Gå til hovedinnhold

Et aksjefond som dekker Asia bør få en plass i din fondsportefølje!

Asia er for tiden et meget interessant område for den som investerer i aksjefond. I 2020 har pandemien preget verden, men Kina har med sine 1,4 milliarder innbyggere, så langt vi vet, færre døde av korona enn Sverige. I Kina og flere andre asiatiske land har man flyttet smittede, uavhengig av symptomgrad, inn i egne avstengte sykehus eller spesialtilpassede karantenelokaler. Med ekstremt omfattende testing og sporing har myndighetene lykkes med å slå ned raskt nye utbrudd. Eksempelvis førte en mindre oppblussing i en kinesisk by i oktober, til at samtlige 9 millioner innbyggere ble testet for viruset!

Kinesiske myndigheter har også hatt sin egen måte å gjennomføre økonomiske stimulanser på. I USA og Europa har man sett tiltak rettet direkte mot husholdninger og bedrifter med mål om å opprettholde sysselsettingsnivået og kjøpekraften. I USA har man rett og slett sendt ut sjekker til husholdningene med personlig hilsen fra president Trump. I Kina har myndighetene prioritert tiltak for å få i gang igjen industrien og produksjonsvirksomheter, der smittevernstiltak var langt lettere å gjennomføre enn i servicenæringene. Dette har gitt god effekt.

Kina er selve motoren i den asiatiske økonomien og har vokst de siste 25 årene til å bli den nest største økonomien i verden etter USA. I årets første kvartal falt også den kinesiske økonomien, men allerede fra 2. kvartal begynte den å hente seg kraftig inn igjen. Kina er også den primære eksport-destinasjonen for det meste av denne regionen. Økonomiske eksperter antar at de asiatiske økonomiene vil komme sterkere tilbake enn noen gang fra 2021.

Hvordan ser 2021 ut for Asia?

Kina er et nøkkelord for vekst og økonomisk fremgang i Asia. Hva er det vi ser ved inngangen til 2021?

  • Den økonomiske aktiviteten i Kina er allerede tilbake på samme nivå som for 12 måneder siden.
  • Det har ikke vært vesentlige smitteutbrudd etter nedstegningen i 1. kvartal.
  • Det antas at veksten i Kinas økonomi vil være på 8-10 % i 2021.
  • Det er høy aktivitet i det private forbruket, da befolkningen lever som vanlig (de reiser, er ute og spiser på restauranter og det avholdes konferanser). Det rapporteres i nyhetene om at en halv milliard kinesere forflyttet seg under helligdager i begynnelsen av oktober, uten at dette førte til større lokale smitteutbrudd.
  • Verdiskapningen i fremvoksende markeder utenom Kina, vil nå nivået det lå på før pandemien i 3. kvartal neste år.
Kilde: "Løper inn i 2021 med høy økonomisk vekst" (Dagens Næringsliv, 11.12.20)

Som en illustrasjon på aktiviteten i Asia kan vi ta med en graf fra kredittanalytiker Pål Ringholm, som stadig kommer med interessante og forklarende grafer på Twitter. Denne viser utviklingen på havna i Shanghai! Her skjer det saker og ting.
(Pål Ringholm, publisert på Twitter 12.12.20)

IMF nedjusterer veksten for 2020, men har et positivt syn på disse økonomiene for 2021. Legg merke til at Japan (se illustrasjon under) fortsatt antas å ha svak økonomisk vekst, sammenlignet med de øvrige landene i Asia. Filippinene, India, Kina og Malaysia, forventes å få den sterkeste økonomiske veksten.

Det Internasjonale Pengefondet (IMF) sier:

"Den asiatiske regionen gikk inn i krisen først og mange av disse økonomiene vil komme først ut i igjen også" (IMF)

"Kina ventes å stå for en tredjedel av den globale veksten i 2021" (OECD)

Så alt i alt ser dette bra ut for utviklingen i Asia og de såkalte fremvoksende markeder (Emerging Markets). For min egen del har jeg stor tro på regionen framover!

Skal du investere i et regionalt aksjefond som dekker Asia?

Ja, det er en fornuftig posisjonering, tror jeg. For egen del har jeg tatt inn i mine porteføljer, både et indeksfond og et aktivt forvaltet fond, som dekker Asia. Ser man på avkastningen for regionene i Sbankens fondsoversikt, vil man se at pr 18.12.20 har det hittil i år vært en gjennomsnittlig avkastning på 17,41 % for  regionen Asia. Det er solid. USA ligger på 16,36 % og Norden knuser i år alle regioner med sine 23,89 %. Latin-Amerika har en sørgelig utvikling og er helt nede på
- 16,36 % så langt i år. Her håndteres korona-epidemien helt motsatt enn i Asia, med fryktelige konsekvenser.


