Gå til hovedinnhold

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med.

Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: "De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond."

Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍

Lesetid artikkel: 8 minutt.


I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. Hele 73 % oppgir at de sparer penger på en bankkonto. Spesielt i den yngste aldersgruppen, 18-26 år, har andelen som oppgir at de sparer i banken økt kraftig de siste årene. Det er jo svært gledelig og lovende for framtidens generasjoner! 

Flere menn enn kvinner oppgir at de investerer pengene sine, noe som også støttes av sparestatistikker. "Kvinner setter penger i banken, menn kjøper aksjer", er overskriften hos Statistisk Sentralbyrå når de presenterer sparestatistikker. På samme tid kan det nevnes at når kvinner først "går på børs" så får de bedre avkastning enn menn. "Kvinner er klokest på børs", heter det i en gjestekommentar i Finansavisen i mai 2024:

"Det amerikanske investeringsselskapet Fidelity har foretatt en undersøkelse som viste at kvinner i gjennomsnitt fikk 0,4 prosent høyere årlig avkastning enn menn over en tiårsperiode. Det virker kanskje ikke å være så mye, men ved en investering på en million kroner over 25 år vil du få over en halv million høyere akkumulert verdi hvis du har 7,4 prosent avkastning kontra 7 prosent.

Interessant!

Nordmenn flest oppgir at de sparer for blant annet å kunne takle uforutsette utgifter. Dette stemmer også med de 12 små intervjuene i Bergens Tidende, der vi tar med noen sitater, fra kvinner og menn i svært ulike livssituasjoner. Noen er studenter. Noen er i jobb. Noen er arbeidsledig. Og noen er pensjonister.

  • Kvinne, 32 år, 1000 kroner pr måned: "Jeg har delt det opp i kortsiktig og langsiktig sparing, og setter halvparten i fond og halvparten på en sparekonto."
  • Mann, 18 år, 8000 kroner pr måned: " Jeg har en sparekonto, og så skal jeg begynne med BSU."
  • Kvinne, 34 år, 2000 kroner pr måned: "Vi har sparing i fond, og så har vi en konto for løpende og uforutsette utgifter, til oppussing og sånne ting."
  • Mann, 30 år, 2000 kroner pr måned: "Jeg har litt stående på BSU og sånt, men mest i fond, ja. Det gir mest avkastning på lang sikt, og er det beste alternativet."
  • Mann, 19 år, 5000 kroner pr måned: "Jeg har BSU og sparekonto, men ikke noe fond."
  • Kvinne, 31 år, 500 kroner pr måned: "Det er en bufferkonto, eller til livet generelt. Og så har jeg en liten feriekonto som jeg setter av penger på, når det er overskudd."
  • Kvinne, 70 år, 1000 kroner pr måned: "Vanligvis har vi spart i bank. For det er mange ting som plutselig kan skje med hus, leilighet, hytte, bil og alt mulig. Sparingen blir en buffer."
  • Kvinne, 63 år, 200 kroner pr måned: "Nå sparer jeg i banken som en liten sikkerhet, i tilfelle det plutselig kommer uventede utgifter."
  • Mann, 77 år, 3000 kroner pr måned: "Vi sparer med et fast trekk til en sparekonto, ikke noe fond eller aksjer eller liknende."
  • Mann, 21 år, 2-3000 kroner pr måned: "Jeg setter av rundt 2000 til 3000 hver måned, og de pengene setter jeg i et fond."
  • Kvinne, 20 år, 5000 kroner pr måned: "Jeg setter pengene på en sparekonto. Jeg har ikke noe fond eller noe."
  • Mann, 45 år, 3000 kroner pr måned: "Jeg sparer i fond, og har spart i omtrent 20 år."
La meg kortfattet komme med noen enkle poenger om sparing og investeringer ut i fra dette.

Det er smart å starte tidlig med sparing!

Har du hørt om snøball-effekten? Tenk deg å lage en liten snøball og deretter la denne rulle ned en bakke. I starten vokser den sent, men plutselig blir den raskt større og større. Hver gang den "ruller rundt" samler den mer snø, og vokser seg større og tyngre til den blir en ustoppelig kraft. Dette er magien i den såkalte renters rente effekten på sparing – det blir en finansiell snøball som kan forvandle beskjedne innskudd til et fjell av rikdom over tid.

