Gå til hovedinnhold

Månedsrapport for fondsporteføljene november 2020

Dette er en kort månedsrapport om hva som har skjedd den siste måneden i mine fondsporteføljer. Jeg vil gi kortfattet informasjon om utviklingen i aksjemarkedene, endringer i porteføljen, portefølje-oversikt og avkastning siste måned for de ulike aksjefondene i porteføljene. For detaljer om hvert enkelt aksjefond og hvilken liste jeg vedlikeholder for nye investeringsmuligheter, må jeg henvise til kvartalsoppsummeringen på bloggen min. 

Utviklingen i de aktuelle aksjemarkedene i november

Utviklingen i aksjemarkedene styrer avkastning i de aksjefond både jeg og andre sparer i. For å dekke porteføljen indikativt (resten kommer i kvartalsrapport - bla verdensindeksen), viser jeg utviklingen på S&P 500 (USA), Nasdaq (teknologibørsen), Hang Seng (Hong Kong - Asia), FTSE 100 (London - Europa) og OMXN40 (Norden). Jeg har ingen aksjefond som kun plukker aksjer på Oslo Børs.

Alle indekser er klippet fra E24 Børs.

Farge: Rød (negativ totalutvikling for måneden) Farge: Grønn (positiv totalutvikling for måneden)

Endringer i porteføljene

Jeg har gjort følgende endringer i fondsporteføljene denne måneden:

Langsiktig sparing (portefølje 1):

  • 24.11 kom det en "trist" melding fra Sbanken til oss som har spart i Handelsbanken Bærekraftig Energi: "Handelsbanken har sagt opp distribusjonskontrakt med Sbanken, dette betyr at vi snart ikke vil kunne selge Handelsbanken sine fond til våre kunder. 2. desember 2020 trer oppsigelsen i verks. Fra og med denne datoen vil det ikke være mulig å kjøpe Handelsbanken sine fond hos Sbanken. Du kan fortsatt beholde og se fond fra Handelsbanken du allerede har, og du vil ha mulighet til å selge disse, men du kan ikke kjøpe mer. Spareavtaler som inneholder fond fra Handelsbanken vil stanse 02. desember 2020 frem til disse fondene er fjernet/erstattet. 2. mars 2021 stanser Handelsbanken utbetaling av returprovisjon til Sbanken, returprovisjon som vi returnerer til kunder. Dette betyr at prisen på fond fra Handelsbanken vil stige ganske kraftig for deg da du fra dette tidspunktet betaler det fulle forvaltningshonoraret til Handelsbanken, pluss årspris til Sbanken, mens det ikke går noen betaling tilbake til deg." 
    Hvorvidt dette kun gjelder Sbanken og om det påvirker de som har fondet hos Nordnet, vet jeg ikke. Det er et signal fra Handelsbanken om at de ikke vil sette ned prisen på fondet, slik det er blitt tilbudt i Sbanken og for så vidt slik fondsbransjen utfordres på pris for tiden.
  • For min del agerte jeg nokså umiddelbart på dette. Handelsbanken Bærekraftig Energi har vært et lønnsomt fond med solid avkastning over tid i min portefølje, men det finnes gode alternativ. Jeg så derfor ingen grunn til å vente på at fondet fases ut i Sbanken, og iverksatte derfor bytte umiddelbart. Halvparten av andelene ble flyttet over i Storebrand Fornybar Energi og jeg tok et nytt fond inn i porteføljen, BNP Paribas Funds Energy TransitionClassic Capitalisation, som har lagt på kandidatlisten min en tid.
  • BNP Paribas Funds Energy TransitionClassic Capitalisation er et globalt energifond, som har som formål å investere i globale selskaper som opererer innenfor energitransformasjon, blant annet fornybar energi, energieffektivitet, bærekraftig transport og grønn infrastruktur. Vær oppmerksom på at fondet pr i dag ikke er klassifisert som bærekraftig eller etisk, da investeringer ikke er begrenset til kun det som er fossilfritt. Fondet har levert solid avkastning så langt i 2020, faktisk i overkant av 140 % (!).

  • Fordelingen i porteføljen er pr i dag planlagt slik:
    • 30-35 % i et Globalt indeksfond
    • 20-25 % % i Aktivt forvaltede innovasjons- og teknologifond
    • 15 % i Aktivt forvaltede bærekraftsfond
    • 15 % i Aktivt forvaltede Norden-fond
    • 10 % i Aktivt forvaltede Asia-fond

Barnebarn (portefølje 2):

  • Det er ikke gjort endringer i porteføljen Barnebarn, som kun består av indeksfond, utover en liten rebalansering fra Norden til Fremvoksende markeder. 

