Jeg vil begynne med å si: Ligg unna enkeltaksjer! Mange vil være uenig med meg her og det er helt greit, men det vil kreve mye av deg hvis du skal basere hele din sparing på kjøp og salg av enkeltaksjer. Det bør man i stor grad overlate til profesjonelle som har tid, kompetanse og tilgjengelige ressurser for å gjøre smarte investeringer i aksjemarkedet. Når det er sagt: Det går fint an å ha en mindre andel enkeltaksjer i porteføljen, da det kan tilføre litt spenning og dynamikk i sparehverdagen. Slik gjør jeg det for egen del. Hoveddelen av min sparing (ca 80 %) er i aksjefond og da primært i indeksfond. Noen synes også det er en spennende hobby, selv om du ikke skal forvente å bli rik. Forvent at du kanskje i beste fall opplever at det går i null. Vær forberedt på å tape penger. Aksjemarkedet kan virke svært attraktivt for raske og store gevinster, men det er få som lykkes. Og mange sitter igjen med store tap etter mislykket trading. Du kan selvsagt opparbeide deg erfaring og en strategi etterhvert, slik at du også kan lykkes i aksjemarkedet. Å si noe annet ville være fullstendig feil!
Det er enklere og tryggere å investere i aksjefond. Da investerer du i en rekke aksjer som en profesjonell forvalter velger ut for deg, eller et utvalgt av selskaper som utgjør en indeks. Jeg tror også at noen års erfaring med aksjefond kan gi deg bedre forståelse for hvordan aksjemarkedet fungerer, og deretter gjøre deg bedre i stand til å gjøre gode og gjennomtenkte investeringer i enkeltaksjer i aksjemarkedet.
Vi starter med en video fra AksjeNorge om å kjøpe ditt første aksjefond:
Nå skal vi se litt på hva som er fordelen med å investere i aksjefond og litt på hva som må til, hvis du vil satse på enkeltaksjer. Så kan du velge hvordan du vil spare selv. Rådet i denne artikkelen er helt klart å investere i aksjefond, framfor enkeltaksjer.
La oss peke på 3 argument for å investere i aksjefond framfor enkeltaksjer.
1. Det er forholdsvis trygt å investere i aksjefond
Når du velger å investere i et aksjefond består dette av mange aksjer, gjerne i flere bransjer og markeder, som er valgt ut av en profesjonell forvalter. Det er derfor rimelig trygt å investere i aksjefond. Blant fondene du kan investere i, er aksjefond fondstypen med både høyest risiko og mulighet for avkastning. Den som ønsker å investere i aksjer, men ikke har kunnskap, interesse og tid til å følge med på hvordan disse utvikler seg, vil da typisk ha glede av å investere i aksjemarkedet gjennom et aksjefond. Du blir da indirekte eier i mange ulike selskaper og du står ikke i fare for å legge alle dine egg i en kurv.
Aksjefondet har et mandat. Dette bestemmer hvor det skal investere og hva det skal investere i. Og jo bredere mandat et fond har, dess mer blir risikoen spredd. Aksjefond er derfor en fin måte å komme i gang med aksjeparing på, uten at du trenger å kjenne til detaljer om hver enkelt aksje.
Verdipapirfond er også underlagt streng lovregulering og offentlig tilsyn. Verdipapirfondloven regulerer fondenes og foretakenes virksomhet, gjennom å pålegge de detaljerte rammer for organisering og handlefrihet. Finanstilsynet i Norge følger opp at dette blir etterlevd av banker og finansforetak.
Jeg har sagt at det er forholdsvis trygt å investere i aksjefond. Med det mener jeg at aksjefond følger aksjemarkedenes opp- og nedturer. Skal du investere i aksjefond kan du derfor ikke ha en kort tidshorisont, men over 5-10 år har det vist seg at få spareformer kan slå avkastningen som aksjefond gir. Og for min del mener jeg at du skal satse på brede globale indeksfond, som en plattform for fondsporteføljen din. Banksparing og rentefond vil gi deg en bortimot garantert avkastning på dine sparepenger på alt fra 1-5 %. Over tid har det vist seg at aksjefond kaster av seg mellom 7-10 %. Eksempelvis var 2019 et gullår for de som sparte i brede globale aksjefond, med en avkastning på over 30 %.
