Dette er en månedsrapport om hva som har skjedd den siste måneden i min fondsportefølje. Jeg gir en kortfattet informasjon om utviklingen i aksjemarkedene, forteller om eventuelle endringer i porteføljen, gir en detaljert oversikt over porteføljen og om hvert enkelt aksjefond, avkastning siste måned, lister hvilke aksjefond jeg følger med på og kommer til slutt med noen oppsummerende tanker om det jeg oppfatter et viktig å få fram om det som rører seg av trender og utviklingstrekk i markedene.
Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas. (Paul Samuelson)
Utviklingen i de aktuelle aksjemarkedene i september 2021
- RØDT i det meste av verden, men Japan og India går bra, og verdiaksjer svinger opp igjen.
- De amerikanske børsene er røde og har en korreksjon på nesten 5 %.
- I Asia har børsen vært rød og utviklingen har svært svak i år.
- Nedgang og rødt i Europa.
- Norden er rødt og har en korreksjon på nesten 6 %.
- Oslo Børs er også svakt rød, men nedgangen er beskjeden i forhold til Norden.
- De sentrale indeksene, som er listet under, har en nedgang på mellom 4-6 % i september.
- MSCI World (Verdensindeksen) har gitt av avkastning på 15,25 % (YTD).
- MSCI Europe (Europa-indeksen) har gitt en avkastning på 12,22 % (YTD).
- MSCI Nordic Countries (Norden-indeksen) har gitt en avkastning på 15,57 (YTD).
- MSCI Emerging Markets (Fremvoksende markeder) har gitt en avkastning på -0,19 % (YTD).
- MSCI World/Information Tech (Teknologi-indeksen) har gitt en avkastning på 16,91 % (YTD).
- MSCI World/Energy (Energi-indeksen) har gitt en avkastning på 36,72 % (YTD).
- MSCI World/Financials (Finans- og bankindeksen) har gitt en avkastning på 25,62 % (YTD).
- S&P Global Clean Energy (Bærekrafts-indeksen) har gitt en avkastning på -20,47 % (YTD).
The stock market is designed to transfer money from the active to the patient (Warren Buffett)
Endringer i porteføljen
- Ingen endringer i september, utenom at jeg har kjøpt litt mer andeler i de fondene som har falt mest.
- Jeg har i praksis 5 indeksfond i porteføljen, som dekker de fleste regioner og børser i verden. Hovedvekten i min sparing framover kommer til å ligge her.
- Indeksfondene er:
- KLP AksjeVerden Indeks som egentlig er en konstruksjon av 2 andre indeksfond:
- KLP AksjeGlobal Indeks V (ca 85 %)
- KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II (ca 15 %)
- KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks II
- KLP AksjeEuropa Indeks III
- KLP AksjeNorden Indeks
Owning a diversified portfolio of stocks and holding it for the long term is a winner's game. Trying to beat the stock market is theoretically a zero-sum game (for every winner, there must be a loser), but after the substantial costs of investing are deducted, it becomes a loser's game. Common sense tells us--and history confirms--that the simplest and most efficient investment strategy is to buy and hold all of the nation's publicly held businesses at very low cost. The classic index fund that owns this market portfolio is the only investment that guarantees you with your fair share of stock market returns. (John Bogle)
- Gjennom aksjefondene, og da ikke minst gjennom indeksfondene i min portefølje, eier jeg aksjer i over 8000 små, mellomstore og store selskaper i hele verden. Detaljene kan du se i et regneark delt med Google Docs. Dette anser jeg som en god spredning av mine beskjedne sparepenger. Jeg er også tilfreds med fordelingen på så kalte vekst- og verdiaksjer, noe som vises mer i detaljert lenger nede i rapporten, basert på analyseverktøy fra Morningstar.
- Og noe av mitt hovedbudskap er at de fleste bør ha et globalt indeksfond som fundament i sin portefølje!
- "Indeksfond som investeringsstrategi" (bloggen, 15.05,21)
- Strategien for fondsporteføljen er forholdsvis enkel:
- Indeksfond: ca 70 % av porteføljen. Her vil det sjelden bli gjort endringer og vekten ligger på globale indeksfond (pr i dag i overkant av 50 % av porteføljen).
Se lenger nede for oversikt og detaljer! - Aktivt forvaltede fond: ca 30 % av porteføljen. Her vil det tidvis bli bytte av fond, men planen er pr i dag satt opp slik:
- 1 faktorfond - Fondstypen er en mellomting mellom indeksfond og aktivt forvaltede fond. Disse fondene lar algoritmer bestemme hvilke selskaper de skal investere i, basert på en rekke faktorer ved selskapene som verdi, størrelse, momentum og lav volatilitet/svingning.
