Gå til hovedinnhold

Månedsrapport for fondsporteføljene oktober 2020

Dette er en kort månedsrapport om hva som har skjedd den siste måneden i mine fondsporteføljer. Jeg vil gi kortfattet informasjon om utviklingen i aksjemarkedene, endringer i porteføljen, portefølje-oversikt og avkastning siste måned for de ulike aksjefondene i porteføljene. For detaljer om hvert enkelt aksjefond og hvilken liste jeg vedlikeholder for nye investeringsmuligheter, må jeg henvise til kvartalsoppsummeringen på bloggen min. 

Utviklingen i de aktuelle aksjemarkedene i oktober

Utviklingen i aksjemarkedene styrer avkastning i de aksjefond både jeg og andre sparer i. For å dekke porteføljen indikativt (resten kommer i kvartalsrapport - bla verdensindeksen), viser jeg utviklingen på S&P 500 (USA), Nasdaq (teknologibørsen), Hang Seng (Hong Kong - Asia), FTSE 100 (London - Europa) og OMXN40 (Norden). Jeg har ingen aksjefond som kun plukker aksjer på Oslo Børs.

Alle indekser er klippet fra E24 Børs.

Farge: Rød (negativ totalutvikling for måneden) Farge: Grønn (positiv totalutvikling for måneden)





Endringer i porteføljene

Jeg har gjort følgende endringer i fondsporteføljene denne måneden:

Langsiktig sparing (portefølje 1):

  • Det er tatt inn 2 nye fond i porteføljen Langsiktig sparingSwedbank Robur Småbolagsfond Norden (Svensk aktivt forvaltet Nordenfond) og Storebrand Fornybar Energi (Norsk aktivt forvaltet bærekraftsfond).
    Det første fondet er for å kunne investere i litt flere selskaper i Norden, da jeg har stor tro på denne regionen framover. Norden er et "mini-verden". Kun Norge blir for snevert. I porteføljen har jeg et Norden-fond fra før, som jeg er meget fornøyd med, men det har som mandat å investere i noen få selskaper (13 pr i dag). Med dette fondet dekkes 74 selskaper i Norden.
    Det andre fondet blir litt "eksperimentelt" da det ble tilgjengelig i markedet i juni 2020 og har forholdsvis kort historie. Samtidig har fondet vært i "kulissene" hos Storebrand, som har drevet med bærekraftige investeringer i over 20 år, siden 2017. Fondet har bare ikke vært tilgjengelig for allment kjøp. Globale aksjefond innen bærekraft har jeg stor tro på.
  • Helsefondet Franklin Biotechnology Discovery har jeg solgt meg ut av. Det har vært en forholdsvis svak utvikling i helsefondene i år, men jeg kommer nok til å kjøpe meg inn igjen på et tidspunkt, da jeg har tro på sektoren over tid. Dette aktivt forvaltede fondet er også i øvre sjikt når det gjelder forvaltningsavgift, og da må man ha visse forventninger til avkastning over tid. Fondet går rett fra salg og over på kandidatlisten, men er fra oktober ute av porteføljen.
  • Det er gjort intern rebalansering mellom aksjefondene. Dette gjør jeg 1-2 ganger i året. Fondene utvikler seg ulikt, men jeg har en plan og en spareavtale for vekting og fordeling mellom investeringene, for å ha en ønsket balanse i porteføljen. Dette ivaretas gjennom systematisk porteføljevedlikehold. Flere fond har hatt en svært sterk utvikling i år og "lagt på seg" gjennom høy avkastning. Dette gjelder blant annet Handelsbanken Bærekraftig Energi og BlackRock Next Generation Technology Fund. Dette medfører at disse fondene får større vekt i porteføljen enn det som er planen, og da bytter jeg rett og slett disse fondene med andre fond i porteføljen. I praksis selger jeg meg ned på ett eller flere fond, og investerer avkastningen i et et eller flere fond i andre deler av porteføljen. Dette er en av fordelene med å ha alt på en ASK-konto.

