Investeringer handler i stor grad om å ta risiko og oppnå avkastning som står i forhold til denne. Jo høyere risiko, jo høyere mulighet for både gevinst og tap. Naturlig nok vil du ta minst risiko gjennom å la sparepengene dine stå på en bankkonto, men da blir samtidig avkastningen i mange tilfeller i praksis negativ. Potensiell rentegevinst blir spist opp av dagens lave renter og av prisstigning. Og slik har det vært i mange år. Da er ulike typer fondssparing et svært godt alternativ, som i de fleste tilfeller vil gi deg bedre avkastning enn en sparekonto. Hvilke fond og fondstyper man skal velge for sin sparing, styres av tidshorisonten og risiko-appetitten din.
Under finanskrisen i 2008 og 2009 falt det norske aksjemarkedet med omtrent 60 % fra toppen, og brukte nesten 6 år på å hente seg inn igjen til samme nivå. 3 år senere lå markedet 30 % høyere. Det kan komme brå fall som reduserer verdien av et fond kraftig på kort sikt. Ingen vet med sikkerhet når slike fall kommer og hvor store de blir. Denne risikoen må du kunne forholde deg til når du skal spare i aksjefond.
Artikkel oppdatert 05.06.21
- Verdifallsrisiko
- Valutarisiko
- Forvalterrisiko
- Markedsrisiko
"Å aldri ta en risk er den største risken du kan ta!" (Jahn Teigen)
På denne fondsbloggen skriver jeg stort sett om aksjefond. Dette er fond som kun består av aksjer. Et aksjefond vil ha høyere risiko enn en del andre fondstyper. Med risiko følger større mulighet for gevinst og tap, samt mulighet til å ta lavere risiko og dermed være mindre utsatt for svingninger på verdens børser. Dette kommer jeg tilbake til i slutten av artikkelen.
Hvilken risiko har mitt valgte fond?
- KLP AksjeGlobal Indeks V (indeksfond) - Standardavvik 12,26 %
- KLP Lang Horisont (kombinasjonsfond) - Standardavvik 8,46 %
- KLP Obligasjon 3 år (obligasjonsfond) - Standardavvik 1,45 %
- KLP Pengemarked (rentefond) - Standardavvik 0,34 %
- DNB Global Indeks - Risikoprofil: 5
- KLP AksjeGlobal Indeks V - Risikoprofil: 5
- DNB Teknologi - Risikoprofil: 6
- Handelsbanken USA Indeks - Risikoprofil: 6
- Handelsbanken Bærekraftig Energi - Risikoprofil: 6
- Nordea Far East - Risikoprofil: 6
- BGF Next Generation Technology A2 - Risikoprofil: 6
- Det er fortsatt smart å spare i brede globale indeksfond! (bloggen, 31.05.20)
Risikoklassifiseringen kan alternativt tolkes som en klassifisering av nødvendig smerteterskel. Jo høyere risikoklasse fondet har, jo høyere smerteterskel må fondsinvestorene ha for å ta del i fondets avkastninger. Hvis man for eksempel fristes av de høye historiske avkastningene til et fond i risikoklasse 6 - og man selv har en smerteterskel tilsvarende risikoklasse 4 - er sannsynligheten stor for at man selger fondsandelene i panikk hvis fondet setter utfor en bratt skråning, og at man derfor ikke får ta del i oppturen som kanskje lurer rundt neste sving (Morningstar, juni 2021)
- Mer om Sharpe Ratio - Risikobasert avkastning - Odin-bloggen (juni 2019)
Kan jeg tape alle pengene mine når jeg investerer i aksjefond?
Hvilken risiko har ulike fondstyper?
1. Aksjefond
Enkelt sagt er et aksjefond et fond som setter pengene i en eller flere aksjer. I praksis snakker vi om at et aksjefond er en kollektiv investering i mange forskjellige selskap. Verdipapirfondenes forening klassifiserer et aksjefond som et fond som har investeringsmandat til normalt å ha 80-100 % eksponering mot aksjemarkedet. Aksjefondet kan ha sitt investeringsunivers innenfor et geografisk avgrenset område (eksempelvis Norge, Norden eller Europa), eller innenfor en spesifikk bransje (eksempelvis sjømat, teknologi eller energi). Vi snakker også om aktivt og passivt forvaltede aksjefond, der indeksfond er et typisk eksempel på et passivt forvaltet fond.Risikoen ved å spare i aksjefond vil være lavere enn å investere i enkeltaksjer, men vil være utsatt for svingningene i aksjemarkedet, med tanke på avkastning over kortere tid. Aksjefond kan derfor ha høy risiko, hvis du har en kortsiktig investeringshorisont og anbefales for deg som har en sparehorisont på minst 8-10 år. Aksjefond er for langsiktig sparing.
Gjennomsnittlig avkastning: 7-10 %.
- Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond? (blogg, 12.01.21)
Innenfor kategorien aksjefond finner du også såkalte faktorfond. Et faktorfond er en blanding av et aktivt forvaltet fond og et indeksfond. Det har noe lavere forvaltningskostnader enn et aktivt forvaltet fond, og en noe høyere forvaltningskost enn et rent indeksfond. Faktorfond lar datamaskiner eller roboter, basert på algoritmer som er utviklet av forvaltere, bestemme hvilke aksjer som skal kjøpes basert på en rekke faktorer ved selskapene (verdi, størrelse, svingninger i aksjen, lønnsomhet, utbytte mm). Forvalterens oppgave er deretter å tune disse algoritmene. Ser vi på et indeksfond, så vil det typisk investere i de selskapene som er fondets indeks (eksempelvis Oslo Børs). Et faktorfond vil analysere markedet og forsøke å plukke aksjer som skal gi bedre avkastning enn indeksen. Et slik fond kan derfor diversifisere en fondsportefølje, uten at forvaltningskostnadene blir så høye som i aktivt forvaltet fond.
2. Kombinasjonsfond
Kombinasjonsfond kan ha et investeringsunivers innenfor det norske verdipapirmarkedet, internasjonalt eller som et livssyklusfond, der typisk aksjeandelen over tid trappes ned. Avkastning og risiko i kombinasjonsfond vil avhenge av fordelingen av rente- og aksjedel i fondets portefølje. Jo større aksjeandel i porteføljen, desto høyere forventet avkastning - og risiko.
Skal du spare i et kombinasjonsfond, eller ta et slikt fond inn i porteføljen din, må du sjekke at fondet ikke har en svært høy aksjeandel. Har det en høy aksjeandel kan du like gjerne velge et vanlig aksjefond. Gjennom et kombinasjonsfond med lave kostnader og en signifikant rente-andel (minst 40 %), kan du diversifisere din portefølje og ta risikoen noe ned.
Det er også viktig å se på kostnadene i et slikt fond, da kombinasjonsfond som regel er aktivt forvaltet. De fleste kombinasjonsfond er dyre, med unntak av fond fra KLP, som har lav forvaltningsavgift. Kombinasjonsfond anbefales for deg som har en sparehorisont på minst 3-5 år, men som ønsker lavere risiko enn gjennom investering i aksjefond.
Gjennomsnittlig avkastning: 3-6 %.
Kombinasjonsfond med minst 80 % aksjeandel kan plasseres på en ASK-konto (aksjesparekonto). Det gjør at de fleste kombinasjonsfond, som det gir mening å spare i, er utelukket fra ASK-ordningen.
3. Rentefond
Dette er en fellesbetegnelse for fond som plasserer pengene i rentepapirer som kan være obligasjoner og sertifikater med kort bindingstid. Rentefond, er i likhet med andre typer fond, lovpålagt å spre sine investeringer på flere papirer og utstedere. Flere av disse fondene tar liten kredittrisiko gjennom eksempelvis investering i rentepapirer utstedt av det offentlige (stat, kommune og statseide bedrifter) og banker. Pengene lånes ut til bedrifter og offentlig sektor. Noen fond tar noe mer risiko gjennom investering i nasjonale eller internasjonale private pengemarkedsfond.Dette er fondstypen med minst risiko og anbefales hvis du har sparehorisont på 1-3 år. Det vil være er et godt alternativ til å ha kapital stående på en høyrentekonto. Du må imidlertid være oppmerksom på forvaltningsavgiften på rentefondene. Er denne på 1-2 %, så spises fort forskjellen til en høyrente-konto opp, sett i forhold til den avkastningen fondene faktisk gir deg.
Ønsker du mer info om ulike typer fond, risiko og avkastning, så har Forbrukerrådet en meget bra oversikt over de ulike investerings-mulighetene du har, samt Morningstar mer informasjon om risiko-klassifisering:
- Alle plasseringer - Fordeler og ulemper (Finansportalen)
- Fondets risikoklassifisering er viktig (Morningstar)
Oppsummering
- Det vil alltid være en klar sammenheng mellom den risiko du er villig til å ta, og den avkastning du vil oppnå.
- Du kan velge å investere i:
- Aksjefond (høy risiko)
- Kombinasjonsfond (middels risiko)
- Rentefond (lav risiko)
- Fondets nøkkelinformasjon informerer deg om hvilken risikoklasse fondet er plassert i.
- Fondets Sharpe Ratio er et mål for risikojustert avkastning.
- Fondets standardavvik sier noe om hvor mye fondets avkastning har variert historisk og hva du dermed kan forvente av svingninger.
- Ingen fond er risikofrie, men noen svinger mindre enn andre.
- Sparehorisonten er det aller viktigste parameteret for valg av risikonivå for porteføljen.
Nyttige nettsteder, artikler og bøker om investeringer:
Morningstar (vurder, klassifiser og se avkastning for fond)
Finansportalen (uavhengige råd om fondskjøp)
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)
Kommentarer
Legg inn en kommentar