- 1 utbyttefond - Fondstypen kjøper typisk aksjer på Oslo Børs, der det legges hovedvekt på defensive egenskaper som kvalitet og utbytte.
- Regionfond - Fondstypen dekker typisk regioner som Norden eller Asia.
- Bransjefond - Fondstypen dekker typisk bransjer som teknologi, energi, bærekraft, helse, bioteknologi og eiendom. Mitt krav til slike fond, er at disse skal være bredt globalt eksponert.
Se lenger nede for oversikt og detaljer!
First, get diversified. Come up with a portfolio that covers a lot of asset classes. Second, keep your fees low. That means avoiding the most hyped but expensive funds. Third, invest for the long term. Just invest in index funds (Jack R. Meyer, former president of Harvard)
Porteføljeoversikt
- Hvordan gjøre enkle analyser av aksjefond? (bloggen, 05.04.21)
Detaljert oversikt over aksjefondene i porteføljen
Storebrand Global Multifactor (Globalt faktorfond) -har som mål å oppnå langsiktig meravkastning ved å investere i globale, velutviklede aksjemarkeder. Fondet er et modellbasert faktorfond, som søker å utnytte veldokumenterte risikopremier knyttet til faktorene; verdi, størrelse, momentum og lav volatilitet. Porteføljen er sektor- og regionnøytral, likevektet på faktornivå, og vil normalt bestå av 300-400 store og mellomstore aksjeselskaper. Fondet forvaltes i tråd med Storebrands prinsipper for bærekraftige investeringer.Odin Global C (Indeksuavhengig)- Fondet er et indeksuavhengig globalt fond og kan fritt investere i selskaper over hele verden. Fondet investerer i utvalgte selskaper på tvers av regioner, land og bransjer.
Fondsfinans Utbytte (Utbyttefond) - er et aktivt forvaltet aksjefond som i hovedsak investerer i norske børsnoterte aksjer. Fondet vil fortrinnsvis investere i kvalitetsselskaper med høy kapitalavkastning, solid balanse og langsiktig potensial til å utbetale utbytte (etter forvalters vurdering). Forvaltningen preges av høy aktiv andel og langsiktighet. Fondsfinans Utbytte vil passe investorer som søker eksponering mot det norske aksjemarkedet, og verdsetter de defensive egenskapene som kvalitet- og utbyttefaktorene representerer. Kandidatlisten - Aksjefond som kan anbefales vurdert, ut over de som allerede er i min portefølje
Kravene til et aksjefond som kommer på denne listen, er stort sett at de skal ha minst 3 stjerner hos Morningstar; aller helst 4 eller 5, og IKKE allerede være en del av fondsporteføljen min. De skal også være stort sett være allment tilgjengelig på alle spareplattformer. Hvis ikke blir dette markert.
Kort forklaring Morningstar-stjerner:
Morningstar Rating baserer seg på fondenes historiske avkastnings- og risikotall fratrukket kostnader. Tildeling av stjerner, fra en til fem, skjer relativt innenfor den kategorien som fondet tilhører. "Morningstar Rating har som hovedmål å kunne raskt skille ut de forvalterne som har skapt historisk merverdi i forhold til sine konkurrenter".
De 10 prosent beste fondene får fem stjerner, 22,5 prosent får fire stjerner, 35 prosent får tre stjerner, 22,5 får to stjerner de siste 10 prosent får en stjerner. Alle fond som er tilgjengelig for salg i Europa kategoriseres og vurderes opp mot hverandre. Aksjefond som er yngre en tre år får ikke tildelt stjerner.
Husk imidlertid at dette er et analytisk verktøy fra Morningstar og når fondene er plukket ut til kandidatlisten, så er er det også brukt skjønn (min oppfatning), vurdering av spredning på ulike fondstyper, regioner og bransjer. Du kan ikke stole blindt på Morningstars vurderinger, men setter du deg inn i dette, så er det en utmerket måte å plukke fond på. Jeg har også pris på fondene i tankene, før de plasseres på kandidatlisten.
Husk imidlertid at dette er et analytisk verktøy fra Morningstar og når fondene er plukket ut til kandidatlisten, så er er det også brukt skjønn (min oppfatning), vurdering av spredning på ulike fondstyper, regioner og bransjer. Du kan ikke stole blindt på Morningstars vurderinger, men setter du deg inn i dette, så er det en utmerket måte å plukke fond på. Jeg har også pris på fondene i tankene, før de plasseres på kandidatlisten.
