Gå til hovedinnhold

Hvorfor investere i fremvoksende markeder?

Det sies ofte at de fleste bør investere i et globalt indeksfond. Det er jeg helt enig i, men navnet globalt indeksfond er litt misvisende, da det er en rekke markeder som utelates. Disse markedene er så kalte fremvoksende markeder, også kalt vekstmarkeder eller Emerging Markets. De fleste globale indeksfond benytter MSCI World Index som referanseindeks, som dekker det vi kaller for utviklede markeder. Da er hele 25 markeder utelatt, som vi finner i referanseindeksen MSCI Emerging Markets Index. Ved å kun investere i et vanlig globalt indeksfond, vil du ikke være investert i land som Kina, India, Taiwan, Sør-Korea og Brasil. Dette skal vi se litt nærmere på!

Lesetid artikkel: 10 minutt

1. Hva er fremvoksende markeder?

Framvoksende markeder er land som har noen av egenskapene til et utviklet  marked, men som ennå ikke er det. De to største framvoksende økonomiene i verden er Kina og India. De fem største omtales ofte som BRICS-landene: Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika. Markedsindeksen er ikke mer enn 35 år gammel, men har økt fra mindre enn 1 % av den globale børsverdien til 12 % av verdens aksjer. Indeksen består i dag av i overkant av 1200 selskaper eller aksjer.

Inndelingen i modne og umodne økonomier kan nok fortone seg litt underlig av og til, men den er gjort for fondsselskap, basert på Verdensbankens definisjon av hva som er et utviklet og hva som er et framvoksende marked. For å komme frem til landets klassifisering ser Verdensbanken på landets økonomi og spesielt en utregning av velstand per innbygger. Land med høy inntekt per innbygger blir klassifisert som utviklet, mens de landene som har lav, middels eller noe over middels inntekt per innbygger, relativt til andre land rundt omkring i verden, blir klassifisert som utviklingsland, eller vekstmarkeder. Det er i neste runde noen av disse landenes markeder som inngår i fremvoksende markeder.

En måte å forstå fremvoksende markeder på, er å studere et indeksfond som KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks P, og se på hvilke land, sektorer og selskap som inngår i dette fondet. Jeg velger heller å se på selve indeksen, som heter MSCI Emerging Markets Index, og som det nevnte indeksfondet forsøker å etterligne mest mulig:


Du kan legge merke til at Kina utgjør hele 30 % av indeksen, India 15 %, Taiwan 14 % og Sør Korea 11 %. De største sektorene er finans, informasjonsteknologi og forbruksvarer.

2. Hvorfor investere i fremvoksende markeder?

Skal du være en ekte global investor, så må du også ha med fremvoksende markeder i din portefølje. En rapport fra Morgan Stanley i 2021 viser at land innenfor fremvoksende markeder, stod for 39,1 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt det samme året. Vi skal også huske på at fremvoksende markeder utgjør 40 % av jordens landareal, og faktisk nærmere 60 % av verdens befolkning. De to største landene (Kina og India) nærmer seg 3 milliarder innbyggere alene. Det er omtrent fire ganger så mange som USA og Europa sammenlagt. I tillegg er det fem land med over 100 millioner innbyggere: Brasil, Mexico, Egypt, Indonesia og Filippinene.

Fondsselskapet Skagen har vært investert i disse markedene i en årrekke. De fremhever 5 årsaker til at disse markedene er interessante:
  1. Langsiktig stabil vekst.
  2. Utviklingspotensial.
  3. Attraktiv historisk avkastning.
  4. Lovende verdsettelser av aksjene.
  5. Gode markedsutsikter.
Utviklingsøkonomiene trender mot økt velstand, økt utdanning, bedre helsevesen og økonomisk vekst. Det har også vært hevdet at aksjene i fremvoksende markeder er billige. Det er alltid diskutabelt, da det har vært snakket om dette i flere år, uten at det har gitt noe særlig positivt utslag på avkastningen. Det snakkes da om så kalt P/E eller Pris (Price) over Inntjening (Earnings). P/E for et indeksfond som dekker fremvoksende markeder ligger på ca 11. P/E for et vanlig globalt indeksfond ligger på ca 15. Som en tommelfinger-regel og veldig forenkelt, kan man si at et P/E på 0-13 indikerer at en aksje kan være underpriset, og at en P/E på 14-20 er en fornuftig prising. Samlet eller akkumulert P/E for et aksjefond, vil du finne under "Innhold" på aktuelt fond hos Morningstar. 

