. Langsiktighet taler for å investere jevnlig og la rentes rente effekten jobbe. Diversifisering handler om at porteføljen din er bredest mulig eksponert. Om du gjør det gjennom 1, 2 eller 3 fond, tror jeg du ikke skal bruke så mye energi på. Erfaringen tilsier at det over tid blir bra!

      Vennlig hilsen Svein

      Slett
    3. Takk igjen for svar Svein!

      Da vil jeg prøve og eksponere meg indeksfond som følger markeder jeg har tro på.
      Jeg er forholdsvis ung, så ideen bak det er å oppnå en litt større pengesum enn hvis det hadde stått i banken. Og deretter bruke gevinsten på å utforske med litt mer risikofylte investeringer.

      Slett

  11. Jeg har lest over bloggen din og må si tusen takk for masse god informasjon! Veldig oversiktlig og du forklarer på en god måte!😊

    Jeg har noen spørsmål jeg lurer litt på og er litt usikker på videre valg. Jeg solgte meg ut av DNB Global Indeks A for for ca to uker siden. Jeg tenker å reinvestere 400.000kr. Burde jeg sette alt inn i dette indeksfondet på nytt eller fordele litt mellom noe annet? Eventuelt KLP Aksjeglobal Indeks V eller KLP AksjeAsia Indeks III eventuelt noen andre? Kan det være lurt å vente litt lengere med å investere for å se an situasjonen rundt om i verden eller om prisene synker?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei og takk for hyggelig tilbakemelding!

      I denne artikkelen - som du har har lagt inn kommentar på - vil du se noen porteføljeforslag. Det er 3 forslag. Det kan være en guide eller veiledning for å sette opp en bredest mulig portefølje. Vil absolutt anbefale deg også å ha med fremvoksende markeder. Det vil si at du minimum investerer i:

      Et globalt indeksfond og
      Et indeksfond som dekker fremvoksende markeder eller at

      du investerer i et fond som dekker alt dette, slik som:

      Storebrand Indeks - Alle Markeder
      KLP AksjeVerden Indeks.

      Vennlig hilsen Svein

      Slett
  12. Hei. Har du noe kjennskap til Nordnet sine ulike fond og hvordan de gjør det?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Jeg kjenner Nordnet sitt fondsutvalg, men ikke så godt deres indeksfond. Bruker du deres plattform, så vil indeksfondene deres fra litt ut på våren være konkurransedyktige på pris. Du skal bare være klar over en ting og det er at deres indeksfond ikke kan flyttes til en annen plattform; dvs som en del av din ASK. Da må de selges og du må kjøpe nye indeksfond på din nye plattform. Siden jeg ikke bruker Nordnets plattform som min spareplattform, så er det nok andre som kan svare bedre på dette enn meg.

      Sjekk kostnad for indeksfondet og sjekk hvilken indeks det følger. Noen av Nordnets fond følger eks ikke samme indeks som tilsvarende fond fra DNB og KLP. Dette gjelder primært, så langt jeg kjenner til, deres globale indeksfond.

      Vennlig hilsen Svein

      Slett
  13. Hei, takk for interessant blogg. Hvorfor byttet du Öhman Global Growth med Lannebo Teknik? Har du statistikk for avkastningen din over flere år? Mvh Harald Q.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei og takk for spørsmål! Det var rett og slett fordi det over flere år hadde prestert bra, men i 2021 leverte under teknologiindeksen. Öhman Global Growth har vært et meget bra fond, men disse svakhetstegnene jeg mente å se i 2021, har blitt ytterligere forsterket i 2022. Fondet har falt ca - 24 %. Lannebo Teknik, som har stått på kandidatlisten min i flere år, er et enda mer rendyrket teknologifond, slik jeg ser det. Og det har i 2022 kun falt ca - 16 %.

      Begrunnelsen lå først og fremst i den manglende prestasjonen i 2021 og da valgte jeg å bytte det ut med Lannebo Teknik i januar i år.

      Vennlig hilsen Svein

      Slett
  14. Hei Svein!
    Takk for en flott veiviser for investering i fond. Jeg har tekt å investere i fond for mine barn. Ut fra modellene du har foreslått har jeg tenkt på disse fondene.
    KLP aksje global indeks P (60%), KLP Aksje norden indeks P (40%), Storebrand indeks- alle markeder N (60%), Storebrand multifactor N (60%) og Storebrand renewable energy N (40%)
    Vil gjerne ha dine synspunkter og anbefalinger om disse fondene

    SvarSlett
  15. Hei og takk for spørsmål!