La oss være praktisk og gi et eksempel:

La oss si at du sparer 2000 kroner hver måned til pensjon og får 7 % årlig avkastning. Etter 30 år vil du har spart 720 000 kroner. Det er det du har skutt inn i sparingen din. Snøballeffekten eller rentes effekten gjør at sparebeløpet har vokst til 2 352 130 kroner. 

Og selv banksparing med 2 % rente kan gi noe effekt over tid.



For å bli millionær på 2 % avkastning (banksparing) må du sette av 3000 pr måned i ca 25 år, 5000 kr pr måned i 15 år eller 10 000 kroner pr mnd i ca 8 år. For å illustrere rentes-rente-effekten, så har du med 1000 kr pr måned i 40 år totalt spart kroner 732 368 kroner, der 480 000 av dette er det du har spart og det øvrige er rentes-rente-effekt.

Det finnes imidlertid smartere måter å spare på, som gir langt bedre effekt! Det kommer vi straks tilbake til.

Det er smart å gjøre sparing til en vane!

I følge Statistisk Sentralbyrå sparte nordmenn i snitt 8 % av inntekten sin i 1. kvartal 2022. Under pandemien fra 2020-2021, var husholdningene oppe i mer enn det dobbelte av dette i sparerate (se illustrasjon under). Sparing handler om å ha en fundamental holdning til de pengene du har til disposisjon. Det er ikke smart å tenke at sparing er å sette av det som er igjen, hvis det er noe, før neste lønning kommer. Da blir det som regel smått med sparing over tid. Ikke fordi det ikke er mulig, men fordi det da ikke er en innarbeidet vane, eller noe du tar høyde for i din planlegging av økonomien. 

Husholdningenes sparerate, sesongjustert fra SSB pr 1. kvartal 2022

Hva er så egentlig sparing? "Sparing er innen samfunnsøkonomi det å unnlate å forbruke. I økonomisk litteratur blir sparing definert som den delen av den disponible inntekten til av en enhet eller sektor som ikke blir nyttet til forbruk." (Store Norske Leksikon) 

Warren Buffett velger å si dette på en annen måte: "Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving". Det er en filosofi jeg kan gi min tilslutning til!

Et praktisk råd: Det er smart å sette opp et enkelt budsjett med alle kostnader husholdningen har fordelt pr måned, og deretter vurdere hvor mye du kan sette av til sparing. Sørg for at sparingen blir satt opp i budsjettet som en "utgift til deg selv", som helst trekkes av lønn i det du får den utbetalt, som jeg liker å illustrere slik:

Månedslønnen kommer inn. Du flytter umiddelbart pengene til forbruk, faste regninger, lån og sparing. Sparing i fond kan typisk belastes sparekontoen gjennom en månedlig spareavtale. Da sørger du for at "pengene kommer ut av syne" og det blir mindre fristende å bruke månedens overskudd til forbruk.

Det er smart å spare i fond!

Snøballeffekten har vist seg å være meget effektiv ved systematisk sparing i aksjefond over tid. Din sparerate (det du skyter inn) og tiden (antallet år du sparer) er dine viktigste parametere for å lykkes. 

Avkastningen fra Verdensindeksen (MSCI World Index) har siden 2010 vært årlig på ca 11 %. Et globalt indeksfond følger Verdensindeksen, og gir deg på en enkel måte en bred og diversifisert sparing i verdens største selskaper. Og det har over tid vist seg vanskelig for så kalt aktivt forvaltede fond å slå Verdensindeksen. Dette kan du lese mer om i andre artikler på bloggen min. Så det lar vi ligge her, men kan ta med mitt favorittsitat av indeksfondets far, Jack Bogle: 

"The winning formula for success in investing is owning the entire stock market through an index fund, and then doing nothing. Just stay the course."

Kilde: MSCI World Index (USD)

Hva betyr dette så i praksis? La oss igjen se på snøballeffekten! 

Vi er helt konkret på dette og se på betydningen av rentes rente effekt og en lang sparehorisont. Vi ser på hvordan et sparebeløp på 300, 1000, 3000, 5000 og 10 000 kroner pr måned, utvikler seg med henholdsvis 10 % avkastning over 5, 10, 15, 20, 30 og 40 år.



For å bli millionær på 10 % avkastning (med sparing i eksempelvis et globalt indeksfond) må du sette av 3000 pr måned i overkant av 13 år, 5000 kr pr måned i ca 10 år eller 10 000 kroner pr mnd i 6 år. For å illustrere rentes-rente-effekten, så har du med 1000 kr pr måned i 40 år en totalsum på kroner 5 580 715 kroner, der 480 000 av dette er det du har spart. Resten er rentes-rente-effekt eller snøballeffekten!