Og det er flere som mener at avkastningspotensialet i 2021 er svært godt i asiatiske aksjer. Credit Suisse snakker om at asiatiske aksjer vil komme inn i en supersyklus på fortjeneste. Favorittmarkedet til Credit Suisse er Sør-Korea. Kina og Thailand fremheves også. De sier for øvrig at deres største overvekt på investeringer er nettopp i Asia. Bloomberg; et annet analyseselskap; peker på at MSCI Asia Pacific Index satte nye rekorder nå i desember. De påpeker at  at indeksene i Asia i høst har bare pekt en vei:

Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie, som jeg ofte siterer på denne bloggen, peker på at den nye handelsavtalen mellom 15 land i Asia vil bidra til å støtte en oppgang i den økonomiske aktiviteten i mange asiatiske land. Vi skal huske på at disse landene til sammen har 2,2 milliarder innbyggere og at alle disse hører til i samme handelsområde. Man antar også at valget av Joe Biden som president i USA ikke vil øke konfliktnivået mellom USA og Kina, noe som er viktig for den økonomiske utviklingen i regionen. Christian Lie sier derfor om investeringer i 2021:

"Sats på Asia" "Go East"

Det skal også nevnes at Asia, og Kina i særdeleshet, har en rekke gigantiske teknologiselskap. Det mest kjente er nok Alibaba, men Baidu, Tencent og Huawei er andre giganter.  


På samme tid skal vi ikke være blinde for at det er masse problemer i Asia. Vi har land som Nord-Korea, det såkalte Taiwan-spørsmålet, Kinas piratkopiering av vestlig teknologi og ikke minst den politiske situasjonen i Kina, med alt annet enn demokrati. Alt dette er vanskelig å forutse konsekvensene av, men at det blir vekst i regionen framover, er de fleste eksperter enige om. Og det er absolutt også kritiske røster ute og går: "The foundation of China’s economic recovery is ‘not yet solid,’ leaders say at planning meeting" (CNBC, 21.12.20)

Indeksen for fremvoksende markeder

Når du investerer i et globalt indeksfond, følger dette vanligvis den såkalte Verdensindeksen eller MSCI World Index. Denne dekker alle utviklede økonomier. Noen globale indeksfond dekker også fremvoksende markeder og følger da indeksen MSCI ACWI Index. Eksempel på slike aksjefond er Storebrand Indeks - Alle Markeder og KLP AksjeVerden Indeks. Indeksen som dekker fremvoksende markeder heter MSCI Emerging Markets. Her ser du hvordan disse 3 indeksene har utviklet seg i forhold til hverandre de siste 15 årene:

Aktuelle aksjefond som investerer i Asia

Dette er fondsbloggen for folk flest. 😀 Da må det komme mer ene bare positive ord om de mulighetene Asia som region har å by på. Derfor vil jeg gjerne også liste noen aktuelle aksjefond som du kan vurdere for din portefølje og komme med en vurdering av disse. Listen er ikke uttømmende, men byr på en oversikt over de de mest vanlige indeksfondene og noen av de aktuelle aktivt forvaltede fondene. Du kan for øvrig klikke deg inn på linkene til fondslistene hos Sbanken og Nordnet for å få hele oversikten, som i hovedsak er mine kilder for oversikt over tilgjengelige fond.

Alle henvisninger er til Morningstar, som er en nøytral part, der du kan finne detaljer om kostnad, avkastning, forvalter, investeringer (hvilke aksjer fondet eier), risikoprofil, bærekrafts-rating mv. Vær oppmerksom på at fondsavgiften kan variere litt fra plattform til plattform, og dermed ikke nødvendigvis stemme med "standardpris" oppgitt fra Morningstar.

For de aktivt forvaltede fondene er det valgt ut noen aktuelle fond som kun dekker Kina, siden dette tross alt er verdens nest største økonomi. Resten av utvalget dekker hele Asia. 

