Gå til hovedinnhold

Kan et helsefond være et sunt tilskudd til porteføljen?

Teknologi og Helse er to stikkord som går igjen når det er snakk om innovasjonframtidig velferd og framskritt i verden i dag. Det er naturlig at investorer setter betydelige økonomiske ressurser inn i selskaper som bidrar til å bringe verden framover med tanke på nye teknologiske løsninger og som bekjemper sykdom og fremmer en sunnere livsstil. Stikkord her er blant annet de siste 2 års pandemi, diabetes-utbredelsen i verden og store investeringer i kreftforskning. Det er vel heller ingen tvil om at økt velstand og lenger levealder bidrar til at helsesektoren er i vinden. Jeg har for egen del fulgt sektoren med "argusøyne" i første del av 2022. Og utviklingen har vært interessant, med tanke på den uro som har preget de store børsene.


For det er vel ingen overdrivelse å si at det første kvartalet av 2022 har vært tungt for mange investorer. Verdensindeksen har gitt en negativ avkastning på mellom 5 og 6 % så langt i år. Vi har sett en forflytning av kapital fra vekstaksjer til verdiaksjer, illustrert gjennom at den teknologitunge Nasdaq-indeksen har falt hele 15 % så langt i år. På samme tid har oljetunge Oslo Børs steget i overkant av 6 % så langt i år. Ser vi på den indeksen som helsefond måler seg mot - MSCI World Health Care Index - så ligger den på rundt en negativ avkastning på 3 % så langt i år. I mars i år var den globale helsesektoren opp 4 % og dermed markant sterkere enn det brede aksjemarkedet, som var opp i underkant av 2 %. Dette er jo litt interessant, da helseindeksen viser seg å være noe mer robust når "verden faller sammen", gjennom krig i Europa (Ukraina) og fall på de fleste av de store børsene. Det er interessant å se hvordan sektorer oppfører seg når det er krevende tider, og her ser det positivt ut for helsesektoren. Sektoren må oppfattes som defensiv, noe som innen økonomi beskriver en aksje som er stabil, eller lite utsatt for konjunktursvingninger. 

Jeg skrev en artikkel i desember 2021 med temaet: "Er din fondsportefølje klar for 2022?". Her listet jeg de sektorene man burde ha på radaren for 2022, basert på noen ferske rapporter jeg la til grunn som kilder. Det var disse 6 sektorene som spesielt pekte seg ut for 2022 på det tidspunkt:
  • Teknologi
  • Helsevern
  • Infrastruktur
  • Energi
  • Eiendom
  • Finans inkludert Private equity (oppkjøpsfond)
Helsesektoren var et at områdene man burde være obs på. Og her har jeg fulgt litt ekstra med. 😀

Under Berlinkrisen holdt John F. Kennedy en av sine kjente og svært gode taler. Da hevdet han at at det kinesiske ordet weiji – krise – består av to tegn; «fare» og «mulighet». Det er visstnok overhodet ikke sant, men rent pedagogisk fungerer dette helt glimrende for å få fram et poeng: «Man skal aldri la en stor krise gå til spille – til det representerer den en for stor mulighet til å gjøre ting man ikke har fått til tidligere» (sitat fra denne artikkelen). Krisen vi nå har vært gjennom i pandemien, har satt fart på utviklingen av blant annet vaksiner innenfor helsesektoren. Det er sannsynlig at det vil bli utnyttet videre de kommende årene.
Crises present us with unique conditions that allow innovators to think and move more freely to create rapid, impactful change. For learning leaders, these conditions provide us with the opportunity to do our best to help, and for our teams to do their most innovative work in the service of our organizations (Harvard Business Publishing)
Pandemien, som snart ligger bak oss, vil åpne muligheter for mange nye helseinnovasjoner, og det er derfor interessant å vurdere og gjøre investeringer i helsefond, da dette sannsynligvis vil ha vekstpotensiale framover. For å investere i slike fond bør du ha en lang sparehorisont. I slutten av artikkelen kommer jeg til å presentere deg for et utvalg av globale fond innen helsesektoren. Dette er det vi kaller for aktivt forvaltede bransjefond.

Hvorfor skal du vurdere et helsefond for porteføljen?

