Dette er en månedsrapport om hva som har skjedd den siste måneden i min fondsportefølje. Jeg gir en kortfattet informasjon om utviklingen i aksjemarkedene, forteller om eventuelle endringer i porteføljen, gir en detaljert oversikt over porteføljen og om hvert enkelt aksjefond, avkastning siste måned, lister hvilke aksjefond jeg følger med på og kommer til slutt med noen oppsummerende tanker om det jeg oppfatter et viktig å få fram om det som rører seg av trender og utviklingstrekk i markedene.
Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas. (Paul Samuelson)
Utviklingen i de aktuelle aksjemarkedene i august 2021
- De amerikanske børsene er meget grønne i august, der det har vært flere nye "all time highs". Teknologi har hatt en sterk utvikling.
- I Asia har børsene snudd til svakt grønt i august. Fortsatt svak utvikling så langt i år.
- Positiv oppgang og grønt for Europa, og Norden leverer fortsatt sterkt.
- Oslo Børs har er grønn, men oppgangen har vært svak.
- MSCI World (Verdensindeksen) har gitt av avkastning på 19,91 % (YTD).
- MSCI Europe (Europa-indeksen) har gitt en avkastning på 17,53 % (YTD).
- MSCI Nordic Countries (Norden-indeksen) har gitt en avkastning på 21,67 (YTD).
- MSCI Emerging Markets (Fremvoksende markeder) har gitt en avkastning på 3,91 % (YTD).
- MSCI World/Information Tech (Teknologi-indeksen) har gitt en avkastning på 23,65 % (YTD).
- MSCI World/Energy (Energi-indeksen) har gitt en avkastning på 24,65 % (YTD).
- MSCI World/Financials (Finans- og bankindeksen) har gitt en avkastning på 26,98 % (YTD).
- S&P Global Clean Energy (Bærekrafts-indeksen) har gitt en avkastning på -14,69 % (YTD).
The stock market is designed to transfer money from the active to the patient (Warren Buffett)
Endringer i porteføljen
- First Veritas har jeg nå solgt meg ut av. Dette er et meget bra fond med en solid strategi, som har gitt god avkastning. Jeg har vært med nesten fra starten i 2019. Fondet har slitt litt med avkastningen i 2021. Forvalter er svært transparent, åpen og dyktig. I 2021 ligger det bak indeks; faktisk så mye som 13-14%. Det er ikke årsaken til at jeg nå går ut, men jeg har endret litt strategi for Norden og går nå "all inn" for indeks i denne regionen. Indeksen har over tid vært svært sterk, med en annualisert avkastning over 10 år på over 16 %. Det er dermed "indeks-filosofien" min som medfører denne endringen (se lenger nede). Kapitalen fra dette fondet er derfor delvis flyttet til KLP AksjeNorden Indeks, som jeg hadde fra før og som da vektes noe opp i porteføljen, samt over i et nytt aktivt forvaltet globalt aksjefond, som jeg har tatt inn nå i august.
- Det aktivt forvaltede fondet Odin Global A er tatt inn i porteføljen. Dette aksjefondet har levert solid i mange år og har en overvekt "på ikke USA-aksjer". Det har bla store plasseringer i Europa. Dette balanserer min portefølje i riktig retning, da globale indeksfond har solid overvekt mot USA.
- Faktorfondet Storebrand Global Value (faktorfond) er byttet ut med det noe bredere faktorfondet Storebrand Global Multifactor.
Earn as much as you can, save as much as you can, invest as much as you can, give as much as you can.” (John Wesley)
- I slutten av 1. kvartal og inn i 2. kvartal vektet jeg betydelig opp i indeksfond. Dette har jeg fortsatt med også inn i 3. kvartal. Den oppmerksomme leser vil oppdage at jeg nå har plassert så vidt over 70 % av porteføljen i ulike indeksfond. Jeg er nå i mål med denne strategiske endringen for porteføljen, da jeg tidligere år har hatt langt mer vekt mot aktivt forvaltede fond.
