Gå til hovedinnhold

Sparing i globale teknologi- og helsefond

Teknologi og Helse er to stikkord som går igjen når det er snakk om innovasjon, framtidig velferd og framskritt i verden i dag. Det er naturlig at investorer setter betydelige økonomiske ressurser inn i selskaper som bidrar til å bringe verden framover med tanke på nye teknologiske løsninger og som bekjemper sykdom og fremmer en sunnere livsstil. Her er det nok i april 2020 å nevne den pågående Covid-19 epidemien, som vil endre verden slik vi i dag kjenner den. Slike kriser fremmer typisk innovasjon både på teknologi- og helseområdet. Det er vel heller ingen tvil om at økt velstand og lenger levealder bidrar positivt til at ikke minst helsefond er i vinden.


Under Berlinkrisen holdt John F. Kennedy en av sine kjente og svært gode taler. Da hevdet han at at det kinesiske ordet weiji – krise – består av to tegn; «fare» og «mulighet». Det er visstnok overhodet ikke sant, men rent pedagogisk fungerer dette helt glimrende for å få fram et poeng: «Man skal aldri la en stor krise gå til spille – til det representerer den en for stor mulighet til å gjøre ting man ikke har fått til tidligere» (sitat fra denne artikkelen). Og det skjer i disse krisetider og i etterkant av den på teknologi- og helseområdet!

"Crises present us with unique conditions that allow innovators to think and move more freely to create rapid, impactful change. For learning leaders, these conditions provide us with the opportunity to do our best to help, and for our teams to do their most innovative work in the service of our organizations" (Harvard Business Publishing

Dette vil åpne muligheter for mange nye ideer og selskaper, og det er derfor interessant å vurdere å gjøre investeringer i aktuelle teknologi- og helsefond, da dette uten vil fortsatt vil være vekstbransjer i årene framover. For å investere i slike fond bør du ha lang sparehorisont. Artikkelen kommer til å presentere deg for et utvalg av fond på teknologi- og helsesektoren. Dette kalles også tidvis for bransjefond og er aktivt forvaltede fond,  der noen også er svært dyre. Disse tar vi ikke med. Slike aktive aksjefond bør ikke utgjøre mer enn en mindre del av porteføljen din. Anbefalingen er at du har max 30-50 % aktivt forvaltede bransjefond i porteføljen din, og at 50-70 % består av indeksfond. For egen del har jeg satt grensen ved 30 % for aktivt forvaltede fond, men her tenker man ulikt. Dette har jeg forøvrig skrevet om tidligere i denne artikkelen:
Det er også tidligere blitt advart mot å investere i dyre og dårlige fond:
Og et forhold til kan være greit å advare mot: Å kun investere i 1 fond, eksempelvis 1 bransjefond, uten å diversifisere porteføljen noe mer, gjør sparingen din veldig sårbar. Så les også denne artikkelen, om du vil lære mer om dette:
La oss nå helt kortfattet se på noen aktuelle teknologi- og helsefond. Her er det flest utenlandske aktører. Vi vil ikke anbefale noen, men be om at du gjør en vurdering av fondet selv, både med tanke på størrelse, avkastning, forvaltning og detaljer om hvilke selskap fondet investerer i.

Teknologifond
Det er mange som har fått fantastisk avkastning på sin fondssparing de siste 10 årene gjennom investeringer i ulike teknologifond. Mange har et ønske om å investere i de store teknologiselskapene i verden, som Apple, Amazon, Microsoft, Google, Facebook, Tencent, Alibaba og mange flere. Å kjøpe teknologifond er et godt alternativ til å handle dette som enkeltaksjer, samt at du får spredt investeringen din bredt i hele verden, om du velger et globalt teknologifond. Og teknologifond er framtidsrettet, da vi vil fortsette å endre både forretningsmodeller og dagliglivet vårt gjennom utviklingen på teknologiområdet.

Sbanken sier om teknologisektoren:

Det er rom for teknologi i de fleste porteføljer med aksjefond, og det er mindre risikabelt å ha teknologifond i sparingen sin i dag enn for 15-20 år siden. Det har vært en digital transformering i de fleste bransjer og dagens teknologifond sprer investeringene sine indirekte i mange sektorer, noe som er riskodempende. Elektronisk handel av varer og tjenester, robotisering, skytjenester og dataanalyse, bare for å nevne noen av teknologitrendene som er gjengangere i de fleste bransjer" (Sbanken). 