    Skal du spare langsiktig for barn, ville jeg gjort det ganske enkelt. Spar i Storebrand Indeks - Alle Markeder. Og kun det. KLP AksjeGlobal Indeks P er allerede dekket inn av Storebrand Indeks - Alle Markeder; dvs det blir "dobbelt opp". De følger i praksis samme indeks, selv om Storebrand har med fremvoksende markeder i tillegg. Et ypperlig fond å spare i langsiktig til barn, så kan de heller, når de selv en gang tar over og spare videre (forhåpentligvis) legge til sine egne valg. Storebrand Renewable Energy er et forholdsvis snevert bærekraftsfond. Det har store svingninger - oppover (2022) - nedover (2021).

    Det høres kanskje litt underlig ut at jeg ikke anbefaler fond jeg har i egen portefølje, da KLP-fondene + Storebrand Multifactor er fond som også jeg investerer i. Så grunnen til at jeg sier det jeg sier, er at jeg mener sparing til barn kan gjøres enkelt. Og alt tyder på at et bredt globalt indeksfond vil trumfe det meste annet over tid. Da sparer du i dette tilfelle i et billig indeksfond som dekker 47 markeder og nesten 3000 selskaper. Flott, synes jeg.

    Så da fikk du min ærlige mening. Det enkleste er ofte det beste; er det ikke det som er slagordet?! :-)

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett
  16. Hei igjen!
    Tusen hjertlig takk for din ærlige mening🙏. Det enkleste er det beste:) Da velger jeg det Storebrand Indeks - Alle Markeder for barn. men blant de fodene jeg har valgt, i hvilken rekkefølge og prosent andel kan jeg investere for barn over 18 år/voksne😊.

    Mvh
    Sho

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei igjen,

      Det er jo ingen fasit på dette, men jeg ville fortsatt latt et globalt indeksfond - som Storebrand Indeks Alle Markeder - være fundamentet for sparingen med en andel på 60-80 % av spareavtalen. Så kan du jo dele resten likt på de 2 andre Storebrand-fondene du har sett på. Da tror jeg du vil ha en portefølje over tid, som både vil fange opp den globale markedsavkastningen og noe av det som skjer innenfor bærekraft/fornybar.

      Det finnes jo også bredere bærekraftsfond med god historie - Her vil jeg kanskje framheve DNB Miljøinvest og Handelsbanken Bærekraftig Energi - som er fond med god Morgenstar-rating og som har levert solid over mange år. Ser på disse som bredere fornybar-fond enn det som Storebrand tilbyr.

      Vennlig hilsen Svein

      Slett
  17. Hei igjen!
    Takk for gode råd Svein🙏. Ved å lese informasjon om fond i bloggen og de gode rådene, har jeg lært litt i hvordan jeg skal gå videre for å investere i fond for store og små. TAKK SVEIN💐.
    God påske🐥

    Mvh
    Sho

    SvarSlett
  18. Hyggelig å høre at det er til nytte! God påske!

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett
  19. Takk for en bra artikkel Svein!
    Jeg driver å skal bygge meg en enkel fondspakke, som jeg ikke må følge med på. Har sett på portefølje 2, men lurte på å bare ha KLP fondene. Blir dette for snevert eller tenker du det er greit? Tenker 80/20. Ellers tas andre forslag imot med takk😊
    Sparingen er tenkt langsiktig.
    God påske!
    Mvh
    Trond

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Trond og takk for tilbakemelding! Det du her tenker tror jeg kan fungerer fint. Det er nettopp det som er poenget med indeksfond; man trenger ikke å tenke mer på det, etter at månedlig sparing er satt opp og fondene valgt. Da går det av seg selv og man mottar markedsavkastningen. Jeg mener det er genialt og du har da laget deg en "avkastnings-maskin", basert på historiske data (det vi har sett fram til i dag) og hvis du lar den stå i fred.

      John Bogle har sagt: "The winning formula for success in investing is owning the entire stock market through an index fund, and then doing nothing. Just stay the course.”

      Jeg har også skrevet en ny artikkel om det å bygge en enkel fondsportefølje. Les gjerne den også. Samme tankegodset, men en del år nyere. Og kanskje med litt oppdatert info.

      Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje?
      https://sveinfr.blogspot.com/2024/01/hvordan-bygge-en-langsiktig.html

      Lykke til! Vennlig hilsen Svein

      Slett
    2. Takk for svar:) Har tittet litt mer på artiklene du sendt og de andre artiklene du har, og ender vel da opp med at jeg gjør litt mer som beskrevet i artikkelen din. Klp aksjeglobal indeks p (80%), Klp aksjeglobal small cap flerfaktor P (10%) og Klp aksjeNorden Indeks P (10%). Da bør jeg få litt mer spredning, og lite overlapp. Ingen fremvoksende markeder, men må man ha det? Gjør det forresten noe å benytte Kron global indeks isteden for Klp Aksjeglobal indeks P? Ser Kron sin er litt billigere..
      Mvh
      Trond

      Slett
    3. Hei igjen! Dette høres fornuftig ut og man trenger ikke å ha fremvoksende markeder. Det er jo helt og holdent ditt valg. Husk samtidig på at dette jo er størstedelen av verdens befolkning og økonomier med stor vekst, slik som India, Indonesia, Vietnam og Brasil. Selvsagt flere, men dette er de store og coming økonomiene.