2. Det innebærer spredning av risiko å investere i aksjefond
Å investere i enkeltaksjer kan innebære stor risiko. Du kan velge feil aksjer, ha uflaks (en fin måte å uttrykke at man egentlig ikke hadde peiling), selskapet du investerer i kan rammes av en skandale eller rett og slett gå dårlig. Investering i aksjefond innebærer spredning av risiko i mange selskaper, bransjer og markeder. Her vil hendelser i enkeltselskaper slå langt mindre ut, da et aksjefond gjerne kan være investert i alt fra 100 til flere 1000 selskaper.
Og selv om jeg har sagt det flere ganger, så vil risikoen være størst i aksjefond med smale investeringsunivers, som for eksempel kun kjøper aksjer på Oslo Børs. Globale fond sprer typisk investeringene utover flere regioner og bransjer. Det er i seg selv risikoreduserende og gir langt mindre risiko enn å investere i enkeltselskaper i Norge.
Det er også risikoreduserende å spare månedlig i aksjefond. Da får du over tid med deg både opp- og nedturer, og du unngår å investere hele sparebeløpet ditt kun når markedet er på topp. Det er forøvrig derfor det ikke er lurt å selge fondsandeler når aksjemarkedet faller mye på kort tid, for du vil over tid sannsynligvis få god avkastning. Ta det med ro i nedgangstider!
Som allerede nevnt betyr ikke spredning av risiko at det er risikofritt å investere i aksjefond, men det er risikoreduserende sett i forhold til å investere i enkeltaksjer. Er du fortsatt bekymret for sparepengene dine, kan du velge kombinasjonsfond. Det kan inneholde både aksjer- og "sikring" i renter.
3. Investering i aksjefond er å overlate jobben til eksperter som kjenner aksjemarkedet godt
Det krever mye kunnskap og erfaring å vite hvordan aksjemarkedet fungerer. Man kan lære veldig mye gjennom interesse og ved å lese og lytte til det andre har opparbeidet av kunnskap, men det er vanskelig som småsparer å komme på samme nivå som de som jobber med dette hele dagen. De kalles fondsforvaltere, er profesjonelle og foretar hele tiden de endelige beslutningene som avgjør hvilke aksjer som skal kjøpes eller selges, og hvilken utvikling aksjefondet skal ha. Fondsforvalteren gjør dyptgående analyser, setter sammen kombinasjoner av ulike børsnoterte selskaper og arbeider for at de som investerer i aksjefondet skal få best mulig avkastning over tid. De gjør de investeringer de til enhver tid mener er de beste for kunden.
For å spare i fond trenger du som småsparer ikke mye forkunnskaper eller å holde deg oppdatert på alt det som skjer i markedet. Dette gjør den profesjonelle fondsforvalteren for deg. Vi kan vel si at hele poenget med aksjefond er at du selv skal slippe å sette deg inn i alle forhold ved kjøp og salg av aksjer i aksjemarkedet. Forvalteren og forvaltningselskapet passer på at pengene dine blir investert i en rekke bransjer og i en rekke selskaper, avhengig av hvilket fond har har valgt å investere i.
Det betyr ikke at det ikke er viktig at du selv følger med på hvordan det går med fondene! Det er ingen garanti for at eksempel aktivt forvaltede fond gjør det bra år etter år; snarere tvert i mot.
