Gå til hovedinnhold

Hvordan har avkastningen vært for norske aksjefond i første halvår 2021?

Det blir litt statistikk og tall i denne korte artikkelen, men det er greit å gjøre opp en status når et halvår nå ligger bak oss. Det gir en mulighet til å fange opp retning, gjøre justeringer og regne litt på hvordan året sannsynligvis kommer til å bli. En fornuftig sjel har sagt: "Jeg kan bevise alt ved hjelp av statistikk, bortsett fra sannheten" (George Canning). Det er dermed alltid smart å legge til litt skjønn og andre forhold som du kjenner til, som bransjespesifikke forhold, gjenåpning av samfunnet etter Covid-19, inflasjon, rentenivå, markedsutviklingen i ulike deler av verden og mye mer. Artikkelen bygger hovedsakelig på god informasjon fra Verdipapirfondenes Forening, som jeg er en ivrig følger og leser av. Og statistikken viser skyhøye kjøp av fond i 1. halvår, og at mange av de store og mest kjøpte fondene har en solid avkastning.

Vil du repetere status for 1. kvartal før du leser denne oppdateringen? 

La oss starte litt med markedsstatistikken for 1. halvår 2021

Statistikken fra Verdipapirfondenes Forening viser at pengene strømmet inn i aksjefond i 1. kvartal: "Det har vært rekordhøye kjøp i verdipapirfond i første halvår 2021. Totalt har det blitt nettotegnet for 98 milliarder kroner. Særlig er det aksjefond som er i vinden, med en total nettotegning på 55 milliarder kroner så langt i år. Personkundene har tegnet aksjefond for 19 milliarder kroner mens institusjonelle kunder har tegnet for nesten 22 milliarder kroner." Personkundenes forvaltningskapital i norske verdipapirfond er nå på hele 645 milliarder kroner. Da er både privat sparing og pensjonsmidler inkludert.

De proffe investorene har hovedsakelig kjøpt rentefond i 1. halvår 2021. Den totale forvaltningskapitalen i norske verdipapirfond er nå på 1 700 milliarder norske kroner. Utviklingen over tid ser du under på søylene, som illustrerer tallmaterialet fra Verdipapirfondenes Forening.

(Forvaltningskapitalen i norske verdipapirfondVerdipapirfondenes Forening)

Av dette er hele 55 % aksjefond, 21 % obligasjonsfond, 11 % rentefond, 7 % pengemarkedsfond og 5 % kombinasjonsfond. Privatkunder kjøper primært aksjefond. De institusjonelle investorene heller mot kjøp av pengemarkeds- og obligasjonsfond.

Nordnet melder for mai 2021 at kundene nettosolgte aksjefond for første gang på over ett år. Det er spesielt teknologi- og fornybarfond som er blitt solgt. Det sies videre fra Nordnet: "I 2020 var det vekstorienterte fond som lå på avkastningstoppen, primært fornybarfond og teknologifond. I 2020 var 7 av de 10 mest kjøpte fondene blant våre kunder i disse to kategoriene. Disse fondene steg voldsomt i verdi i løpet av 2020. De tre siste månedene har dette imidlertid snudd, dels som følge av at økte langrenter har gitt vekstorienterte fond en smell. Så langt i år har de fleste fornybar- og teknologifond gitt negativ avkastning, mens verdensindeksen er opp ca 8 %. Dermed har utålmodige fondskunder solgt fondene som de tjente godt på i fjor." Det man nå ser er at indeksfondene igjen er kommet på kjøpstoppen og er blant de mest populære i 2. kvartal 2021.

Markedsstatistikken fra Nordnet i mai 2021 er interessant og viser hvilke fond som er populære og hvilke som kundene nå selger:


Om dette er lurt eller ikke av kundene, kommer vi tilbake til, når vi skal se på hvordan det faktisk har gått med disse fondene så langt i år. Det vi ser er at fondskunder fortsatt jakter de fondene med best avkastning den siste perioden, og det kan gi en indikasjon på at en del kunder ikke har et veldig langsiktig perspektiv på sine investeringer. Det er aldri smart å "investere i det fondet som gikk best i fjor". 

