Gå til hovedinnhold

Blir India den nye vekstmotoren i fremvoksende markeder?

De siste 2 årene har jeg fulgt litt ekstra godt med i fremvoksende markeder. I starten av 2023 skrev jeg en artikkel, der jeg begrunnet hvorfor fremvoksende markeder bør ha en plass i en fondsportefølje. Selv har jeg hatt et indeksfond fra KLP i porteføljen i mange år, som nettopp dekker disse interessante vekstmarkedene i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Avkastningen har vært varierende og til tider mager. 

For 1 år siden var optimismen litt tilbake. Etter pandemien skulle det nå komme vekst i Kina. Det gjorde det ikke, og Kina har mistet vekt i indeksen for fremvoksende markeder med nesten 4 % det siste året. Enkeltår har vært solide for indeksen, med et 2023 som endte på i underkant av 10 % mot Verdensindeksens 24,5 %. Denne negative forskjellen går imidlertid inn i et mønster, som nå har holdt seg i 10 år. Fremvoksende økonomier ga bedre avkastning enn det globale aksjemarkedet i periodene fra 1988-1994 og fra 2001-2010. Det begynner å bli en stund siden!

Ser vi på annualisert avkastning for MSCI Emerging Market Index over 5 år, så er den nå på ca 4 % mot MSCI World Index som i samme periode er på over 13 %. Over de 10 siste år snakker vi om 8 % annualisert avkastning for et indeksfond som dekker fremvoksende markeder, og nesten 15 % for et vanlig globalt indeksfond. Det er en signifikant forskjell!

Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter.

Lesetid artikkel: 10 minutt.

Oppdatert 02.03.24

Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft

Kina har hatt og har stor vekt i indeksen for fremvoksende markeder. Så stor vekt at jeg synes det begynner å bli et problem. Andre vil se det som en mulighet. Plutselig tar det av. Selskapene i Kina er historisk billige, men ser vi på MSCI China Index, så er det egentlig dyster lesning. De siste 3 år har en annualisert avkastning på -18 %. De siste 5 år er vi fortsatt på minussiden med -3 %. De siste 10 år har kun gitt i snitt 1 % positiv avkastning. Kunne like godt ha pengene i et trygt likviditetsfond og fått bedre avkastning! 

Jeg er derfor litt betenkt at Kina fortsatt er så dominerende i indeksen for fremvoksende markeder! Og det er flere andre negative utviklingstrekk for Kina, der blant annet befolkningsveksten aldri har vært så lav siden 1949 og antas i 2023 å være redusert med 2 millioner mennesker.

Hva viser indeksen for India, der befolkningen nå har passert 1,4 milliarder mennesker, og ifølge prognoser fra 2023 har passert Kina i befolkningsutvikling? MSCI India Index har de siste 3 år gitt en avkastning på mer enn 17 %, de siste 5 år på 16 % og de siste 10 år på mer enn 13 %. I følge en analyse fra Morgan Stanley har MSCI Indias fortjeneste per aksje siden starten av 2021 i amerikanske dollar økt med 61 prosent, sammenlignet med en nedgang på 18 prosent for MSCI China.

På denne bakgrunn skal vi se litt nærmere på India som kandidat for fondsporteføljen. Og jeg skal med en gang avsløre at jeg ved i starten av dette året, har byttet ut indeksfondet for fremvoksende markeder, med et aktivt forvaltet fond som investerer kun i India. Husk at dette ikke er en investerings-anbefaling, men en ren informasjon om endringer gjort i min portefølje. Og det er gjort i den delen av porteføljen (20 %), der jeg kan ta litt mer risiko.

Denne artikkelen blir min begrunnelse for dette valget, og kanskje det også kan være til litt opplysning eller inspirasjon for deg? Jeg har i min fondsportefølje vektet fremvoksende markeder til ca 10 %. Nå viderefører jeg denne vektingen med et rent India-fond.

Vi skal i denne artikkelen se på:
  1. Hva er fremvoksende markeder?
  2. Hvorfor er India spesielt interessant i Asia?
  3. Hvilke sektorer er dominerende i India?
  4. Hvilke risikoer er det ved å investere i India?
  5. Hvilke fond er det aktuelt å investere i?

1. Hva er fremvoksende markeder?

Framvoksende markeder er land som har noen av egenskapene til et utviklet  marked, men som ennå ikke er det. De to største framvoksende økonomiene i verden er Kina og India. De fem største omtales ofte som BRICS-landene: Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika. Markedsindeksen er ikke mer enn 35 år gammel, men har økt fra mindre enn 1 % av den globale børsverdien til 12 % av verdens aksjer. Indeksen består i dag av i overkant av 1200 selskaper eller aksjer.