Det må derfor samtidig sies at det har vist seg vanskelig å slå indeksen, enten du driver med trading av aksjer på egenhånd eller investerer i aktivt forvaltede fond. Jeg anbefaler deg derfor hovedsakelig å investere i indeksfond. Dette er helt vanlige aksjefond, men med lav forvaltningsavgift. Gjennom et indeksfond (som styres av algoritmer og roboter) kjøper du egentlig den avkastning som til enhver tid er i markedet. Det kan være basert på børsindekser i Norge, Norden, Europa, USA eller globalt. Undersøkelser viser at aktivt forvaltede fond i 9 av 10 tilfeller ikke greier å slå indeksen. Da leverer i praksis indeksfond over tid bedre avkastning, har langt lavere kostnader og er det jeg anbefaler deg hovedsakelig å investere i.
Du skal også ha noe spenning i fondssparingen. Det kan du gjøre gjennom at en liten del av fondsporteføljen din kan være eksperimentell. Her kan du teste ut fond du synes er spennende i regioner som er "up and coming", i framtidsrettede bransjer eller gjerne også innenfor områder eller indekser du har tro på . Da tar du litt mer risk og fondssparingen ligner litt mer på kjøp og salg av aksjer, hvis dette er viktig og motiverende for deg.
Kort video fra DNB - der hovedbudskapet i denne bloggartikkelen oppsummeres på en enkel måte:
Hva så med investering i enkeltaksjer? Har advart litt mot det, men vil samtidig si at det både er gøy og engasjerende med kjøp og salg av aksjer. Det trenger ikke å være enten eller. Her har jeg selv en rekke erfaringer og det jeg først vil si er at om du gjør en kule første gang, så er du ikke et aksjegeni av den grunn. Noen av oss har falt i den grøften. Det betyr ikke at det uten videre går like bra verken med handel 2 eller 3. Det må man bare huske. Skal man tjene penger på aksjer, så medfører det hardt arbeid; ikke bare et øyeblikks inspirasjon, fordi en kamerat har fortalt deg om en fabelaktig investeringsmulighet i lunsjen. Og husk at det påløper kurtasje på både kjøp og salg av aksjer, stort settt uavhengig av hvilken handelsplattform du bruker.
Jeg blir personlig litt oppgitt over enkelte facebook-sider der investeringsråd (gode og dårlige) deles i stor skala. Her florerer det ofte med mer eller mindre dokumenterte påstander, rykter og til tider tvilsom kompetanse. Det finnes flere slike store forum på Facebook med mange tusen medlemmer. Delta gjerne for å lære og få innsikt, men la deg ikke forlede til å følge investeringsrådene. Tro heller ikke at alle "ekspertene" som framstår her, er så kompetente som de gjerne vil etterlate inntrykk av.
Tall fra AksjeNorge viser at i 2019 eier 385 000 nordmenn aksjer på børsen og at det er 115 milliarder private kroner som er investert. 197 000 eier kun i en aksje, og da er dette som regel i en sparebank. Snittinvesteringen pr person er på 300 000 kroner.
For egen del består min portefølje i dag av ca 80 % plassert i fond og 20 % plassert i enkeltaksjer. Jeg synes det er kjekt å ha en liten andel aksjer, blant annet i det selskapet jeg jobber i. Fond er på en måte den kjedelige delen, men som jevnt og trutt gir bra avkastning. Aksjer er spenning og risiko. Og så får man finne sin egen fordeling her.
Hva må til for å lykkes med aksjeinvesteringer? (kortversjonen)
Skal jeg spare i aksjer eller fond? (Nordnet)
Fond eller aksjer? (Investikon)
Fondssparing for Dummies (Odin-fondene)
Aksjer eller aksjefond (Forvaltningsbloggen)
Aksjesparing (AksjeNorge)
Det er enklere og tryggere å investere i aksjefond. Da investerer du i en rekke aksjer som en profesjonell forvalter velger ut for deg, eller et utvalgt av selskaper som utgjør en indeks. Jeg tror også at noen års erfaring med aksjefond kan gi deg bedre forståelse for hvordan aksjemarkedet fungerer, og deretter gjøre deg bedre i stand til å gjøre gode og gjennomtenkte investeringer i enkeltaksjer i aksjemarkedet.