Hva med Japan? Dette har jeg fått flere spørsmål om i den senere tid, da noen har studert fond i Asia og oppdaget at Japan er svakt representert blant investeringene. Du skal for det første være klar over at Japan er en utviklet økonomi og verdens tredje største, etter USA og Kina. For det andre sier noen fond eksplisitt at de ikke investerer i Japan. Er ikke dette en av verdens sterkeste industrinasjoner? Det spesielle med Japan er at da aksjemarkedet var på sitt beste helt på  slutten av 1980-tallet, stoppet det helt opp på begynnelsen av 1990-tallet, og har aldri kommet tilbake på samme nivå igjen. KLP har et indeksfond, som er tungt inne i Japen, og som heter KLP AksjeAsia Indeks III . Vil du lære mer om Japans økonomi, så kan du lese denne artikkelen: "30 years since Japan's stock market peaked climb back continues" (Nikkei Asia, 29.12.2019).

Indeksfond som dekker alle markeder (inkludert Asia)

KLP AksjeVerden Indeks - er et fond i fond som investerer i de indeksnære fondene KLP AksjeGlobal Indeks I og KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks I. Fordelingen mellom de underliggende fondene er omtrent 85-90% i KLP AksjeGlobal Indeks I og 10-15 % i KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks I. 
Kostnader: 0,25 %
Morningstar-rating: 4 stjerner
Bærekraft: 3 kloder

Storebrand Indeks - Alle Markeder - er et indeksnært aksjefond som har som mål å oppnå tilsvarende verdiutvikling som det globale aksjemarkedet, målt ved fondets referanseindeks. Fondet investerer hovedsakelig i aksjer som er notert på børser globalt, inkludert fremvoksende markeder. Investeringene settes sammen slik at de i størst mulig grad gjenspeiler egenskapene til referanseindeksen. Dette betyr at fondet vil oppnå omtrent samme avkastning og risiko som referanseindeksen. Fondet har UCITS-status og referanseindeksen er MSCI All Countries NR. Fondet forvaltes i tråd med Storebrands prinsipper for bærekraftige investeringer. Selskaper som bryter med disse prinsippene blir ekskludert.
Kostnader: 0,30 %
Morningstar-rating: 4 stjerner
Bærekraft: 3 kloder

Indeksfond som dekker Asia

KLP AksjeAsia Indeks III - er et indeksnært aksjefond. Fondet investerer i aksjer notert i utviklede aksjemarkeder i Asia og Oseania og tar sikte på å oppnå en avkastning tilnærmet lik disse markedene. De største markedene som inngår i fondet er Japan, Australia, Hong Kong og Singapore. 
Kostnader: 0,20 %
Morningstar-rating: 3 stjerner
Bærekraft: 4 kloder
KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II - er et indeksnært aksjefond. Fondet investerer i aksjer notert i fremvoksende aksjemarkeder. Noen land med stor vekt i fondet er Kina, Sør-Korea, Taiwan, Brasil, Sør-Afrika, India, Russland og Mexico. Fondet tar sikte på å oppnå en avkastning tilnærmet lik disse markedene. 
Kostnader: 0,28 %
Morningstar-rating: 4 stjerner
Bærekraft: 3 kloder
Storebrand Indeks - Nye Markeder A - er et indeksnært aksjefond som har som mål å oppnå tilsvarende verdiutvikling som det fremvoksende globale aksjemarkedet. Fondet investerer hovedsakelig i aksjer på fremvoksende markeder. Investeringene settes sammen slik at de i størst mulig grad gjenspeiler egenskapene til referanseindeksen. Dette betyr at fondet vil oppnå omtrent samme avkastning og risiko som referanseindeksen. Fondet forvaltes i tråd med Storebrands prinsipper for bærekraftige investeringer. Selskaper som bryter med disse prinsippene blir ekskludert. 
Kostnader: 0,40 %
Morningstar-rating: 3 stjerner
Bærekraft: 3 kloder
DNB Global Emerging Markets Indeks - er et indeksnært aksjefond som søker å gi en sammensetning tilsvarende MSCI Emerging Markets Index. Selskaper som eventuelt ikke tilfredsstiller DNBs retningslinjer for ansvarlige investeringer vil holdes utenfor fondets investeringsområde. Målsetningen med fondet er over tid å gi avkastning tilnærmet lik referanseindeksen før kostnader.
Kostnader: 0,40 %
Morningstar-rating: -
Bærekraft: 3 kloder