Her vil jeg derfor gjøre en liten avstikker. Det er fond som gjorde det svakt i 2020 som nå gjør det best så langt i 2021. Og fondene som gjorde det best i 2020, er de som nå leverer svakest. Dette er ikke helt entydig. Så enkel er ikke verden, men vi ser en slik tendens. I 2. kvartal ser vi at dette snur litt igjen, da typiske vekstfond henter seg litt inn. Her er det noe å lære for oss alle! For det første må vi tenke langsiktig. Markedet går opp og ned og det kan dreie litt fram og tilbake over tid i ulike sektorer. For det andre bør vi huske på å ha en sammensatt og diversifisert portefølje som tåler svingninger. Og for det tredje så bør du følge litt med. Gjør en helse- og utviklingssjekk på porteføljen din minst hvert kvartal. Du kan gjøre dette gjennom eksempelvis å bruke verktøy som er gratis tilgjengelig fra Morningstar. Dette har jeg skrevet en artikkel om tidligere:
På Odin-bloggen finner du den fine artikkelen "4 grunner for ikke å kjøpe fondene som gikk best i fjor". Her sies det: "Mange velger fond på verst tenkelig vis. De ser på avkastningen for i fjor eller hittil i år, og så går de for fondet som har gjort det best. Du kjenner deg kanskje igjen? Hvis du holder på slik er du nærmest garantert dårlig avkastning på pengene dine over tid." Hvorfor advarer Odin mot dette? Dårlig avkastning i fjor eller i løpet av et år, sier ikke noe om fremtiden. Fond med svært høy avkastning har ofte en stor nedside. De har stor risiko. Dette så vi i 2020 og litt inn i 2021; ikke minst for fornybarfond. De hadde en avkastning på over 100 % i 2020, men flere av de er fortsatt  i minus eller har knapt gitt avkastning i 2021. Indeksen de følger er fortsatt negativ for 2021. Dessverre så var det mange som var nye i markedet i 2020 og gikk "all in" i disse populære fondene med høy risiko. Du risikerer altså å velge dårlige fond med en slik metodikk. Du bør se på andre forhold som blant annet antall stjerner hos Morningstar, risikoklassifisering, hvilke selskaper fondet investerer i, hvem som er forvalter og mye mer. Du må rett og slett gjøre litt hjemmelekse!

Jeg har forsøkt å si litt om dette i en egen artikkel:
Kan videre eksemplifisere dette med å vise hvilke fond som har gitt best avkastning så langt i år (2021) og hvilke fond som har gitt best avkastning de siste 5 år (det som teller - avkastning over tid). Listen er tatt fra Sbankens fondsliste, men kunne like gjerne vært hente fra en annen fondsplattform.
Du finner ingen av de fondene som har gått best i 2021 blant de som har gitt best avkastning de siste 5 år. Dette viser hvor viktig det er å være langsiktig og ikke justere porteføljen hele tiden etter de fondene som til enhver tid går best. 2021 er kun et øyeblikksbilde i en langsiktig fondssparers univers. Det er dermed ikke sagt at det ikke er anbefalt å spare i de fondene som kommer opp i den ene eller andre listen her. Det er flere solide fond i begge oversikten og jeg har, for egen del, fond i min portefølje fra begge oversikter.

Vi kan gå et steg videre og sjekke Nordnets oversikt over akkumulert avkastning (gjennomsnittlig pr år) de siste 10 år. Da begynner vi å se et mønster og oppdager blant annet at flere av de fondene som går best de 5 siste år også gjør det samme for de 10 siste år. Og at det er ikke overraskende at dette er teknologifond. Det er ikke uten videre sikkert at det blir slik de neste 10 år.

Og hva solgte kundene hos Nordnet i mai 2021? Dette er ofte rimelig representativt for de "understrømmer" man ser i hele fondsmarkedet. Mange av de mest bevisste fondskundene bruker  Nordnets plattform. Det er noen av de mest populære fondene i 2020 som investorene fortsatt selger seg ned i eller ut av, slik som Handelsbanken Bærekraftig Energi, BlackRock Next Generation Technology, Storebrand Fornybar Energi, Öhman Global Growth med flere.

La oss fortsette litt med hvordan indeksene utviklet seg i 1. halvår 2021

De tre store indeksene er Verdensindeksen, Fremvoksende Markeder og begge disse to første akkumulert (MSCI ACWI).
Verdensindeksen steg med 13,05 % i 1. halvår. Dette vil da typisk være avkastningen i et globalt indeksfond. Fremvoksende markeder har snudd fra en negativ utvikling i 1. kvartal, til nå å gi totalt med 7,45 % i avkastning for første halvår. Både Wall Street (Nasdaq, S&P 500 og Dow Jones), samt Oslo Børs har nådd stadig nye all time highs dette halvåret, og det har også vært en meget sterk utvikling i det nordiske markedet

La oss også se litt på hvordan det har gått med de mest populære aksjefondene

I følge markedsstatistikk fra Verdipapirfondenes Forening pr juni 2021, er dette (se figur) de mest kjøpte aksjefondene for personkunder i Norge. De er ordnet etter størrelse, der det største fondet har en forvaltningskapital på ca 35 MLD NOK. Ingen av de utenlandske fondene er med på denne listen, fra forvaltere som BlackRock, Fidelity, Goldman Sachs, JP Morgan mfl. Disse tilbyr fond i det norske markedet som mange kjøper og har i sine porteføljer. Pensjonsfond er ekskludert i de tilfeller der de ikke er åpen for allment kjøp. Du vil sikkert også savne mange andre fond, som er populære blant privat-investorer i Norge. Det er fordi det kun er fond med forvaltningskapital på mer enn 8 MLD NOK som er tatt med. Tanken er å gi deg en oversikt over de fondene folk flest kjøper. Dette er altså de aksjefondene der nordmenn har plassert flest av sine sparepenger.