Vi starter med en video fra AksjeNorge om å kjøpe ditt første aksjefond:
Nå skal vi se litt på hva som er fordelen med å investere i aksjefond og litt på hva som må til, hvis du vil satse på enkeltaksjer. Så kan du velge hvordan du vil spare selv. Rådet i denne artikkelen er helt klart å investere i aksjefond, framfor enkeltaksjer.
La oss peke på 3 argument for å investere i aksjefond framfor enkeltaksjer.
1. Det er forholdsvis trygt å investere i aksjefond
Når du velger å investere i et aksjefond består dette av mange aksjer, gjerne i flere bransjer og markeder, som er valgt ut av en profesjonell forvalter. Det er derfor rimelig trygt å investere i aksjefond. Blant fondene du kan investere i, er aksjefond fondstypen med både høyest risiko og mulighet for avkastning. Den som ønsker å investere i aksjer, men ikke har kunnskap, interesse og tid til å følge med på hvordan disse utvikler seg, vil da typisk ha glede av å investere i aksjemarkedet gjennom et aksjefond. Du blir da indirekte eier i mange ulike selskaper og du står ikke i fare for å legge alle dine egg i en kurv.
Aksjefondet har et mandat. Dette bestemmer hvor det skal investere og hva det skal investere i. Og jo bredere mandat et fond har, dess mer blir risikoen spredd. Aksjefond er derfor en fin måte å komme i gang med aksjeparing på, uten at du trenger å kjenne til detaljer om hver enkelt aksje.
Verdipapirfond er også underlagt streng lovregulering og offentlig tilsyn. Verdipapirfondloven regulerer fondenes og foretakenes virksomhet, gjennom å pålegge de detaljerte rammer for organisering og handlefrihet. Finanstilsynet i Norge følger opp at dette blir etterlevd av banker og finansforetak.
Jeg har sagt at det er forholdsvis trygt å investere i aksjefond. Med det mener jeg at aksjefond følger aksjemarkedenes opp- og nedturer. Skal du investere i aksjefond kan du derfor ikke ha en kort tidshorisont, men over 5-10 år har det vist seg at få spareformer kan slå avkastningen som aksjefond gir. Og for min del mener jeg at du skal satse på brede globale indeksfond, som en plattform for fondsporteføljen din. Banksparing og rentefond vil gi deg en bortimot garantert avkastning på dine sparepenger på alt fra 1-5 %. Over tid har det vist seg at aksjefond kaster av seg mellom 7-10 %. Eksempelvis var 2019 et gullår for de som sparte i brede globale aksjefond, med en avkastning på over 30 %.
2. Det innebærer spredning av risiko å investere i aksjefond
Å investere i enkeltaksjer kan innebære stor risiko. Du kan velge feil aksjer, ha uflaks (en fin måte å uttrykke at man egentlig ikke hadde peiling), selskapet du investerer i kan rammes av en skandale eller rett og slett gå dårlig. Investering i aksjefond innebærer spredning av risiko i mange selskaper, bransjer og markeder. Her vil hendelser i enkeltselskaper slå langt mindre ut, da et aksjefond gjerne kan være investert i alt fra 100 til flere 1000 selskaper.
Og selv om jeg har sagt det flere ganger, så vil risikoen være størst i aksjefond med smale investeringsunivers, som for eksempel kun kjøper aksjer på Oslo Børs. Globale fond sprer typisk investeringene utover flere regioner og bransjer. Det er i seg selv risikoreduserende og gir langt mindre risiko enn å investere i enkeltselskaper i Norge.
Det er også risikoreduserende å spare månedlig i aksjefond. Da får du over tid med deg både opp- og nedturer, og du unngår å investere hele sparebeløpet ditt kun når markedet er på topp. Det er forøvrig derfor det ikke er lurt å selge fondsandeler når aksjemarkedet faller mye på kort tid, for du vil over tid sannsynligvis få god avkastning. Ta det med ro i nedgangstider!
