Gå til hovedinnhold

Et nordisk aksjefond bør ha en plass i din fondsportefølje

Det har virkelig vært fest i nordiske aksjefond i 2020. Og dette på tross av korona-epidemi og svake prestasjoner i flere andre markeder. Globalt har vi sett at aksjemarkedene på bemerkelsesverdig vis har styrket seg og prestert på nye høyder, når gjeninnhentingen startet tidlig i vår, etter at alle markeder falt kraftig i mars 2020. Ser vi på de siste 25 årene i det europeiske aksjemarkedet og hvilke børser som har gitt høyest avkastning, så har her har de nordiske landene 4 av de 6 øverste plassene. Nordiske aksjer har levert 12,5% årlig avkastning siden 1970, noe som er hele 2,5% mer enn globale aksjer, i følge den norske forvalteren Holberg. Noen har kalt Norden for verdens beste aksjemarked.

Historien viser oss dermed at det har vært lønnsomt å investere i nordiske aksjefond! Vi skal komme litt mer tilbake til både hvilke fond og selskaper du finner i Norden, som gjør at investeringer i nordiske aksjefond bidrar både til avkastning og diversifisering av din fondsportefølje.

I denne artikkelen skal vi se på:

  • Hvilke sektorer og land består den nordiske indeksen av?
  • Hvilke selskap består den nordiske indeksen av?
  • Hva skiller den nordiske aksjeindeksen fra verdensindeksen?
  • Hvilke nordiske aksjefond er verdt å vurdere for fondsporteføljen din?
  • Oppsummering

La oss først se litt på tallenes tale. Det er ca 35 000 selskaper å investere i globalt. I Norden er det ca 800 selskaper og i Norge 200. Norge utgjør ca 0,3 % og Norden omlag 2 % av det globale aksjemarkedet. Vi skal nå se på den nordiske aksjeindeksen - MSCI Nordic Countries Index (pdf-fil) - og på hvordan denne har utviklet seg i forhold til Verdensindeksen - MSCI World Index (pdf-fil). Dette viser sterke prestasjoner de siste 15 årene.

En tabell med oversikt med detaljert avkastning for hvert år, kan ytterlig tydeliggjøre dette:

Hvilke sektorer og land består den nordiske indeksen av? 

Vi ser av dette at i den nordiske indeksen er tyngdepunktet industri, helsevern og finans Legg merke til at teknologi kommer på fjerde plass og utgjør kun knappe 8 % av indeksen. 

I den nordiske indeksen er tyngdepunktet selskaper i Sverige og Danmark som nesten utgjør 80 %.

Hvilke selskap består den nordiske indeksen av?

Novo Nordisk er lokomotivet i den nordiske aksjeindeksen og i mange nordiske aksjefond. Dette er et internasjonalt innovativt legemiddelfirma med base i Danmark. Man finner også kjente og bunnsolide selskaper som Ericsson, Vestas, Kone og Volvo. Norden har med andre ord flere verdensledende selskaper i ulike sektorer. En oversikt fra Holberg viser at nordiske selskaper også er verdensledende på lønnsomhet:

Vi skal ikke kommentere noe mer av dette nå, men bare understreke betydningen av at det er smart å sette seg inn i hvilke selskap et aksjefond investerer i. Vi skal komme mer tilbake til dette når vi ser på kandidatene for investering blant de nordiske aksjefondene, men vi har skrevet mer om betydningen av dette i denne bloggartikkelen:
Så langt har vi kun sett på den nordiske aksjeindeksen som primært de nordiske indeksfondene baserer seg på, men dette gir oss meget interessant informasjon om hva som særpreger sammensetningen i den nordiske indeksen versus verdensindeksen. Verdensindeksen viser følgende sektorinndeling:

Vi ser av dette at i verdensindeksen er tyngdepunktet teknologi, helsevern og finans Legg merke til at teknologi kommer på første plass og utgjør hele 22 % av indeksen. 

Og slik fordeler indeksen seg på ulike lands selskaper:

I verdensindeksen er tyngdepunktet i USA som utgjør nesten 70 %.