    Fordelingen i porteføljen er planlagt slik:
    • 30 % i Globalt indeksfond
    • 30 % i Aktivt forvaltede innovasjons- og teknologifond
    • 15 % i Aktivt forvaltede bærekraftsfond
    • 15 % i Aktivt forvaltede Norden-fond
    • 10 % i Aktivt forvaltede Asia-fond

Barnebarn (portefølje 2):

  • Det er ikke gjort endringer i porteføljen Barnebarn, som kun består av indeksfond, der planen er slik:
    • Globalt 50 %
    • Norden 30 % 
    • Fremvoksende markeder 20 %

Porteføljeoversikt

Langsiktig sparing

Barnebarn


Avkastning siste måned for aksjefondene

Her følger en oversikt fra Sbanken over avkastning for fondene med oversikt over siste måned først.
NB! Fondene for begge porteføljene listes samlet for enkelhets skyld.

Oppsummert

  • Porteføljen preges av at siste uken i oktober 2020 har vært den "verste" børsuken siden det store fallet på verdens børser i mars 2020: "US stocks cap off worst week since March as mega-cap tech outlook disappoints traders" (Markets Insider, 30.10.20)
  • Svak negativ utvikling i globale indeksfond.
  • Sterk negativ utvikling i nordiske aksjefond.
  • Sterk positiv utvikling i asiatiske aksjefond og fremvoksende markeder.
  • Noe svakere utvikling for teknologifond, men fortsatt godt på den positive siden, måneden sett under ett.
  • Fortsatt sterk positiv utvikling for mine bærekraftsfond.
  • Måneden viser, etter mitt syn, hvor viktig det er å ha en diversifisert portefølje som dekker både ulike regioner og bransjer!
Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. 

Nyttige nettsteder, artikler og bøker om investeringer:

Finansportalen (uavhengige råd om fondskjøp)
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)
Fordeler og ulemper med fondssparing (Din Side Økonomi)
Kostnadskalkulator for fond (Smarte Penger)



Kommentarer

  1. Hei Svein og takk for update. Jeg følger deg på facebook og følger godt med på bloggen din. Anbefaler den sterkt til venner og familie som er nybegynner.
    Jeg har mange av de samme fondene som deg, og nokså lik andel fordeling.

    Har du vurdert og bytte ut litt TEK andeler til fordel for større andeler i miljø?
    Jeg har selv ca 30% andel i Black Rock NEW Tec og Black rock Tec. Jeg ser mine grønne fond går som en kule og jeg tviler på det vil stoppe . Det er vel ingenting som kan stoppe den store grønne bølgen. Nasteq og tek er nå svært høyt priset så det er skummelt med 30% fondsandeler her syns jeg.. Har du gjort deg opp noen tanker her?

    mvh Rune Andersen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Rune og takk for helt fantastisk tilbakemelding! Setter pris på det.

      Jeg har egentlig flere "miljøfond" enn det ser ut til. Öhman Global Growth - egentlig et vekst-, tech- og innovasjonsfond - har 2 miljøblad og er rent ESG/bærekraftsmessig fullt på høyde med Handelsbanken Bærekraftig Energi mv. Samtidig vurderer jeg hele tiden vekten i porteføljen, men med så god avkastning i bærekraftsfondene i år (og jeg tror som deg at det vil fortsette) vokser jo disse fondene i andel av porteføljen "av seg selv". Jeg tar inn enda et miljøfond nå i slutten av november: DNB Miljøinvest.

      Stay tuned! Hilsen Svein

      Slett
  2. Først og fremst. Tusen takk for informativ blogg. Jeg har også vurdert å investere i både storebrand fornybar energi og handelsbanken bærekraftig energi. Hvilke vurderinger fikk deg til å gå for begge?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Alex og takk for hyggelig tilbakemelding!

      Jeg har hatt Handelsbanken Bærekraftig Energi en tid, men ønsker også å diversifisere med flere fond innen bærekraft. Det nye fondet til Storebrand, som ble tilgjengelig i juni 2020 og har hatt en eventyrlig utvikling, har jeg funnet meget interessant. Disse 2 fondene investerer for øvrig i ulike selskap. Du kan kopiere link under inn i din nettleser, så vil du se min påbegynte analyse av de investeringer som fond innenfor bærekraft og energi gjør.

