Gå til hovedinnhold

Hvorfor er det smart å samle aksjer og aksjefond på en Aksjesparekonto?

I september 2017 innførte Regjeringen en gunstig spareordning for oss vanlige småsparere gjennom en ordning med aksjesparekonto, som populært forkortes til ASK. Fram til denne kontoen ble lansert, med en mulighet til å flytte aksjer og fond "skattefritt" over på denne innen utgangen av 2019, måtte du umiddelbart betale skatt av gevinst som ble realisert gjennom salg av aksjer eller fond. Denne skatten er på mellom 31 og 32 %. ASK gir deg et investeringsunivers der du først skatter når du tar gevinsten ut fra denne kontoen; kanskje ikke før om 30 år. Disse mulighetene har tidligere kun vært forbeholdt profesjonelle investorer (investeringsselskaper) med såkalte investeringskontoer, selv om skatteregimet for denne kontotypen er noe annerledes.

Du kan lese mer om disse kontoene her:
Investeringsselskap, aksjesparekonto eller investeringskonto? Og hva med IPS?


Hva er en aksjesparekonto (ASK)?
En aksjesparekonto er en konto der du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond skattefritt. Gevinster blir ikke skattlagt, men det gis heller ikke fradrag for tap. Innskutt eller spart beløp, som du har kjøpt aksjer eller fond for, kan du når som helst ta ut skattefritt. Tar du ut uttak, som er høyere enn det du har skutt inn eller kjøpt dine aksjer og fond for, så vil det overskytende bli skattlagt. Effektiv skattesats for 2019 er 31,68 %.

Fordelene ved aksjesparekonto kan oppsummeres slik:
  • Det skal ikke koste noe å opprette en ASK-konto i din bank eller hos din fondstilbyder.
  • Du samler dine aksjer og aksjefond et sted.
  • Du kan kjøpe, selge eller bytte aksjer og aksjefond, uten at du blir beskattet for dette.
  • Aksjesparekonto er typisk for deg som ønsker å spare langsiktig.
  • Det du har satt inn på kontoen kan du når som helst ta ut igjen skattefritt.
  • Skatt betales først når du tar ut avkastningen fra ASK-kontoen.
  • Du trenger ikke lenger være aksjemegler for å investere i aksjer og aksjefond på en proff måte.
Det kom et nytt positivt tillegg i ASK-ordningen i 2019, som innebærer at du også får utsatt beskatning av utbytte. Utbyttet kan altså gå inn på aksjesparekontoen og reinvesteres i de selskaper du har aksjer i, og blir først skattlagt når du tar det ut fra aksjesparekontoen.

Aksjesparekonto forklart på en enkel og visuell måte fra AksjeNorge:


Hvilke fond kan plasseres på aksjesparekonto?
Det er noen begrensninger for hvilke aksjer og fond du kan ha på en aksjesparekonto. Du kan bare benytte kontoen til å investere i børsnoterte aksjer i selskap hjemmehørende i land innenfor EØS, og i andeler i aksjefond hjemmehørende i land innenfor EØS. Og med aksjefond menes verdipapirfond med mer enn 80 % aksjeandel. Egenkapitalbevis er inkludert i ordningen, men de fleste kombinasjonsfond og rentefond er dermed ekskludert fra ordningen.

Det er flere spareprodukter som ikke kan plasseres på aksjesparekonto:
  • Bankinnskudd
  • Kombinasjonsfond med aksjeandel på under 80 %
  • Rente- eller obligasjonsfond
Hva skjer hvis fondet endrer til en større rentedel og mindre aksjeandel?
Det kan skje at forvalter av et aksjefond reduserer til under 80 % aksjer og øker renteandelen. Da er aksjefondet "diskvalifisert" for aksjesparekonto, men sålenge dette aksjefondet gikk inn på aksjesparekontoen som tillatt under ordningen, kan fondet bli stående. Skatteetaten sier her: "Aksjer og fond som oppfyller kravene til å holdes på ASK på anskaffelsestidspunktet kan fortsatt holdes på ASK."