Som allerede nevnt betyr ikke spredning av risiko at det er risikofritt å investere i aksjefond, men det er risikoreduserende sett i forhold til å investere i enkeltaksjer. Er du fortsatt bekymret for sparepengene dine, kan du velge kombinasjonsfond. Det kan inneholde både aksjer- og "sikring" i renter.
3. Investering i aksjefond er å overlate jobben til eksperter som kjenner aksjemarkedet godt
Det krever mye kunnskap og erfaring å vite hvordan aksjemarkedet fungerer. Man kan lære veldig mye gjennom interesse og ved å lese og lytte til det andre har opparbeidet av kunnskap, men det er vanskelig som småsparer å komme på samme nivå som de som jobber med dette hele dagen. De kalles fondsforvaltere, er profesjonelle og foretar hele tiden de endelige beslutningene som avgjør hvilke aksjer som skal kjøpes eller selges, og hvilken utvikling aksjefondet skal ha. Fondsforvalteren gjør dyptgående analyser, setter sammen kombinasjoner av ulike børsnoterte selskaper og arbeider for at de som investerer i aksjefondet skal få best mulig avkastning over tid. De gjør de investeringer de til enhver tid mener er de beste for kunden.
For å spare i fond trenger du som småsparer ikke mye forkunnskaper eller å holde deg oppdatert på alt det som skjer i markedet. Dette gjør den profesjonelle fondsforvalteren for deg. Vi kan vel si at hele poenget med aksjefond er at du selv skal slippe å sette deg inn i alle forhold ved kjøp og salg av aksjer i aksjemarkedet. Forvalteren og forvaltningselskapet passer på at pengene dine blir investert i en rekke bransjer og i en rekke selskaper, avhengig av hvilket fond har har valgt å investere i.
Det betyr ikke at det ikke er viktig at du selv følger med på hvordan det går med fondene! Det er ingen garanti for at eksempel aktivt forvaltede fond gjør det bra år etter år; snarere tvert i mot.
Det må derfor samtidig sies at det har vist seg vanskelig å slå indeksen, enten du driver med trading av aksjer på egenhånd eller investerer i aktivt forvaltede fond. Jeg anbefaler deg derfor hovedsakelig å investere i indeksfond. Dette er helt vanlige aksjefond, men med lav forvaltningsavgift. Gjennom et indeksfond (som styres av algoritmer og roboter) kjøper du egentlig den avkastning som til enhver tid er i markedet. Det kan være basert på børsindekser i Norge, Norden, Europa, USA eller globalt. Undersøkelser viser at aktivt forvaltede fond i 9 av 10 tilfeller ikke greier å slå indeksen. Da leverer i praksis indeksfond over tid bedre avkastning, har langt lavere kostnader og er det jeg anbefaler deg hovedsakelig å investere i.
Du skal også ha noe spenning i fondssparingen. Det kan du gjøre gjennom at en liten del av fondsporteføljen din kan være eksperimentell. Her kan du teste ut fond du synes er spennende i regioner som er "up and coming", i framtidsrettede bransjer eller gjerne også innenfor områder eller indekser du har tro på . Da tar du litt mer risk og fondssparingen ligner litt mer på kjøp og salg av aksjer, hvis dette er viktig og motiverende for deg.
Kort video fra DNB - der hovedbudskapet i denne bloggartikkelen oppsummeres på en enkel måte:
Hva så med investering i enkeltaksjer? Har advart litt mot det, men vil samtidig si at det både er gøy og engasjerende med kjøp og salg av aksjer. Det trenger ikke å være enten eller. Her har jeg selv en rekke erfaringer og det jeg først vil si er at om du gjør en kule første gang, så er du ikke et aksjegeni av den grunn. Noen av oss har falt i den grøften. Det betyr ikke at det uten videre går like bra verken med handel 2 eller 3. Det må man bare huske. Skal man tjene penger på aksjer, så medfører det hardt arbeid; ikke bare et øyeblikks inspirasjon, fordi en kamerat har fortalt deg om en fabelaktig investeringsmulighet i lunsjen. Og husk at det påløper kurtasje på både kjøp og salg av aksjer, stort settt uavhengig av hvilken handelsplattform du bruker.
