Asia er for tiden et meget interessant område for den som investerer i aksjefond. I 2020 har pandemien preget verden, men Kina har med sine 1,4 milliarder innbyggere, så langt vi vet, færre døde av korona enn Sverige. I Kina og flere andre asiatiske land har man flyttet smittede, uavhengig av symptomgrad, inn i egne avstengte sykehus eller spesialtilpassede karantenelokaler. Med ekstremt omfattende testing og sporing har myndighetene lykkes med å slå ned raskt nye utbrudd. Eksempelvis førte en mindre oppblussing i en kinesisk by i oktober, til at samtlige 9 millioner innbyggere ble testet for viruset!
Kinesiske myndigheter har også hatt sin egen måte å gjennomføre økonomiske stimulanser på. I USA og Europa har man sett tiltak rettet direkte mot husholdninger og bedrifter med mål om å opprettholde sysselsettingsnivået og kjøpekraften. I USA har man rett og slett sendt ut sjekker til husholdningene med personlig hilsen fra president Trump. I Kina har myndighetene prioritert tiltak for å få i gang igjen industrien og produksjonsvirksomheter, der smittevernstiltak var langt lettere å gjennomføre enn i servicenæringene. Dette har gitt god effekt.
Kina er selve motoren i den asiatiske økonomien og har vokst de siste 25 årene til å bli den nest største økonomien i verden etter USA. I årets første kvartal falt også den kinesiske økonomien, men allerede fra 2. kvartal begynte den å hente seg kraftig inn igjen. Kina er også den primære eksport-destinasjonen for det meste av denne regionen. Økonomiske eksperter antar at de asiatiske økonomiene vil komme sterkere tilbake enn noen gang fra 2021.
Hvordan ser 2021 ut for Asia?
Kina er et nøkkelord for vekst og økonomisk fremgang i Asia. Hva er det vi ser ved inngangen til 2021?
- Den økonomiske aktiviteten i Kina er allerede tilbake på samme nivå som for 12 måneder siden.
- Det har ikke vært vesentlige smitteutbrudd etter nedstegningen i 1. kvartal.
- Det antas at veksten i Kinas økonomi vil være på 8-10 % i 2021.
- Det er høy aktivitet i det private forbruket, da befolkningen lever som vanlig (de reiser, er ute og spiser på restauranter og det avholdes konferanser). Det rapporteres i nyhetene om at en halv milliard kinesere forflyttet seg under helligdager i begynnelsen av oktober, uten at dette førte til større lokale smitteutbrudd.
- Verdiskapningen i fremvoksende markeder utenom Kina, vil nå nivået det lå på før pandemien i 3. kvartal neste år.
IMF nedjusterer veksten for 2020, men har et positivt syn på disse økonomiene for 2021. Legg merke til at Japan (se illustrasjon under) fortsatt antas å ha svak økonomisk vekst, sammenlignet med de øvrige landene i Asia. Filippinene, India, Kina og Malaysia, forventes å få den sterkeste økonomiske veksten.
Det Internasjonale Pengefondet (IMF) sier:
Så alt i alt ser dette bra ut for utviklingen i Asia og de såkalte fremvoksende markeder (Emerging Markets). For min egen del har jeg stor tro på regionen framover!
Skal du investere i et regionalt aksjefond som dekker Asia?
Ja, det er en fornuftig posisjonering, tror jeg. For egen del har jeg tatt inn i mine porteføljer, både et indeksfond og et aktivt forvaltet fond, som dekker Asia. Ser man på avkastningen for regionene i Sbankens fondsoversikt, vil man se at pr 18.12.20 har det hittil i år vært en gjennomsnittlig avkastning på 17,41 % for regionen Asia. Det er solid. USA ligger på 16,36 % og Norden knuser i år alle regioner med sine 23,89 %. Latin-Amerika har en sørgelig utvikling og er helt nede på
- 16,36 % så langt i år. Her håndteres korona-epidemien helt motsatt enn i Asia, med fryktelige konsekvenser.
Og det er flere som mener at avkastningspotensialet i 2021 er svært godt i asiatiske aksjer. Credit Suisse snakker om at asiatiske aksjer vil komme inn i en supersyklus på fortjeneste. Favorittmarkedet til Credit Suisse er Sør-Korea. Kina og Thailand fremheves også. De sier for øvrig at deres største overvekt på investeringer er nettopp i Asia. Bloomberg; et annet analyseselskap; peker på at MSCI Asia Pacific Index satte nye rekorder nå i desember. De påpeker at at indeksene i Asia i høst har bare pekt en vei:
Det skal også nevnes at Asia, og Kina i særdeleshet, har en rekke gigantiske teknologiselskap. Det mest kjente er nok Alibaba, men Baidu, Tencent og Huawei er andre giganter.
På samme tid skal vi ikke være blinde for at det er masse problemer i Asia. Vi har land som Nord-Korea, det såkalte Taiwan-spørsmålet, Kinas piratkopiering av vestlig teknologi og ikke minst den politiske situasjonen i Kina, med alt annet enn demokrati. Alt dette er vanskelig å forutse konsekvensene av, men at det blir vekst i regionen framover, er de fleste eksperter enige om. Og det er absolutt også kritiske røster ute og går: "The foundation of China’s economic recovery is ‘not yet solid,’ leaders say at planning meeting" (CNBC, 21.12.20)
Indeksen for fremvoksende markeder
Dette er fondsbloggen for folk flest. 😀 Da må det komme mer ene bare positive ord om de mulighetene Asia som region har å by på. Derfor vil jeg gjerne også liste noen aktuelle aksjefond som du kan vurdere for din portefølje og komme med en vurdering av disse. Listen er ikke uttømmende, men byr på en oversikt over de de mest vanlige indeksfondene og noen av de aktuelle aktivt forvaltede fondene. Du kan for øvrig klikke deg inn på linkene til fondslistene hos Sbanken og Nordnet for å få hele oversikten, som i hovedsak er mine kilder for oversikt over tilgjengelige fond.
