Dette er en månedsrapport om hva som har skjedd den siste måneden i min fondsportefølje. Jeg gir en kortfattet informasjon om utviklingen i aksjemarkedene, forteller om eventuelle endringer i porteføljen, gir en detaljert oversikt over porteføljen og om hvert enkelt aksjefond, avkastning siste måned, lister hvilke aksjefond jeg følger med på og kommer til slutt med noen oppsummerende tanker om det jeg oppfatter et viktig å få fram om det som rører seg av trender og utviklingstrekk i markedene.
Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas. (Paul Samuelson)
Utviklingen i de aktuelle aksjemarkedene i oktober 2021
- GRØNT i det meste av verden! Og husk at september var knallrød.
- De amerikanske børsene er grønne og har steget mellom 4-6 %. Var korreksjon ned i september. Nå er det blitt til "Årets beste måned på Wall Street".
- I Asia har børsen også nå blitt grønn, men fremvoksende markeder er svekket ytterligere.
- Oppgang og grønt i Europa.
- Norden er grønt og har nesten gjeninnhentet korreksjon på 6 % i september.
- Oslo Børs er også grønn, men oppgangen er noe mer beskjeden enn for hele Norden.
- De sentrale indeksene, som er listet under, har en nedgang på mellom 4-6 % i september.
- MSCI World (Verdensindeksen) har gitt av avkastning på 18,20 % (YTD).
- MSCI Europe (Europa-indeksen) har gitt en avkastning på 13,65 % (YTD).
- MSCI Nordic Countries (Norden-indeksen) har gitt en avkastning på 17,79 (YTD).
- MSCI Emerging Markets (Fremvoksende markeder) har gitt en avkastning på -2,68 % (YTD).
- MSCI World/Information Tech (Teknologi-indeksen) har gitt en avkastning på 19,51 % (YTD).
- MSCI World/Energy (Energi-indeksen) har gitt en avkastning på 43,15 % (YTD).
- MSCI World/Financials (Finans- og bankindeksen) har gitt en avkastning på 29,47 % (YTD).
- S&P Global Clean Energy (Bærekrafts-indeksen) har gitt en avkastning på -10,24 % (YTD).
The stock market is designed to transfer money from the active to the patient (Warren Buffett)
Endringer i porteføljen
- Det er lagt til et nytt indeksfond i porteføljen, da jeg ønsker å kjøpe mer i fremvoksende markeder. Dette er i dag dekket inn i fondet KLP AksjeVerden indeks (85 % globalt - 15 % fremvoksende), men jeg finner det mer oversiktlig nå og kjøpe dette direkte i KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II. Hos Morningstar vil du finne at dette fondet har en P/E (Price over Earnings) på 12,33, noe som betyr at aksjene i fondet er rimelig. P/E er en forkortelse for Price/Earnings, og viser forholdet mellom en bedrifts markedsverdi/aksjekurs og årsresultat (inntjening). Tilsvarende verdi for det globale aksjefondet KLP AksjeGlobal Indeks V er 18,49.
Prisen for fondsandeler i KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II er på nivå med nivået for 1 år siden.
- Jeg har i praksis 5 indeksfond i porteføljen, som dekker de fleste regioner og børser i verden. Hovedvekten i mine investeringer framover kommer til å ligge her.
- Indeksfondene er:
- KLP AksjeVerden Indeks som egentlig er en konstruksjon av 2 andre indeksfond:
- KLP AksjeGlobal Indeks V (ca 85 %)
- KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II (ca 15 %)
- KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks II
- KLP AksjeEuropa Indeks III
- KLP AksjeNorden Indeks
Owning a diversified portfolio of stocks and holding it for the long term is a winner's game. Trying to beat the stock market is theoretically a zero-sum game (for every winner, there must be a loser), but after the substantial costs of investing are deducted, it becomes a loser's game. Common sense tells us--and history confirms--that the simplest and most efficient investment strategy is to buy and hold all of the nation's publicly held businesses at very low cost. The classic index fund that owns this market portfolio is the only investment that guarantees you with your fair share of stock market returns. (John Bogle)
- Gjennom aksjefondene, og da ikke minst gjennom indeksfondene i min portefølje, eier jeg aksjer i over 9000 små, mellomstore og store selskaper i hele verden. Detaljene kan du se i et regneark delt med Google Drive. Dette anser jeg som en god spredning av mine beskjedne sparepenger. Jeg er også tilfreds med fordelingen på såkalte vekst- og verdiaksjer, noe som vises mer i detaljert lenger nede i rapporten (aksjestil), basert på analyseverktøy fra Morningstar.