Hva skiller den nordiske aksjeindeksen fra verdensindeksen?

Det vi tydelig ser er at den nordiske indeksen ikke er så teknologitung som verdensindeksen. Verdensindeksen har over 20 % plassert i teknologi og vi vet at dette er noen av verdens største selskaper som Amazon, Microsoft, Apple, Facebook, Alphabet med flere. Er du kun investert i 1 globalt indeksfond, som gjerne baserer seg på verdensindeksen, har du i prinsippet plassert 70 % av sparepengene dine i USA. Den nordiske indeksen er vektet mot store selskap i Sverige og Danmark, og ikke minst mot flere spennende bærekraftige industriselskaper. Dette tror jeg kan bidra til en positiv diversifisering for fondsporteføljen din.

DNB sier i en bloggartikkel om det nordiske aksjemarkedet: "I Norge finner du de beste investeringsmulighetene innen energi- og sjømatsektoren. Sverige på sin side er en industrinasjon med mange sterke globale merkevarer, mens Finland er stor på materialsektoren med skogselskaper i front. I Danmark finner vi en dominerende helsesektor." Vi har tidligere påpekt, blant annet i en egen bloggartikkel om norske aksjefond, at det norske markedet blir for ensidig og sårbart som investeringsobjekt. Norden derimot gir langt bedre diversifisering og spredning av risiko.

Carnegie påpeker i en kommentar på Nordnets blogg fra 2017 at i "de siste 50 årene har Stockholmsbørsen vært den beste i verden. Avkastningen har i gjennomsnitt vært 9,4 prosent pr. år, som er overlegent best. Amerikanske aksjer kommer langt etter med en avkastning på bare 5,8 prosent pr. år. Verken Tyskland, Japan, Frankrike eller Sveits imponerer."  Odin-fondene, som forvalter det nordiske fondet Odin Norden C med god avkastning over år, sier i en artikkel om hvorfor du bør investere i Norden"Nordiske bedrifter har vært flinke til å vokse også utenfor sine relativt små hjemmemarkeder: Vi har tatt med oss en sterk bedriftskultur og nordiske lederprinsipper, og oppnådd suksess langt utenfor våre egne landegrenser." 

Analytikere påpeker videre følgende sterke momenter for det nordiske aksjemarkedet:
  • Myndighetene i de nordiske landene er forutsigbare, pålitelige og nyter stor tillit hos befolkningen.
  • De nordiske landene har åpne økonomier med stor grad av eksport, naturlig trigget av beskjedne hjemmemarkeder.
  • Det er et høyt utdanningsnivå i den nordiske befolkningen.
  • Norden er preget av høy vekst, innovasjon og verdiskaping.
  • De nordiske landene ligger i front på bærekraftig og miljøvennlig industriproduksjon.
  • Nordiske selskaper har gode, sterke og uavhengige styrer, som er dyktige på å ivareta aksjonærenes interesser.
Dette er gode argumenter for å ha aksjefond med innslag av nordiske selskaper i porteføljen din!

Før vi ser litt på aktuelle nordiske aksjefond må jeg presisere noen forhold:
  • Det norske aksjemarkedet er lite og svært utsatt for svingninger. Du styrker dermed din investering med heller å velge et aksjefond som investerer med et nordisk mandat og ikke bare i Norge. Ved å gå fra Norge til Norden øker du mulighetsrommet for investeringer med 4-gangen, da det i Norge er ca 200 og i Norden ca 800 selskaper.
  • Det anbefales fortsatt primært å ha porteføljen i brede globale indeks- eller aksjefond, da dette bidrar til risikospredning av porteføljen din.
  • Å plassere 10 % av fondsporteføljen i nordiske fond, kan være et riktig nivå, men dette må du selvsagt ta stilling til og bestemme selv. Flere kaller næringsstrukturen i Norden "en verden i miniatyr" og det åpner dermed for større eksponering i denne regionen.
  • Se også: Har det noen hensikt å investere i norske aksjefond?

