Ifølge markedsstatistikk fra Verdipapirfondenes Forening passerte norske personkunders sparing 400 milliarder kroner i april 2023. Dette er den samlede så kalte forvaltningskapitalen i fond nordmenn sparer i, utenom det som går via pensjonskasser og institusjoner. Dette er sparing i alle typer aksje-, kombinasjons- og rentefond. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på de 20 aksjefondene folk flest i Norge sparer i. Vi ser derfor ikke på kombinasjonsfond eller rentefond.
Når du velger aksjefond, er det flere kriterier du bør legge til grunn. Først og fremst bør du velge aksjefond som gir deg en diversifisert og sammensatt portefølje, hva gjelder regioner og bransjer. Det er også viktig å velge fond som passer din investeringsprofil og risikotoleranse. Videre kan du vurdere å plassere pengene i norske aksjefond eller globale aksjefond. Det kan være utfordrende å finne de beste fondene. Sjelden er det mer sant enn når det gjelder aktivt forvaltede aksjefond, og det vil du se i denne artikkelen. Bare 7 av 33 globale fond gjør det bedre enn markedet, hevder Dine Penger, og derfor er det ikke enkelt å treffe på akkurat disse.
Lesetid artikkel: 15 minutter
Vi deler her inn aksjefondene i indeksfond og aktivt forvaltede fond, og skal se på kostnader og avkastning for ulike tidsperioder, samt fondenes Morningstar-rating. Vi skal også se hva et gitt sparebeløp både som innskudd og månedlig sparing, gir av resultat for ulike fond over en 10-års periode. Hvilke fond har det historisk lønt seg å kjøpe og beholde? Hvilke fond er egentlig mindre attraktive, selv om det er mange som har sine sparepenger i disse? Det største fondet som er med i oversikten nærmer seg en kapital på snart 100 milliarder kroner og er et globalt indeksfond. Det minste fondet som er tatt med, har en kapital på i underkant av 10 milliarder. Veldig mange aksjefond har en forvaltningskapital på mellom 1 og 5 milliarder kroner, og kommer dermed ikke med på en slik oversikt.
Det er derfor flere hundre fond som ikke er med på denne listen. Det allikevel i aksjefondene som er listet her, folk flest har sine sparepenger. Dette blir derfor en helt enkel studie av norske aksjefond, der Chat GPT har vært CoPilot på analyse av trender i Excel-dataene, samt gitt bistand til å holde oversikt over detaljene, som er dukket opp etterhvert.
NB! Når en celle ikke har data, betyr dette at fondet ikke har så lang historie . Da faller de typisk ut av sorteringen og blir liggende nederst i tabellen.
De 20 største aksjefondene rangert etter størrelse
Det er 2 globale indeksfond som rager på toppen av listen og som er de desidert største aksjefondene i Norge. Dette viser at mange nordmenn har fått opp øynene for billige globale indeksfond.
De 20 største aksjefondene rangert etter kostnad
Ikke overraskende er det indeksfondene på listen som er de suverent billigste. Alle disse koster fra 0.10 til 0,30 i årlig forvaltningsavgift, men du vil kanskje se en noe annen pris på din plattform. Prisene er hentet fra Morningstar og det er ikke uvanlig at en plattformavgift kommer i tillegg hos flere tilbydere.
Ser vi på DNB Global Indeks A, så har dette fondet følgende pris på hos disse aktørene:
- Sbanken: 0,16 %
- DNB: 0,20 %
- Kron: 0,21 %
- Nordnet: 0,29 %
- Sparebankene: 0,30-0,60 %
Det er store prisforskjeller på fond og dette vil selvsagt påvirke avkastningen du sitter igjen med, etter at du har spart i fond i mange år. Noen av kostnadsforskjellene her er marginale, men på enkelte plattformer er det faktisk dobbel pris for indeksfond. Det er ikke akseptabelt. Da sitter fondstilbyder igjen med mye mer av din oppsparte kapital, enn hvis prisen hadde vært langt lavere. Dette slår selvsagt enda mer ut, hvis du velger dyre aktivt forvaltede fond.