- Og noe av mitt hovedbudskap er at de fleste bør ha et globalt indeksfond som fundament i sin portefølje!
- "Indeksfond som investeringsstrategi" (bloggen, 15.05,21)
- Strategien for fondsporteføljen er forholdsvis enkel:
- Indeksfond: ca 70 % av porteføljen. Her vil det sjelden bli gjort endringer og hovedvekten ligger på globale indeksfond.
Se lenger nede for oversikt og detaljer! - Aktivt forvaltede fond: ca 30 % av porteføljen. Her vil det tidvis bli bytte av fond, men planen er pr i dag satt opp slik:
- 1 faktorfond - Fondstypen er en mellomting mellom indeksfond og aktivt forvaltede fond. Disse fondene lar algoritmer bestemme hvilke selskaper de skal investere i, basert på en rekke faktorer ved selskapene som verdi, størrelse, momentum og lav volatilitet/svingning.
- 1 utbyttefond - Fondstypen kjøper typisk aksjer på Oslo Børs, der det legges hovedvekt på defensive egenskaper som kvalitet og utbytte.
- Bransjefond - Fondstypen dekker typisk bransjer som teknologi, energi, bærekraft, helse, bioteknologi og eiendom. Mitt krav til slike fond, er at disse skal være bredt globalt eksponert og ha minst 3-4 stjerner hos Morningstar.
Pr i dag investerer jeg i bransjefond innen finans og teknologi.
Se lenger nede for oversikt og detaljer!
First, get diversified. Come up with a portfolio that covers a lot of asset classes. Second, keep your fees low. That means avoiding the most hyped but expensive funds. Third, invest for the long term. Just invest in index funds (Jack R. Meyer, former president of Harvard)
Porteføljeoversikt
- Hvordan gjøre enkle analyser av aksjefond? (bloggen, 05.04.21)
Detaljert oversikt over aksjefondene i porteføljen
Storebrand Global Multifactor (Globalt faktorfond) -har som mål å oppnå langsiktig meravkastning ved å investere i globale, velutviklede aksjemarkeder. Fondet er et modellbasert faktorfond, som søker å utnytte veldokumenterte risikopremier knyttet til faktorene; verdi, størrelse, momentum og lav volatilitet. Porteføljen er sektor- og regionnøytral, likevektet på faktornivå, og vil normalt bestå av 300-400 store og mellomstore aksjeselskaper. Fondet forvaltes i tråd med Storebrands prinsipper for bærekraftige investeringer.Odin Global C (Indeks-uavhengig) - Fondet er et indeksuavhengig globalt fond og kan fritt investere i selskaper over hele verden. Fondet investerer i utvalgte selskaper på tvers av regioner, land og bransjer.
Kandidatlisten - Aksjefond som ligger på "vurderingslisten" og som jeg følger med på
Kravene til et aksjefond som kommer på denne listen, er stort sett at de skal ha minst 3 stjerner hos Morningstar; aller helst 4 eller 5, og IKKE allerede være en del av fondsporteføljen min. De skal også være stort sett være allment tilgjengelig på alle spareplattformer. Hvis ikke blir dette markert.
Kort forklaring Morningstar-stjerner:
Morningstar Rating baserer seg på fondenes historiske avkastnings- og risikotall fratrukket kostnader. Tildeling av stjerner, fra en til fem, skjer relativt innenfor den kategorien som fondet tilhører. "Morningstar Rating har som hovedmål å kunne raskt skille ut de forvalterne som har skapt historisk merverdi i forhold til sine konkurrenter".
De 10 prosent beste fondene får fem stjerner, 22,5 prosent får fire stjerner, 35 prosent får tre stjerner, 22,5 får to stjerner de siste 10 prosent får en stjerner. Alle fond som er tilgjengelig for salg i Europa kategoriseres og vurderes opp mot hverandre. Aksjefond som er yngre en tre år får ikke tildelt stjerner.