Dette illustreres på en tydelig måte gjennom grafen under, som viser hvor enestående godt teknologifond har presterer i forhold til verdensindeksen, MSCI World.

Aksjefond innen teknologi
Fondene er rangert etter avkastning de siste 3 år. Kilde er konsekvent Morningstar for å få en enhetlig presentasjon av fondene. Her kan du også se på avkastning inneværende år, de siste 5 år og hvilke 5 hovedposisjoner fondet har. Vil du vite mer detaljer om fondet, inkludert hvem som forvalter det, må du gå inn på fondenes egne nettsider. Alle data er fra april 2020.
  • BlackRock Global Funds - World Technology Fund - Fondet investerer i selskaper som enten har, eller kommer til å få, en betydelig del av sine inntekter gjennom salg av teknologiske produkter eller tjenester. Største investeringer i rekkefølge er selskaper som Microsoft, Apple, Amazon, Alibaba Group og Tencent.
    Størrelse: 2 MLD USD
    Kostnad: 1,81 %
    Avkastning: 33,66 %
  • Morgan Stanley US Eq Growth - Fondet investerer bredt, men primært i teknologisektoren og i store børsnoterte selskaper i USA. Fondet investerer også i et begrenset antall børsnoterte utenlandske selskaper. Store investeringer i rekkefølge er selskaper som Shopify, Amazon og Uber.
    Størrelse: 3,2 MLD USD
    Kostnad: 1,64 %
    Avkastning: 32,50 %
  • Franklin Technology Fund - Fondet investerer minst to tredeler av samlede netto investerte midler i aksjer i US- og ikke-US-selskaper som forventes å dra fordel av utvikling av, fremskritt innenfor og bruk av teknologi og kommunikasjonstjenester- og utstyr. Største investeringer i rekkefølge er selskaper som Microsoft, Alibaba Group, Apple, Amazon og Salesforce.
    Størrelse: 3 MLD USD
    Kostnad: 1,86 %
    Avkastning: 28,27 %
  • Öhman Global Growth - Fondet er et bransjefond som investerer i IT foretak over hele verden. Normalt investeres det i 30-50 selskaper fordelt på forskjellige bransjer. Fondet investerer i selskaper som gjør ledende bærekraftsarbeid og hvis produkter og tjenester bidrar til å løse de globale bærekraftsutfordringene.  Største investeringer i rekkefølge er selskaper som Microsoft, Sinch AB, Alibaba Group, Alphabet og Samsung.
    Størrelse: 800 MILL SEK
    Kostnad: 1,86 %
    Avkastning: 27,53 %
  • Fidelity Global Technology Fund - Fondet investerer i foretak som har utviklet eller kommer til å utvikle teknologirelaterte produkter, prosesser og tjenester, samt i foretak som kan forventes å dra nytte av tekniske fremskritt. Største investeringer i rekkefølge er selskaper som Apple, Samsung, Alphabet, Microsoft og KLA Corp.
    Størrelse: 5 MLD EUR
    Kostnad: 1,89 %
    Avkastning: 24,19 %
  • Lannebo Teknik - Fondet er et aktivt forvaltet fond som investerer i globale selskaper i næringer som teknologi, industrivarer, telekommunikasjon, internett, media, legemidler, bioteknologi, og medisinsk teknologi. Vektlegger investeringer i USA. Største investeringer i rekkefølge er selskaper som Microsoft, Alphabet, Apple, Amazon og Sinch AB.
    Størrelse: 4 MLD SEK
    Kostnad: 1,64 %
    Avkastning: 23,70 %
  • DNB Teknologi - Fondet er et aktivt forvaltet aksjefond som hovedsakelig investerer i aksjer innenfor sektorene teknologi, media og telekommunikasjon, notert på børser og regulerte markeder over hele verden. Investering i DNB Teknologi gir normalt en bred eksponering mot de digitale selskapene i verden. Største investeringer i rekkefølge er selskaper som Alphabet, Vodafone, Microsoft, Ingenico Group og T-Mobile US.
    Størrelse: 16 MLD NOK
    Kostnad: 1,50 %
    Avkastning: 20,60 %
  • SEB Teknologi Fund - Fondet har som mål å generere langsiktig kapitalvekst med et godt balansert risikonivå. Vi tar aktive investeringsbeslutninger, basert på analyse og utvalg, når vi primært investerer i selskaper i teknologisektoren over hele verden. Fordi amerikanske selskaper dominerer sektoren, er de fleste selskapene vi investerer i lokalisert i USA. Største investeringer i rekkefølge er selskaper som Microsoft, Apple, Visa, Ericsson og PTC Inc.
    Størrelse: 8 MLD SEK
    Kostnad: 1,57 %
    Avkastning: 19,14 %
Det kommer av og til opp spørsmål om ikke det finnes indeksfond på teknologiområdet, da alle fond som er listet opp og "anbefalt" i denne artikkelen er aktivt forvaltet. Et indeksfond følger en gitt indeks (eks MSCI World Info Tech) eller markedsavkastningen, og har lav forvaltningsavgift. Dette finnes, men ikke som tradisjonelle fond som du kjøper på din fondsplattform på ordinær måte. Det nærmeste du kommer er såkalte ETF-er (Exchange Traded Funds). Dette er børshandlede fond som du kjøper på samme måte som aksjer, men noe som ligger utenfor denne artikkelen å belyse. Du kan lese mer om dette i artiklene som er oppgitt under.