Hvilke nordiske aksjefond kan du vurdere for fondsporteføljen din?

Vi skal nå se på noen aktuelle nordiske aksjefond, som du kan vurdere for din portefølje, hvis du ønsker å være investert i Norden. Som grunnlag bruker vi Sbankens fondsliste, der vi har sorter på region Norden rangert etter avkastning i år (2020). Her listes 28 fond. Vi skal se helt kortfattet på 5 av disse, der et av fondene er et indeksnært fond . Det fondet som har prestert best har en avkastning i år på hele 45 %!


For hvert av fondene som listes skal vi se på fondets størrelse, forvalter, forvaltningskost, hva som er fondets formål og mandat, avkastning inneværende år, samt siste 3 og 5 år, hvilke sektorer det dekker og fondets 10 største plasseringer. Alle opplysninger er hentet i Sbankens fondsliste og på de åpne sidene til Morningstar.

Vi ser kun på fondene som har et nordisk investeringsunivers. Det er flere svenske fond på topplisten som investerer i Sverige. Det blir, som fond som utelukkende investerer i Norge, noe for snevert, slik jeg ser det. Derfor er disse fondene ikke kommentert eller anbefalt i denne artikkelen.

1. First Norden Fokus (navnet endret til First Veritas pr 14.10.20)

Størrelse: 409 MILL NOK (09/2020)
Forvalter: Thomas Nielsen fra 2019 (fondet ble opprettet i 2019)
Forvaltningskost: 1,25 %
Formål og mandat: Fondet skal investere i et fåtall børsnoterte nordiske selskaper forvaltningsselskapet har mest tro på. Forvalter vil basere sine investeringsbeslutninger i enkeltpapirer på en kvantitativ fundamental vurdering som stiller svært høye krav til kvalitet med fokus på selskapenes kapitalavkastning, vekst, kontantstrøm, gjeld, marginvarians, og prising. Den analytiske prosessen baseres på en dyptgående gjennomgang av nøkkeltall fra selskapenes års- og kvartalsrapporter tilbake til 2006, kombinert med kontinuerlig monitorering av papirers verdsettelse, relativt til selskaper med tilsvarende høy kvalitet.
Avkastning: 45,00 % (2020), -* (3 år ), -* (5 år) *Fondet ble etablert i 2019.




Størrelse: 1 MLD SEK (09/2020)
Forvalter: Markus Rylander fra 2019 (fondet ble opprettet i 1989)
Forvaltningskost: 1,25 %
Formål og mandat: Fondet er et aksjefond som investerer i små og mellomstore nordiske selskaper i forskjellige bransjer. Fondet investerer i aksjer og aksjerelaterte omsettelige verdipapirer og kan investere opptil 10 % av fondets verdi i andre fond. Derivatinstrumenter kan anvendes som et ledd i fondets investeringsstrategi.
Avkastning: 29,57 % (2020), 18,20 % (3 år ), 16,11 % (5 år)



Størrelse: 17,5 MLD NOK (09/2020)
Forvalter: Vigdis Almestad fra 2020 (fondet ble opprettet i 1990)
Forvaltningskost: 1,50 %
Formål og mandat: Fondet har som mål å oppnå høyest mulig avkastning på fondets investeringer i forhold til fondets referanseindeks ved å investere hovedsakelig i selskaper som er registrert i, har hovedkontor i eller er opprinnelig fra Sverige, Norge, Finland eller Danmark.
Avkastning: 25,21 % (2020), 13,77 % (3 år ), 11,90 % (5 år)