- Indeksfond:
- KLP AksjeNorge Indeks II (Norge indeksfond)
- KLP AksjeUSA Indeks III (USA indeksfond)
- KLP AksjeGlobal Indeks V (Globalt indeksfond)
- KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar (Globalt indeksnært etisk fond)
- Öhman Global Hållbar A (Globalt indeksnært etisk fond)
- KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II (Fremvoksende markeder indeksfond)
Det er fullt mulig å dekke alle markeder med 1 indeksfond; hvis du vil ha superenkel sparing i aksjefond. Da har du disse 2 alternativene, som vil gi noenlunde lik avkastning:
- KLP AksjeVerden Indeks (Globalt indeksfond + Fremvoksende markeder)
- Storebrand Indeks - Alle Markeder (Globalt indeksfond + Fremvoksende markeder) - Regioner:
- Alfred Berg Gambak (Norge)
- Odin Sverige C (Sverige)
- Odin Norden C (Norden)
- DNB Grønt Norden (Norden)
- Swedbank Robur Småbolagsfond (Norden)
- SEB Sweden Equity Fund C (Norden)
- SEB European Equity Small Caps Fund (Europa)*
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag (Europa)*
- Morgan Stanley Investment Funds - Europe Opportunity Fund (Europa)
- Nordea India (India)
- Nordea Emerging Stars (Asia)
- Nordea Stabile Aksjer Global Etisk (Globalt)
- Storebrand Global Solutions N (Globalt)
*Tilgjengelig på Nordnets fondsplattform i Norge - Bransjefond:
- DNB Miljøinvest (Bærekraft)
- Nordea Climate and Environment (Bærekraft)
- Franklin Technology Fund (Teknologi)
- Lannebo Teknik (Teknologi)
- Morgan Stanley Investment Funds - US Growth Fund (Vekst/Innovasjon)
- BNP Paribas Funds Disruptive Technology Classic Capitalisation (Vekst/Innovasjon)
- Carnegie Listed Private Equity (Finans)
The index fund is a sensible, serviceable method for obtaining the market’s rate of return with absolutely no effort and minimal expense. (John Bogle)
Oppsummert - September 2021
- Hvordan har september vært? *
- Sterk negativ utvikling for det nordiske indeksfondet.
- Sterk negativ utvikling for det europeiske indeksfondet.
- Svak negativ utvikling for de globale indeksfondene.
- Svak negativ utvikling for det globale faktorfondet. (Storebrand Global Multifactor)
- Svak negativ utvikling for det aktivt forvaltede utbyttefondet. (Fondsfinans Utbytte)
- Sterk negativ utvikling for det aktivt forvaltede globale teknologifondet. (DNB Teknologi)
- Sterk negativ utvikling for det aktivt forvaltede globale vekstfondet. (Öhman Global Growth)
- Svak negativ utvikling for det aktivt forvaltede globale aksjefondet. (Odin Global C)
- Svak negativ utvikling for det aktivt forvaltede globale finansfondet. (DNB Finans)
* Jeg vurderer det slik at en +/- på 3 % i løpet av 1 måned, er en sterk utvikling.
By investing over time, investors are basically diversifying the timing risk in regards to the market – i.e. not buying at the top before a huge market crash or bad earnings announcement by a company, and they are likely to win in the long run, be it rain or shine.
- Det er mye snakk både i media og sosiale medier, om markedsfall og korreksjon i et historisk høyt priset marked. I slike tider er det spesielt viktig å følge planen og ha som motto: "Keep Calm and Invest". Har skrevet en egen artikkel om dette i august, bygget på en annen artikkel jeg skrev, når vi alle så at korona-situasjonen begynte å utvikle seg: Fondssparing i tider med frykt og uro i markedene (bloggen, 20.08.21), der oppsummeringen er:
- Hold deg til planen!
- Spar systematisk og jevnlig - helst i en månedlig automatisert spareavtale!
- Spre investeringene dine!
- Sitt gjennom opp- og nedturer i markedene!
- Hva vurderer jeg å gjøre videre i 4. kvartal?
- Det ser svakt ut i Kina og for fremvoksende markeder. Selskapene (aksjene) er imidlertid gunstig priset, sett i forhold til eksempelvis USA, der prisen på aksjer er historisk høy. Det kan derfor være aktuelt å bytte over fra KLP AksjeVerden Indeks til KLP AksjeGlobal Indeks V og KLP Aksje Fremvoksende Markeder II, og bare ha et ekstra fokus i Asia framover og egentlig kjøpe mer direkte i disse markedene og økonomiene. Innen 2025 regner man fortsatt med at Kina vil være verdens største økonomi, på tross av stor turbulens dette året.
