Gå til hovedinnhold

Hvorfor er det smart å ha en spareavtale i fond?

Når disse ordene skrives kan det virke som om verden rundt oss er i fritt fall. Det er korona-krise og Verdens Helseorganisasjon snakker om en verdensomspennende epidemi. Verdens børser raser og framtiden virker med ett svært usikker. Mange har tapt mye på sine aksjefond, ja, det er snakk om at all oppgang over flere år er som blåst bort. Begynte du å spare i aksjefond etter 2017, så sitter du sannsynligvis nå i verste fall i minus. Økonomene og børsekspertene snakker om fryktindeksen og om at det er denne som driver børsene nedover. Det påvirker ikke nødvendigvis umiddelbart realøkonomien, men den rammes jo også etterhvert betydelig, grunnet bla permitteringer,  konkurser og konjunkturfall.


Temaet i dette innlegget er spareavtaler og hvorfor det gjennom ned- og oppgangstider er en fordel å spare i disse, men først må vi se på litt motiverende bakgrunnsmateriale. Holberg-grafene - "Pust med magen" - framstiller børsen og en rekke alvorlige hendelser de siste 50 år på en illustrativ måte slik:


Her ser vi hvordan frykten og nedgangen har slått inn ved mange alvorlige historiske hendelser i denne perioden, men hovedpoenget er at børsen tar seg inn igjen over tid og stiger videre. Det samme vil sannsynligvis skje nå, selv om det er vanskelig å se dette på dager preget av henholdvis nedgang og oppgang, og der nedgangen (mars 2020) totalt sett er dominerende. 

Utviklingen på Oslo Børs ser i slutten av mars 2020 slik ut (se under), der den dramatiske nedgangen er på nesten 300 poeng og er nede på det nivået den lå på ved inngangen til 2017. Det betyr at vel 3 års børsoppgang er forsvunnet på bare et par uker. Du kan jo bare tenke deg hvor mange milliarder som er gått tapt for både aksjeeiere og fondsforvaltere.


Hvorfor i all verden er det et poeng å spare i aksjefond når alt på så kort tid kan gå tapt? Fordi etter nedtur så et det så og si garantert en opptur. Og over år; hvis du har en sparehorisont på minst 5-10 år; lønner det seg å ha en fast spareavtale. Da vil du i din sparing fange både opp- og nedturer. Utviklingen på Oslo Børs de 50 siste år illustrerer poenget med å ha utholdenhet i sparingen. Selv om det har vært kraftige nedturer, har det totalt sett bare gått en vei, og det er oppover. Det samme gjelder for internasjonale aksjeindekser, som den andre grafen under viser.


I 2019 ble det, ifølge Verdipapirfondenes Forening, opprettet hele 167.456 nye spareavtaler i aksje- og kombinasjonsfond. For første gang har antallet spareavtaler i den norske befolkningen passert én million. Totalt har nordmenn nå 1.072.748 spareavtaler i fond. Nordmenn setter i snitt av 926 kroner i måneden per spareavtale. Menn står for rundt 62 prosent av den totale sparingen gjennom spareavtaler. Menn har både flere spareavtaler og sparer mer hver måned enn kvinner. Mens kvinner i snitt sparer 800 kroner per måned, sparer menn 1027 kroner i snitt. Det er desidert flest spareavtaler i aldersgruppen 40-59 år. Denne aldersgruppen står for nesten halvparten av alle spareavtaler. Ved inngangen til 2020 gikk 48 prosent av alle spareavtaler gjennom en aksjesparekonto. Totalt sparer nordmenn månedlig litt over en milliard kroner gjennom spareavtaler i aksjefond og kombinasjonsfond, eller nesten 13 milliarder kroner i året.

Før vi ser litt på fordelen ved å ha en fast spareavtale, kan det være greit å minne om at du bør ha en enkel personlig investeringsstrategi. Det er rett og slett å ha en filosofi som ligger til grunn for sparingen din. Den vil være viktig i tider med store børsuroligheter. Du kan lese mer om det i artikler det henvises til under, der du vil bli presentert for hvordan de proffe investorene tenker, ulike typer fond du kan spare i og den fabelaktige effekten av sparing over tid:
Hva er en spareavtale? Gjennom en spareavtale kjøper du andeler i ett eller flere fond gjennom automatiske trekk fra en på forhånd valgt bankkonto, oftest hver måned. Dette kan du få satt opp gjennom veivisere for spareavtaler i din bank eller på den spareplattformen du bruker. Da kan du gjerne velge ferdige spareavtaler i form av ulike fondspakker, gjennom å bruke spareroboter eller gjennom at du selv velger de fond du har bestemt deg for å spare i. 
Hvorfor er det på denne bakgrunn smart å ha en spareavtale i fond? Og da primært i aksjefond, som denne fondsbloggen for folk flest, i hovedsak har fokus på.