Og kostnadene betyr noe. Hvis du starter med kr 10 000 innskudd og sparer kr 2000 pr mnd i 30 år, og vi setter avkastningen til 7 %, så blir det du står igjen med for 3 ulike eksempel:
0,20 % - 2 338 811 kr
0,50 % - 2 211 425 kr
1,00 % - 2 015 948 kr
Det er over 300 000 kr som i siste tilfellet tilfaller fondstilbyder og ikke deg!
Blant de største norske aksjefondene er det flere indeksfond som viser konkurransedyktig avkastning. KLP AksjeGlobal Indeks P og DNB Global Indeks A er eksempler på indeksfond som har oppnådd god avkastning over mange år. Sammenlignet med de aktive fondene, har indeksfondene ofte lavere kostnader, noe som kan bidra til bedre avkastning over tid.
De suverent dyreste fondene i denne oversikten er Skagen Kon-Tiki A og Alfred Berg Gambak C, med en forvaltningsavgift på hele 2 % årlig. Kanskje kan det forsvares, hvis fondet har tilsvarende meravkastning i forhold til indeks. Jeg kan allerede nå peke på at Skagen Kon-Tiki A, som er et svært dyrt fond, ligger i bunnsjiktet når det kommer til langsiktig avkastning.
De 20 største aksjefondene rangert etter annualisert avkastning etter 3 år
Lar du sparepengene stå i åtte år, er risikoen ekstremt lav, sier han. Og går du opp til ti år, skal du vite at den årlige gjennomsnittsavkastningen har vært nesten 10 prosent i alle tiårsperiodene, med lite variasjon
(Sannsynlig avkastning for hhv. 1-, 2-, 3-, 4-, 5-, 6-, 7-, 8-, 9- og 10-års perioder på Oslo Børs. Foto: Graf utarbeidet av DNB Asset Management) |
Hva er det vi legger merke med de største aksjefondenes avkastning etter 3 år:
- Skagen Vekst A har best avkastning etter 3 år, MEN etter 5 og 10 år ender aksjefondet "midt på treet" og klart bak et globalt indeksfond.
- DNB Teknologi A ligger på andre plass etter 3 år og befester sin posisjon som det suverent mest lønnsomme aksjefondet over 5 og 10 år.
- De globale indeksfondene ligger allerede etter 3 år høyt på listen blant aksjefond med best avkastning, og forblir i tetsjiktet.
- Regionen USA (indeksfond) og sektoren Teknologi, framstår allerede etter 3 år som sterk, og forblir i toppen også etter 5 og 10 år. NB! Vi har ikke avkastningsdata for indeksfondet USA i mer enn 5 år, men USA-indeksen ligger etter 10 år over 2 % over et globalt indeksfond.
- Dataene viser også at fond som følger indeksen på Oslo Børs og fremvoksende markeder, har gjort det langt svakere enn globale fond i alle periodene.
De 20 største aksjefondene rangert etter annualisert avkastning etter 5 år
- 10 % 15 ganger
- 15 % 6 ganger
- 20 % 4 ganger
- 35 % 1 gang
(Benjamin Graham)
Hva er det vi legger merke med de største aksjefondenes avkastning etter 5 år:
- DNB Teknologi A etablerer seg suverent på avkastningstoppen og forblir der også etter 10 år.
- Indeksfondene KLP AksjeUsa Indeks P, KLP AksjeGlobal Indeks P og DNB Global Indeks A, kommer deretter på de "neste plassene" og forblir her også etter 10 år (årsaken til at de kommer lenger ned på listen, er at de fleste av disse indeksfondene bare har 5 års historie).
- Legg merke til at Skagen Vekst A, som har best avkastning etter 3 år, når falt langt ned på listen og forblir der.
- Det er i flere tilfeller indeksfondenes lave kostnader, som gjør at de leverer bedre avkastning enne de aktivt forvaltet globale fondene. Flere av de aktivt forvaltede fondene leverer i praksis indeks, men kostnaden gjør at det blir mindre igjen til deg som er investert i fondene. Dette vil jeg si gjelder spesielt Odin Global C, DNB Global A og Storebrand Global Solutions A, etter 5 år.
- Det er fond som dekker Norge og Fremvoksende Markeder, som gjør det svakest etter 5 år.
