Gå til hovedinnhold

Har det noen hensikt å investere i norske aksjefond?

Dagens Næringsliv hadde i september en artikkel (bak betalingsmur) med en liste over de beste og verste fondene så langt i 2020. Det aller dårligste aksjefondet, DNB Navigator, er like godt kunngjort nedlagt. De aksjefondene som listes investerer så og si utelukkende på Oslo Børs, og topp 4 så slik ut:

De beste aksjefondene (beste først):

  1. Storebrand Norge Fossilfri
  2. Alfred Berg Gambak
  3. Danske Invest Norge Vekst
  4. DNB SMB
De dårligste aksjefondene (dårligste først):
  1. DNB Navigator
  2. Pareto Investment Fund A
  3. First Generator A
  4. Pareto Investment Fund B

Finansavisen hadde et lignende oppslag i sommer, men her gjorde man en analyse som dekket alle norske aksjefond, som ikke bare investerer på Oslo Børs, men i ulike markeder. På denne bloggen har vi også gjort lignende analyser av norske aksjefond som investerer i ulike markeder, basert på Statistikk fra Verdipapirfondenes Forening:


Vi skal i denne artikkelen helt kortfattet besvare 3 spørsmål:

1. Er det noen vits å investere i norske aksjefond?

Du reagerer kanskje på at jeg stiller et slikt spørsmål, men da må jeg presisere hva som ligger i et norsk fond i denne sammenheng. Det er et aksjefond som i hovedsak investerer i aksjer i selskaper på Oslo Børs. Oslo Børs hovedindeks (OSEBX) består totalt av ca 70 selskaper med en samlet markedsverdi på ca 2500 milliarder NOK. S&P 500 er en amerkansk aksjeindeks som består av 500 store selskaper med en samlet markedsverdi på 27 000 milliarder NOK. Verdensindeksen, MSCI World Index, som består av 24 utviklede markeder og over 1600 selskaper over hele verden, har en samlet markedsverdi på ca 47 000 milliarder NOK. Oslo Børs utgjør ca 0, 3 % og USA ca 55-60 % av verdensmarkedet.

Utviklingen på Oslo Børs de siste fem år: Steget ca 45 %.

Utviklingen i den amerikanske aksjeindeksen S&P 500 de siste 5 år: Steget ca 74 %.

Utviklingen i den amerikanske teknologi-indeksen Nasdaq de siste 5 år: Steget ca 155 %!

Hvorfor trøtter jeg deg med disse tallene? I hovedsak for å få fram et viktig poeng om norske aksjefond: Det er for et snevert og sårbart å bygge en portefølje som kun gjør investeringer på Oslo Børs. Da går du i verste fall glipp av mye avkastning på dine sparepenger. For all del. Det finnes noen gode norske aksjefond, med bra historie og god meravkastning (som slår børsindeksen). De skal vi komme tilbake til, men det er mange gode norske, nordiske og internasjonale aksjefond, som har et langt større investeringsunivers. Det er imidlertid forskjell på 45 % og 155 % avkastning over 5 år! Og kanskje du også vil ha en liten andel i selskaper som Amazon og Facebook i USA, Alibaba og Tencent i Kina og Hugo Boss i Tyskland? Bare for å ha nevnt et fåtall av verdens gigantselskaper. Da må du velge fond som har et bredere investeringsunivers enn Oslo Børs.

Kan også nevne at data fra Sbanken viser at i 2020 har fondene i gjennomsnitt gitt denne avkastningen i disse regionene:
  • Norge: 4,71 %
  • Norden: 11,19 %
  • Europa: 4,18 %
  • USA: 11,48 %
  • Asia: 7,36 %
Dette sier også noe om verdien i å ha en sammensatt portefølje som fanger opp avkastning i ulike land og regioner. Og så har Holberggrafene en tendens til å sette alt i rette perspektiv - sitat fra Gunnar J. Torgersen i Holberg på Twitter i september 2020. "50 år med kriger, krakk og kriser. Og 13.000 % avkastning".

2. Hvor stor del av en fondsporteføljen kan man plassere i norske fond?

Det er ikke noe fasitsvar på et slikt spørsmål. Mange foretrekker nok å sette sine sparepenger i aksjefond som investerer i Norge, da dette er et velkjent marked eller det såkalte hjemmemarkedet, som en del norske investorer foretrekker å kalle det. Statistikk fra Morningstar (vel og merke noen år gammel) tyder på at hver fjerde norske aksjekrone er investert i norske aksjer. Med andre ord 25 %. I samme artikkel påpekes det at det kjente globale indeksfondet, DNB Global Indeks, kun investerer 0,25 % av sine midler på Oslo Børs.