I følge Fondsfinans sine økonomiske utsikter for 2023 "vil verdensøkonomien i 2023 vokse med 2,7%, og konsensus er ifølge Bloomberg at den globale veksten vil dabbe av til 2,1% i år. Konsensus for 2024 er 2,9%. Blant de store økonomiene er det Eurosonen og USA som stopper mest opp i år, mens veksten i Kina er ventet å ta seg betydelig opp, jamfør grafen under."

Storebrand påpeker i en artikkel på sine nettsider: "Vekstratene i mange av disse landene er på nivåer vi ikke har sett i utviklede markeder på mange tiår." Her nevnes det også at demografien i disse landene er et interessant utviklingstrekk, der det er en overvekt av yngre mennesker. Andelen i arbeidsfør alder er derfor stor og voksende sett i forhold til antall pensjonister, i en rekke av disse landene.

3. Innebærer investering i fremvoksende markeder høy risiko?

Ja, fremvoksende markeder sees ofte på som risikofylte, da politisk og økonomisk uro er en del av hverdagen i flere av disse landene. Det ferskeste eksemplet er Russland, som utgjorde ca 2 % av fremvoksende markeder ved begynnelsen av 2022. Russiske aksjer ble nedskrevet til 0 – og ekskludert fra MSCI Emerging Markets Indeksen – noen dager etter Ukrainakrigens utbrudd i februar 2022. Dette betydde tap for de fond som var investert i Russland spesifikt, men påvirket også noe negativt indeksfond med eksponering mot fremvoksende markeder. Dette er et eksempel på det i mange land i fremvoksende økonomier er en politisk risiko knyttet til investeringene. Det er dessverre også slik at listen over land med stadig mer autoritære og uforutsigbare ledere har økt. For å sitere Storebrand: "Autoritære regimer er sjelden markedsvennlige, og usikkerheten rundt dette legger en demper på investeringsviljen."

Det kan derfor være fristende, i en verden med stadig mer geopolitisk risiko, å trekke pengene ut av disse markedene. Her må du selv vurdere risikoen, men du vil da vedde mot den største og raskest voksende delen av verden. Kina ligger i front i fremvoksende markeder, og puster nå USA i nakken om førsteplassen som verdens største økonomi! Prognoser har andtydet at dette vil være tilfelle i 2025.

4. Hvilken avkastning har fremvoksende markeder gitt?

Hvis vi sammenligner Verdensindeksen (MSCI World Index) med fremvoksende økonomier (MSCI Emerging Markets Index), så ser vi at annualisert avkastning de siste 10 år utvilsomt har vært svakere. Annualisert avkastning for et globalt indeksfond har vært på i overkant av 15 % mot knappe 8 % for fremvoksende markeder. Detaljene ser du i tabellen under, som er hentet fra indeksdokumentasjonen til MSCI.
Kilde: MSCI Emerging Markets Index

I følge Formue i 2019 har "de siste 119 årene fremvoksende markeder gitt en årlig gjennomsnittlig avkastning på 7,2 prosent. I samme periode har modne markeder gitt en årlig snittavkastning på 8,2 prosent. Med andre ord har avkastningen i fremvoksende markeder i gjennomsnitt vært ett prosentpoeng lavere pr. år enn i modne markeder."

Annualisert avkastning for fremvoksende markeder på noe kortere sikt, har vært svak. Over de 3 og 5 siste år ligger avkastningen på kun 2-3 %. Tilsvarende avkastning i et globalt indeksfond har vært 9-11 %.Vi ser også av tabellen, hentet fra indeksdokumentasjonen til MSCI, at enkelte år siden 2010 er solid i pluss og andre år tilsvarende i minus. Det er dermed mye svingninger i disse markedene.

Hva mener så ekspertene om utsiktene? Det må jo alltid tas med en klype salt, da noen sier at det er i fremvoksende markeder mulighetene nå ligger. Og at vekstmotoren USA vil levere lavere avkastning. Andre mener risikoen og usikkerhetsfaktorene er for mange. Så dette spriker, men ut i fra det vi har sett på i denne artikkelen, er det vanskelig å ignorere fremvoksende markeder. Vi snakker om nærmere 60 % av jordens befolkning og land med til dels rivende teknologi- og velstandsutvikling. Jeg tror imidlertid man skal unngå at andelen mot disse markedene i porteføljen blir for dominerende. Ser vi på det globale indeksfondet Storebrand Indeks - Alle Markeder, så er eksponeringen mot fremvoksende markeder totalt på i overkant av 10 %. Det er en grei pekepinn for eksponering, tenker jeg.