Husk imidlertid at dette er et analytisk verktøy fra Morningstar og når fondene er plukket ut til kandidatlisten, så er er det også brukt skjønn (min oppfatning), vurdering av spredning på ulike fondstyper, regioner og bransjer. Du kan ikke stole blindt på Morningstars vurderinger, men setter du deg inn i dette, så er det en utmerket måte å plukke fond på. Jeg har også pris på fondene i tankene, før de plasseres på kandidatlisten.
Husk imidlertid at dette er et analytisk verktøy fra Morningstar og når fondene er plukket ut til kandidatlisten, så er er det også brukt skjønn (min oppfatning), vurdering av spredning på ulike fondstyper, regioner og bransjer. Du kan ikke stole blindt på Morningstars vurderinger, men setter du deg inn i dette, så er det en utmerket måte å plukke fond på. Jeg har også pris på fondene i tankene, før de plasseres på kandidatlisten.
- Indeksfond:
- Alfred Berg Indeks C (Norge indeksfond)
- KLP AksjeUSA Indeks III (USA indeksfond)
- KLP AksjeGlobal Indeks V (Globalt indeksfond)
- KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar (Globalt indeksnært etisk fond)
- Öhman Global Hållbar A (Globalt indeksnært etisk fond)
- Det er fullt mulig å dekke alle markeder med 1 indeksfond; hvis du vil ha superenkel sparing i aksjefond. Da har du disse 2 alternativene, som vil gi nokså lik avkastning:
- Storebrand Indeks - Alle Markeder (Globalt indeksfond + Fremvoksende markeder)
- KLP AksjeVerden Indeks (Globalt indeksfond + Fremvoksende markeder) - Regioner:
- Alfred Berg Gambak (Norge)
- Odin Sverige C (Sverige)
- Odin Norden C (Norden)
- Swedbank Robur Småbolagsfond (Norden)
- SEB Sweden Equity Fund C (Norden)
- Morgan Stanley Investment Funds - Europe Opportunity Fund (Europa)
- Nordea India (India)
- Nordea Emerging Stars (Asia)
- Nordea Stabile Aksjer Global Etisk (Globalt)
- Storebrand Global Solutions N (Globalt)
- Bransjefond:
- DNB Miljøinvest (Bærekraft)
- Nordea Climate and Environment (Bærekraft)
- Franklin Technology Fund (Teknologi)
- Lannebo Teknik (Teknologi)
- BNP Paribas Funds Disruptive Technology Classic Capitalisation (Teknologi)
- Morgan Stanley Investment Funds - US Growth Fund (Vekst)
- Carnegie Listed Private Equity (Finans)
The index fund is a sensible, serviceable method for obtaining the market’s rate of return with absolutely no effort and minimal expense. (John Bogle)
Oppsummert - Oktober 2021
- Hvordan har oktober vært? *
- Positiv utvikling for det nordiske indeksfondet.
- Positiv utvikling for det europeiske indeksfondet.
- Svak positiv utvikling totalt sett for de globale indeksfondene.
- Svak negativ utvikling for det globale faktorfondet. (Storebrand Global Multifactor)
- Sterk positiv utvikling for det aktivt forvaltede utbyttefondet. (Fondsfinans Utbytte)
- Sterk negativ utvikling for aktivt forvaltet globalt teknologifondet. (DNB Teknologi)
- Positiv utvikling for aktivt forvaltet globalt teknologifond. (Öhman Global Growth)
- Positiv utvikling for det aktivt forvaltede globale aksjefondet. (Odin Global C)
- Positiv utvikling for det aktivt forvaltede globale finansfondet. (DNB Finans)
* Jeg vurderer det slik at en +/- på 3 % i løpet av 1 måned, er en sterk utvikling.
By investing over time, investors are basically diversifying the timing risk in regards to the market – i.e. not buying at the top before a huge market crash or bad earnings announcement by a company, and they are likely to win in the long run, be it rain or shine.
- Det er mye snakk både i media og sosiale medier, om markedsfall og korreksjon i et historisk høyt priset marked. I slike tider er det spesielt viktig å følge planen og ha som motto: "Keep Calm and Invest". Har skrevet en egen artikkel om dette i august, bygget på en annen artikkel jeg skrev, når korona-situasjonen begynte å utvikle seg:
Fondssparing i tider med frykt og uro i markedene (bloggen, 20.08.21), der oppsummeringen er: - Hold deg til planen!
- Spar systematisk og jevnlig - helst i en månedlig automatisert spareavtale!
- Spre investeringene dine!
- Sitt gjennom opp- og nedturer i markedene!