Inndelingen i modne og umodne økonomier kan nok fortone seg litt underlig av og til, men den er gjort for fondsselskap, basert på Verdensbankens definisjon av hva som er et utviklet og hva som er et framvoksende marked. For å komme frem til landets klassifisering ser Verdensbanken på landets økonomi og spesielt en utregning av velstand per innbygger. Land med høy inntekt per innbygger blir klassifisert som utviklet, mens de landene som har lav, middels eller noe over middels inntekt per innbygger, relativt til andre land rundt omkring i verden, blir klassifisert som utviklingsland, eller vekstmarkeder. Det er i neste runde noen av disse landenes markeder som inngår i fremvoksende markeder.

En måte å forstå fremvoksende markeder på, er å studere et indeksfond som KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks P eller Storebrand Indeks - Nye Markeder, og se på hvilke land, sektorer og selskap som inngår i disse fondene. Jeg velger heller å se på selve indeksen, som heter MSCI Emerging Markets Index, og som de nevnte indeksfond forsøker å etterligne mest mulig:


Du kan legge merke til at Kina utgjør hele 26,5 % av indeksen (ned fra 30 % i 2022), India 16,7 % (opp fra 15 % i 2022), Taiwan 16 % (opp fra 12 % i 2022) og Sør Korea 13 % (opp fra 11 % i 2022). De største sektorene er finans, informasjonsteknologi og forbruksvarer.

Legg merke til utviklingen for Kina, som har fått redusert plass i indeksen basert på den økonomiske utviklingen for India og på Taiwan, slik jeg tolker tallene. 

Les og lær mer om fremvoksende markeder, og husk at du på enklest mulig måte får dette inkludert i en portefølje, gjennom å kjøpe et indeksfond for nye markeder:

2. Hvorfor er India spesielt interessant i Asia?

Det er mange grunner til at India blir sett på som en fremvoksende økonomisk stormakt i Asia:
  • Forbrukerboom: India opplever en forbrukerboom som driver økonomisk vekst. India antas å bli det tredje største markedet i verden i 2027, etter USA og Kina.
  • Innovasjon: Det er en sterk økning i innovasjonen i India, og landet har stadig tatt nye steg oppover på The Global Innovation Index. India har steget fra 80. plass i 2015, til 40. plass i 2023 Det er 132 nasjoner i indeksen.
  • Grønt skifte: India gjennomgår et omfattende grønt skifte og er den 4. største i verden på fornybar energi. Dette bidrar også til økonomisk utvikling. Landets CO₂-utslipp er tredoblet siden 1990, og India har politiske ambisjoner om et grønt industriløft, som skal gjøre landet klimanøytralt innen 2070.
  • Demografi: India har en stor ung befolkning som kan gi en demografisk fordel, eksempelvis foran Kina som er i en motsatt situasjon. Det kan bli dramatisk for Kina om FNs befolkningseksperter får rett. Da vil Kinas befolkning nesten halveres, fordi landets befolkning eldes i raskt tempo. India gikk sannsynligvis forbi Kina i befolkningsstørrelse i 2023.
  • Infrastrukturforbedringer: India gjør store oppgraderinger av infrastrukturen i landet, og skal bygge infrastruktur for over 12.000 milliarder kroner de neste 10 årene.
  • Politiske reformer: Det har de senere år blitt gjennomført politiske reformer, som skal stimulere til økte forretningsdrift og investeringer i India. Det har vært en sterk vekst i produksjonsindustrien, enorm oppsving i IT-sektoren, forholdsvis liberal økonomisk politikk og en sterk økning i utenlandske investeringer.
Goldman Sachs hevder at India vil bli verdens nest største økonomi innen 2075, og Financial Times antyder at innen 2050 vil kjøpekraften være 30% større enn den er i USA. I en artikkel på CNBC siteres en rapport fra Goldman Sachs, der investeringsbanken påpeker hvordan Indias forbruker-sektor, vil bli en viktig drivkraft for landets økonomiske vekst, med en forventet økning i forbruket i en befolkning med stigende disponible inntekter. Goldman Sachs-rapporten spår at rundt 100 millioner mennesker i India vil bli “velstående” og ha en årlig inntekt på over $10 000 - innen 2027. Høyere inntekter har allerede ført til større investeringer i indiske aksjer, gull og eiendom.