Det jeg nå oppsummerer har jeg stort sett hentet fra en podcast om helsefondene til DNB, som du selv gjerne kan høre: "Utsikter for aksjeinvesteringer i helsesektoren" (DNB Utbytte Podcast, 19.04.22) og "Investeringer i den globale helsesektoren" (Fondsfinans YouTube, 10.05.19).
  • Deloitte antar at den globale veksten innen sektoren vil være på 5,4 % de neste 5 årene (2019).
  • Selskapene i helsefond lager produkter som redder liv og er med å forbedre livskvaliteten til menneskeheten.
  • Sektoren er preget av høy grad av innovasjon og teknologiske nyvinninger.
  • Dette er en industri som både har god inntjening og vekst, og da tenker man spesielt på etablerte store globale selskaper, og ikke på små biotech-selskaper på Oslo Børs, som ennå ikke har tjent en krone.
  • Verden står utvilsomt overfor mange helserelaterte utfordringer som må løses, og her framstår livsstilssykdommer, en aldrende befolkning og banebrytende forskning, som noen av driverne.
  • Innen 2050 vil befolkningsgruppen 60 + utgjøre nesten 1/4 av jordens befolkning, noe som vil øke etterspørselen etter legemidler og helsetjenester.
  • Disse momentene indikerer at muligheten for bra avkastning vil vare ved i de kommende årene.
  • Helsesektoren er også sett på som defensiv og mindre utsatt for svingninger, enn mange andre bransjer.
  • Helsefond er primært for den langsiktige og tålmodige investor.
DNB sier om helsesektoren og avkastning:
Helsesektoren gir over tid en langt bedre avkastning enn det brede markedet. Dette er en industri som generelt har høy inntjeningsvekst og god avkastning på investert kapital. De siste 30 årene har den globale helseindeksen MSCI World Healthcare total return levert 16 prosent årlig avkastning, mens den brede indeksen MSCI World Total Return har gitt en årlig avkastning på 8 prosent. Svingningene har også vært langt mindre for helsefondene (DNB).*

* Tallene er justert for 2022 via det som oppgis i nevnte podcast fra DNB. 

Det henvises i denne artikkelen til indeksen MSCI World Health Care og denne ser slik ut for de siste 15 år:

MSCI World Health Care Index

Hvilke helsefond kan det være aktuelt å investere i?

Når jeg skal liste fond på bloggen, så legger jeg noen generelle kriterier til grunn. Kravene til et aksjefond, som kommer på denne listen, er stort sett at de skal ha minst 3 stjerner hos Morningstar; aller helst 4 eller 5. De skal også være tilgjengelig på de største spareplattformene (Sbanken, Nordnet, Kron og DNB).

Kort forklaring Morningstar-stjerner:
Morningstar Rating baserer seg på fondenes historiske avkastnings- og risikotall fratrukket kostnader. Tildeling av stjerner, fra en til fem, skjer relativt innenfor den kategorien som fondet tilhører. "Morningstar Rating har som hovedmål å kunne raskt skille ut de forvalterne som har skapt historisk merverdi i forhold til sine konkurrenter". De 10 prosent beste fondene får fem stjerner, 22,5 prosent får fire stjerner, 35 prosent får tre stjerner, 22,5 får to stjerner de siste 10 prosent får en stjerner. Alle fond som er tilgjengelig for salg i Europa kategoriseres og vurderes opp mot hverandre. Aksjefond som er yngre en tre år får ikke tildelt stjerner.

Alle aksjefondene er globale, men jeg vil be deg primært om å vurdere de 2 norske fondene. Årsaken til dette er at du lettere kan følge med på hva forvalterne gjør og hvilke planer de har, da det er månedlige rapporteringer, videocaster og podcaster tilgjengelig på dette. De fleste fondene er rimelig USA-tunge, men de norske har noen flere av investeringene i Europa. Det er allikevel små forskjeller, men se på dette. Og vurder også kostnad. Den vil variere fra plattform til plattform, men disse fondene har stort sett en årlig forvaltningsavgift fra ca 1 til 1,5 %. Å betale noe mer enn 1,5 % i forvaltningsavgift for et aksjefond, er noe jeg ikke vil anbefale. De norske fondene er de rimeligste.

