Dette er en månedsrapport om hva som har skjedd den siste måneden i mine fondsporteføljer. Jeg gir en kortfattet informasjon om utviklingen i aksjemarkedene, forteller om eventuelle endringer i porteføljene, gir en oversikt over portefølje og avkastning siste måned, hvilke aksjefond jeg følger med på og til slutt noen oppsummerende tanker om det jeg ser rører seg av trender og utviklingstrekk i markedene. Dette er viktig å ha på radaren for den som investerer i aksjefond, slik jeg ser det.
Utviklingen i de aktuelle aksjemarkedene i februar 2021
Aktiv portefølje - Aktivt forvaltede fond (portefølje 1):
- Dette er min hovedportefølje og består pr dag kun av aktivt forvaltede fond.
- DNB Miljøinvest er tatt ut av porteføljen, da jeg har hatt vel mange bærekraftsfond. Konsoliderer fra 3 til 2, og har reinvestert midlene i de andre fondene i den aktive porteføljen.
- Grunnet høy eksponering mot bærekraft, tok jeg i februar ned vekten i disse og fordelte dette utover de andre fondene mine. Det viste seg også i slutten av måneden, når det kom en korreksjon, at det var smart å ta ned risikoen i disse fondene noe. De har gått svært godt, gitt god avkastning og hadde vokst seg større i porteføljen enn det som har vært min plan. Bransjefond har høy risiko og man bør til enhver tid tenke på hvor stor eksponering man har mot disse.
- Gjennom aksjefondene i min aktive portefølje eier jeg aksjer i mange hundre små og store selskaper i hele verden. Det anser jeg som en god spredning av mine beskjedne sparepenger.
- Jeg har nå kun aktivt forvaltede fond i min hovedportefølje, men de fleste bør ha et globalt indeksfond som fundament i sin portefølje! Jeg har for egen del brutt med egne prinsipper og lagt dette globale indeksfondet inn i en egen indeksportefølje. Skal du gjøre som meg, vil det medføre at du må følge godt med på hvordan de aktivt forvaltede fondene utvikler seg, og være deg bevisst på hvilke selskaper disse er investert i. Da kan du ikke bare sette opp en spareavtale, for deretter å la den tikke og gå, uten å følge med. Mange kan og bør gjøre det, da det går fint hvis du kun investerer i indeksfond og kanskje et par aktivt forvaltede fond. Slik min aktive portefølje nå er sammensatt, dekker jeg også de største selskapene du typisk finner i et globalt indeksfond. Vil anbefale deg å lese følgende artikkel, slik at ikke de grep jeg har gjort med porteføljen min blir misforstått:
- "Det er fortsatt smart å spare i brede globale indeksfond!" (bloggen, 31.05,20)
- Strategien for den aktive porteføljen er planlagt slik for 2021:
- Regioner: Norden og Asia 20-25 %
- Bransje: Globale innovasjons- og vekstfond 15-20 %
- Bransje: Globale teknologifond: 10-15 %
- Bransje: Globale bærekraftsfond 20 %
- Bransje: Globale sykliske forbrukertrender 5-10 %
- Bransje: Mulig introduksjon av finansfond 5-10 %.
- Indeks: Mulig introduksjon av globalt indeksfond 20-40 %.
Indeksportefølje - Indeksfond (portefølje 2):
- Dette er en ren indeksportefølje, som jeg også benytter som referanse. Det vil si at jeg sammenligner hvor godt min aktivt forvaltende portefølje presterer mot indeks.
- Det er ikke gjort endringer denne måned.
- Strategien for indeksporteføljen er planlagt slik:
- Globalt indeksfond 50 %
- Fremvoksende markeder indeksfond 30 %
- Norden indeksfond 20 %
Porteføljeoversikt
Aktiv portefølje - Portefølje 1
Portefølje 1- Aktivt forvaltede fond inkludert utvikling siste 12 måneder
- DNB Grønt Norden A (Norden)
- Nordea Emerging Stars (Asia)
- JPMorgan Funds - China Fund A (Kina)
- Handelsbanken Bærekraftig Energi (Bærekraft)
- Storebrand Global Solutions A (Bærekraft)
- DNB Miljøinvest (Bærekraft)
- BlackRock Global Funds World Technology (Teknologi)
- SEB Teknologifond (Teknologi)
- Morgan Stanley Investment Funds - US Growth Fund (Vekst/Innovasjon)
- BNP Paribas Funds Disruptive Technology Classic Capitalisation (Vekst/Innovasjon)
- Franklin Biotechnology Discovery Fund (Helse)
- DNB Finans (Finans)
- Fidelity Funds - Global Financial Services Fund (Finans)
- Delphi Global (Globalt + Bitcoin)
- KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks II (Globalt indeksfond)
Oppsummert - Februar 2021
- Hvordan har februar vært?