Jeg blir personlig litt oppgitt over enkelte facebook-sider der investeringsråd (gode og dårlige) deles i stor skala. Her florerer det ofte med mer eller mindre dokumenterte påstander, rykter og til tider tvilsom kompetanse. Det finnes flere slike store forum på Facebook med mange tusen medlemmer. Delta gjerne for å lære og få innsikt, men la deg ikke forlede til å følge investeringsrådene. Tro heller ikke at alle "ekspertene" som framstår her, er så kompetente som de gjerne vil etterlate inntrykk av.
Tall fra AksjeNorge viser at i 2019 eier 385 000 nordmenn aksjer på børsen og at det er 115 milliarder private kroner som er investert. 197 000 eier kun i en aksje, og da er dette som regel i en sparebank. Snittinvesteringen pr person er på 300 000 kroner.
For egen del består min portefølje i dag av ca 80 % plassert i fond og 20 % plassert i enkeltaksjer. Jeg synes det er kjekt å ha en liten andel aksjer, blant annet i det selskapet jeg jobber i. Fond er på en måte den kjedelige delen, men som jevnt og trutt gir bra avkastning. Aksjer er spenning og risiko. Og så får man finne sin egen fordeling her.
Hva må til for å lykkes med aksjeinvesteringer? (kortversjonen)
- Du må faktisk være interessert og ikke bare drives av et ønske om kortsiktig profitt
- Du bør satse på selskaper som også vil finnes om 20-30 år
- Det er smart å satse på områder som du kjenner godt selv og kanskje er spesielt interessert i
- Du bør tenke som et aksjefond gjennom å spre risiko på gjerne 7-10 aksjer
(da bygger du på sett og vis samlet sett ditt eget vesle aksjefond) - Kjøp aldri aksjer kun med bakgrunn i tips fra andre
- Kjøp aksjer i selskap som tjener penger og som leverer nå
- Kjøp aksjer i ulike bransjer og bygg på den måten en diversifisert portefølje som tåler en støyt
- Vær oppmerksom på megatrender innenfor eksempelvis teknologi og fornybar energi
- Hold på de aksjene som stiger i verdi og kvitt deg med de du taper penger på
- Følg selskapet, sett deg inn i hva de står for og hvilke planer de har
- Følg med på hva innsidere i selskapene foretar seg og les børsmeldingene
- Vær mentalt og praktisk forberedt på at du vil tape penger
- Lær av andre, lytt til podcaster og les bøker der du får innsikt i hvordan de beste investorene tenker
Skal jeg spare i aksjer eller fond? (Nordnet)
Fond eller aksjer? (Investikon)
Fondssparing for Dummies (Odin-fondene)
Aksjer eller aksjefond (Forvaltningsbloggen)
Aksjesparing (AksjeNorge)
Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)
Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv.
Nyttige nettsteder, artikler og bøker om investeringer:
Morningstar (vurder, klassifiser og se avkastning for fond)
Finansportalen (uavhengige råd om fondskjøp)
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)
Fordeler og ulemper med fondssparing (Din Side Økonomi)
Kostnadskalkulator for fond (Smarte Penger)
The Intelligent Investor av Benjamin Graham (Warren Buffets inspirasjonsbok)
Nyttige nettsteder, artikler og bøker om investeringer:
Morningstar (vurder, klassifiser og se avkastning for fond)
Finansportalen (uavhengige råd om fondskjøp)
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)
Fordeler og ulemper med fondssparing (Din Side Økonomi)
Kostnadskalkulator for fond (Smarte Penger)
The Intelligent Investor av Benjamin Graham (Warren Buffets inspirasjonsbok)
Kommentarer
Legg inn en kommentar