      Se: https://drive.google.com/file/d/1wCzBadGSHWicghXNVCl17fsDM-YKXBWB/view?usp=sharing

      Stay tuned! Hilsen Svein

      Slett
  3. Jeg kommer til å fortsette å følge. Takk for svar.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Fondsavkastning for folk flest 1. kvartal 2025

I denne artikkelen presenteres en analyse av avkastningen til fond som er blant de mest populære sparevalgene for nordmenn. Dette er basert på statistikk fra fondsforvaltere og avkastningstall fra Morningstar, og gir en oversikt over utviklingen i aksjemarkedene og hvordan denne har påvirket avkastningen for ulike fondstyper. Jeg har også satt sammen 5 ulike fondsporteføljer, som vi vil følge i denne rapporten framover. Dette tar jeg med for å gjøre det praktisk og anvendbart, der du også kan få litt tips og ideer til ulike typer porteføljer. Avslutningsvis vil denne kvartalsrapporten oppsummere de hovedfunnene som framkommer i fondsoversiktene, og presentere en enkel investeringsplan som gir deg som leser noen praktiske råd for fremtidig sparing. Lesetid artikkel: 5-10 minutt  -  CoPilot  har gjort avkastnings-beregningene for porteføljene og artikkelbildet er generert av KI. Kortfattet oversikt over kvartalsrapporten Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene Begrunnels...

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med. Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: " De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond ." Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍 Lesetid artikkel: 8 minutt. I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. H...

Hvilke norske aksjefond for folk flest har slått indeksen?

Skal du velge aktive eller passive aksjefond til porteføljen din? Ja, takk begge deler, vil jeg si med en gang, og jeg skal begrunne dette i denne artikkelen. På samme tid holder jeg fast på, slik jeg har skrevet om i mange år, at fundamentet for din sparing bør være i et billig globalt indeksfond. Lesetid artikkel: 6 minutt - CoPilot og Gemini har vært medforfatter av artikkelen og generert artikkelbildet. I følge Morningstar registrerte indeksfond innstrømninger på 747 milliarder dollar globalt i 2022, mens deres aktivt forvaltede motparter tapte 1.276 milliarder dollar. Med det klarte indeksfondene å øke sin andel av det globale markedet med 2,3% til 38%. Dette har ikke vært en kortsiktig trend, da indeksfondenes markedsandel vokste med omtrent 1% per år mellom 2008 og 2013, for så å ta fart og øke med 2% per år fra 2015 til 2020. I 2021 og 2022 økte indeksfondenes markedsandel av totale forvaltede aktiva med henholdsvis 2,45% og 2,31%. Flere og flere velger indeksfond! Forskning vi...

Når er et rentefond aktuelt for porteføljen?

Rentefond har vært litt i vinden de siste månedene. Det har vært noen medieoppslag, der analytikere har uttalt eksempelvis følgende: "Nå satser flere på alternativ til aksjer", "Bedre utsikter for renteplasseringer?" og "Rentene øker og børsene faller". Flere podcaster har også satt fokus på rentefond og hva man kan forvente av utvikling i disse, med stadig stigende renter. Noen vil også hevde at det er smart å ta ned risikoen i porteføljen og å sikre deler av kapitalen i rentefond. Det gjør de store pensjonsleverandørene. Med høy inflasjon vil i alle tilfelle penger på bankkonto tape seg i verdi. Er bankrenten på 1 % og inflasjonen på 5 %, så har du en negativ utvikling for kapitalen din på 4 %. Da vil rentefond i noen tilfeller være et godt alternativ til banksparing, for å oppnå noe mer avkastning, fortsatt med rimelig lav risiko. På denne bloggen skriver jeg stort sett om aksjefond, men jeg har fått noen spørsmål om rentefond og forsøker derfor å skriv...

Hvordan bør den som sparer i fond reagere på børsfall?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig fondsinvestor. Et av mine favoritt-sitater er av  Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid.  Benjamin Graham  har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk også kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 10 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og ins...