- Positiv utvikling for et av de aktivt forvaltende Norden-fondene og svak negativ utvikling for det andre. Fondene ligger over indeks.
- Sterk negativ korreksjon for bærekrafts-fondene i porteføljen på mellom 10-15 %. Fondene følger utvikling i indeks, men ligger fortsatt over denne.
- Negativ utvikling for vekst- og teknologifondene i porteføljen. Fondene ligger fortsatt godt over indeks.
- Negativ utvikling for det aktivt forvaltede Asia-fondet og for indeksfondet som dekket fremvoksende markeder på mellom 4-5 %. Det aktive fondet ligger godt over indeks.
- Negativ utvikling for det globale indeksfondet.
- Svak negativ utvikling for det nordiske indeksfondet.
- Negativ utvikling for indeksfondet som dekker fremvoksende markeder.
- Vi så i høst at Asia styrket seg, og at grafene peker i riktig retning i denne regionen. På den bakgrunn skrev jeg dette innlegget på bloggen: "Et aksjefond som dekker Asia bør få en plass i din fondsportefølje!" (20.12.20). I februar har dette svekket seg, men totalt sett har er det fortsatt en god utvikling for avkastning så langt i 2021.
- Når det gjelder underliggende trender, så skal du også være klar over at inflasjon og renteøkning kan dreie aksje- og fondsmarkedet fra "vekst" til "verdi". Dette har jeg skrevet en artikkel om: "Hva kan en såkalt sektorrotasjon bety for sparing i aksjefond?" (06.12.20). I februar har dette preget markedene, gjennom at frykt for renteøkning og inflasjon, har medført korreksjoner i flere aksjesegmenter. Samtidig ser vi at energi- og finanssektoren er blitt styrket. Aksjefond med slike sykliske selskaper har gitt god avkastning i februar.
- Hva vurderer jeg å gjøre videre i 1. kvartal?
- Jeg har allerede vektet ned porteføljene på bærekraft grunnet forhøyet risiko.
- Jeg vurderer å vekte ned på teknologi (som nå har fått en alt for stor del av porteføljen) og ta inn et globalt indeksfond igjen.
- Jeg vurderer et aksjefond innenfor Finans, da økt rente og inflasjon, typisk kan gjøre vekstmulighetene i disse mer sykliske bransjene bedre.
- Nyttige ting som er lest og hørt i februar 2021:
- Renter ryster aksjer (Podcast med Danske Bænkers, 26.02.21)
- Årets verste dag på Oslo Børs (E24, 26.02.21)
- Grønne aksjefond topper taperlisten (Finanswatch, 25.02.21)
- Inflation is rising and so are investors’ fears about stocks (MarketWatch, 21.02.21)
- Tactical Market Update with Karl Oskar Strøm (YouTube, 21.02.21)
- JPMorgan still thinks the S&P 500 can rally another 12% this year as US consumer spending explodes for these 7 reasons (MarketsInsider, 20.01.21)
- Bitcoin jumps to a new high above $51,700, extending its year-to-date rally to 78% (MarketsInsider, 17.01.21)
- A Market Crash And High Inflation (ZeroHedge, 15.01.21)
- Japan’s Nikkei 225 crosses 30,000 for first time (CNBC, 14.02.21)
- Bitcoin spikes 16% to record high after Tesla says it invested $1.5 billion in the cryptocurrency and will begin accepting it as payment (MarketsInsider, 08.02.21)
- Nordnets fondskunder hamstrer grønne aksjefond (Finansavisen, 03.02.21)
- Mine siste artikler:
- Hvilken risiko tar du ved å spare i aksjefond? (18.02.21)
- Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond? (12.01.21)
- Et aksjefond som dekker Asia bør få en plass i din fondsportefølje! (20.12.20)
- Hva kan en såkalt sektorrotasjon bety for sparing i aksjefond? (06.12.20)
- Fondsoversikter (hentet fra Sbankens åpne fondsliste):
- Fond med høyest avkastning siste 12 måneder
- Fond i Norden med høyest avkastning siste 12 måneder
- Fond i Asia med høyest avkastning siste 12 måneder
- Indeksfond med høyest avkastning siste 12 måneder
- Rapporter fra 2021:
Kjempemessig å kunne følge bloggen din Svein og alle de nyttige innleggene og ekspertisen. Veldig fornøyd😊
SvarSlettTakk for hyggelig tilbakemelding. Setter pris på det!