1. Du blir ikke rik over natten!
Ja, sånn er det for de fleste av oss. Vi ble verken født med sølvskje i munnen eller har vunnet i Lotto. Skal vi kunne legge oss opp verdier må vi spare over tid. Og det er smart å starte tidlig med sparing. Du har store fortrinn om du er under 30 år, leser dette og starter med systematisk sparing i for eksempel fond gjennom en månedlig spareavtale. Dess tidligere du starter dess mer får du gratis gjennom rentes-rente-effekten. 300 kr pr måned er "plutselig" over 600 000 kroner på konto etter 30 år basert på gjennomsnittlig historisk avkastning i aksjefond. I løpet av disse årene har du kun spart 108 000 kroner selv. Resten er rentes-rente!

En spareavtale kan derfor gjøre deg til millionær over tid. Kanskje starter du i studietiden med å sette av 300 kr pr måned, øker dette til 1000 kr i måneden når du kommer i fast jobb og øker kanskje ytterligere dette beløpet gradvis, etter at du har fått betalt ned noe på boliglånet ditt. Det gir effekt på fondskontoen over tid! Det kan også komme tider da du ikke har anledning til å spare så mye. Oppretthold spareavtalen din, men reduser for eksempel det månedlige beløpet. Det er enkelt både å opprette og endre spareavtaler.

2. Det er smart å være disiplinert!
Det er ofte tungt å komme i gang med sparing. Det kan derfor være smart å sette av pengene på en slik måte at du ikke savner dem. Da må du ikke sette av det du har tidvis har igjen på slutten av måneden, men sette av til sparing idet du får din månedslønn. Gjør derfor en analyse av dine inntekter og utgifter, og se hva du har til overs hver måned. Kanskje er det noe du også kan prioritere bort, for å kunne sette av et fast sparebeløp. Mange av oss "sløser" penger bevisst eller ubevisst på småting, som i løpet av en måned kan bli et større beløp. Hvis du vet at du kan greie å spare 1000 kroner hver måned, setter du opp en spareavtale i fond, som trekker dette beløpet den dagen du får lønn. Venter du til slutten av måneden, står du i fare for å bruke det opp på andre ting som du kanskje (!?) kunne greid deg uten.

Å ha en fast spareavtale kan derfor hjelpe deg til å få disiplin i sparingen din. Hvis du i tillegg greier å "glemme" litt at pengene trekkes automatisk fra konto og går til fondskjøp, så er ikke det dumt. Samtidig vil jeg oppfordre deg til minst å sjekke fondene dine hvert kvartal og bytte fond som over tid (1-2 år) ikke presterer. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen:
3. Du må spare på en aksjesparekonto!
Aksjesparekonto ble lansert i 2017. Du oppretter en spareavtale i din aksjesparekonto og vil senere kunne selge og kjøpe fond uten at dette blir ansett som en skattemessig realisering. Du betaler først skatt når du tar ut mer enn innskutt beløp i tillegg til det som er såkalt opparbeidet skjerming.

Det er noen begrensninger for hvilke aksjer og fond du kan ha på en aksjesparekonto. Du kan bare benytte kontoen til å investere i børsnoterte aksjer i selskap hjemmehørende i land innenfor EØS, og i andeler i aksjefond hjemmehørende i land innenfor EØS. Og med aksjefond menes verdipapirfond med mer enn 80 % aksjeandel. Egenkapitalbevis er inkludert i ordningen, men de fleste kombinasjonsfond og rentefond er dermed ekskludert fra ordningen.
4. Sparing over tid reduserer risiko!
Noen eksperter på sparing sier jevnlig: "Det er i dårlige tider du legger grunnlaget for de gode". Det er presist og fornuftig uttrykt. Du kan bare glemme å time markedet. Selv ikke verdens fremste og beste investorer forsøker det, selv om det av og til kan virke slik. Virker det slik, så ligger det hardt arbeid med omfattende analyser og vurderinger bak. Det er noe helt annet enn flaks. Noen har flaks i aksjemarkedet. De oppnår på kort tid store gevinster basert på råd fra andre eller tilfeldigheter. I neste investering er det ikke sjeldent at disse investorene taper alt. Så skal du utnytte de dårlige tidene og nedturene, så må du spare systematisk og jevnlig i fond med en lang tidshorisont. Dårlige tider er ypperlige tidspunkt å kjøpe fondsandeler på. Da vil potensialet for framtidig avkastning øke.