Mer om teknologifond:
Helsefond
De som har kompetanse på investeringer innen helse anfører et par hovedgrunner til at helsefond er interessante for småsparere og investorer. Det første er at vi rett og slett blir flere mennesker på jorden og at vi blir eldre. Det medfører større forbruk av legemidler og tjenester innenfor helse, ikke minst knyttet til generell velstandsutvikling. Det andre er at teknologiske nyvinninger åpner for helt nye muligheter i helsesektoren, slik som bruk av kunstig intelligens, big data og robotisering. Og det utvikles på denne bakgrunn også stadig flere nye legemidler. Det er ingen grunn til å tro at dette vil avta i årene framover.

DNB sier om helsesektoren:
"Helsesektoren gir over tid en langt bedre avkastning enn det brede markedet. Dette er en industri som generelt har høy inntjeningsvekst og god avkastning på investert kapital. De siste 19 årene har den globale helseindeksen MSCI World Healthcare total return levert 11 prosent årlig avkastning, mens den brede indeksen MSCI World Total Return har gitt en årlig avkastning på syv prosent" (DNB).
Dette illustreres på en tydelig måte gjennom grafen under, som viser hvordan helsefond presterer i forhold til verdensindeksen, MSCI World.

Aksjefond innen helse
Fondene er rangert etter avkastning de siste 3 år. Kilde er konsekvent Morningstar for å få en enhetlig presentasjon av fondene. Her kan du også se på avkastning inneværende år, de siste 5 år og hvilke 5 hovedposisjoner fondet har. Vil du vite mer detaljer om fondet, inkludert hvem som forvalter det, må du gå inn på fondenes egne nettsider. Alle data er fra april 2020.
  • BlackRock World Healthscience - Fondet tar sikte på å maksimere avkastningen på din investering gjennom en kombinasjon av kapitalvekst og inntekter på fondets kapital. Fondet investerer globalt minst 70 % av sin totalkapital i aksjepapirer (f.eks. aksjer) i selskaper som har sin hovedvirksomhet innen helse, legemidler, medisinsk teknologi og rekvisita samt utvikling av bioteknologi. Største investeringer i rekkefølge er selskaper som Unitedhealth Group INC, Roche Holding Par AG, Sanofi SA, Abbott Laboratories og Merck & Co Inc.
    Størrelse: 5,7 MLD USD
    Kostnad: 1,82 %
    Avkastning: 20,62 %
  • JP Morgan Fund - Global Healthcare Fund - Fondet tar sikte på å levere positiv totalavkastning i en hvilken som helst treårsperiode fra en fleksibel forvaltet portefølje av globale eiendeler. Fondet investerer i flere aktivaklasser og forvaltes gjennom tildeling av kapital basert på fondsforvalterens makroøkonomiske utsikter, verdiklasseverdsettelser og aktiv risikostyring i porteføljekonstruksjon. Fondet forvaltes ikke mot noen markedsindeks. Største investeringer i rekkefølge er selskaper som Johnson & Johnson, Roche Holding AG Dividend Right, UnitedHealth Group Inc, Bristol-Myers Squibb Company og Novo Nordisk A/S.
    Størrelse: 3 MLD USD
    Kostnad: 1,72 %
    Avkastning: 19,47 %
  • Fidelity Global Health Care - Fondet investerer i minst 70% i andeler av selskaper over hele verden som er involvert i design, produksjon eller salg av produkter og tjenester som brukes i helsehjelp, medisin eller bioteknologi. Har frihet til å investere utenfor fondets viktigste geografier, markedssektorer, næringer eller aktivaklasser. Største investeringer i rekkefølge er selskaper som UnitedHealth Group Inc, Boston Scientific Corp, CSL Ltd, AbbVie Inc og Baxter International Inc.
    Størrelse: 4 MLD NOK
    Kostnad: 1,91 %
    Avkastning: 19,10 %