- Jeg har nå i praksis 5 indeksfond i porteføljen, som dekker de fleste regioner og børser i verden. Hovedvekten i min sparing framover kommer til å ligge her.
Indeksfondene er: - KLP AksjeVerden Indeks som egentlig er en konstruksjon av 2 andre indeksfond:
- KLP AksjeGlobal Indeks V (ca 85 %)
- KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II (ca 15 %)
- KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks II
- KLP AksjeEuropa Indeks III
- KLP AksjeNorden Indeks
Owning a diversified portfolio of stocks and holding it for the long term is a winner's game. Trying to beat the stock market is theoretically a zero-sum game (for every winner, there must be a loser), but after the substantial costs of investing are deducted, it becomes a loser's game. Common sense tells us--and history confirms--that the simplest and most efficient investment strategy is to buy and hold all of the nation's publicly held businesses at very low cost. The classic index fund that owns this market portfolio is the only investment that guarantees you with your fair share of stock market returns. (John Bogle)
- Gjennom aksjefondene, og da ikke minst gjennom indeksfondene i min portefølje, eier jeg aksjer i over 8000 små, mellomstore og store selskaper i hele verden. Detaljene kan du se i et regneark delt med Google Docs. Dette anser jeg som en god spredning av mine beskjedne sparepenger. Jeg er også tilfreds med fordelingen på så kalte vekst- og verdiaksjer, noe som vises mer i detaljert lenger nede i rapporten, basert på analyseverktøy fra Morningstar.
- Og noe av mitt hovedbudskap er at de fleste bør ha et globalt indeksfond som fundament i sin portefølje!
- "Indeksfond som investeringsstrategi" (bloggen, 15.05,21)
- Strategien for fondsporteføljen er forholdsvis enkel:
- Indeksfond: ca 70 % av porteføljen. Her vil det sjelden bli gjort endringer og vekten ligger på globale indeksfond (pr i dag i overkant av 50 % av porteføljen).
Se lenger nede for oversikt og detaljer! - Aktivt forvaltede fond: ca 30 % av porteføljen. Her vil det tidvis bli bytte av fond, men planen er pr i dag satt opp slik:
- 1 faktorfond - Fondstypen er en mellomting mellom indeksfond og aktivt forvaltede fond. Disse fondene lar algoritmer bestemme hvilke selskaper de skal investere i, basert på en rekke faktorer ved selskapene som verdi, størrelse, momentum og lav volatilitet/svingning.
- 1 utbyttefond - Fondstypen kjøper typisk aksjer på Oslo Børs, der det legges hovedvekt på defensive egenskaper som kvalitet og utbytte.
- Regionfond - Fondstypen dekker typisk regioner som Norden eller Asia.
- Bransjefond - Fondstypen dekker typisk bransjer som teknologi, energi, bærekraft, helse, bioteknologi og eiendom. Mitt krav til slike fond, er at disse skal være bredt globalt eksponert.
Se lenger nede for oversikt og detaljer!
First, get diversified. Come up with a portfolio that covers a lot of asset classes. Second, keep your fees low. That means avoiding the most hyped but expensive funds. Third, invest for the long term. Just invest in index funds (Jack R. Meyer, former president of Harvard)
Porteføljeoversikt
- Hvordan gjøre enkle analyser av aksjefond? (bloggen, 05.04.21)
Detaljert oversikt over aksjefondene i porteføljen
Storebrand Global Multifactor (Globalt faktorfond) -har som mål å oppnå langsiktig meravkastning ved å investere i globale, velutviklede aksjemarkeder. Fondet er et modellbasert faktorfond, som søker å utnytte veldokumenterte risikopremier knyttet til faktorene; verdi, størrelse, momentum og lav volatilitet. Porteføljen er sektor- og regionnøytral, likevektet på faktornivå, og vil normalt bestå av 300-400 store og mellomstore aksjeselskaper. Fondet forvaltes i tråd med Storebrands prinsipper for bærekraftige investeringer.