Aktivt forvaltede fond som dekker Asia

JPMorgan Funds - China Fund - er et fond som søker å gi en langsiktig avkastning gjennom å hovedsakelig investere i aksjer i Kina. Dette inkluderer også kinesiske selskaper som opererer i Kina men som er notert på Hong Kong børsen eller andre ikke Kinesiske børser.
Kostnader: 1,80 %
Morningstar-rating: 5 stjerner
Bærekraft: 4 kloder
BNP Paribas Funds China Equity Classic Capitalisation - er et fond som søker å øke verdien på sine aktiva på mellomlang sikt ved å investere i aksjer utstedt av selskaper fra Folkerepublikken Kina, Hongkong eller Taiwan, eller selskaper som opererer i disse landene. Det kan være investert i aksjer i Fastlandskina forbeholdt utenlandske investorer, slike som China-A-aksjer som kan være notert på en Stock Connect eller ved å benytte en spesiell lisens gitt av kinesiske myndigheter.
Kostnader: 2,20 %
Morningstar-rating: 4 stjerner
Bærekraft: 4 kloder
Nordea Far East - er et aksjefond som investerer i det raskt voksende Asiatiske aksjemarkedet, hovedsakelig selskaper fra Hong Kong, Sør Korea, Taiwan, China, Singapore og Malaysia. Dette er land hvor prognoser sier at den langsiktige økonomiske veksten er sterk. Nordea benytter seg av en tematisk investeringsprosess i dette fondet og vil investere i selskaper med stabil langsiktig inntektsutvikling. Fondet vil ikke investere i Japan.
Kostnader: 1,60 %
Morningstar-rating: 5 stjerner
Bærekraft: 4 kloder
Nordea Emerging Stars - er et aksjefond som investerer i fremvoksende markeder. En sentral del av fondets investeringspolitikk er å investere i selskaper som følger retningslinjer for miljø, sosialt ansvar og eierstyring. Plasseringene i fondet gjøres først og fremst i selskaper som forventes å ha forutsetninger for å kunne etablere seg også utenfor disse fremvoksende markedene. Selskapene skal ha en forretningsmodell som involverer de overnevnte grunnprinsippene for bærekraftig utvikling. Målet med forvaltningen er på lengre sikt å oppnå en god avkastning gjennom en risiko spredning. Fondet har ingen referanseindeks og fordelingen mellom fremvoksende markeder og bransjer varierer. Fondet kan passe for deg som vil spare langsiktig og ansvarsfullt i de globale fremvoksende markeder.
Kostnader: 1,84 %
Morningstar-rating: 5 stjerner
Bærekraft: 5 kloder

Oppsummering

Helt enkelt kan vi si at du har 3 valgmuligheter når du skal sikre inkludering av investeringer i Asia i din fondsportefølje. Dette er selvsagt en overforenkling, da blant annet flere bransjefond innen teknologi og bærekraft investerer tungt i Asia. En øvelse kan derfor være å vurdere om du allerede synes du dekker Asia godt nok, gjennom de bransjefondene du allerede er investert i. Da må du se på hvilke posisjoner (aksjer) disse aksjefondene eier. 

La oss kort oppsummere de valg du har i lys av det mine skriverier denne gang har avdekket:
  • Asia bør være representert i din fondsportefølje! Det er en rivende økonomisk utvikling i regionen og blant annet Kina har en mye sterkere recovery etter pandemien enn mange vestlige land, som nå faktisk stenger ned igjen til jul i 2020. Og det ser ille ut i USA!
  • Du kan som et minimum, for å dekke inne fremvoksende markeder, erstatte ditt globale indeksfond med enten KLP AksjeVerden Indeks eller Storebrand Indeks - Alle Markeder. Da har du sikret at din portefølje også dekker denne regionen. Skal du kun ha 1 indeksfond, som dekker alle land, kan dette være et alternativ. 
  • Det neste alternativet, som etter mitt syn det beste om valget er indeksfond, er å ta inn et fond som dekker framvoksende markeder eksplisitt. Du vil oppdage, hvis du studerer oppgitte data for det enkelte fond fra Morningstar, at over 80 % av disse fondene er investert i Asia. Her kan du velge et av indeksfondene som er listet i oversikten, men jeg vil anbefale deg å se på KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II, som er det rimeligste alternativet blant disse indeksfondene. Jeg ville ikke valgt KLP AksjeAsia Indeks III, da hele 70 % av dette fondet er investert i Japan og fondet har over tid levert svakt. I år, med ganske god driv i asiatisk økonomi fra 2. kvartal, har dette fondet kun levert om lag halve avkastningen av det KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II så langt har prestert.
  • Det er flere gode alternativ blant de aktivt forvaltede aksjefondene som dekker Asia. Min egen favoritt, som jeg selv er investert i, er Nordea Far East. De største posisjonene i dette fondet er i teknologiselskapene Tencent og Alibaba i Kina, samt Samsung i Sør-Korea. Fondet investerer hovedsakelig i vekstselskaper og er tungt inne i teknologi-sektoren. Vil du ha et fond som har alle investeringer i Kina med bra leveranser over tid, kan du se på fondet JPMorgan Funds - China Fund. De største posisjonene er ikke så ulike Nordea Far East, men fondet er nok enda mer "vekstorientert". Fondet går så det suser og har så langt i år levert nesten 60 % avkastning! Ønsker du et aksjefond som har en sterkere profil mot bærekraft, kan du se på Nordea Emerging Stars. Aksjefondet har hele 5 stjerner og 5 "bærekrafts-kloder" i rating fra Morningstar. Det er bunnsolid!
Lær mer:
Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. 