I det norske markedet har de fleste av oss store investeringer allerede. Ikke minst i bolig. Og gjennom det meste av forbruket vårt. Så mitt poeng er at man ikke trenger noen ytterligere eksponering i det norske aksjemarkedet i det hele tatt, når vi snakker om sparing i aksjefond. Det er for snevert, sårbart (oljeavhengig) og for lite diversifisert, sett i forhold til det du får gjennom investeringer i globale aksjefond. De fleste eksperter vil råde deg til å spre risikoen gjennom å investere primært i globale aksjefond. Denne artikkelen handler først og fremst om aktivt forvaltede norske aksjefond, men vi har i tidligere artikler påpekt at det er smart at fundamentet i porteføljen er plassert i rimelige globale indeksfond.
Velger du et norsk aksjefond til din fondsportefølje, så bør dette ikke utgjøre mer enn 3-5 % av sparingen din. I andre artikler har vi antydet at en diversifisert portefølje med aksjefond, eksempelvis kan se slik ut, der vi tar med Norge for anledningen:

3. Hvilke norske fond er det verdt å investere i?

Da er vi tilbake der vi begynte, med artikkelen i Dagens Næringsliv, som viste årets beste og dårligste fond. Av de beste skal vi framheve 3 gode norske aksjefond, som du kan vurdere, hvis du vil ha med et fond som investerer på Oslo Børs i din portefølje. Her vist slik de rangert i Sbankens oversikt basert på avkastning 14.09.2020.



La oss først se litt på investeringsmandat og hvilke selskaper aksjefondet konkret investerer i. Dette kan du finne ved å søke opp fondet hos Morningstar.

Storebrand Norge Fossilfri A "har som mål å oppnå langsiktig meravkastning hovedsakelig ved å investere i aksjer på notert på Oslo Børs. Fondet er stilnøytralt og har en diversifisert sektorsammensetning, men utelukker investeringer i energisektoren. Fondet avstår dermed fra å investere i selskaper som har sin hovedvirksomhet knyttet til olje– og gassutvinning og annen relatert virksomhet".

Fondets størrelse: 1,4 MLD NOK
Forvalter: Alf Inge Gjerde (fra 2017 - fondet ble etablert dette året)
Bærekraft: 4 av 5 hos Morningstar
Forvaltningskostnad: 1, 50 %
Alfred Berg Gambak "er et aktivt forvaltet aksjefond som hovedsaklig investerer i norske verdipapirer notert på Oslo Børs. Forvalter fokuserer på selskaper som er unike innen sitt felt, og som ansees å ha et potensial for signifikant bidrag til porteføljeavkastningen. Fondets målsetting er å skape meravkastning utover referanseindeksen. Fondets forvaltere vil gjennom en disiplinert investeringsprosess, søke å skape meravkastning ved å aktivt velge selskaper og bransjer med attraktive fremtidsutsikter. Fondets sammensetning vil normalt avvike betydelig fra referanseindeksen, Oslo Børs Fondsindeks. Porteføljen vil normalt bestå av 30-50 selskaper".

Fondets størrelse: 6,5 MLD NOK
Forvalter: Leif Eriksrød (fra 2010!)
Bærekraft: 2 av 5 hos Morningstar
Forvaltningskostnad: 2, 00 %

DNB SMB A "er et aktivt forvaltet aksjefond som hovedsakelig investerer i i aksjer i små og mellomstore selskaper notert på Oslo Børs, men har mulighet til å investere opp til 20 prosent i globale regulerte markeder. Investering i DNB SMB gir normalt en bred eksponering på tvers av sektorer på Oslo Børs, gjennom de små og mellomstore selskapene".

Fondets størrelse: 1,0 MLD NOK
Forvalter: Dag Hammer (fra 2015!)
Bærekraft: 0 av 5 hos Morningstar
Forvaltningskostnad: 1, 71 %

Disse 3 norske aksjefondene har alle en god og positiv avkastnings-historie, selv om det ikke er en garanti for at det vil fortsette slik. Det viser imidlertid at forvalterne har vært dyktige. Og hvis du ser nøye på dette, vil du oppdage at de faktisk har forvaltet fondene lenge. Følg derfor med om de bytter forvalter i de fondene du sparer i. Da kan det være fornuftig for deg også å gjøre en ny vurdering.

