Gå til hovedinnhold

Min fondsportefølje pr 2. kvartal 2020

Når vi oppsummerte 1. kvartal opplevde vi et historisk dårlig kvartal for de fleste som sparer i aksjefond, der pilene pekte bratt nedover i midten av mars og det var et fall på børsene uten sidestykke på få uker. Dette har så til de grader snudd i 2. kvartal! De store amerikanske indeksene Nasdaq, Dow Jones og  S&P 500 har lagt bak seg det beste kvartalet på flere tiår. S&P 500 kan notere seg en oppgang i kvartalet på like under 20 prosent, noe som er den beste utviklingen den brede indeksen har hatt siden 1998, ifølge CNBC. Dow Jones må også helt tilbake til 1987 for å finne sist gang indeksen steg like mye i løpet av kun et kvartal. For Nasdaq er kvartalet det sterkeste siden 2001, etter at teknologibørsen har steget mer enn 30 prosent de siste tre månedene.
Og da er selvsagt tonen satt for porteføljeoppdateringen, der mine fond er tilbake igjen på plussiden, sett i forhold til hvordan situasjonen var før det forferdelige første kvartalet i 2020, og det historisk sterke børsåret 2019. På samme tid har det vært et kvartal der jeg ikke har satt "stille i båten" med annet enn fundamentet for porteføljen, som har bestått av 60-70 % indeksfond. Selv her har jeg gjort noen justeringer i 2. kvartal, da jeg har hatt aktivt forvaltede fond som ikke har prestert godt nok. Detaljene kommer som vanlig i hoveddelen av artikkelen, men la oss ta noen blikk fra et fugleperspektiv først.

Markedsutviklingen i 2. kvartal 2020

Vi liker Holberg-grafene på denne bloggen, og starter der i denne oppdateringen også, der vi gir en totaloversikt over alle viktige markeder.
Og slik har det gått med verdensindeksen (MSCI World Index), som består av mer enn 1600 selskaper i utviklede markeder og dekker  mange bransjer. 50-60 % av indeksen er amerikanske selskaper.

På denne bloggen har det vært en del fokus på teknologi-fond, og den teknologi-tunge Nasdaq-børsen har også satt nye rekorder i dette kvartalet. Denne grafen viser en nokså fantastisk utvikling for 2. kvartal!
Det europeiske markedet har også vist styrke i 2. kvartal. I følge Bloomberg stiger europeiske aksjer i den lengste sammenhengende oppgangen siden april 2020, ettersom investorer er blitt optimistiske til den videre økonomiske utviklingen.


La oss også ta med Oslo Børs, selv om det ikke det har noen stor påvirkning på fondsporteføljen som følges på denne bloggen. Hovedindeksen er ikke tilbake til de gamle høyder i midten av februar, men ligger ved utgangen av 2. kvartal fortsatt 14 % under toppnivået for 2020.
Det er derfor på en langt mer positiv bakgrunn enn for 1. kvartal jeg nå skal presentere min fondsportefølje pr 2. kvartal 2020, og hvordan det har gått med den. 

Vil du lese min status fra 1. kvartal 2020, så finner du den her:

Utvikling for porteføljen i 2. kvartal 2020

Midler som blir skutt inn i spareavtalen for langsiktig sparing skal ikke røres før om 5-10 år. Jeg har også en enkel spareavtale for barnebarn i globale indeksfond og i tillegg noen aksjer. Dette er ikke tema i denne artikkelen, der det kun er fokus på porteføljen for langsiktig sparing i aksjefond.

Porteføljen vises med avkastning for 1. halvår 2020 og ser nå slik ut:

 Fond Langsiktig Sparing Andel Avkastning 2020
 KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar 50 % 7,19 %
 KLP AksjeNorden Mer Samfunnsansvar 10 % 9,80 %
 SEB Teknologi 10 % 16,59 %
 Öhman Global Growth 10 % 38,45 %
 Morgan Stanley US Eq Growth 10 % 67,47 %
 Franklin Biotechnology Discovery 10 % 22,79 %

NB! Dette er ikke den reelle avkastningen for mine fond, da flere av disse er kommet inn i porteføljen i løpet av 2. kvartal. KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar og SEB Teknologi utgjør i praksis 60 % av porteføljen og har sålangt vært med gjennom hele 2020. De øvrige fondene er kommet inn i løpet av 2. kvartal.

I Sbanken ser spareavtalen og fordelingen slik ut:

Hva har jeg gjort med porteføljen i 2. kvartal 2020?