- Hva vurderer jeg å gjøre videre i 4. kvartal?
- Bytte ut KLP AksjeVerden Indeks med KLP AksjeGlobal Indeks V og KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II, for å kunne investere mer målrettet i fremvoksende økonomier. Aksjene i disse markedene er "billige" nå, da indeksen ligger på samme nivå som for 1 år siden. Dette er ingen stor endring, bare en justering innenfor indeksdelen av porteføljen. Det vil si at jeg deler 1 indeksfond opp i de 2 som det egentlig består av:
- KLP AksjeVerden Indeks er en konstruksjon av 2 andre indeksfond:
- KLP AksjeGlobal Indeks V (ca 85 %)
- KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II (ca 15 %)
- Jeg vil fortsatt guide på at de som ønsker en enkel fondssparing i alle markeder, kan finne dette i KLP AksjeVerden Indeks eller Storebrand Indeks - Alle Markeder.
- Konsolidere DNB Teknologi mot mitt andre teknologifond Öhman Global Growth, da DNB Teknologi ikke ser ut til å greie å levere på indeks lenger. Det har ikke levert på indeks de 3 siste år og så langt i 2021 leverer det kun halvparten av avkastningen av teknologi-indeksen. Forvalterne har satset mye på Telecom og 5G og guider på at dette vil ta av de kommende årene. Fondet er også lavt priset (P/E) i følge Morningstar.
- Nyttige ting for fondssparing fra min Twitter-feed i oktober 2021:
- Microsoft passes Apple to become the world’s most valuable company (CNBC, 29.10.21)
- DNB Global Indeks – En suksesshistorie: - Det største og mest populære indeksfondet vi har (DNB Nyheter, 16.09.21)
- Nasdaq and S&P 500 close at record highs, Ford jumps 8% as strong earnings boost stocks (CNBC, 27.10.21)
- Microsoft's Intelligent Cloud Knows No Limits (Statista, 27.10.21)
- Stagflation in China is a ‘very real’ risk in the next couple of quarters, says analyst (CNBC, 27.10.21)
- Her er verstingfondene: - Mange vet ikke hva de betaler (Nettavisen, 25.10.21)
- How Much $10,000 Invested In Tesla Stock 10 Years Ago Is Worth Now (Investors Business Daily, 25.10.21)
- Tesla passerte 1.000 milliarder dollar i markedsverdi (E24, 25.10.21)
- Goldman Sachs says investing in China is more challenging now, but the country isn’t ‘uninvestable’ (CNBC, 24.10.21)
- #pengepodden – Har vi en ESG-boble som vil sprekke? (Podcast Nordnet, 21.10.21)
- Dow closes at a record, posts third-straight positive week (CNBC, 21.10.21)
- S&P 500 hits record high in 7th straight winning session amid strong earnings (MarketsInsider, 21.10.21)
- Billionaire investor Paul Tudor Jones says inflation is the single biggest threat to financial markets and is 'much worse' than feared (MarketsInsider, 20.10.21)
- Alibaba shares surge nearly 7% after Jack Ma appears in Europe and company releases new chip (CNBC, 20.10.21)
- Kanonstart for børshandlet bitcoin-fond (DN, 19.10.21)
- E24 lanserer Fondsvelgeren: – Vil bidra til økt kunnskap om personlig økonomi (E24, 19.10.21)
- Amerikanske storbanker har lagt frem knallsterke kvartalsresultater – nå venter investeringsdirektør rekordresultater fra norske banker (DN, 17.10.21)
- How to think about the unstoppable rise of index funds (The Economist, 16.10.21)
- Slik tjener du på aksjefond selv om aksjemarkedet gir null avkastning (Odin-bloggen, 14.10.21)
- Chip shortage could persist for another 2 to 3 years, major Chinese consumer goods maker warns (CNBC, 14.10.21)
- Bank of America outlines what could make or break an investor's ability to generate positive stock-market returns over the next decade (MarketInsider, 10.10.21)
- Er grønne fond og bærekraft en bløff, en hype eller en fornuftig investering? (Kapital, 10.10.21)
- Will soaring inflation cause a stock market crash? (The Motley Fool, 09.10.21)
- Don't worry (too much) about an October market crash (05.10.21)
- Asian stocks fall to near 1-year lows as oil rally fuels inflation fears (Reuter, 05.10.21)
- Apple Losses Send Stock Into Correction With 11% Slump From Peak (Bloomberg, 04.10.21)
- Buy the dip has failed. Here’s what investors need to do next, says Morgan Stanley (MarketWatch, 04.10.21)