5. Hvilke aksjefond gir deg eksponering mot fremvoksende markeder?

Det finnes mange aksjefond som dekker fremvoksende markeder, men jeg vil her kun liste aktuelle indeksfond, da disse er konstruert for å gi deg bred eksponering mot disse markedene. Du har 2 muligheter - enten å velge et indeksfond som dekker fremvoksende markeder eller å velge et globalt indeksfond, som inkluderer disse markedene. Indeksfond har lave kostnader og gir deg markedsavkastningen. Vil du ha eksplisitt eksponering mot eksempelvis Kina eller Sør-Amerika, så må du undersøke om du finner et aktivt forvaltet fond du har troen på. Du vil finne i overkant av 100 aksjefond som dekker disse markedene, hos både hos Nordnet og Sbanken.

Kravene til et aksjefond, som kommer på listen under, er de skal ha minst 3 stjerner hos Morningstar; aller helst 4 eller 5. De skal også være tilgjengelig på de største spareplattformene (Sbanken, Nordnet, Kron og DNB). Du vil også av denne grunn ikke finne plattformspesifikke fond, som typisk er noen indeksfond som bare finnes hos Nordnet eller Kron.

Kort forklaring Morningstar-stjerner:
Morningstar Rating baserer seg på fondenes historiske avkastnings- og risikotall fratrukket kostnader. Tildeling av stjerner, fra en til fem, skjer relativt innenfor den kategorien som fondet tilhører. "Morningstar Rating har som hovedmål å kunne raskt skille ut de forvalterne som har skapt historisk merverdi i forhold til sine konkurrenter". De 10 prosent beste fondene får fem stjerner, 22,5 prosent får fire stjerner, 35 prosent får tre stjerner, 22,5 får to stjerner de siste 10 prosent får en stjerner. Alle fond som er tilgjengelig for salg i Europa kategoriseres og vurderes opp mot hverandre. Aksjefond som er yngre en tre år får ikke tildelt stjerner.

Aktuelle indeksfond å vurdere for porteføljen

Beskrivelsen av fondene er hentet direkte hos aktuelle fondsleverandør og du vil finne alle øvrige data i innlagt link til Morningstar. Indeksfondene følger 2 ulike indekser. Det betyr at du må ta stilling til om du kun vil investere i fremvoksene markeder, eller i et globalt indeksfond, som inkluderer fremvoksende markeder. Husk på at hvis du allerede har et globalt indeksfond i porteføljen, så er det mest naturlig å velge et indeksfond i tillegg som dekker fremvoksende markeder. Mer om det i oversikten under.

MSCI Emerging Markets Index
består av ca 1200 selskaper i fremvoksende markeder. 
MSCI All Country World Index består av 2200 selskaper i hele verden, inkludert fremvoksende markeder.
  • KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks P er et indeksnært fond som investerer i aksjer notert i fremvoksende aksjemarkeder. Fondet tar sikte på å oppnå en avkastning tilnærmet lik disse markedene.
    Referanseindeks: MSCI Emerging Markets Index

  • Storebrand Indeks - Nye Markeder N er et indeksnært aksjefond som har som mål å oppnå tilsvarende verdiutvikling som det fremvoksende globale aksjemarkedet. Fondet investerer hovedsakelig i aksjer på fremvoksende markeder.
    RReferanseindeks: MSCI Emerging Markets Index

  • DNB Global Emerging Markets Indeks A er et indeksnært aksjefond som søker å gi en sammensetning tilsvarende MSCI Emerging Markets Index. Selskaper som eventuelt ikke tilfredsstiller DNBs retningslinjer for ansvarlige investeringer vil holdes utenfor fondets investeringsområde. NB! Inneholder noe under 800 selskaper, mot normalt ca 1200 selskaper i indeksen.
    Referanseindeks: MSCI Emerging Markets Index

  • KLP AksjeVerden Indeks P er et fond i fond som investerer i de indeksnære fondene KLP AksjeGlobal Indeks (ca. 85-90 %) og KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks (ca 10-15 %).
    Referanseindeks: MSCI All Country World Index 

  • Storebrand Indeks - Alle Markeder N er et indeksnært aksjefond som har som mål å oppnå tilsvarende verdiutvikling som det globale aksjemarkedet, målt ved fondets referanseindeks. Fondet investerer hovedsakelig i aksjer som er notert på børser globalt, inkludert fremvoksende markeder.
    Referanseindeks: MSCI All Country World Index 