Det har vært gjort en del endringer, som har vært positive for porteføljens utvikling:
  • Porteføljen er nå vektet med 60 % indeksfond og 40 % aktivt forvaltede fond. Jeg har altså redusert litt på andelen indeksfond til fordel for flere bransjefond innen teknologi og helse.
  • Porteføljens indeksfond er konsolidert. Jeg har solgt meg ut av DNB Global Indeks og Handelsbanken USA Index, til fordel for konsolidering i KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar. Jeg har også kjøpt en andel i KLP AksjeNorden Mer Samfunnsansvar. Jeg er tro mot planen og holder meg fortsatt unna indeksfond basert på Oslo Børs, da jeg ser på dette som for sårbart. Oslo Børs utgjør kun 0,3 % av verdens børser og er svært oljesensitiv. Forøvrig må det tillegges at det har vært en pen økning for de som har begynt å spare i indeksfond basert på Oslo Børs i 2. kvartal, etter det kraftige fallet i mars 2020.
  • Jeg har solgt meg ut av First Nordisk Eiendom. Dette fondet falt mye i 1. kvartal, men har hentet seg noe inn igjen. Slik jeg ser det nå tror jeg ikke eiendomsfond er noe å satse på for de kommende årene. I 2019 hadde ble dette fondet etablert og hadde en meget solid avkastning. Forvalteren Thomas Nielsen, som tidligere forvaltet Odin Eiendom C, er meget dyktig. Det er mulig dette vil snu igjen, men Covid-19 har sålangt gitt utfordrende tider for blant annet næringseiendommer.
  • Jeg har kjøpt 1 nytt helsefond og 2 nye teknologifond og vektet litt opp på aktivt forvaltede fond i porteføljen. Helsefondet er Franklin Biotechnology Discovery og teknologifondene er Morgan Stanley US Eq Growth og Öhman Global Growth.
Mitt syn på teknologi- og helsefond har jeg skrevet om i en egen artikkel:
Det er også fortsatt er smart å være investert i brede globale indeksfond, når nedgangstidene kommer. Anbefaler derfor artikkelen:
Grafisk ser fordelingen av fondsporteføljen slik ut for 2. kvartal 2020:

Aksjefondene i porteføljen i 2. kvartal 2020

Kjernen i porteføljen er fortsatt indeksfond, som over tid gir avkastning på nivå med de aksjeindekser fondet følger. Så langt viser brede globale indeksfond fortsatt bedre resultat gjennom store børsfall, enn mange aktivt forvaltede fond.

KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar (50 % - 0,18*): Dette er et indeksfond som investerer bredt globalt i aksjer som blir rangert høyt på ulike kriterier innen miljø, sosial ansvarlighet, eierstyring og selskapsledelse. Det investerer nokså likt det en ser for ordinære indeksfond og dermed i hovedsak i de store selskapene i USA.

(Andel av portefølje - Forvaltningsavgift) - Alle opplysninger hentes fra Morningstar.

Forvaltningsavgift (fondene er rimeligere i Sbanken, der denne porteføljen forvaltes)

KLP AksjeNorden Mer Samfunnsansvar (10 % - 0,18): Investerer bredt i nordiske aksjer som blir rangert høyt på kriterier innen miljø, sosial ansvarlighet, eierstyring og selskapsledelse. Fondet benytter en kvantitativ metodikk for å vekte opp investeringer i disse selskapene. Fondet skal unngå investeringer i fossil energi, våpen, tobakk, ikke-medisinsk cannabis, alkohol, pengespill og pornografi. I tillegg gjelder KLP-fondenes retningslinjer for ansvarlige investeringer.

SEB Teknologi (10 % - 1,50): Har som mål å generere langsiktig kapitalvekst med et godt balansert risikonivå. Vi tar aktive investeringsbeslutninger, basert på analyse og utvalg, når vi primært investerer i selskaper i teknologisektoren over hele verden. Fordi amerikanske selskaper dominerer sektoren, er de fleste selskapene vi investerer i lokalisert i USA. Største investeringer i rekkefølge er selskaper som Microsoft, Apple, Visa, Ericsson og PTC Inc.

Morgan Stanley Investment Funds - US Growth Fund (10 % - 1,64): Fondet investerer hovedsaklig i store børsnoterte selskaper i USA. Fondet investerer også i et begrenset antall børsnoterte utenlandske selskaper.

Öhman Global Growth (10 % - 1,86): Fondet forvaltes aktivt og bærekraftig. Fondet investerer i selskaper som utvikler eller har høy bruk av informasjonsteknologi og med høy forventet vekst innen spesifikke produktområder. Normalt investeres det i 30 til 50 selskaper fordelt på forskjellige bransjer.