SvarSlettMed hilsen Svein
Enig med Silkesvarten. Jeg er en som synes enkeltaksjer er for skummelt og tilfredsstiller heller spenningsbehovet med noen utvalgte fond i tillegg til de kjedelige indeksfondene. Jeg finner alltid god inspirasjon og gode innspill til videre research på bloggen din. Takk for det! Jeg har imidlertid sovnet denne måneden, noe som straffet seg i en alt for høy allokering i "grønt". Du kom deg greit ut med det meste i tide? Lurer på en ting: Kommer du fremover til å legge ut informasjon om endringer du gjør underveis i løpet av en måned, eller blir det stort sett månedlige oppsummeringer?
SvarSlettHei og takk for fin tilbakemelding!
SvarSlettDe bærekraftige fondene mine har vokst "unaturlig" mye på avkastning i mange måneder, så jeg har jevnlig gjort litt reallokering. Det var litt slik jeg tenkte - litt tilfeldig og fordi jeg fikk med meg noen gode analyser - når jeg først bytte ut DNB Miljøinvest med andeler i noen av mindre andre fond. Deretter reduserte jeg rett og slett litt risiko gjennom å redusere litt eksponering. Så totalt sett ble det mindre verdireduksjon, da ble Teknologi og Asia har hatt en litt mildere korreksjon. Min portefølje har også vært påvirket av korreksjonene, spesielt den siste uken, men jeg fikk nok redusert litt av den negative effekten på bærekraft. Jeg må nok legge ut mine oppdateringer månedlig og litt i retrospektiv, da det er det jeg har kapasitet til. Aksjefond er sparing på lang sikt og det er hovedbudskapet mitt. Finn derfor fond du har tro på over tid og hold deg til planen. Pass samtidig på at ingen av fondene får får stor dominans i porteføljen, da utsetter du deg i mindre grad for den tidvise uroen som er i markedet. Det er vel mitt råd. :-) Samtidig går ting over tid både opp og ned.
Med hilsen Svein
Hei Svein,
SvarSlettAlltid alright med oppdateringer.
Jeg har ett spørsmål relatert til Invesco Global Consumer Trends
Er det noen tilsvarende alternativer man kan få tak i hos Nordnet?
Såvidt jeg kan se så finnes ikke dette fondet der. Finnes det noen alternativer?
Det finnes flere lignende fond som investerer i forbrukertrender. Hos Nordnet kan du se på fondet "Fidelity Global Cnsmr Inds A-Dis-EUR" som ser ut til å ha samme profilen. Er litt spent på hvordan denne type fond vil gjøre det når "livet kommer tilbake til normalen" igjen. Mulig vi da får en boost i forbruk. Samtidig fanger disse fondene opp trender i forbruket, så mye handler om netthandel. Time will show!
SvarSlettMed vennlig hilsen Svein
Hei. Takk for god og interessant blogg og informasjon.
SvarSlettHva er dine tanker rundt valutaeffekter?
Personlig sparte jeg i usikrede fond før korona slo inn og tjente jo endel på det siden norske kroner svekket seg, men i det siste har jeg flyttet over på valutasikret fond (KLP AksjeGlobal IV) siden jeg tror det er større sjanse for at norske kroner styrker seg enn det motsatte. Men jeg er usikker, og kostnadene er jo litt større.
Hei og takk for hyggelig tilbakemelding!
SvarSlettMed et langsiktig perspektiv for sparingen, men jeg at valutasikring ikke er tingen. Tar med et sitat fra en artikkel jeg har skrevet om dette, og så kan du lese hvordan jeg ser på dette ved å følge link (kopiere den og lime den inn i nettleser):
I boken «Currency Risk Hedging: No Free Lunch», som nevnes i en artikkel hos Morningstar, siteres følgende: "Based on out-of-sample strategies, we confirm that currency risk hedging reduces portfolio variance. However, we also show that there is a serious downside to currency hedging: average returns are lower, Sharpe ratios do not improve, portfolio skewness worsens and kurtosis increases. Consequently, if investors have preferences over more than just variance, an unhedged stock or bond portfolio may very well dominate a hedged portfolio". Morningstars Thomas Furuseth tolker dette slik: "Oversatt til norsk og til et litt mer hverdagslig språk, så betyr det at negative utfall skjer hyppigere i en valutasikret portefølje enn en som ikke er sikret".
https://sveinfr.blogspot.com/2020/04/fordeler-og-ulemper-ved-spare-i.html
Med hilsen Svein