Kandidatlisten - Aksjefond jeg like gjerne også kunne vært investert i og som jeg følger med på
Kravene til et aksjefond som kommer på denne listen, er stort sett at det skal ha minst 3 stjerner hos Morningstar; aller helst 4 eller 5, og IKKE allerede være en del av fondsporteføljen min. De skal også være stort sett være allment tilgjengelig på alle spareplattformer. Hvis ikke blir dette markert.
Kort forklaring Morningstar-stjerner:
Morningstar Rating baserer seg på fondenes historiske avkastnings- og risikotall fratrukket kostnader. Tildeling av stjerner, fra en til fem, skjer relativt innenfor den kategorien som fondet tilhører. "Morningstar Rating har som hovedmål å kunne raskt skille ut de forvalterne som har skapt historisk merverdi i forhold til sine konkurrenter".
De 10 prosent beste fondene får fem stjerner, 22,5 prosent får fire stjerner, 35 prosent får tre stjerner, 22,5 får to stjerner de siste 10 prosent får en stjerner. Alle fond som er tilgjengelig for salg i Europa kategoriseres og vurderes opp mot hverandre. Aksjefond som er yngre en tre år får ikke tildelt stjerner.
Husk imidlertid at dette er et analytisk verktøy fra Morningstar og når fondene er plukket ut til kandidatlisten, så er er det også brukt skjønn (min oppfatning), vurdering av spredning på ulike fondstyper, regioner og bransjer. Du kan ikke stole blindt på Morningstars vurderinger, men setter du deg inn i dette, så er det en utmerket måte å plukke fond på. Jeg har også pris på fondene i tankene, før de plasseres på kandidatlisten.
Husk imidlertid at dette er et analytisk verktøy fra Morningstar og når fondene er plukket ut til kandidatlisten, så er er det også brukt skjønn (min oppfatning), vurdering av spredning på ulike fondstyper, regioner og bransjer. Du kan ikke stole blindt på Morningstars vurderinger, men setter du deg inn i dette, så er det en utmerket måte å plukke fond på. Jeg har også pris på fondene i tankene, før de plasseres på kandidatlisten.
- Indeksfond:
- KLP AksjeNorge Indeks II (Norge indeksfond)
- KLP AksjeGlobal Indeks V (Globalt indeksfond)
- KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar (Globalt indeksnært etisk fond)
- Öhman Global Hållbar A (Globalt indeksnært etisk fond)
- KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II (Fremvoksende markeder indeksfond)
Det er fullt mulig å dekke alle markeder med 1 indeksfond; hvis du vil ha superenkel sparing i aksjefond. Da har du disse 2 alternativene, som vil gi nokså lik avkastning:
- KLP AksjeVerden Indeks (Globalt indeksfond + Fremvoksende markeder)
- Storebrand Indeks - Alle Markeder (Globalt indeksfond + Fremvoksende markeder) - Regioner:
- Alfred Berg Gambak (Norge)
- Odin Sverige C (Sverige)
- Odin Norden C (Norden)
- Swedbank Robur Småbolagsfond (Norden)
- SEB European Equity Small Caps Fund (Europa)*
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag (Europa)*
- Nordea Emerging Stars (Asia)
- Nordea Stabile Aksjer Global Etisk (Globalt)
- Storebrand Global ESG (Globalt)
*Tilgjengelig på Nordnets fondsplattform i Norge - Bransjefond:
- DNB Miljøinvest (Bærekraft)
- Franklin Technology Fund (Teknologi)
- Lannebo Teknik (Teknologi)
- Morgan Stanley Investment Funds - US Growth Fund (Vekst/Innovasjon)
- BNP Paribas Funds Disruptive Technology Classic Capitalisation (Vekst/Innovasjon)
- Carnegie Listed Private Equity (Finans)
Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it. He who doesn’t, pays it. (Albert Einstein)
Oppsummert - August 2021
- Hvordan har august vært?
- Flat utvikling for det nordiske indeksfondet.
- Flat utvikling for det europeiske indeksfondet.
- Flat utvikling for de globale indeksfondene.