Alle henvisninger er til Morningstar, som er en nøytral part, der du kan finne detaljer om kostnad, avkastning, forvalter, investeringer (hvilke aksjer fondet eier), risikoprofil, bærekrafts-rating mv. Vær oppmerksom på at fondsavgiften kan variere litt fra plattform til plattform, og dermed ikke nødvendigvis stemme med "standardpris" oppgitt fra Morningstar.
For de aktivt forvaltede fondene er det valgt ut noen aktuelle fond som kun dekker Kina, siden dette tross alt er verdens nest største økonomi. Resten av utvalget dekker hele Asia.
Hva med Japan? Dette har jeg fått flere spørsmål om i den senere tid, da noen har studert fond i Asia og oppdaget at Japan er svakt representert blant investeringene. Du skal for det første være klar over at Japan er en utviklet økonomi og verdens tredje største, etter USA og Kina. For det andre sier noen fond eksplisitt at de ikke investerer i Japan. Er ikke dette en av verdens sterkeste industrinasjoner? Det spesielle med Japan er at da aksjemarkedet var på sitt beste helt på slutten av 1980-tallet, stoppet det helt opp på begynnelsen av 1990-tallet, og har aldri kommet tilbake på samme nivå igjen. KLP har et indeksfond, som er tungt inne i Japen, og som heter KLP AksjeAsia Indeks III . Vil du lære mer om Japans økonomi, så kan du lese denne artikkelen: "30 years since Japan's stock market peaked climb back continues" (Nikkei Asia, 29.12.2019).
Indeksfond som dekker alle markeder (inkludert Asia)
Storebrand Indeks - Alle Markeder - er et indeksnært aksjefond som har som mål å oppnå tilsvarende verdiutvikling som det globale aksjemarkedet, målt ved fondets referanseindeks. Fondet investerer hovedsakelig i aksjer som er notert på børser globalt, inkludert fremvoksende markeder. Investeringene settes sammen slik at de i størst mulig grad gjenspeiler egenskapene til referanseindeksen. Dette betyr at fondet vil oppnå omtrent samme avkastning og risiko som referanseindeksen. Fondet har UCITS-status og referanseindeksen er MSCI All Countries NR. Fondet forvaltes i tråd med Storebrands prinsipper for bærekraftige investeringer. Selskaper som bryter med disse prinsippene blir ekskludert.
Indeksfond som dekker Asia
Oppsummering
- Asia bør være representert i din fondsportefølje! Det er en rivende økonomisk utvikling i regionen og blant annet Kina har en mye sterkere recovery etter pandemien enn mange vestlige land, som nå faktisk stenger ned igjen til jul i 2020. Og det ser ille ut i USA!
- Du kan som et minimum, for å dekke inne fremvoksende markeder, erstatte ditt globale indeksfond med enten KLP AksjeVerden Indeks eller Storebrand Indeks - Alle Markeder. Da har du sikret at din portefølje også dekker denne regionen. Skal du kun ha 1 indeksfond, som dekker alle land, kan dette være et alternativ.
- Det neste alternativet, som etter mitt syn det beste om valget er indeksfond, er å ta inn et fond som dekker framvoksende markeder eksplisitt. Du vil oppdage, hvis du studerer oppgitte data for det enkelte fond fra Morningstar, at over 80 % av disse fondene er investert i Asia. Her kan du velge et av indeksfondene som er listet i oversikten, men jeg vil anbefale deg å se på KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II, som er det rimeligste alternativet blant disse indeksfondene. Jeg ville ikke valgt KLP AksjeAsia Indeks III, da hele 70 % av dette fondet er investert i Japan og fondet har over tid levert svakt. I år, med ganske god driv i asiatisk økonomi fra 2. kvartal, har dette fondet kun levert om lag halve avkastningen av det KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II så langt har prestert.
- Det er flere gode alternativ blant de aktivt forvaltede aksjefondene som dekker Asia. Min egen favoritt, som jeg selv er investert i, er Nordea Far East. De største posisjonene i dette fondet er i teknologiselskapene Tencent og Alibaba i Kina, samt Samsung i Sør-Korea. Fondet investerer hovedsakelig i vekstselskaper og er tungt inne i teknologi-sektoren. Vil du ha et fond som har alle investeringer i Kina med bra leveranser over tid, kan du se på fondet JPMorgan Funds - China Fund. De største posisjonene er ikke så ulike Nordea Far East, men fondet er nok enda mer "vekstorientert". Fondet går så det suser og har så langt i år levert nesten 60 % avkastning! Ønsker du et aksjefond som har en sterkere profil mot bærekraft, kan du se på Nordea Emerging Stars. Aksjefondet har hele 5 stjerner og 5 "bærekrafts-kloder" i rating fra Morningstar. Det er bunnsolid!
- Utsikter for kinesisk økonomi (podkasten Utbytte fra DNB Markets, 08.05.20)
Mye bra info Svein!
SvarSlettTakk for hyggelig tilbakemelding. Da håper jeg det blir nyttig for dine vurderinger. :-)
SvarSlettVennlig hilsen Svein