- Knuser myter i aksjemarkedet: – Dyrt å vente på fall (E24, 03.10.21)
- Dypdykk i DNB Teknologi - Del 1 (Morningstar, 20.09.21)
- Dypdykk i DNB Teknologi - Del 2 (Morningstar, 30.09.21)
- Mine siste artikler:
- Common Sense Investing - Del 1 (19.09.21)
- Common Sense Investing - Del 2 (23.09.21)
- Common Sense Investing - Del 3 (26.09.21)
- Fondssparing i tider med frykt og uro i markedene (20.08.21)
- Hvordan har avkastningen vært for norske aksjefond i første halvår 2021? (19.07.21)
- Indeksfond som investeringsstrategi (15.05.21)
- Hvordan har avkastningen vært for norske aksjefond i første kvartal 2021? (17.04.21)
- Hvordan gjøre enkle analyser av aksjefond? (05.04.21)
- Hvorfor er det framtidsrettet å investere i grønne og etiske aksjefond? (07.03.21)
- Hvilken risiko tar du ved å spare i aksjefond? (18.02.21)
- Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond? (12.01.21)
- Fondsoversikter:
- Indeksfond med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Indeksfond med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
- Fond med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Fond med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
- Fond i Norden med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Fond i Norden med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
- Fond i Asia med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Fond i Asia med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
Kommentar: Sbanken tilbyr ca 400 aksjefond og Nordnet ca 600. - Rapporter fra 2021:
Investing, like many things, often involves taking the thorns with the roses. Over dozens of years and through all investment literature there is one golden thread–the evidence clearly favours time in the market over timing the market (Morningstar)
Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det!
Voldsomt mye tekst. Det endte med scrolling og lite svar. Mulig det er jeg som er treg, men hvor mye har du inne, og hva er resultatet?
SvarSlettOk, lest litt mer nå. Dette er definitivt ikke "FONDSBLOGGEN FOR FOLK FLEST". Dette er "FONDSBLOGGEN FOR OVER SNITTET UTANNEDE FOLK SOM ELSKER Å DYPDYKKE I DATA OG LESE ET RESONNOMET SOM TILSVARER EN BACHELOROPPGAVE HVER MÅNED" Altså, lite å hente for grasrota som sier opp Netflix om de krever at du skal se intro og rulletekst :-) Men lykke til! (sic)
Takk for tilbakemelding. Jeg har lagt meg på en mal som jeg oppdaterer hver måned med data. Mange setter pris på mer enn at man bare lister sine fond og valg. Forsøker å sette det inn i en litt større kontekst.
SlettFår stort sett positiv tilbakemelding, men sitter også pris på konstruktiv kritikk. Er opptatt av å formidle kunnskap og innsikt, men jeg kan gjerne gjøre forenklinger. Hva er det du synes har verdi? Hva er nyttig for deg i en slik type oppdatering?
Jeg har fått mange tilbakemeldinger, bla fra unge folk, som har blitt inspirert til å starte med sparing og investering i fond. Og jeg må innrømme at jeg nok skriver til de som kan holde ut mer enn ingressen i en nettavis. Så "folk flest" her er nok de som er litt interessert i litt utover de vanlige overskriftene. Jeg legger også mye arbeid i artiklene.
Håper for øvrig at også andre typer artikler på bloggen kan være nyttige og gi innsikt. Det er lagt vekt på et enkelt og ikke-akademisk språk uten at det går inflasjon i faguttrykk (jeg er ikke økonom).
Vennlig hilsen Svein
Hvor mye han har inne og hva resultatet er vises jo i hvert innlegg. Denne bloggen er fremragende, spesielt for de som liker indeksfond. Fondsbloggeren har inspirert meg og sikkert mange andre til sparing. Det siste innlegget påvirket meg i riktig retning til å ha en god fordeling av indeksfondene mine. Innleggene om Common Sense Investing var også veldig bra og bidrar til at man unngår å ta feil avgjørelser og dermed tape penger. Stå på, gleder meg allerede til neste innlegg!
SvarSlettKjekt å høre og takk for hyggelig tilbakemelding!
SvarSlettMed vennlig hilsen Svein