Størrelse: 3,6 MLD NOK (09/2020)
Forvalter: Øyvind Fjell fra 2018 (fondet ble opprettet i 1989)
Forvaltningskost: 1,53 %
Formål og mandat: DNB Grønt Norden er et aktivt forvaltet aksjefond som i hovedsak investerer i aksjer notert på børs og regulerte markeder i Norden. Fondet har miljøprofil og vil bl.a investere i selskaper med lav karbonintensitet og holde den industrijusterte ESG scoren høyere enn ref.indeksens. Fondet har tilleggskriterier utover DNBs retningslinjer for ansvarlige investeringer og investerer ikke i selskaper innen konvensjonelle våpen, kommersiell spillvirksomhet og produksjon av alkohol. I tillegg investerer ikke fondet i selskaper med direkte eksponering til fossilt brensel eller i selskaper med høy grad av klimagassutslipp. Investering i DNB Grønt Norden gir normalt en bred nordisk eksponering på tvers av land og sektorer, men kan ha stor eksponering mot enkeltselskaper.
Avkastning: 23,43 % (2020), 16,75 % (3 år ), 14,62 % (5 år)


Størrelse: 800 MILL NOK (09/2020)
Forvalter: Magne Valen Sendstad fra 2019 (fondet ble opprettet i 2019)
Forvaltningskost: 0,18 %
Formål og mandat: Verdipapirfondet KLP AksjeNorden Mer Samfunnsansvar er et kvantitativt forvaltet fond. Ved bruk av data fra ESG-ratingbyråer vil KLP Kapitalforvaltning AS identifisere selskaper som er høyt rangert på kriterier innen miljø, sosial ansvarlighet, eierstyring og selskapsledelse. Fondet vil benytte en kvantitativ metodikk for å vekte opp investeringer i disse selskapene.
Avkastning: 19,03 % (2020), -* (3 år ), -* (5 år) *Fondet ble etablert i 2019.
KLP kaller fondet for indeksnært - kan avvike +/- 1 % fra indeks.






Oppsummering

Hvilket eller hvilke av disse aksjefondene skal du ta inn i din spareavtale? Det må du avgjøre selv, blant annet basert på de fakta vi nå har tatt fram i gjennomgangen, men jeg kan jo gi deg noen hint. :-)
  • Vil du investere i et nytt og spennende aksjefond med en profilert, karismatisk og dyktig forvalter, så velger du First Norden Fokus (navnet endret til First Veritas pr 14.10.20). Dette aksjefondet har gitt eventyrlig avkastning så langt i år, men historisk avkastning er aldri garanti for framtidig avkastning. Forvalter Thomas Nielsen plukker kun verdiselskaper som tjener penger og som tilfredsstiller en rekke kvalitetskrav han har satt i en egenutviklet modell. Han er også uvanlig åpen i sin kommunikasjon, blant annet på Twitter, i podcaster og på blogger han blir invitert til å skrive. Han har tidligere forvaltet Odin Eiendom C med suksess. Mer om hans investeringsfilosofi i Finansavisen.
    Dette fondet har jeg i min portefølje.
  • Vil du investere i et aksjefond som typisk investerer i mindre børsnoterte vekstselskaper og som har gitt god avkastning over år, så velger du Swedbank Robur Småbolagsfond Norden. Fondet investerer blant annet i nye teknologi-selskaper som Storytel, Embracer og Sinch. Flere hevder at investering i såkalte small cap selskaper i Norden (mindre børsnoterte selskaper) over tid gir høyere meravkastning, samt at de fleste forvalterne følger og investerer i de store selskapene. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen fra DNB.
  • Er det bærekraft og god avkastning over tid som er viktig for deg, så investerer du i det solide DNB Grønt Norden. I en podcast hos Nordnet (se under) forteller forvalter Øyvind Fjell om hvordan han jobber med fondet DNB Grønt Norden. For min del vekker slik åpenhet tillitt!
  • Når det gjelder Odin Norden C, så har dette fondet prestert godt i mange år. Det leverer også solid så langt i år, men fondet er blitt meget stort og har fått ny forvalter i sommer. Dette er forhold som ikke trenger å bety noe, men som kan få følger for framtidig avkastning. Så et lite obs ved dette fondet, selv om det naturlig hører med på topplisten.
  • Vi har pekt på at den nordiske indeksen har levert godt i mange år, ja, helt i toppen av verdens regioner. Det betyr også god avkastning for indeksfondene. De er det flere av, men jeg vil framheve det bærekraftige og rimelige aksjefondet KLP AksjeNorden Mer Samfunnsansvar. Dette er i praksis et indeksfond, men spør du KLP, så vil de si at det er indeksnært og leverer +/- 1 % i forhold til indeks. Så langt i år har det levert sterk og ligger på topp 10-listen for Norden.
Mer informasjon:
Webinar fra Holberg -  Norden - verdens beste aksjemarked? (video)

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. 