Historisk sett har DNB SMB A gjort det meget sterkt. Dette fondet har også en annen investeringprofil enn de 2 andre fondene. Dette aksjefondet investerer i teknologi- og vekstselskaper, som Kahoot, Pexip og Crayon. Det har også mulighet til å investere 20% utenfor Oslo Børs. De 2 andre fondene er investert i tradisjonelle og solide verdiselskaper på Oslo Børs, som Orkla, Tomra og det litt mer spenstige annonseselskapet Adevinta.

Størrelsen på fondet kan også ha en betydning. Disse 3 fondene er alle på over 1 MLD NOK. Alfred Berg Gambak skiller seg ut med en størrelse som er på 6 ganger mer enn hver av de 2 andre. Noen hevder at når fondene blir for store, i forhold til det markedet det opererer i, så kan de bli mindre fleksible og lønnsomme. Fondet kan rett og slett bli for stort til å drive god aktiv forvaltning i et lite marked. Det taler derfor i mot Alfred Berg Gambak.

Forvaltningskostnad for aktivt forvaltede fond har stor betydning for avkastningen i et langt perspektiv, som sparing i aksjefond bør ha. Av disse fondene har Storebrand Norge Fossilfri A lavest forvaltningskostnad.

Så hvilket norsk aksjefond skal man velge av disse 3? Enkel oppsummering:
  • Hvis bærekraft er viktig for deg, så velger du Storebrand Norge Fossilfri A og holder deg unna DNB SMB A. 
  • Hvis erfaren forvalter med leveranseevne over 10 år er viktig for deg, så velger du Alfred Berg Gambak.
  • Hvis vekstselskaper (teknologi og innovasjon) og innslag av noen utenlandske selskaper er viktig for deg, så velger du DNB SMB A.
  • Er du opptatt av at fondets størrelse og at det ikke skal være for stort, bør du velge enten Storebrand Norge Fossilfri A eller DNB SMB A.
  • Hvis forvaltningskostnad er ditt viktigste parameter, så er det verdt å vurdere Storebrand Norge Fossilfri A. 
Den oppmerksomme leser lurer kanskje på hvorfor Danske Invest Norge Vekst ikke er omtalt i denne artikkelen. Det står jo vitterlig på DN`s liste over de 4 beste norske fondene i 2020. Årsaken til dette er at fondet er kun tilgjengelig på noen få plattformer og primært hos Danske Bank. Åpne og uavhengige  plattformer, som Nordnet og Sbanken, tilbyr ikke dette fondet.

Er det forøvrig andre norske aksjefond som kan være verdt å vurdere for porteføljen? Du kan jo vurdere et indeksfond fra Alfred Berg, DNB eller KLP. De følger indeks og vil gi deg den avkastningen indeksen på Oslo Børs gir, som er et snitt av alle store norske børsnoterte selskapers vekst og utvikling. Av andre aktivt forvaltede fond har Delphi Norge og Nordea Avkastning gitt bra avkastning tidligere år, selv om de er på minussiden i 2020.

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. 


Nyttige nettsteder, artikler og bøker om investeringer:
Morningstar (vurder, klassifiser og se avkastning for fond)
Finansportalen (uavhengige råd om fondskjøp)
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)


Kommentarer

  1. Hei Svein,

    Jeg liker bloggen din, skulle ønske du postet litt oftere :)
    Mye bra og spennende her.

    Jeg har per idag følgende portefølje:
    60.00%KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar
    10.00% KLP AksjeUSA Indeks III
    10.00% Seb teknologi
    10.00% Handelsbanken bærekraftig energi - bærekraft
    10.00% first norden fokus

    Jeg lurte litt på om jeg har bred nok dekning? eller om jeg er overlastet i ett spesifikt marked eller bransje?
    Hovedsaklig ønsker jeg å ha hovedvekten i en hovedindeks også 4 forskjellige "lodd" i forskjellige sektor.

    Gleder meg til Q3 rapporten din :)

    SvarSlett
  2. Hei! Takk for hyggelig tilbakemelding og jeg skal virkelig vurdere det du sier. Trodde kanskje jeg allerede trøttet folk her, men jeg poster først når jeg virkelig har noe jeg tror kan være til nytte og som kan skille seg litt fra det proffene og blogposter ellers poengterer. :-)

    Jeg synes du har en flott fondsportefølje.