- Nyttige ting for fondssparing fra min Twitter-feed i september 2021:
- Dow drops 500 points on September’s final day, S&P 500 suffers worst month since March 2020 (CNBC, 29.09.21)
- Hva bør jeg gjøre med fondene mine når aksjemarkedet skjelver? (Odin-bloggen, 28.09.21)
- Kraftig nedgang på Wall Street (E24, 28.09.21)
- Nasdaq tanks 2.8% in worst day since March as yield spike hits tech stocks, Dow drops 570 points (CNBC, 27.09.21)
- CNBCs Jim Cramer mener det brygger opp til storm og anbefaler å forberede seg (Finansavisen, 25.09.21)
- Fed Tees Up Taper and Signals Rate Rises Possible Next Year (The Wall Street Journal, 22.09.21)
- Markant børsfall i Japan (Finansavisen, 21.09.21)
- En av årets verste dager på Oslo Børs: – September og oktober er kjent som månedene der markedet er sårbart (DN, 20.09.21)
- Dypdykk i DNB Teknologi – del 1 (Morningstar, 20.09.21)
- Dypdykk i DNB Teknologi – del 2 (Morningstar, 30.09.21)
- Kraftig fall på Wall Street: – En mørkere virkelighet kommer til syne (DN, 20.09.21)
- Kraftig børsfall i Hongkong (E24, 20.09.21)
- Tekgiganter senket Wall Street (E24, 18.09.21)
- Investors brace for a great fall in China (Reuter, 16.09.21)
- DNBs indeksforvaltning ti år: - Indeksfondene er store suksesser (DNB Nyheter, 16.09.21)
- Bredt fall på Wall Street (E24, 14.09.21)
- Suddenly everyone thinks the stock market is going to plunge (Yahoo Finance, 14.09.21)
- Gjeldsbomber i eiendomsselskap truer Kinas finanssystem (DN, 10.09.21)
- Hvordan forberede seg på et børskrakk? (Morningstar, 10.09.21)
- More Strategists Say a Storm Is Brewing in the U.S. Stock Market (Yahoo Finance, 10.09.21)
- Dow drops more than 270 points to end the week, falling for a fifth straight day (CNBC, 09.09.21)
- Warren Buffett's global market indicator hits a record 142%, signaling stocks are too expensive and could crash (MarketsInsider, 07.09.21)
- Global stocks rally after weak US jobs report cools concerns about a faster shift in Fed policy (MarketsInsider, 06.09.21)
- The boss of a 'Black Swan' fund predicts an epic market crash (MarketsInsider, 03.09.21)
- Jobbrapporten fra USA skuffer stort (E24, 03.09.21)
- Godt klima for aksjer, men de er dyre (DNB Nyheter, 02.09.21)
- S&P 500 and Nasdaq notch record closes as jobless claims reach pandemic low (CNBC, 01.09.21)
- Mine siste artikler:
- Common Sense Investing - Del 1 (19.09.21)
- Common Sense Investing - Del 2 (23.09.21)
- Common Sense Investing - Del 3 (26.09.21)
- Fondssparing i tider med frykt og uro i markedene (20.08.21)
- Hvordan har avkastningen vært for norske aksjefond i første halvår 2021? (19.07.21)
- Indeksfond som investeringsstrategi (15.05.21)
- Hvordan har avkastningen vært for norske aksjefond i første kvartal 2021? (17.04.21)
- Hvordan gjøre enkle analyser av aksjefond? (05.04.21)
- Hvorfor er det framtidsrettet å investere i grønne og etiske aksjefond? (07.03.21)
- Hvilken risiko tar du ved å spare i aksjefond? (18.02.21)
- Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond? (12.01.21)
- Fondsoversikter:
- Indeksfond med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Indeksfond med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
- Fond med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Fond med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
- Fond i Norden med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Fond i Norden med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
- Fond i Asia med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Fond i Asia med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
Kommentar: Sbanken tilbyr ca 400 aksjefond og Nordnet ca 600. - Rapporter fra 2021:
Investing, like many things, often involves taking the thorns with the roses. Over dozens of years and through all investment literature there is one golden thread–the evidence clearly favours time in the market over timing the market (Morningstar)
Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det!
Hei Svein,
SvarSlettSer ut som du sparer i Sbanken du også. Er det noen grunn til at du velger KLP Aksjeverden til 0,25% når du kan få Storebrand Alle markeder til 0,16%?