Franklin Biotechnology Discovery (10 % - 1,82): Fondet investerer hovedsakelig i aksjeverdipapirer utstedt av bioteknologiselskaper av enhver størrelse , og som befinner seg i USA og i andre land Fondet kan investere i mindre omfang i gjeldsobligasjoner av høyere kvalitet utstedt av selskaper Et bioteknologiselskap er et selskap som har minst 50 % av sitt overskudd fra eller er involvert i virksomheter som forskning, utvikling, produksjon og distribusjon av ulike bioteknologiske eller biomedisinske produkter, tjenester og prosesser. Fondet vil normalt investere mer i USA enn i noe annet land.

Når du skal velge aksjefond bør du kjenne til den aktuelle indeksen fondet baserer seg på, da dette er smart for diversifiseringen. Det er viktig å velge aksjefond som investerer i ulike selskaper og indekser:
  • MSCI World Index, kalles verdensindeksen og inneholder mer enn 1600 selskaper i utviklede markeder og dekker mange bransjer.
  • MSCI ACWI - (all country world index) dekker også fremvoksende (emerging) markeder og mer enn 2700 selskaper.
  • MSCI EM - (Emerging Markets Index) dekker utelukkende fremvoksende markeder som Kina, Korea, Taiwan, India, Brasil, Sør-Afrika mfl og i overkant av 1000 selskaper.
  • Russell 1000 TR USD som består av de 1000 største selskapene i USA. NB! Her må du være klar over at globale aksjefond har vanligvis ca 60  % av sine aksjer i selskaper i USA.
  • MSCI Europe: Europeisk aksjeindeks som består av 15 utviklede markeder og mer enn 400 selskaper.
  • MSCI Nordic Countries Index består av i overkant av 70 selskaper i Norden, der de største selskapene er fra Danmark og Sverige.
Dette finner du informasjon om for det enkelte fond på morningstar.no eller på din spareplattform.

Kandidatlisten for porteføljen i 2. kvartal 2020

Kandidater er fond som vurderes som interessante å investere i. Disse står klar hvis det skal gjøres endringer i porteføljen eller nye fond skal tas inn. Dette er kun aksjefond, som dermed kan plasseres på Aksjesparekonto:
Statistikken til Nordnet over kundenes mest kjøpte og solgte fond er alltid en god indikasjon:
Hvorfor er ingen fond basert på Oslo Børs på min liste? Jeg skal ikke gjenta dette til det kjedsommelige, men jeg mener at Oslo Børs er i for stor grad eksempelvis påvirket av oljeprisen. 1. halvår 2020 er det vel knapt et eneste aksjefond basert på Oslo Børs, som har kommet tilbake med positiv avkastning, etter at børsene har tatt seg inn igjen. Indeksfondet Alfred Berg Indeks Classic, som er det billigste fondet basert på Oslo Børs (OBX), ligger fortsatt på mer enn  -13 % for 1. halvår. 

Det er svært få av de aktivt forvaltede fondene som har gjort det noe særlig bedre, med unntak av noen få fond som DNB SMB og Storebrand Norge Fossilfri, men de ligger fortsatt på minussiden avkastningsmessig. Du vil derfor i hovedsak finne anbefalt brede globale fond på denne bloggen. Det er rett og slett min investeringsfilosofi. I tillegg er de fleste av oss allerede godt eksponert for det norske markedet blant annet gjennom at vi eier bolig og har boliglån, noe som gjerne er vår største aktive investering.

Konklusjon 2. kvartal 2020

Porteføljen har hatt en flott utvikling i 2. kvartal. Den er over på plussiden igjen, sett i forhold til fallet i 1. kvartal og jeg har også forsøkt å spare mer. Det betyr at jeg har økt spareavtalen, som belastes hver 14. dag, for å skape positiv meravkastning, gjennom billigere kjøp under nedgangen i markedet og forhåpentligvis videre oppgang.
  • Sparingen er langsiktig og har en horisont på minst 5-10 år.
  • Fundamentet i fondsporteføljen er fortsatt fortrinnsvis brede globale aksjefond (60 %).
  • Hoveddelen av den aktivt forvaltede delen av porteføljen er nå 3 teknologifond og 1 helsefond (40 %).
  • Totalt sett ønsker jeg å ha under 10 fond i porteføljen. Jeg gjør heller konsolidering (selger eller bytter) framfor å sitte med fond som enten ikke presterer bra nok over tid, eller der jeg finner bedre og mer spennende alternativ.
  • Fokuset for porteføljen er nå bærekraft, teknologi og helse.
  • Det er satt opp en fast spareavtale som trekker fast sparebeløp hver 14. dag.
Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. 