Nyttige nettsteder, artikler og bøker om investeringer:
Morningstar (vurder, klassifiser og se avkastning for fond)
Finansportalen (uavhengige råd om fondskjøp)
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)

Kommentarer

  1. Takk for tipset om Swedbank Robur Småbolag fondet, det hadde jeg ikke sett nøye på. Ser solid ut, med god track record år over år. Har noen aksjer jeg ikke helt ser har så stort potensiale, som f.eks StoryTel, Bakkafrost sliter også som de andre i sjømatnæringen. Men allikevel totalt sett en bra portefølje. Det skal prøves ��

    SvarSlett
  2. Hei Rune!

    Flott at du har funnet et tips og at du gjør en vurdering selv. For min del har jeg faktisk nå tatt inn dette fondet i porteføljen, selv om Norden de siste ukene har vært svak.

    Med vennlig hilsen Svein

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje

Blir India den nye vekstmotoren i fremvoksende markeder?

De siste 2 årene har jeg fulgt litt ekstra godt med i fremvoksende markeder. I starten av 2023 skrev jeg en artikkel, der jeg begrunnet hvorfor fremvoksende markeder bør ha en plass i en fondsportefølje. Selv har jeg hatt et indeksfond fra KLP i porteføljen i mange år, som nettopp dekker disse interessante vekstmarkedene i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Avkastningen har vært varierende og til tider mager.  For 1 år siden var optimismen litt tilbake. Etter pandemien skulle det nå komme vekst i Kina. Det gjorde det ikke, og Kina har mistet vekt i indeksen for fremvoksende markeder med nesten 4 % det siste året. Enkeltår har vært solide for indeksen, med et 2023 som endte på i underkant av 10 % mot Verdensindeksens 24,5 %. Denne negative forskjellen går imidlertid inn i et mønster, som nå har holdt seg i 10 år. Fremvoksende økonomier ga bedre avkastning enn det globale aksjemarkedet i periodene fra 1988-1994 og fra 2001-2010. Det begynner å bli en stund siden! Ser vi på annualisert avkastni

Kvartalsrapport for fondsporteføljen 2. kvartal 2024

 Kvartalsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste kvartal og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Verdensregioner Aksjesektorer og  Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksjestatistikk  Innsikt investering og fond deles daglig på X. Følg meg

Hvordan bør den som sparer i fond reagere på børsfall?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig fondsinvestor. Et av mine favoritt-sitater er av  Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid.  Benjamin Graham  har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk også kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 10 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og inspirert av &quo

Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond?

Børs- og spareåret 2020 har på mange måter vært svært spesielt. I mars falt alle børser kraftig. Panikken økte i styrke ettersom media begynte veldig tydelig å framstille hva konsekvensene av pandemien kunne bli. Veldig mange solgte sine aksjefond i panikk og det ble solgt for 4 milliarder NOK mer enn det ble kjøpt for i denne måneden. Skikkelig krise! Og et børsfall på ca 30 % er ingen spøk. Det hadde man ikke sett siden Finanskrisen i 2008, da børsene falt med hele 40 %. Deretter ble det skikkelig fest i markedene og børsene nådde utover i 2020 stadig nye rekordhøyder! Teknologibørsen i USA, Nasdaq , har siste året steget 40 %  og den nordiske aksjeindeksen med nesten 27 % . Bærekrafts-indeksen , S&P Global Clean Energy Index, steg i 2020 med over 150 % ! Det er egentlig helt vanvittig. Det har vært fest og mange har kanskje blitt en smule beruset og virkelighetsfjern?! 😀 Har dette ført til urealistiske avkastnings-forventninger for aksjefond? Avkastning sier noe om hvor mye d