- Positiv utvikling for det aktivt forvaltede utbyttefondet. (Fondsfinans Utbytte)
- Svak negativ utvikling for det globale teknologifondet. (DNB Teknologi)
- Positiv utvikling for det globale vekstfondet. (Öhman Global Growth)
- Svak negativ utvikling for det globale faktorfondet. (Storebrand Global Multifactor)
- Positiv utvikling for det globale aksjefondet. (Odin Global C)
- Positiv utvikling for det globale finansfondet. (DNB Finans)
By investing over time, investors are basically diversifying the timing risk in regards to the market – i.e. not buying at the top before a huge market crash or bad earnings announcement by a company, and they are likely to win in the long run, be it rain or shine.
- Det er mye snakk både i media og sosiale medier, om markedsfall og korreksjon i et historisk høyt priset marked. I slike tider er det spesielt viktig å følge planen og ha som motto: "Keep Calm and Invest". Har skrevet en egen artikkel om dette nå i august, bygget på en annen artikkel jeg skrev, når vi alle så at korona-situasjonen begynte å utvikle seg: Fondssparing i tider med frykt og uro i markedene (bloggen, 20.08.21)
- Hva vurderer jeg å gjøre videre i 3. kvartal?
- Jeg har for øyeblikket ingen planer om å gjøre endringer i porteføljen.
- Nyttige ting for fondssparing fra min Twitter-feed i august 2021:
- The S&P 500 hasn’t seen a year-to-date rally this strong since 1997. What’s next? (MarketWatch, 31.08.21)
- Nye innstramninger i Kina – Investorlegende advarer (DN, 31.08.21)
- China’s regulatory crackdown has wiped billions off tech stocks — here are the risks ahead (CNBC, 30.08.21)
- How the stock market can ride an economic 'hat trick' to new highs through year-end, even as the threat of a correction mounts, according to one Wall Street chief strategist (Markets Insider, 29.08.21)
- De største jokerne for langsiktige investorer (Finansavisen, 28.08.21)
- Superoptimisme på Wall Street (Kapital, 27.08.21)
- Oslo Børs steg til all-time high for 36. gang i år (Finansavisen, 27.08.21)
- Warren Buffett's favorite market indicator hits 205%, signaling stocks are way too expensive and a crash may be coming (Markets Insider, 26.08.21)
- The average stock market return over the past 10 years (Business Insider, 14.06.21)
- Slik får du elendig avkastning (Finansavisen, 24.08.21)
- 5 grunner til å styre unna grønne aksjefond (Kapital, 26.03.21)
- Seks utfordringer som kan utløse nye kriser (Finansavisen, 21.08.21)
- Fondsforvaltere tjener godt på sparebølge: – Ikke så lett å se de mørke skyene (E24, 16.08.21)
- Bankenes utbyttekran kan åpne igjen i høst: De ti største har forberedt utdelinger på 16 milliarder (E24, 11.08.21)
- Market may be in the ‘biggest bubble of my career,’ all-star investor Rich Bernstein warns (CNBC, 09.08.21)
- Fondsforvalternes comeback (Kapital, 20.07.21)
- Dette var de 5 mest populære fondene i juli (Finansavisen, 03.08.21)
- Mine siste artikler:
- Fondssparing i tider med frykt og uro i markedene (20.08.21)
- Hvordan har avkastningen vært for norske aksjefond i første halvår 2021? (19.07.21)
- Indeksfond som investeringsstrategi (15.05.21)
- Hvordan har avkastningen vært for norske aksjefond i første kvartal 2021? (17.04.21)
- Hvordan gjøre enkle analyser av aksjefond? (05.04.21)
- Hvorfor er det framtidsrettet å investere i grønne og etiske aksjefond? (07.03.21)
- Hvilken risiko tar du ved å spare i aksjefond? (18.02.21)
- Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond? (12.01.21)
- Fondsoversikter:
- Indeksfond med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Indeksfond med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
- Fond med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Fond med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
- Fond i Norden med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Fond i Norden med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
- Fond i Asia med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Fond i Asia med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
Kommentar: Sbanken tilbyr ca 400 aksjefond og Nordnet ca 600. - Rapporter fra 2021:
Investing, like many things, often involves taking the thorns with the roses. Over dozens of years and through all investment literature there is one golden thread–the evidence clearly favours time in the market over timing the market (Morningstar)
Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det!