I starten av desember 2023 bikket verdien av indiske aksjer 4.000 milliarder dollar, en stigning på 1.000 milliarder dollar på mindre enn tre år, ifølge The Economic Times

Kilde: Visualizing India’s Population Growth from 2022-2100

3. Hvilke sektorer er dominerende i India?

Det er nok flere måter å dele inn sektorer i India på, og i dette tilfellet er det organisert selskaper med størst markedsverdi. En slik oversikt er en god pekepinn. Det er sikkert noen selskaper du kjenner til, og kanskje noen du aldri har hørt om før. Disse såkalte konglomeratene er investeringsselskap som eier andre selskaper i mange sektorer. 

Indias aller rikeste person er, ifølge data som ble kjent i en rapport fra 2023, Mukesh Ambani, som er grunnlegger av Reliance Industries. Det er et konglomerat av selskaper med virksomhet innen energi, petrokjemi, naturgass, detaljhandel, telekommunikasjon, massemedier og tekstiler. Ambani var også blant de 10 rikeste menneskene i verden i 2023.

De 3 største sektorene i India er i følge denne oversikten:
  1. Finans
  2. Informasjonsteknologi (IT)
  3. Forbruksvarer

4. Hvilke risikoer er det ved å investere i India?

Både fremvoksende markeder og India spesifikt, sees ofte på som risikofylte. Årsakene er at politisk, religiøs og økonomisk uro er en del av hverdagen i flere av disse landene. India er ikke noe unntak, selv om det i det minste er et demokrati. Investeringer handler alltid om å vurdere potensiell avkastning opp mot potensielle risikoer. Selv om India absolutt byr på betydelige muligheter i årene framover, så har landet også en rekke utfordringer å håndtere. Ingen grunn til å legge skjul på det!

Følgende risker må du derfor være klar over for India og som kan påvirke dine investeringer:
  • Korrupsjon
    Korrupsjon er fortsatt et betydelig problem som kan skade forretningsdrift og hindre utenlandske investeringer. Selv om myndighetene har tatt skritt for å bekjempe dette problemet, er det fortsatt en stor risikofaktor man må ta med.
  • Fattigdom.
    Selv om Indias middel- og overklasse vokser, sliter landet fortsatt med mye fattigdom. Den økonomiske ulikheten kan føre til sosial uro og ustabilitet, og potensielt påvirke forretningsdrift og investeringer.
  • Politisk risiko.
    India er et demokrati, men har et komplekst og til tider urolig og uforutsigbart politisk landskap. Dette vil utgjøre en risiko for langsiktige investeringer.
  • Geopolitiske og geografiske risker.
    Indias geopolitiske situasjon, spesielt dets anstrengte forhold til nabolandene, utgjør enda et risikolag. Den pågående Kashmir-konflikten mellom India og Pakistan utgjør en pågående militær risiko, mens langvarige grenseproblemer med Kina fortsatt er uløste. I tillegg kan dens geografiske sårbarhet med hyppige naturkatastrofer, også ha store økonomiske konsekvenser.

5. Hvilke fond er det aktuelt å investere i?

Velger du å investere i et indeks- eller faktorfond som dekker fremvoksende markeder, vil dette fondet ha mellom 14-16 % i India. Jeg velger derfor ikke å ta med indeksfondet i denne listen, men henviser til en egen artikkel om fremvoksende markeder (bloggen, 18.01.23), der du vil få de aktuelle fondene listet.

Når jeg skal liste aktuelle fond på bloggen, så legger jeg noen generelle kriterier til grunn. Kravene til et fond, som kommer på denne listen, er stort sett at de skal ha minst 3 stjerner hos Morningstar; aller helst 4 eller 5. Da har de minst 3 års historie. Fondene skal også være tilgjengelig på de største spareplattformene.

Kort forklaring Morningstar-stjerner:
Morningstar Rating baserer seg på fondenes historiske avkastnings- og risikotall fratrukket kostnader. Tildeling av stjerner, fra en til fem, skjer relativt innenfor den kategorien som fondet tilhører. "Morningstar Rating har som hovedmål å kunne raskt skille ut de forvalterne som har skapt historisk merverdi i forhold til sine konkurrenter". De 10 prosent beste fondene får fem stjerner, 22,5 prosent får fire stjerner, 35 prosent får tre stjerner, 22,5 får to stjerner de siste 10 prosent får en stjerner. Alle fond som er tilgjengelig for salg i Europa kategoriseres og vurderes opp mot hverandre. Fond som er yngre enn tre år får ikke tildelt stjerner.