Kommentarer

  1. Mye bra info Svein!

    SvarSlett
  2. Takk for hyggelig tilbakemelding. Da håper jeg det blir nyttig for dine vurderinger. :-)

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

7 leksjoner fra 2024 for investorer flest!

Denne artikkelen er oversatt av og inspirert av Charlie Bilello, som har en flott blogg  med vanvittig mye fin og enkel statistikk om det amerikanske aksjemarkedet. Han publiserer daglig mange av sine undersøkelser, statistikker og resultater på X  gratis og fri for alle. Artikkelen drøfter aksjemarkedet og det gode året som nå snart ligger bak oss. Den tar for seg at det er viktig å ikke basere investeringsbeslutninger på spådommer og prognoser, og at det er viktig å ikke få panikk når markedet går ned. Som investor må du også dempe støyen rundt deg og sørge for å diversifisere porteføljen din. Avslutningsvis påpekes det at tid er viktigere enn penger. Charlie Bilello er sjefstrateg på markedsområdet hos Creative Planning, et nasjonalt anerkjent firma for formuesforvaltning i USA, med over 300 milliarder dollar under forvaltning og rådgivning. I denne rollen produserer han engasjerende innhold med mål om å hjelpe investorer med å oppnå bedre resultater. Charlie er en prisvin...

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje ...

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med. Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: " De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond ." Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍 Lesetid artikkel: 8 minutt. I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. H...

Bør fremvoksende markeder ha en plass i fondsporteføljen til folk flest?

Ja, vil jeg svare på det spørsmålet umiddelbart. Resten av artikkelen vil jeg bruke til å begrunne dette svaret, samt å få fram nyanser rundt mitt positive svar. Det er ikke entydig! Det er en vanlig oppfatning at de fleste bør investere primært i globale indeksfond. Jeg er enig i dette, men betegnelsen "globalt indeksfond" kan være noe misvisende siden det ekskluderer flere markeder. Disse utelatte markedene er kjent som fremvoksende markeder eller Emerging Markets. De fleste globale indeksfond tar utgangspunkt i MSCI World Index som referanseindeks, som omfatter det vi definerer som utviklede markeder. Dette fører til at 24 markeder, som inngår i MSCI Emerging Markets Index, ikke er inkludert. Ved å investere kun i et standard globalt indeksfond, vil man derfor ikke ha investeringer i land som Kina, India, Taiwan, Sør-Korea, Argentina og Brasil. Dette skal vi se litt nærmere på! Lesetid artikkel: 12 minutt -  CoPilot har som vanlig vært medforfatter av artikkelen. Bildet e...

Det er store prisforskjeller på fond!

I denne artikkelen oppsummerer jeg hovedfunnene i prisundersøkelsen som Finanstilsynet publiserte 14.02.24. Denne viste betydelige prisforskjeller på ett og samme fond fra ulike tilbydere.  Undersøkelsen omfatter 17 fondstilbydere og 67 verdipapirfond. Fondstilbydere er både forvaltningsselskap (eks KLP), banker (eks Sbanken) og verdipapirforetak (eks Nordnet). Lesetid artikkel: 6 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Finanstilsynet sier: "Fondstilbydernes prising av tjenestene varierer betydelig, noe som gir store utslag i sluttprisen til forbruker. Det er flere eksempler på at prisen på ett og samme verdipapirfond er dobbelt så høy hos en tilbyder sammenlignet med en annen . Nye prismodeller har redusert interessekonflikter og gitt større konkurranse i distribusjonsleddet. Samtidig har endringene ført til ulik pris for ett og samme verdipapirfond. Finanstilsynet har undersøkt prisene for verdipapirfond som tilbys forbrukere med et innskudd på...