Nyttige nettsteder, artikler og bøker om investeringer:
Morningstar (vurder, klassifiser og se avkastning for fond)
Finansportalen (uavhengige råd om fondskjøp)
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)
Fordeler og ulemper med fondssparing (Din Side Økonomi)
Slik får du mest ut av sparepengene dine (Din Side Økonomi)
Kostnadskalkulator for fond (Smarte Penger)
The Intelligent Investor av Benjamin Graham (Warren Buffets inspirasjonsbok)

Kommentarer

  1. Hei Veldig fornuftig oppdatering du har gjort nå i Q2. Jeg har selv gjort litt det samme

    Byttet DNB global indeks med KLP AksjeGlobal Indeks V
    Byttet DNB Teknologi med BlackRock World Technology
    Byttet DNB health care med JPMorgan Funds - Global Healthcare Fund A (acc) - USD

    Hvorfor valgte du akkurat de helse og tek fondene du gjorde?
    PS Jeg er fan av bloggen din og mye av det du skriver :)

    mvh Rune

    SvarSlett
  2. Hei Rune! Gode spørsmål! :-) Og jeg burde kanskje vært tydeligere i mine begrunnelser, men fint å få en dialog i kommentarfeltet!

    For det første: Jeg har ikke lyst til å gjøre som alle andre; dvs å spare i disse store DNB-fondene. Bra fond, men det finnes gode alternativ. Så det forsøker jeg å påvise; også gjennom en egen artikkel jeg har skrevet om globale teknologi- og helsefond.

    For det andre: Flere både teknologi- og helsefond gir bedre avkastning enn DNB-fondene. Er ikke direkte fan av DNB sin prispolitikk, heller, selv om de har moderert seg litt. Liker ikke måten de har utnyttet kunder på, heller, vedrørende disse såkalte "skap-indeksfondene", der de har tapt i rettssystemet og det er blitt offentlig at de rett og slett har misbrukt tilliten til kundene. Så det ligger et lite DNB-opprør her også. :-) Jeg synes heller ikke DNB sin prispolicy på fond, med såkalte suksessgebyr, er åpen og transparent nok. Så derfor har jeg pr i dag ingen DNB-fond og det er et bevisst valg. Akkurat konsolideringen av indeksfond vil jeg ikke legge på DNB. Byttet fra DNB Global Indeks (som har vært et bra fond) til fordel for KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar (være oppmerksom på at dette går bedre enn KLP AksjeGlobal Indeks V), fordi det var helt unødvendig å ha to fond som baserer seg i praksis på samme indeks. Det er var imidlertid ikke tilfeldig at jeg gikk for KLP istedet for DNB. Vil samtidig si at DNB har vist seg som dyktige fondsforvaltere, så du må se det litt som en grunnholdning jeg har, men som jeg ikke vil prakke på andre.

    Synes forøvrig at du har gjort gode grep! Man må være litt aktiv i slike tider, mener nå jeg, sålenge man holder seg til planen. Følge litt ekstra godt med og kvitte seg med fond som går dårlig. Blir på en måte det samme som med aksjer, bare at man bør gjøre det langt sjeldnere, å kvitte seg med fond som ikke leverer.

    SvarSlett
  3. Hei, jeg startet for alvor med fondssparing i år.
    Etter 15 år med pengene i bank ble jeg lei og valgte å gå all in i fond.

    Men jeg har svært mange fond (13 stk) og sliter litt med å korte ned listen. Jeg ser du har både KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar og KLP AksjeNorden Mer Samfunnsansvar noe som jeg og har, men ligger ikke mye av KLP AksjeNorden allerede inne hos KLP AksjeGlobal ?

    Tror jeg har mange unødvendige fond her, men tenkte å bruke året på å bytte fra ett til andre. Har du noen kjappe tanker om hvilken fond jeg burde flytte fra til ?

    -Alfred Berg Indeks Classic
    -DNB Global Indeks
    -DNB Teknologi A
    -Handelsbanken USA Indeks Criteria 1a
    -Holberg Global (a)
    -KLP Aksje Global Indeks V
    -KLP AksjeFremvoksende Marked Indeks ll
    -KLP AksjeGlobal mer Samfun.ansv
    -KLP AksjeNorden Indeks
    -KLP AksjeNorden Mer Samfun.ansvar
    -KLP Aksje USA Indeks lll
    -ODIN Eiendom C
    -ODIN Sverige (C)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Lars og takk for ditt spørsmål!