Vær for øvrig også oppmerksom på at flere India-fond scorer svakt på bærekraft. Sjekk også kostnaden på din plattform, da noen av disse fondene har høy forvaltningsavgift.

For ordens skyld har jeg denne gang plassert de norske aksjefondene først, da jeg vil anbefale deg å starte med å se om et av disse kan være aktuelle for din fondsportefølje, hvis du ønsker å ha "en fot" i India. 
  • DNB Fund - India retail A (3 stjerner) - er et aksjefond som investerer i selskaper på det indiske markedet. Fondet har god spredning mellom sektorer og selskaper. Forvalterne har stor frihet til å gjøre aktive skifter mot de selskaper hvor man ser størst potensial for verdistigning.
  • Nordea India (3 stjerner) - er et aksjefond som investerer i det indiske aksjemarkedet, med en dynamisk investeringsprosess som først og fremst arbeider for å generere ekstraavkastning i perioder med store markedssvingninger. I prosessen forsøker man aktivt å kombinere aksjeutvalg, markedssammensetning, spredning og risikohåndtering for å redusere volatilitet, dvs. variasjonene i avkastningen.
  • PineBridge India Equity A (4 stjerner) - er et aksjefond som søker å gi langsiktig kapitalvekst ved å investere i verdipapirer fra selskaper notert på børser i India, eller som er tett knyttet til den økonomiske utviklingen og veksten i India.
  • Jupiter India Select L EUR Acc (4 stjerner) - er et aksjefond som søker å oppnå langsiktig kapitalvekst gjennom investering hovedsakelig i India og utvalgte muligheter i Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Bhutan, Nepal og Maldivene. NB! Investerer primært, men ikke utelukkende i India!
  • BlackRock Global Funds - India Fund A2 (3 stjerner) - er et aksjefond som investerer i store selskaper, men kan også plassere i mindre selskaper der virksomheten eller hoveddelen av inntektene kommer i fra India. Forvaltningen har en fleksibel investeringsstil der både vekst- og verdi-aksjer er mulige. Investeringsprosessen bygger på å skaffe seg et informasjonsovertak i forhold til konkurrentene, der møte med bedriften er en viktig del av dybdeundersøkelsen av selskapet.
  • Fidelity India Focus A (3 stjerner) - er et aksjefond som har minst 70 % investert i andeler i indiske selskaper notert i India, samt andeler i ikke-indiske selskaper som utøver en betydelig del av sin virksomhet i India. Har frihet til å investere utenfor fondets geografiske hovedområder, markedssektorer, industrier eller aktivaklasser. 
  • Franklin India A (3 stjerner) - er et aksjefond som primært vil investere i aksjer fra foretak som er registrert eller har sin hovedvirksomhet i India. Fondet søker å investere i selskaper i en lang rekke industrigrener uavhengig av deres markedskapitalisering. I tillegg kan fondet søke investeringsmuligheter i renteinstrumenter som er utstedt av ethvert av de ovennevnte foretakene, samt i pengemarkedsinstrumenter.
  • Invesco Funds - Invesco India Equity Fund A (3 stjerner) - er et aksjefond som har som mål å oppnå langsiktig kapitalvekst. Fondet investerer hovedsakelig i aksjer i indiske selskaper.

Oppsummering

  • Avkastningen fra indeksfond som dekker vekstmarkedene, har vært variabel, med bekymring rundt Kinas dominerende vekt. For på en enkel måte å dekke fremvoksende markeder i en portefølje, er fortsatt et indeksfond for nye markeder en god løsning for de aller fleste.
  • Kina har historisk lave avkastningstall på samme tid som MSCI India Index har vist sterke resultater de siste 10 årene.
  • India anses som interessant grunnet forbrukerboom, innovasjon, grønt skifte, demografi, infrastruktur forbedringer og politiske reformer.
  • De dominerende sektorene i India er finans, informasjonsteknologi og forbruksvarer.
  • Risikoene ved å investere i India inkluderer korrupsjon, fattigdom, politisk uro, geopolitiske konflikter og naturkatastrofer.
Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det! 


Kommentarer

  1. Har du solgt ditt aksjefond KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks P?

    SvarSlett
  2. Hei og takk for spørsmål! Ja, det ligger vel litt i det jeg har skrevet i denne artikkelen at jeg har flyttet kapitalen fra et "Kina-tungt" KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks P til et India-fond, da jeg har stor tro på utviklingen her de kommende årene. Det er et meget aktivt valg og jeg vil fortsatt på generell basis hevde at de fleste får best eksponering mot Asia, Afrika, Sør Amerika og andre fremvoksende økonomier, gjennom en investering i et indeksfond som dekker disse landene.