Oppsummering

Som en oppsummering spurte jeg ChatGPT om hvordan utsiktene for fremvoksende markeder ser ut, og synes jeg fikk et bra svar:

"Det er svært vanskelig å gi et presist svar på utsiktene for den fremtidige utviklingen i fremvoksende markeder de neste ti årene, da det avhenger av mange variable faktorer. Imidlertid ser det generelt ut til at økonomien i mange fremvoksende markeder forventes å vokse raskere enn i mer etablerte økonomier. Mange av disse landene har unge befolkninger og økende urbanisering, noe som kan øke etterspørselen etter varer og tjenester. Globalisering og teknologisk utvikling kan også bidra til å øke integrasjonen av disse økonomiene i verdensøkonomien. Samtidig kan politiske og økonomiske risikoer, som korrupsjon og volatilitet i valutakurser, komplisere utsiktene."

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det! 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

7 leksjoner fra 2024 for investorer flest!

Denne artikkelen er oversatt av og inspirert av Charlie Bilello, som har en flott blogg  med vanvittig mye fin og enkel statistikk om det amerikanske aksjemarkedet. Han publiserer daglig mange av sine undersøkelser, statistikker og resultater på X  gratis og fri for alle. Artikkelen drøfter aksjemarkedet og det gode året som nå snart ligger bak oss. Den tar for seg at det er viktig å ikke basere investeringsbeslutninger på spådommer og prognoser, og at det er viktig å ikke få panikk når markedet går ned. Som investor må du også dempe støyen rundt deg og sørge for å diversifisere porteføljen din. Avslutningsvis påpekes det at tid er viktigere enn penger. Charlie Bilello er sjefstrateg på markedsområdet hos Creative Planning, et nasjonalt anerkjent firma for formuesforvaltning i USA, med over 300 milliarder dollar under forvaltning og rådgivning. I denne rollen produserer han engasjerende innhold med mål om å hjelpe investorer med å oppnå bedre resultater. Charlie er en prisvin...

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje ...

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med. Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: " De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond ." Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍 Lesetid artikkel: 8 minutt. I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. H...

Bør fremvoksende markeder ha en plass i fondsporteføljen til folk flest?

Ja, vil jeg svare på det spørsmålet umiddelbart. Resten av artikkelen vil jeg bruke til å begrunne dette svaret, samt å få fram nyanser rundt mitt positive svar. Det er ikke entydig! Det er en vanlig oppfatning at de fleste bør investere primært i globale indeksfond. Jeg er enig i dette, men betegnelsen "globalt indeksfond" kan være noe misvisende siden det ekskluderer flere markeder. Disse utelatte markedene er kjent som fremvoksende markeder eller Emerging Markets. De fleste globale indeksfond tar utgangspunkt i MSCI World Index som referanseindeks, som omfatter det vi definerer som utviklede markeder. Dette fører til at 24 markeder, som inngår i MSCI Emerging Markets Index, ikke er inkludert. Ved å investere kun i et standard globalt indeksfond, vil man derfor ikke ha investeringer i land som Kina, India, Taiwan, Sør-Korea, Argentina og Brasil. Dette skal vi se litt nærmere på! Lesetid artikkel: 12 minutt -  CoPilot har som vanlig vært medforfatter av artikkelen. Bildet e...

Det er store prisforskjeller på fond!

I denne artikkelen oppsummerer jeg hovedfunnene i prisundersøkelsen som Finanstilsynet publiserte 14.02.24. Denne viste betydelige prisforskjeller på ett og samme fond fra ulike tilbydere.  Undersøkelsen omfatter 17 fondstilbydere og 67 verdipapirfond. Fondstilbydere er både forvaltningsselskap (eks KLP), banker (eks Sbanken) og verdipapirforetak (eks Nordnet). Lesetid artikkel: 6 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Finanstilsynet sier: "Fondstilbydernes prising av tjenestene varierer betydelig, noe som gir store utslag i sluttprisen til forbruker. Det er flere eksempler på at prisen på ett og samme verdipapirfond er dobbelt så høy hos en tilbyder sammenlignet med en annen . Nye prismodeller har redusert interessekonflikter og gitt større konkurranse i distribusjonsleddet. Samtidig har endringene ført til ulik pris for ett og samme verdipapirfond. Finanstilsynet har undersøkt prisene for verdipapirfond som tilbys forbrukere med et innskudd på...