    Med fond nr 1 dekker du jo det globale markedet. Og det er ikke dumt å sette noe i et indeksfond i USA, men skal jeg være helt ærlig så er jo allerede dette dekket inn i det globale fondet, da USA utgjør 50-60 % av et globalt indeksfond eller indeksnært fond som KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar er. Da kan du heller vurdere et fond som dekker Asia. Mye spennende som skjer der, med selskaper som Alibaba, Tencent og en av verdens største børsnoteringer; AliPay. Så kan du tenke over om du skulle hatt noe i vekstselskaper; som typisk fanger opp innovasjon.

    Fond du kan vurdere:
    Asia: Nordea Far East og indeksfondet KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II

    Vekstselskaper: BlackRock Global Funds - Next Generation Technology og BNP Paribas Funds Disruptive Technology Classic Capitalisation

    Dette er bare forslag du kan vurdere, når du først spør. :-)

    Kjekt at du gleder deg til neste rapport. Det blir litt å fortelle om, da jeg har gjort noen endringer i fondsporteføljen. Kan avsløre sålangt at jeg faktisk har redusert litt på andelen indeksfond og har vektet opp på aktivt forvaltede. Litt sånn mot min egen overbevisning.

    Hilsen Svein

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

7 leksjoner fra 2024 for investorer flest!

Denne artikkelen er oversatt av og inspirert av Charlie Bilello, som har en flott blogg  med vanvittig mye fin og enkel statistikk om det amerikanske aksjemarkedet. Han publiserer daglig mange av sine undersøkelser, statistikker og resultater på X  gratis og fri for alle. Artikkelen drøfter aksjemarkedet og det gode året som nå snart ligger bak oss. Den tar for seg at det er viktig å ikke basere investeringsbeslutninger på spådommer og prognoser, og at det er viktig å ikke få panikk når markedet går ned. Som investor må du også dempe støyen rundt deg og sørge for å diversifisere porteføljen din. Avslutningsvis påpekes det at tid er viktigere enn penger. Charlie Bilello er sjefstrateg på markedsområdet hos Creative Planning, et nasjonalt anerkjent firma for formuesforvaltning i USA, med over 300 milliarder dollar under forvaltning og rådgivning. I denne rollen produserer han engasjerende innhold med mål om å hjelpe investorer med å oppnå bedre resultater. Charlie er en prisvin...

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje ...

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med. Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: " De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond ." Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍 Lesetid artikkel: 8 minutt. I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. H...

Bør fremvoksende markeder ha en plass i fondsporteføljen til folk flest?

Ja, vil jeg svare på det spørsmålet umiddelbart. Resten av artikkelen vil jeg bruke til å begrunne dette svaret, samt å få fram nyanser rundt mitt positive svar. Det er ikke entydig! Det er en vanlig oppfatning at de fleste bør investere primært i globale indeksfond. Jeg er enig i dette, men betegnelsen "globalt indeksfond" kan være noe misvisende siden det ekskluderer flere markeder. Disse utelatte markedene er kjent som fremvoksende markeder eller Emerging Markets. De fleste globale indeksfond tar utgangspunkt i MSCI World Index som referanseindeks, som omfatter det vi definerer som utviklede markeder. Dette fører til at 24 markeder, som inngår i MSCI Emerging Markets Index, ikke er inkludert. Ved å investere kun i et standard globalt indeksfond, vil man derfor ikke ha investeringer i land som Kina, India, Taiwan, Sør-Korea, Argentina og Brasil. Dette skal vi se litt nærmere på! Lesetid artikkel: 12 minutt -  CoPilot har som vanlig vært medforfatter av artikkelen. Bildet e...

Det er store prisforskjeller på fond!

I denne artikkelen oppsummerer jeg hovedfunnene i prisundersøkelsen som Finanstilsynet publiserte 14.02.24. Denne viste betydelige prisforskjeller på ett og samme fond fra ulike tilbydere.  Undersøkelsen omfatter 17 fondstilbydere og 67 verdipapirfond. Fondstilbydere er både forvaltningsselskap (eks KLP), banker (eks Sbanken) og verdipapirforetak (eks Nordnet). Lesetid artikkel: 6 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Finanstilsynet sier: "Fondstilbydernes prising av tjenestene varierer betydelig, noe som gir store utslag i sluttprisen til forbruker. Det er flere eksempler på at prisen på ett og samme verdipapirfond er dobbelt så høy hos en tilbyder sammenlignet med en annen . Nye prismodeller har redusert interessekonflikter og gitt større konkurranse i distribusjonsleddet. Samtidig har endringene ført til ulik pris for ett og samme verdipapirfond. Finanstilsynet har undersøkt prisene for verdipapirfond som tilbys forbrukere med et innskudd på...