  • DNB Health Care - Fondet er et aktivt forvaltet aksjefond som hovedsakelig investerer i aksjer i selskaper innenfor helsetjenester, legemiddel, medisinsk utstyr, bioteknologi og annen beslektet virksomhet, notert på børser og regulerte markeder over hele verden. USA er en vesentlig del av helsemarkedet og fondet vil normalt ha en betydelig andel av investeringene her. Største investeringer i rekkefølge er selskaper som Johnson & Johnson, AbbVie Inc, Regeneron Pharmaceuticals Inc, Sanofi SA og Biogen Inc.
    Størrelse: 4 MLD NOK
    Kostnad: 1,50 %
    Avkastning: 18,64 %
  • Franklin Biotechnology Discovery - Fondet investerer hovedsakelig i aksjeverdipapirer utstedt av bioteknologiselskaper av enhver størrelse , og som befinner seg i USA og i andre land Fondet kan investere i mindre omfang i gjeldsobligasjoner av høyere kvalitet utstedt av selskaper. Et bioteknologiselskap er et selskap som har minst 50 % av sitt overskudd fra eller er involvert i virksomheter som forskning, utvikling, produksjon og distribusjon av ulike bioteknologiske eller biomedisinske produkter, tjenester og prosesser. Fondet vil normalt investere mer i USA enn i noe annet land. Største investeringer i rekkefølge er selskaper som Vertex Pharmaceuticals Inc, Biogen Inc, Amgen Inc, Gilead Sciences Inc og Regeneron Pharmaceuticals Inc.
    Størrelse: 1,4 MLD USD
    Kostnad: 1,82 %
    Avkastning: 13,61 %
  • SEB Concept Biotechnology Fund D - Fondet plasserer over hele verden i aksjer og aksjerelaterte verdipapir i bioteknologisektoren. Investeringene gjøres i selskaper som fokuserer på forskning, utvikling samt produksjon og distribusjon av bioteknologi og medisiner. Største investeringer i rekkefølge er selskaper som Vertex Pharmaceuticals Inc, Biogen Inc, Gilead Sciences Inc og Amgen Inc.
    Størrelse: 157 MILL EUR
    Kostnad: 1,56 %
    Avkastning: 11,81 %
Mer om helsefond:
Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. 

Nyttige nettsteder, artikler og bøker om investeringer:
Morningstar (vurder, klassifiser og se avkastning for fond)
Finansportalen (uavhengige råd om fondskjøp)
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)
Fordeler og ulemper med fondssparing (Din Side Økonomi)
Slik får du mest ut av sparepengene dine (Din Side Økonomi)
Kostnadskalkulator for fond (Smarte Penger)
The Intelligent Investor av Benjamin Graham (Warren Buffets inspirasjonsbok)

Kommentarer

  1. Veldig lærerikt og godt skrevet Svein. Hvor lurt er det å sette i gang med en investering i kapitalmarkedet i form av fond når verden er helt snudd helt på hodet sett fra et økonomisk perspektiv. Med dette mener at markedet reflektere ikke den reelle situasjon i skrivende stund. Blant annet sikter jeg til betente politiske situasjonen mellom Kina og USA, pågående pandemien som ikke tar slutt i USA, arbeidsledigheten globalt, nedbremsingen av økonomien, valget i USA hvor Biden som er pro skattepolitiker vil påvirke kapitalmarkedet, potensiell bølge nr. 2 i Europa, miljøaktivistene og pengetrykkingen verden over. Eneste positive med å investere atm er fordi renten er svært lav men risikoen for at vi får en suppe med volatile faktorer som slår til er svært høy. Det vil jo påvirke de globale fondene man har investert i, særlig når USA står med en stor andel av kaken i kapitalmarkedet.

    SvarSlett
  2. Hei!

    Jeg er egentlig helt enig i din beskrivelse av de økonomiske realitetene vi ser rundt oss: Det er akkurat som om finansmarkedene ikke har tatt inn over seg de problemene verden egentlig står overfor. Eller så har markedene kalkulert dette inn og ser nå framover til 2021. Med andre ord er 2020 på sett og vis glemt. Andre snakker om at det er en boble, lik den vi så på 2000-tallet med mange IT-selskaper. Det er vanskelig å vite.