Tror faktisk at Storebrand fondet også har gjort det marginalt bedre annualisert siste 3 og 5 år.
Mener å huske at jeg har lest at du alltid bruker KLP sine indeksfond pga at de har lavest pris....
Hei og beklager litt sent svar!
SvarSlettDette er et meget godt poeng for dette fondet. Jeg har faktisk ikke vært klar over at Storebrand sitt Alle Markeder fond har lagt så lavt i pris. Jeg investerer i KLP-fond fordi de stort sett ligger lavest i pris, men ikke alltid. Det finnes også fond hos Nordnet og Handelsbanken, som er lavere i pris, men de er plattform-spesifikke. Det vil si at du eks må være kunde hos Nordnet for å ha disse fondene. Andre er dyrere på samme plattform.
Jeg vil da absolutt anbefale å velge Storebrand Alle Markeder fremfor KLP AksjeVerden Indeks, da fondet følger samme indeks, men er rimeligere. Den annualiserte avkastningen er rimelig lik, så totalt sett er begge fondene gode valg og man er på jakt etter et alt i ett indeksfond.
Takk for innspill!
Med vennlig hilsen Svein
Hei Svein, og takk for fin blogg!
SvarSlettJeg leter etter et indeksfond som dekker fremvoksende markeder, men som ikke investerer i kina.
Finnes det noe slikt?
Hei og beklager litt sent svar!
SvarSlettNei, det blir nok vanskelig å finne, da indeksen for fremvoksende markeder har et tyngdepunkt i Kina. Så jeg kjenner ikke til indeksfond som direkte tilfredsstiller et slikt krav. På samme tid ville jeg kanskje ikke latt meg prege så veldig av det som skjer i Kina akkurat nå, men tenke langsiktig. Kina vil i 2025 være verdens største økonomi. Kan ikke forstå annet enn at en viss eksponering kan være lurt, selv om regime og den siste tids turbulens ikke akkurat inviterer til investeringer.
Du kan for øvrig se detaljene i indeksen for fremvoksende markeder her: https://www.msci.com/documents/10199/c0db0a48-01f2-4ba9-ad01-226fd5678111 og da vil du se at Kina har ca 34 % av indeksen. Så når vi snakker om et indeksfond, så må nok det være tro mot denne; på godt og vondt.
Vennlig hilsen Svein
Hei.Jeg har noenlunde lik sammensetning som deg på indeksfond.17 % er i klp fremvoksende markeder,73% er i klp aksjeglobal resten er i small cap og norden.Kommer du til å bytte til Storebrand Alle Markeder pga prisen?
SvarSlettNei, jeg kommer til å gjøre et annet grep, som du vil se av månedsrapporten for oktober: I løpet av høsten bytte fra KLP AksjeVerden Indeks til KLP AksjeGlobal Indeks V og KLP Aksjer Fremvoksende Markeder Indeks II, for å kunne mer målrettet investere i fremvoksende markeder. Jeg mener aksjene, spesielt i Asia, er billige nå. Indeksen er på nivå med det den var for 1 år siden.
SvarSlettJeg synes forøvrig at både KLP AksjeVerden Indeks og Storebrand Alle Markeder er godt konstruerte indeksfond for å "tracke" 50 markeder globalt i et aksjefond. Enkel og rimelig måte for mange å spare på. For meg, som er i overkant interessert også i en del markeder mer i detalj, vil ovenfor nevnte endringe passe denne høsten.
Vennlig hilsen Svein
Hei, takk for godt svar og et nytt flott oppsummering for oktober. Ser at du beholder KLP AksjeVerden Indeks i stedet for å bytte til KLP AksjeGlobal Indeks V, men det kommer jo noenlunde på ett ut når du vekter deg opp i KLP Aksjer Fremvoksende Markeder Indeks II i tillegg. Ut i fra poengene dine så beholder jeg nok min sammensetning slik den er, men har solgt meg ut av noen aktive fond. Så nå er det faktisk 100 % indeksfond basert på fem forskjelige her i gården.
SvarSlettGod plan! Det går egentlig ut på ett om du satser på KLP AksjeVerden Indeks eller KLP AksjeGlobal Indeks V og KLP Aksjer Fremvoksende Markeder Indeks II, da den første er en konstruksjon med de 2 andre. Så det blir en avveining. Bra å ha AksjeVerden, da det sikrer investering i 50 markeder med 1 fond, men jeg vurderer altså å splitte opp, for å få litt mer målrettet investeringsmulighet i fremvoksende markeder. Ønsker å kjøpe litt mer nå nå det er "billig".
SvarSlettVennlig hilsen Svein