Det vil alltid være en klar sammenheng mellom den risiko du er villig til å ta og den avkastning du vil oppnå. Velger du å ta høy risiko, må du også kunne tåle større svingninger over år og du er nødt til å tenke langsiktig og holde deg til spareplanen din.

En fast spareavtale tar ned risikoen over tid, da du vil kjøpe aksjefond både i ned- og oppgangstider, til både lave og høye kurser. Da fordeler du risikoen automatisk over måneder og år, og vil, om det går som det historisk sett har gått de siste 50 år, jevnt og trutt øke ditt sparte totalbeløp.

Mer om spareavtaler:
Sett opp en spareavtale (Verdipapirfondenes Forening)

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fondsavkastning for folk flest 2. kvartal 2025

I denne artikkelen presenteres en analyse av avkastningen til fond som er blant de mest populære sparevalgene for nordmenn. Dette er basert på statistikk fra fondsforvaltere og avkastningstall fra Morningstar, og gir en oversikt over utviklingen i aksjemarkedene og hvordan denne har påvirket avkastningen for ulike fondstyper. Jeg har også satt sammen 6 ulike fondsporteføljer, som vi vil følge i denne rapporten framover. Dette tar jeg med for å gjøre det praktisk og anvendbart, der du også kan få litt tips og ideer til ulike typer porteføljer. Avslutningsvis vil denne kvartalsrapporten oppsummere de hovedfunnene som framkommer i fonds-oversiktene, og presentere en enkel investeringsplan. Denne gir deg som leser noen praktiske råd for langsiktig sparing i fond. Lesetid artikkel: 5-10 minutt (eller mye mer, hvis du vil studere alle data)  -  CoPilot  har gjort avkastnings-beregningene for porteføljene og artikkelbildet er generert av KI. Kortfattet oversikt over kvartalsrapp...

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje ...

Når er et rentefond aktuelt for porteføljen?

Rentefond har vært litt i vinden de siste månedene. Det har vært noen medieoppslag, der analytikere har uttalt eksempelvis følgende: "Nå satser flere på alternativ til aksjer", "Bedre utsikter for renteplasseringer?" og "Rentene øker og børsene faller". Flere podcaster har også satt fokus på rentefond og hva man kan forvente av utvikling i disse, med stadig stigende renter. Noen vil også hevde at det er smart å ta ned risikoen i porteføljen og å sikre deler av kapitalen i rentefond. Det gjør de store pensjonsleverandørene. Med høy inflasjon vil i alle tilfelle penger på bankkonto tape seg i verdi. Er bankrenten på 1 % og inflasjonen på 5 %, så har du en negativ utvikling for kapitalen din på 4 %. Da vil rentefond i noen tilfeller være et godt alternativ til banksparing, for å oppnå noe mer avkastning, fortsatt med rimelig lav risiko. På denne bloggen skriver jeg stort sett om aksjefond, men jeg har fått noen spørsmål om rentefond og forsøker derfor å skriv...

Årsrapport for fondsporteføljen 2024

 Årsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste år og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Verdensregioner Aksjesektorer og  Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksjestatistikk  Innsikt investering og fon...

Hvilke norske aksjefond for folk flest har slått indeksen?

Skal du velge aktive eller passive aksjefond til porteføljen din? Ja, takk begge deler, vil jeg si med en gang, og jeg skal begrunne dette i denne artikkelen. På samme tid holder jeg fast på, slik jeg har skrevet om i mange år, at fundamentet for din sparing bør være i et billig globalt indeksfond. Lesetid artikkel: 6 minutt - CoPilot og Gemini har vært medforfatter av artikkelen og generert artikkelbildet. I følge Morningstar registrerte indeksfond innstrømninger på 747 milliarder dollar globalt i 2022, mens deres aktivt forvaltede motparter tapte 1.276 milliarder dollar. Med det klarte indeksfondene å øke sin andel av det globale markedet med 2,3% til 38%. Dette har ikke vært en kortsiktig trend, da indeksfondenes markedsandel vokste med omtrent 1% per år mellom 2008 og 2013, for så å ta fart og øke med 2% per år fra 2015 til 2020. I 2021 og 2022 økte indeksfondenes markedsandel av totale forvaltede aktiva med henholdsvis 2,45% og 2,31%. Flere og flere velger indeksfond! Forskning vi...