De 20 største aksjefondene rangert etter annualisert avkastning etter 10 år
Hva er det vi legger merke med de største aksjefondenes avkastning etter 10 år:
- KLP AksjeNorge Indeks P: Sammenlignet med de globale fondene, har dette fondet hatt en relativt lavere avkastning i de fleste periodene.
- ODIN Norden C: Dette fondet viser en konkurransedyktig avkastning sammenlignet med de globale fondene i de fleste periodene.
- ODIN Norge C: Dette fondet har hatt en lavere avkastning i de fleste periodene sammenlignet med både globale og nordiske fond.
Morningstar Rating baserer seg på fondenes historiske avkastnings- og risikotall fratrukket kostnader. Tildeling av stjerner, fra en til fem, skjer relativt innenfor den kategorien som fondet tilhører. "Morningstar Rating har som hovedmål å kunne raskt skille ut de forvalterne som har skapt historisk merverdi i forhold til sine konkurrenter". De 10 prosent beste fondene får fem stjerner, 22,5 prosent får fire stjerner, 35 prosent får tre stjerner, 22,5 får to stjerner de siste 10 prosent får en stjerner. Alle fond som er tilgjengelig for salg i Europa kategoriseres og vurderes opp mot hverandre. Fond som er yngre enn tre år får ikke tildelt stjerner.
- DNB Teknologi A (globalt)
- Nordea Stabile Aksjer Global Etisk (globalt)
- Odin Global C (globalt)
- Alfred Berg Gambak C (Norge)
På de neste plassene følger de globale indeksfondene, som alle får 4 stjerner av Morningstar.
- Norske personkunders sparing i verdipapirfond passerte 400 milliarder kroner i april 2023.
- De 20 største aksjefondene i Norge inkluderer både indeksfond og aktivt forvaltede fond.
- Vær langsiktig i dine investeringer og tro mot dine valg! Da ville du via alle disse fondene, med noen få unntak, fått minst 10 % årlig avkastning de siste 10 år. Et av fondene ville gitt deg så mye som 24 % årlig avkastning over 10 år.
- Velg globale fond, da disse over både kortere og lengre tidshorisonter, gir god spredning av din investering og har den beste avkastningen.
- La et globalt indeksfond være fundamentet i din portefølje, da det over tid er få fond som gir bedre avkastning enn disse.
- Vi ser et mønster i datamaterialet, som begynner å bli tydelig etter 5 år, at å eie et aksjefond over tid er en suksessfaktor for å få del i avkastningen. Den tålmodige og langsiktige investor blir belønnet. Forskning har vist at investorer ofte ødelegger sin egen avkastning gjennom sin atferd og trangen til å gjøre noe, for eksempel ved å selge og kjøpe seg inn igjen i fondet basert på kortsiktige trender.
Veldig fin artikkel. Informativ og oversiktelig. Takk! Synd ikke DnB Health Care er blant toppen, er så nysgjerrig på den og valgt å investere en andel av pensjonen der.. får vel prøve på egne regnestykker og spå 30 år frem i tid i tillegg :)
SvarSlettHei og takk for hyggelig tilbakemelding!
SvarSlettEr selv investert i DNB Health Care og har troen på dette fondet framover. Du finner det i min porteføljeoversikt. Det er ca 6 % av min portefølje. Fondet er ikke stort nok for å komme med på denne oversikten (ca 4,1 MLD NOK), men har de siste 10 år hatt en annualisert avkastning på 17 %. Det er solid!
https://sveinfr.blogspot.com/2023/06/manedsrapport-for-fondsportefljen-mai.html
Vil du få vite mer om dette fondet, anbefaler jeg podcasten Utbytte fra DNB, der du tidvis vil få oppdatering med forvalterne av dette fondet. Og mange andre DNB-fond.
https://podcasts.apple.com/no/podcast/live-fra-dnbs-helsekonferanse-utsikter-2023/id995845886?i=1000590705162
Lykke til!
Vennlig hilsen Svein
Det var interresant å lese. Takk for at du deler dine tanker og kunnskaper.
SvarSlettTakk for det og en riktig fin sommer til deg!
SlettVennlig hilsen Svein