Avkastningen for disse fondene er satt opp i denne tabellen. Dette er de 21 største fondene sortert på avkastning, der data om avkastning her hentet hos Morningstar for hvert enkelt aksjefond.

Vi tar også med noen av de aksjefondene det ble kjøpt og solgt mest av i mai 2021 i følge statistikk fra Nordnet, som fortsatt viser (se oppdatering for 1. kvartal 2021) at det i hovedsak er avkastningen i 1. halvår, som styrer både kjøp og salg av aksjefond, vel og merke slik jeg oppfatter det. Jeg har tidligere i artikkelen advart mot å velge aksjefond basert på de som går best inneværende år og se på antall stjerner hos Morningstar (bør ha minst 4), risikoklassifisering, kostnad, aksjeposisjoner og annualisert avkastning over 5-10 år.

Her ser vi tydelig at ikke minst fornybar-fondene fortsatt leverer svakt i 1. halvår 2021, samtidig som her virkelig er noe å lære om eksempelvis teknologifondene. Både Öhman Global Growth og BlackRock Next Generation Technology har løftet seg de siste månedene fram mot sommeren. Det snur raskt! Og man må investere med et langsiktig perspektiv. Har du tro på fondets forvaltningsstrategi, forvalter og aksjeposisjoner, så må du være tålmodig og ikke selge etter kort tids motgang.

La oss til slutt se litt på den underliggende utviklingen som påvirker  1. halvår

Kort fortalt om aksjeindekser og markedsutvikling ved hjelp av Fondsfinans sine utmerkede oversikter:


Hva betyr dette for din portefølje? Enkelt utledet betyr dette, slik jeg ser det, at du bør diversifisere porteføljen din med et fundament i globale indeksfond, og et utvalg av aktive aksjefond, som investerer i ulike bransjer, markeder og regioner. Du må investere bredt og diversifisert. Å ha et fundament i globale aksjefond er smart, men samtidig bør du også ha aksjefond som eksempelvis investerer i Norden og Fremvoksende markeder. Og du må ha tålmodighet med fondene dine og tåle at de i perioder også kan levere svakt! Solide fond med dyktige forvaltere har en egen evne til å komme tilbake, da det kan ta noe tid å reposisjonere et aksjefond, når det skjer omfattende endringer i de omgivelsene som påvirker investeringene. 

Lykke til!

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Kvartalsrapport for fondsporteføljen 1. kvartal 2024

 Kvartalsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste kvartal og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Regioner Aksje- og rentesektorer Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksje- og rentestatistikk  Noen generelle lese- og lyttetips for deg som

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje?

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje

Blir India den nye vekstmotoren i fremvoksende markeder?

De siste 2 årene har jeg fulgt litt ekstra godt med i fremvoksende markeder. I starten av 2023 skrev jeg en artikkel, der jeg begrunnet hvorfor fremvoksende markeder bør ha en plass i en fondsportefølje. Selv har jeg hatt et indeksfond fra KLP i porteføljen i mange år, som nettopp dekker disse interessante vekstmarkedene i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Avkastningen har vært varierende og til tider mager.  For 1 år siden var optimismen litt tilbake. Etter pandemien skulle det nå komme vekst i Kina. Det gjorde det ikke, og Kina har mistet vekt i indeksen for fremvoksende markeder med nesten 4 % det siste året. Enkeltår har vært solide for indeksen, med et 2023 som endte på i underkant av 10 % mot Verdensindeksens 24,5 %. Denne negative forskjellen går imidlertid inn i et mønster, som nå har holdt seg i 10 år. Fremvoksende økonomier ga bedre avkastning enn det globale aksjemarkedet i periodene fra 1988-1994 og fra 2001-2010. Det begynner å bli en stund siden! Ser vi på annualisert avkastni

Kan en markedskorreksjon være bra for din portefølje?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig investor. Et av mine favoritt-sitater er av Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid. Benjamin Graham har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 7 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og inspirert av " What Does

Det er store prisforskjeller på fond!

I denne artikkelen oppsummerer jeg hovedfunnene i prisundersøkelsen som Finanstilsynet publiserte 14.02.24. Denne viste betydelige prisforskjeller på ett og samme fond fra ulike tilbydere.  Undersøkelsen omfatter 17 fondstilbydere og 67 verdipapirfond. Fondstilbydere er både forvaltningsselskap (eks KLP), banker (eks Sbanken) og verdipapirforetak (eks Nordnet). Lesetid artikkel: 6 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Finanstilsynet sier: "Fondstilbydernes prising av tjenestene varierer betydelig, noe som gir store utslag i sluttprisen til forbruker. Det er flere eksempler på at prisen på ett og samme verdipapirfond er dobbelt så høy hos en tilbyder sammenlignet med en annen . Nye prismodeller har redusert interessekonflikter og gitt større konkurranse i distribusjonsleddet. Samtidig har endringene ført til ulik pris for ett og samme verdipapirfond. Finanstilsynet har undersøkt prisene for verdipapirfond som tilbys forbrukere med et innskudd på 200 000