  • Fordelingen i porteføljen er pr i dag planlagt slik:
    • Globalt indeksfond 50 %
    • Fremvoksende markeder indeksfond 30 %
    • Norden indeksfond 20 %

Porteføljeoversikt

Langsiktig sparing



Barnebarn


Avkastning siste måned for aksjefondene

Her følger en oversikt fra Sbanken over avkastning for fondene med oversikt over siste måned, rangert på høyest avkastning.

NB! Fondene for begge porteføljene listes samlet for enkelhets skyld.


Oppsummert

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. 

Nyttige nettsteder, artikler og bøker om investeringer:

Finansportalen (uavhengige råd om fondskjøp)
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)
Fordeler og ulemper med fondssparing (Din Side Økonomi)
Kostnadskalkulator for fond (Smarte Penger)


Kommentarer

  1. Takk for delingen,setter pris på det.Flott blogg dette her,jeg følger nøye med på alt du legger ut.Ha en fin dag :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig kommentar! Flott hvis skriveriene kan være til nytte. :-)

      Hilsen Svein

      Slett
  2. Hei Svein,

    Jeg kan bekrefte at Handelsbanken ikke lenger betaler returprovisjon til Nordnet heller. Nordnet har allerede iverksatt dette så totalkostnaden for Handelsbanken Bærekraftig Energi hos Nordnet er nå på 1,8%.

    Takk for fine innspill til alternative fond.

    BNP Paribas Funds Energy Transition fondet finner jeg ikke på Morningstar, det er kun hos Sbanken jeg finner det fondet. Så det må være veldig nytt i Norge.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Rune og takk for informasjon! Det stemmer at fondet ikke er så enkelt å finne på norsk versjon av Morningstar og at fondet er rimelig nytt i markedet. Nordnet tilbyr det pr i dag ikke. Jeg har basert meg på detaljer som oppgis om fondet hos Sbanken, samt litt detaljer jeg har funnet hos BNP Paribas.

      Hilsen Svein

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje

Blir India den nye vekstmotoren i fremvoksende markeder?

De siste 2 årene har jeg fulgt litt ekstra godt med i fremvoksende markeder. I starten av 2023 skrev jeg en artikkel, der jeg begrunnet hvorfor fremvoksende markeder bør ha en plass i en fondsportefølje. Selv har jeg hatt et indeksfond fra KLP i porteføljen i mange år, som nettopp dekker disse interessante vekstmarkedene i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Avkastningen har vært varierende og til tider mager.  For 1 år siden var optimismen litt tilbake. Etter pandemien skulle det nå komme vekst i Kina. Det gjorde det ikke, og Kina har mistet vekt i indeksen for fremvoksende markeder med nesten 4 % det siste året. Enkeltår har vært solide for indeksen, med et 2023 som endte på i underkant av 10 % mot Verdensindeksens 24,5 %. Denne negative forskjellen går imidlertid inn i et mønster, som nå har holdt seg i 10 år. Fremvoksende økonomier ga bedre avkastning enn det globale aksjemarkedet i periodene fra 1988-1994 og fra 2001-2010. Det begynner å bli en stund siden! Ser vi på annualisert avkastni

Kvartalsrapport for fondsporteføljen 2. kvartal 2024

 Kvartalsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste kvartal og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Verdensregioner Aksjesektorer og  Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksjestatistikk  Innsikt investering og fond deles daglig på X. Følg meg

Hvordan bør den som sparer i fond reagere på børsfall?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig fondsinvestor. Et av mine favoritt-sitater er av  Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid.  Benjamin Graham  har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk også kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 10 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og inspirert av &quo

Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond?

Børs- og spareåret 2020 har på mange måter vært svært spesielt. I mars falt alle børser kraftig. Panikken økte i styrke ettersom media begynte veldig tydelig å framstille hva konsekvensene av pandemien kunne bli. Veldig mange solgte sine aksjefond i panikk og det ble solgt for 4 milliarder NOK mer enn det ble kjøpt for i denne måneden. Skikkelig krise! Og et børsfall på ca 30 % er ingen spøk. Det hadde man ikke sett siden Finanskrisen i 2008, da børsene falt med hele 40 %. Deretter ble det skikkelig fest i markedene og børsene nådde utover i 2020 stadig nye rekordhøyder! Teknologibørsen i USA, Nasdaq , har siste året steget 40 %  og den nordiske aksjeindeksen med nesten 27 % . Bærekrafts-indeksen , S&P Global Clean Energy Index, steg i 2020 med over 150 % ! Det er egentlig helt vanvittig. Det har vært fest og mange har kanskje blitt en smule beruset og virkelighetsfjern?! 😀 Har dette ført til urealistiske avkastnings-forventninger for aksjefond? Avkastning sier noe om hvor mye d