Bli en aktiv forvalter av din fondsportefølje med aksjesparekonto!
Mange kjøper fond og fondsandeler uten å tenke så mye mer over det. Fondene blir ofte liggende på en fondskonto uten at den som sparer vier det så mye mer interesse etter at de er kjøpt. Og noen har spareavtaler som bare "går og går" med de samme fondene, uten at den som sparer en gang sjekker fondskontoen annet enn en sjelden gang. Kanskje går det flere får uten at en ser på det.

Med aksjesparekonto kan du bli mer aktiv med kjøp av salg av fond i din portefølje, slik at du over tid får best mulig avkastning på dine investeringer. Og da tenker jeg ikke på daglig "trading", men at du eksempelvis gjør en sjekk av porteføljen hvert kvartal eller iallefall 1 gang i året. Innenfor ASK-universet kan du gjøre dette helt ubegrenset, uten at du blir beskattet for dine gevinster. Disse kan reinvesteres i nye fond, som du i perioder kan har større tro på. Når du kjøper og selger aksjer påløper det kurtasje for hver gang du gjør en endring. Med fond er det helt annerledes. Hvis det påløper egne kostnader på slike transaksjoner, bør du bytte fondstilbyder til eksempelvis Sbanken eller Nordnet. Disse tilbyderne har over 400 fond tilgjengelig kostnadsfritt for deg som kunde. Du betaler kun den faste forvaltningsavgiften.

AksjeNorge om hvorfor du ikke skal "trade i fond".

Hvordan beregnes kostnaden ved kjøp og salg av fond? Når du eier en andel i et aksjefond må du betale et årlig forvaltningshonorar. Dette framgår tydelig av prislisten når du skal kjøpe fondet. For indeksfond er det typisk fra 0,0 til 0,40 % pr år. Aktiv forvaltede fond kan koste opp til 2,0-2,5 % pr år. Du betaler kun for den perioden du eier fondet ved at det årlige forvaltningshonoraret fordeles på 365 dager og trekkes daglig fra kursen. Og det er her fordelen for deg kommer inn med en aksjesparekonto og for egen forvaltning: Eier du et fond i 100 dager blir årsavgiften belastet kun for de dagene du eier fondet.

Fondshåndboken til Verdipapirenes forening har mer om dette.

Annet som er verdt å vite om aksjesparekonto
Det er fullt mulig å flytte din aksjesparekonto til en tilbyder som eksempelvis har bedre priser på fond eller løsninger du liker bedre. Du bør imidlertid sjekke om det er gebyr på dette, da noen banker og fondstilbydere dessverre legger litt hindringer i veien for at du skal få flyttet aksjene eller fondene dine. Regelverket påbyr et velfungerende flyttemarked for kunden, men det er dessverre ikke alltid slik i praksis!

Det er forøvrig ikke lurt å ha stående større kontantbeløp på en aksjesparekonto, da lovverket forbyr banken å gi renter på innestående beløp. Enten bør disse pengene investeres eller bli overført til en konto som gir renter.


Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. 

Nyttige nettsteder, artikler og bøker om investeringer:
Morningstar (vurder, klassifiser og se avkastning for fond)
Finansportalen (uavhengige råd om fondskjøp)
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)
Fordeler og ulemper med fondssparing (Din Side Økonomi)
Kostnadskalkulator for fond (Smarte Penger)
The Intelligent Investor av Benjamin Graham (Warren Buffets inspirasjonsbok)

Kommentarer

  1. Her er det noe grunnleggende jeg ikke forstår med ASK. Du skriver "Det er forøvrig ikke lurt å ha stående større kontantbeløp på en aksjesparekonto"

    Skal en ikke ha penger på kontoen? Eller fremgår det av kontoen hva som er investert og hva som ikke er investert?

    SvarSlett
  2. På grunn av noe kluss på sidene har jeg faktisk ikke oppdaget denne kommentaren før nå. Beklager!