Magisk, ikke sant? Husk bare på at det i starten er spareraten din som teller. Og i det lange løp er det tiden. Så rår du også over den risiko du tar, de kostnader dine fondsinvesteringer medfører og ikke minst din atferd. Du kan i liten grad påvirke avkastningen.
Odin-bloggen: Fokuser på det du kan kontrollere – ikke avkastningen

"If you want to do better as an investor, the single most powerful thing you can do
is to increase your time horizon"
(Morgan Housel)

Mine råd til den som vil lykkes med sparing:
  1. Lag en plan og følg den!
  2. Spar systematisk og jevnlig!
  3. Spre investeringene!
  4. Sitt gjennom opp- og nedturer i markedene!
  5. Ha kontroll på risikoen i porteføljen!
Lykke til!

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det! 

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Avkastning i fond for folk flest

Goldman Sachs, den store amerikanske investeringsbanken, har nylig uttrykt en ganske dyster prognose for de som investerer i globale indeksfond: "Goldman Sachs forventer bare en årlig avkastning på 3 % for S&P 500 de neste 10 årene, noe som er en nedgang fra 13 % det foregående tiåret." Banken mener også at det er en 70 % sannsynlighet for at obligasjoner vil overgå aksjer i avkastning i løpet av den samme perioden. Jeg kan ikke si om Goldman Sachs' forutsigelse vil holde stikk, og for å være helt ærlig, tviler jeg på at selv Goldman Sachs er sikre. De har riktignok tilgang til mye data og ekspertise, men deres kunnskap om fremtiden er like begrenset som vår. Warren Buffett sier om slike analyser og spådommer:  "Forecasts may tell you a great deal about the forecaster; they tell you nothing about the future." og John Galbraith sier meget treffende og humoristisk: "The function of economic forecasting is to make astrology look respectable". Lesetid

Kvartalsrapport for fondsporteføljen 3. kvartal 2024

Kvartalsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste kvartal og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Verdensregioner Aksjesektorer og  Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksjestatistikk  Innsikt investering og fond deles jevnlig på X. Følg meg

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje

Bør fremvoksende markeder ha en plass i fondsporteføljen til folk flest?

Ja, vil jeg svare på det spørsmålet umiddelbart. Resten av artikkelen vil jeg bruke til å begrunne dette svaret. Det er en vanlig oppfatning at de fleste bør investere primært i globale indeksfond. Jeg er enig i dette, men betegnelsen "globalt indeksfond" kan være noe misvisende siden det ekskluderer flere markeder. Disse utelatte markedene er kjent som fremvoksende markeder eller Emerging Markets. De fleste globale indeksfond tar utgangspunkt i MSCI World Index som referanseindeks, som omfatter det vi definerer som utviklede markeder. Dette fører til at 24 markeder, som inngår i MSCI Emerging Markets Index, ikke er inkludert. Ved å investere kun i et standard globalt indeksfond, vil man derfor ikke ha investeringer i land som Kina, India, Taiwan, Sør-Korea, Argentina og Brasil. Dette skal vi se litt nærmere på! Lesetid artikkel: 12 minutt -  CoPilot har som vanlig vært medforfatter av artikkelen. Bildet er skapt av kunstig intelligens Vi skal i denne artikkelen kortfattet s

Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond?

Børs- og spareåret 2020 har på mange måter vært svært spesielt. I mars falt alle børser kraftig. Panikken økte i styrke ettersom media begynte veldig tydelig å framstille hva konsekvensene av pandemien kunne bli. Veldig mange solgte sine aksjefond i panikk og det ble solgt for 4 milliarder NOK mer enn det ble kjøpt for i denne måneden. Skikkelig krise! Og et børsfall på ca 30 % er ingen spøk. Det hadde man ikke sett siden Finanskrisen i 2008, da børsene falt med hele 40 %. Deretter ble det skikkelig fest i markedene og børsene nådde utover i 2020 stadig nye rekordhøyder! Teknologibørsen i USA, Nasdaq , har siste året steget 40 %  og den nordiske aksjeindeksen med nesten 27 % . Bærekrafts-indeksen , S&P Global Clean Energy Index, steg i 2020 med over 150 % ! Det er egentlig helt vanvittig. Det har vært fest og mange har kanskje blitt en smule beruset og virkelighetsfjern?! 😀 Har dette ført til urealistiske avkastnings-forventninger for aksjefond? Avkastning sier noe om hvor mye d