      Utover det synes jeg du har gjort en klok og gjennomtenkt fordeling, og å diversifisere med litt innslag av Norden (i stedet for fremvoksende markeder) er det mange som gjør.

      Lykke til!

      Vennlig hilsen Svein

      Slett
  20. Takk for svar nok en gang, og flotte artikler som gir meg litt mer mening i en verden av fond.
    Da skal jeg tenke litt mer på om jeg ikke bør ta med fremvoksende markeder.
    Mvh
    Trond

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Blir India den nye vekstmotoren i fremvoksende markeder?

De siste 2 årene har jeg fulgt litt ekstra godt med i fremvoksende markeder. I starten av 2023 skrev jeg en artikkel, der jeg begrunnet hvorfor fremvoksende markeder bør ha en plass i en fondsportefølje. Selv har jeg hatt et indeksfond fra KLP i porteføljen i mange år, som nettopp dekker disse interessante vekstmarkedene i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Avkastningen har vært varierende og til tider mager.  For 1 år siden var optimismen litt tilbake. Etter pandemien skulle det nå komme vekst i Kina. Det gjorde det ikke, og Kina har mistet vekt i indeksen for fremvoksende markeder med nesten 4 % det siste året. Enkeltår har vært solide for indeksen, med et 2023 som endte på i underkant av 10 % mot Verdensindeksens 24,5 %. Denne negative forskjellen går imidlertid inn i et mønster, som nå har holdt seg i 10 år. Fremvoksende økonomier ga bedre avkastning enn det globale aksjemarkedet i periodene fra 1988-1994 og fra 2001-2010. Det begynner å bli en stund siden! Ser vi på annualisert avkastni

Kvartalsrapport for fondsporteføljen 1. kvartal 2024

 Kvartalsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste kvartal og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Regioner Aksje- og rentesektorer Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksje- og rentestatistikk  Noen generelle lese- og lyttetips for deg som

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje?

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje

Det er store prisforskjeller på fond!

I denne artikkelen oppsummerer jeg hovedfunnene i prisundersøkelsen som Finanstilsynet publiserte 14.02.24. Denne viste betydelige prisforskjeller på ett og samme fond fra ulike tilbydere.  Undersøkelsen omfatter 17 fondstilbydere og 67 verdipapirfond. Fondstilbydere er både forvaltningsselskap (eks KLP), banker (eks Sbanken) og verdipapirforetak (eks Nordnet). Lesetid artikkel: 6 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Finanstilsynet sier: "Fondstilbydernes prising av tjenestene varierer betydelig, noe som gir store utslag i sluttprisen til forbruker. Det er flere eksempler på at prisen på ett og samme verdipapirfond er dobbelt så høy hos en tilbyder sammenlignet med en annen . Nye prismodeller har redusert interessekonflikter og gitt større konkurranse i distribusjonsleddet. Samtidig har endringene ført til ulik pris for ett og samme verdipapirfond. Finanstilsynet har undersøkt prisene for verdipapirfond som tilbys forbrukere med et innskudd på 200 000

Når er et rentefond aktuelt for porteføljen?

Rentefond har vært litt i vinden de siste månedene. Det har vært noen medieoppslag, der analytikere har uttalt eksempelvis følgende: "Nå satser flere på alternativ til aksjer", "Bedre utsikter for renteplasseringer?" og "Rentene øker og børsene faller". Flere podcaster har også satt fokus på rentefond og hva man kan forvente av utvikling i disse, med stadig stigende renter. Noen vil også hevde at det er smart å ta ned risikoen i porteføljen og å sikre deler av kapitalen i rentefond. Det gjør de store pensjonsleverandørene. Med høy inflasjon vil i alle tilfelle penger på bankkonto tape seg i verdi. Er bankrenten på 1 % og inflasjonen på 5 %, så har du en negativ utvikling for kapitalen din på 4 %. Da vil rentefond i noen tilfeller være et godt alternativ til banksparing, for å oppnå noe mer avkastning, fortsatt med rimelig lav risiko. På denne bloggen skriver jeg stort sett om aksjefond, men jeg har fått noen spørsmål om rentefond og forsøker derfor å skriv