    Dette gjelder kontanter som ikke er investert verken i aksjer eller fond; dvs som bare står disponibelt som på enhver annen konto. Da får du ikke renter på dette som på eks en høyrentekonto. Det var poenget. Da er det bedre at pengene står et annet sted, hvis de ikke nokså snart skal investeres, for å si det slik.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Fondsavkastning for folk flest 1. kvartal 2025

I denne artikkelen presenteres en analyse av avkastningen til fond som er blant de mest populære sparevalgene for nordmenn. Dette er basert på statistikk fra fondsforvaltere og avkastningstall fra Morningstar, og gir en oversikt over utviklingen i aksjemarkedene og hvordan denne har påvirket avkastningen for ulike fondstyper. Jeg har også satt sammen 5 ulike fondsporteføljer, som vi vil følge i denne rapporten framover. Dette tar jeg med for å gjøre det praktisk og anvendbart, der du også kan få litt tips og ideer til ulike typer porteføljer. Avslutningsvis vil denne kvartalsrapporten oppsummere de hovedfunnene som framkommer i fondsoversiktene, og presentere en enkel investeringsplan som gir deg som leser noen praktiske råd for fremtidig sparing. Lesetid artikkel: 5-10 minutt  -  CoPilot  har gjort avkastnings-beregningene for porteføljene og artikkelbildet er generert av KI. Kortfattet oversikt over kvartalsrapporten Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene Begrunnels...

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med. Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: " De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond ." Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍 Lesetid artikkel: 8 minutt. I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. H...

Hvilke norske aksjefond for folk flest har slått indeksen?

Skal du velge aktive eller passive aksjefond til porteføljen din? Ja, takk begge deler, vil jeg si med en gang, og jeg skal begrunne dette i denne artikkelen. På samme tid holder jeg fast på, slik jeg har skrevet om i mange år, at fundamentet for din sparing bør være i et billig globalt indeksfond. Lesetid artikkel: 6 minutt - CoPilot og Gemini har vært medforfatter av artikkelen og generert artikkelbildet. I følge Morningstar registrerte indeksfond innstrømninger på 747 milliarder dollar globalt i 2022, mens deres aktivt forvaltede motparter tapte 1.276 milliarder dollar. Med det klarte indeksfondene å øke sin andel av det globale markedet med 2,3% til 38%. Dette har ikke vært en kortsiktig trend, da indeksfondenes markedsandel vokste med omtrent 1% per år mellom 2008 og 2013, for så å ta fart og øke med 2% per år fra 2015 til 2020. I 2021 og 2022 økte indeksfondenes markedsandel av totale forvaltede aktiva med henholdsvis 2,45% og 2,31%. Flere og flere velger indeksfond! Forskning vi...

Når er et rentefond aktuelt for porteføljen?

Rentefond har vært litt i vinden de siste månedene. Det har vært noen medieoppslag, der analytikere har uttalt eksempelvis følgende: "Nå satser flere på alternativ til aksjer", "Bedre utsikter for renteplasseringer?" og "Rentene øker og børsene faller". Flere podcaster har også satt fokus på rentefond og hva man kan forvente av utvikling i disse, med stadig stigende renter. Noen vil også hevde at det er smart å ta ned risikoen i porteføljen og å sikre deler av kapitalen i rentefond. Det gjør de store pensjonsleverandørene. Med høy inflasjon vil i alle tilfelle penger på bankkonto tape seg i verdi. Er bankrenten på 1 % og inflasjonen på 5 %, så har du en negativ utvikling for kapitalen din på 4 %. Da vil rentefond i noen tilfeller være et godt alternativ til banksparing, for å oppnå noe mer avkastning, fortsatt med rimelig lav risiko. På denne bloggen skriver jeg stort sett om aksjefond, men jeg har fått noen spørsmål om rentefond og forsøker derfor å skriv...

Hvordan bør den som sparer i fond reagere på børsfall?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig fondsinvestor. Et av mine favoritt-sitater er av  Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid.  Benjamin Graham  har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk også kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 10 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og ins...