    Om det er riktig å gå inn i kapitalmarkedet nå, kan jeg for min del ikke svare på. Problemet er vel når man egentlig skal gjøre det - det er alltid skyer på horisonten og de siste 10 årene har avkastningen fra mange aksjer og fond vært eventyrlige.

    De siste 50 årene har det vært mange store kriser, som har hatt svært negative konsekvenser for de som har hatt penger i kapitalmarkedet (eks i aksjefond). På 80-tallet var det et krakk på Wall-Street, vi hadde Gulfkrigen og bolig-/bankkrise på 90-tallet, IT-boble og børskrakk tidlig 2000, Finanskrisen i 2008-09 og nå Covid-19 i 2020. På samme tid har man ved å være investert gjennom disse periodene (altså ved ikke å selge seg ut/eller evnt nettopp å kjøpe seg opp i nedgangsperiodene) i hele dette 50-årsspennet hadde god avkastning over tid på å være i kapitalmarkedet.

    Samtidig må hver enkelt vurdere både egen risikovilje, livssituasjon og slik du gjør, analysere verden rundt deg. Har man et langsiktig perspektiv, tror jeg fortsatt på sparing i kapitalmarkedet (aksjer og fond) og har skrevet litt mer utfyllende om mitt syn på dette i denne artikkelen: Fondssparing i urolige tider - https://sveinfr.blogspot.com/2020/02/fondssparing-i-urolige-tider.html

    Ble skrevet før korona-epedemien. :-)

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje

Blir India den nye vekstmotoren i fremvoksende markeder?

De siste 2 årene har jeg fulgt litt ekstra godt med i fremvoksende markeder. I starten av 2023 skrev jeg en artikkel, der jeg begrunnet hvorfor fremvoksende markeder bør ha en plass i en fondsportefølje. Selv har jeg hatt et indeksfond fra KLP i porteføljen i mange år, som nettopp dekker disse interessante vekstmarkedene i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Avkastningen har vært varierende og til tider mager.  For 1 år siden var optimismen litt tilbake. Etter pandemien skulle det nå komme vekst i Kina. Det gjorde det ikke, og Kina har mistet vekt i indeksen for fremvoksende markeder med nesten 4 % det siste året. Enkeltår har vært solide for indeksen, med et 2023 som endte på i underkant av 10 % mot Verdensindeksens 24,5 %. Denne negative forskjellen går imidlertid inn i et mønster, som nå har holdt seg i 10 år. Fremvoksende økonomier ga bedre avkastning enn det globale aksjemarkedet i periodene fra 1988-1994 og fra 2001-2010. Det begynner å bli en stund siden! Ser vi på annualisert avkastni

Kvartalsrapport for fondsporteføljen 2. kvartal 2024

 Kvartalsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste kvartal og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Verdensregioner Aksjesektorer og  Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksjestatistikk  Innsikt investering og fond deles daglig på X. Følg meg

Hvordan bør den som sparer i fond reagere på børsfall?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig fondsinvestor. Et av mine favoritt-sitater er av  Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid.  Benjamin Graham  har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk også kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 10 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og inspirert av &quo

Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond?

Børs- og spareåret 2020 har på mange måter vært svært spesielt. I mars falt alle børser kraftig. Panikken økte i styrke ettersom media begynte veldig tydelig å framstille hva konsekvensene av pandemien kunne bli. Veldig mange solgte sine aksjefond i panikk og det ble solgt for 4 milliarder NOK mer enn det ble kjøpt for i denne måneden. Skikkelig krise! Og et børsfall på ca 30 % er ingen spøk. Det hadde man ikke sett siden Finanskrisen i 2008, da børsene falt med hele 40 %. Deretter ble det skikkelig fest i markedene og børsene nådde utover i 2020 stadig nye rekordhøyder! Teknologibørsen i USA, Nasdaq , har siste året steget 40 %  og den nordiske aksjeindeksen med nesten 27 % . Bærekrafts-indeksen , S&P Global Clean Energy Index, steg i 2020 med over 150 % ! Det er egentlig helt vanvittig. Det har vært fest og mange har kanskje blitt en smule beruset og virkelighetsfjern?! 😀 Har dette ført til urealistiske avkastnings-forventninger for aksjefond? Avkastning sier noe om hvor mye d