Veldig bra Svein :) Takk for oppdateringen,masse nyttig info her. Har det veldig kjekt med fondssparingen min takket være bl.a dine artikler.Får mye god inspirasjon herfra.Stå på,mvh Henrik Gundersen
SvarSlettTusen takk for hyggelig tilbakemelding! Keep up the good work. Vennlig hilsen Svein
SlettTakk,i like måte :)
SlettHei. Fin og fyldig blogg. Avkastningen du lister opp for MSCI Emerging Markets YTD tror jeg dog er feil. MSCI EM YTD pr 31.08.2021 er opp knappe 3 prosent i NOK og dollar, 4 prosent i lokal valuta.
SvarSlettHei og flott med kritisk blikk på mine data! :-) Burde tenkt på dette selv; dvs at Morningstar sine data her neppe kunne stemme. Pr 30. juli var jo avkastningen så vidt på plussiden. Tallet stemmer for 1 år, men ikke for YTD (dvs avkastning i år). Det er helt korrekt at dette skal være på mellom 3 og 4 %. Takk! Er rettet nå.
SlettVennlig hilsen Svein
Veldig bra blogg! Kan du si litt om hvilke handelspplattformer du benytter? Pris er jo sentralt på lengre sikt, og etter innføring av nye prismodeller på fond, har prisforskjellen blant enkelte og kanskje spesielt på indeksfond økt. Kron er jo en forholdsvis ny og prisledende aktør innenfor indeksfond, men Nordnet nok foretrekks blant flere for sinplattform og utvalg. Noen tanker rundt dette?
SvarSlettHei og takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg bruker Sbanken sin plattform og er godt fornøyd med den. Det er få plattformer som kan konkurrere med Sbanken på pris (bla på indeksfond), funksjonalitet ("alt i ett løsning") og på fondsutvalg. For meg er det kun Nordnet som er et reellt alternativ og de har ikke andre tjenester som jeg ønsker å "se i sammenheng". Mange "shopper" selvsagt plattformer etter tjeneste. Det kan være smart, men passer ikke for meg, selv om jeg er kunde i mange banker og på flere plattformer.
SlettPr i dag er derfor Sbanken mitt prefererte valg.
Med vennlig hilsen Svein
Hva med f.eks. klp aksje global v kombinert med klp aksjeasia III istedenfor?
SvarSlettJa, det går jo helt fint, hvis ditt primære mål er å dekke Asia. Da må du bare være klar over at fremvoksende markeder i Sør Amerika og Afrika, ikke blir dekket inn i dine investeringer. Nå er 85 % av fremvoksende markeder nettopp Asia, men det er greit å være klar over hva du da ikke får med.
SlettVennlig hilsen Svein
Takk for svaret.
SlettJeg vurderer om det gir bedre spredning og potensielt bedre avkastning hvis jeg ikke investerer i fremvoksende markeder men tar for meg Asia generelt. Hva tenker du her?
Hvis du ser på avkastning de siste 5-10 år, så er det så og si sammenfallende mellom indeksfond som dekker fremvoksende markeder og de som dekker Asia eksplisitt. Så jeg tenker vel heller litt motsatt; dvs at spredningen blir bedre hvis du satser på fremvoksende markeder. Sånn sett over tid, så er det hip som hap. Kanskje du skal vurdere et aktivt forvaltet fond som dekker Asia, hvis det er primært det du vil ha inn i porteføljen din. Se da gjerne på Nordea Asian Stars Fund, som over de siste 10 år har levert god avkastning fra regionen. Grunnen til at jeg akkurat her foreslår et aktivt forvaltet fond, er den store usikkerheten som har oppstått om Kina og hvordan det egentlig blir for børsnoterte selskaper her framover. De er dominerende på indeksen, men en aktiv forvalter kan muligens gjøre gode grep her. Du får tenke litt på det!
SlettVennlig hilsen Svein
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
SvarSlett