    Primært kunne jeg tenkt meg å investere i den indiske indeksen; dvs MSCI India Index, men det er ikke uten videre tilgjengelig gjennom indeksfond. Valget falt derfor på et aktivt fond, og denne artikkelen er min begrunnelse for denne endringen i porteføljen.

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett
  3. Hva med indiske indeks ETF, er det ikke bedre å satse på det? 🤔

    Hilsen Øystein

    SvarSlett
  4. Hei Øystein! Det kan godt være at du har rett i, men jeg skriver om vanlige aksjefond. ETF-er har også en annen kostnadsstruktur og passer kan bedre til større enkeltkjøp, da det påløper både kjøps- og salgskostnad. Det er nok bla ETF-er som kan treffe den indiske indeksen bedre, men hva som er smart eller ikke akkurat her, vil jeg være forsiktig med å uttale meg om. Først og fremst fordi jeg kjenner for lite til ETF-ene for denne regionen.

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett
    Svar
    1. En tilleggskommentar, som egentlig understøtter det jeg har skrevet i artikkelen - les denne:
      https://www.finansnerden.no/nar-bor-du-velge-aktive-aksjefond/

      Ni av elleve aktive indiafond ga høyere avkastning enn indeksfond siste ti år. Tre var foran siste fem år, fire siste tre år og åtte i 2023.

      Aktive indiafond med høyest avkastning gjorde det også mye bedre enn resten. Samtidig ville kurtasje for kjøp og salg og gebyr for valutaveksling redusert avkastningen i det børsnoterte indeksfondet. Avkastningen ville derfor vært mindre enn hva du ser under.

      Finansnerdens dom: Sjansen for velge et aktivt indiafond som vil gi høyere avkastning enn et indeksfond virker god.

      NB! Les hele artikkelen. Dette gjelder ikke for indeksfond generelt, men for noen få markeder inkludert India, spesifikt. Skal du investere globalt er det indeksfond som gjelder!

      Vennlig hilsen Svein

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Kvartalsrapport for fondsporteføljen 1. kvartal 2024

 Kvartalsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste kvartal og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Regioner Aksje- og rentesektorer Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksje- og rentestatistikk  Noen generelle lese- og lyttetips for deg som

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje?

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje

Det er store prisforskjeller på fond!

I denne artikkelen oppsummerer jeg hovedfunnene i prisundersøkelsen som Finanstilsynet publiserte 14.02.24. Denne viste betydelige prisforskjeller på ett og samme fond fra ulike tilbydere.  Undersøkelsen omfatter 17 fondstilbydere og 67 verdipapirfond. Fondstilbydere er både forvaltningsselskap (eks KLP), banker (eks Sbanken) og verdipapirforetak (eks Nordnet). Lesetid artikkel: 6 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Finanstilsynet sier: "Fondstilbydernes prising av tjenestene varierer betydelig, noe som gir store utslag i sluttprisen til forbruker. Det er flere eksempler på at prisen på ett og samme verdipapirfond er dobbelt så høy hos en tilbyder sammenlignet med en annen . Nye prismodeller har redusert interessekonflikter og gitt større konkurranse i distribusjonsleddet. Samtidig har endringene ført til ulik pris for ett og samme verdipapirfond. Finanstilsynet har undersøkt prisene for verdipapirfond som tilbys forbrukere med et innskudd på 200 000

Når er et rentefond aktuelt for porteføljen?

Rentefond har vært litt i vinden de siste månedene. Det har vært noen medieoppslag, der analytikere har uttalt eksempelvis følgende: "Nå satser flere på alternativ til aksjer", "Bedre utsikter for renteplasseringer?" og "Rentene øker og børsene faller". Flere podcaster har også satt fokus på rentefond og hva man kan forvente av utvikling i disse, med stadig stigende renter. Noen vil også hevde at det er smart å ta ned risikoen i porteføljen og å sikre deler av kapitalen i rentefond. Det gjør de store pensjonsleverandørene. Med høy inflasjon vil i alle tilfelle penger på bankkonto tape seg i verdi. Er bankrenten på 1 % og inflasjonen på 5 %, så har du en negativ utvikling for kapitalen din på 4 %. Da vil rentefond i noen tilfeller være et godt alternativ til banksparing, for å oppnå noe mer avkastning, fortsatt med rimelig lav risiko. På denne bloggen skriver jeg stort sett om aksjefond, men jeg har fått noen spørsmål om rentefond og forsøker derfor å skriv