      Jeg kan ikke gi deg konkret rådgivning. Da må du nesten kontakte banken din, men jeg kan komme med noen generelle synspunkter. Kommer for egen del til å konsolidere KLP AksjeGlobal og AksjeNorden, for du har helt rett; disse fondene er ikke så ulike når alt kommer til alt. Anbefaler egentlig primært å ha 1 globalt indeksfond og det vil du sannsynligvis se på min porteføljeoppdatering for 3. kvartal.

      Da har jeg også implisitt svart rent generelt om hva du bør gjøre med din portefølje; å samle all indeks til Indeks V eller AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar, og kun beholde Fremvoksende Markeder i tillegg. DNB Global Indeks følger samme indeks som KLP Global Indeks V. Det er fristende å ha egne indeksfond både for Norge, Norden og USA, men du får det meste i et globalt indeksfond, som allikevel er ganske USA-tungt (50-60 % selskap fra USA). Samtidig er det mindre utsatt for markedsendringer, da indeksen dekker ca 1600 selskap i store deler av verden.

      De øvrige fondene har jeg ingen synspunkter på, annet enn at du må følge med på avkastning og alltid være åpen for gode alternativ underveis. Har skrevet egne innlegg på bloggen om både globale teknologi-, helse- og bærekraftige fond, som er hotte trender. Så du får kikke litt der også.

      Rent generelt mener jeg at en fondsportefølje ikke bør ha mer enn 5-8 fond. Og så trimmer du og vedlikeholder innenfor denne porteføljen. Det går fint an både å selge, kjøpe og bytte fond underveis. :-)

      Lykke til! Bra du er kommet i gang med sparingen!

      Vennlig hilsen Svein

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje

Blir India den nye vekstmotoren i fremvoksende markeder?

De siste 2 årene har jeg fulgt litt ekstra godt med i fremvoksende markeder. I starten av 2023 skrev jeg en artikkel, der jeg begrunnet hvorfor fremvoksende markeder bør ha en plass i en fondsportefølje. Selv har jeg hatt et indeksfond fra KLP i porteføljen i mange år, som nettopp dekker disse interessante vekstmarkedene i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Avkastningen har vært varierende og til tider mager.  For 1 år siden var optimismen litt tilbake. Etter pandemien skulle det nå komme vekst i Kina. Det gjorde det ikke, og Kina har mistet vekt i indeksen for fremvoksende markeder med nesten 4 % det siste året. Enkeltår har vært solide for indeksen, med et 2023 som endte på i underkant av 10 % mot Verdensindeksens 24,5 %. Denne negative forskjellen går imidlertid inn i et mønster, som nå har holdt seg i 10 år. Fremvoksende økonomier ga bedre avkastning enn det globale aksjemarkedet i periodene fra 1988-1994 og fra 2001-2010. Det begynner å bli en stund siden! Ser vi på annualisert avkastni

Kvartalsrapport for fondsporteføljen 2. kvartal 2024

 Kvartalsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste kvartal og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Verdensregioner Aksjesektorer og  Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksjestatistikk  Innsikt investering og fond deles daglig på X. Følg meg

Hvordan bør den som sparer i fond reagere på børsfall?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig fondsinvestor. Et av mine favoritt-sitater er av  Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid.  Benjamin Graham  har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk også kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 10 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og inspirert av &quo

Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond?

Børs- og spareåret 2020 har på mange måter vært svært spesielt. I mars falt alle børser kraftig. Panikken økte i styrke ettersom media begynte veldig tydelig å framstille hva konsekvensene av pandemien kunne bli. Veldig mange solgte sine aksjefond i panikk og det ble solgt for 4 milliarder NOK mer enn det ble kjøpt for i denne måneden. Skikkelig krise! Og et børsfall på ca 30 % er ingen spøk. Det hadde man ikke sett siden Finanskrisen i 2008, da børsene falt med hele 40 %. Deretter ble det skikkelig fest i markedene og børsene nådde utover i 2020 stadig nye rekordhøyder! Teknologibørsen i USA, Nasdaq , har siste året steget 40 %  og den nordiske aksjeindeksen med nesten 27 % . Bærekrafts-indeksen , S&P Global Clean Energy Index, steg i 2020 med over 150 % ! Det er egentlig helt vanvittig. Det har vært fest og mange har kanskje blitt en smule beruset og virkelighetsfjern?! 😀 Har dette ført til urealistiske avkastnings-forventninger for aksjefond? Avkastning sier noe om hvor mye d