Aktuelle fond med kort beskrivelse

Først de norske:
  • DNB Health Care - 4 stjerner (04/22)
    Fond som hovedsakelig investerer i aksjer i selskaper innenfor helsetjenester, legemiddel, medisinsk utstyr, bioteknologi og annen beslektet virksomhet, notert på børser og regulerte markeder over hele verden. USA er en vesentlig del av helsemarkedet og fondet vil normalt ha en betydelig andel av investeringene her.
  • Fondsfinans Global Helse - 3 stjerner (04/22)
    Fondet investerer i store og likvide selskaper innen helsesektoren. Fondets midler blir investert i børsnoterte selskaper innen legemidler, bioteknologi, medisinsk utsyr og tjenester.
  • Nordea Stabile Aksjer Global Etisk - 5 stjerner (4/22) *
    Fondets sitt formål er å oppnå høyere risikojustert avkastning enn det globale aksjemarkedet over tid, gjennom å investere i selskaper med vesentlig lavere svingninger. Fondet har en indeksuavhengig forvaltningsstil. Gjennom en veldefinert og strukturert investeringsprosess velger forvalter aksjer i selskaper som har vist stabile resultater og som i mindre grad er avhengig av konjunkturer. Dette gjøres ved å vurdere hvert enkelt selskap med hensyn til stabilitet i blant annet inntjening, resultat, marginer og aksjekurs. 

    * Dette er ikke et helsefond, men et aksjefond med verdiaksjer (forvaltes av Robert Næss), der de største plasseringene (nesten 1/3 av aksjene) er i globale helseforetak. Derfor tas fondet med som et mulig investeringsalternativ.
Deretter øvrige:
  • SEB Legemiddelfond - 3 stjerner (04/22)
    Fondet gjør globale investeringer med fokus på selskaper i sektorene farmasi, bioteknologi, medisinteknikk, medisintjeneste og helse.
  • BlackRock Global Funds - World Healthscience Fund - 4 stjerner (04/22)
  • Fondet investerer globalt minst 70 % av sin totalkapital i aksjepapirer (f.eks. aksjer) i selskaper som har sin hovedvirksomhet innen helse, legemidler, medisinsk teknologi og rekvisita samt utvikling av bioteknologi. 
  • JPM Global Healthcare - 4 stjerner (04/22)
    Fondet søker å oppnå avkastning ved å investere primært i farmasøytisk industri, bioteknologiske selskaper, helsetjenester og medisinsk teknologi globalt.
  • Fidelity Funds - Global Health Care Fund - 4 stjerner (04/22)
    Fondet investerer i helseforetak over hele verden.
Alle disse fondene har en 10 års annualisert avkastning pr 04/22 på mellom 15 og 19 %, noe som må sies å være meget bra og attraktivt for deg som investor, selv om historisk avkastning aldri garanterer framtidig avkastning. Med de ovenfor nevnte driverne for denne sektoren i tankene, må man allikevel driste seg til å fremheve at det ser positivt ut og at et helsefond kan være sunt for porteføljen! Og så skal du huske at aksjefond som tidvis gir svært høy avkastning (slik som eksempelvis eiendomsfond og small cap), har en tendens til å svinge mye i verdi. Annualisert avkastning over eksempelvis 10 år, vil da ligge på samme nivå som de fondene vi omtaler i denne artikkelen, med langt mindre svingninger. Det er verdt å merke seg!

Vi avslutter med en påminnelse om hva som er en smart investeringsstrategi:
  1. Hold deg til planen din!
    Vær tålmodig og stå imot den menneskelige trangen til å handle. Veldig mange lar seg rive med av følelser i sine investeringer, noe som fører til dårlige og forhastede beslutninger. Slik sett er investoren selv, og ikke markedet, den største trusselen mot planen du har lagt.
  2. Spar systematisk og jevnlig!
    Rentes-rente-effekten er din beste venn og ble av Albert Einstein kalt for verdens 8. underverk. På lang sikt er tid i aksjemarkedet viktigere enn når du kjøpte. Tiden er din venn i aksjemarkedet!
  3. Spre investeringene dine!
    En månedlig spareavtale er en god måte å gjennomføre dette på.
    La gjerne et globalt indeksfond være fundamentet for din portefølje og "krydre" den med noen bransjefond du har tro på.
  4. Sitt gjennom opp- og nedturer i markedene!
    "Good investors sit on their ass and assets for a long time" - Charlie Munger.

 Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det!   

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje

Blir India den nye vekstmotoren i fremvoksende markeder?

De siste 2 årene har jeg fulgt litt ekstra godt med i fremvoksende markeder. I starten av 2023 skrev jeg en artikkel, der jeg begrunnet hvorfor fremvoksende markeder bør ha en plass i en fondsportefølje. Selv har jeg hatt et indeksfond fra KLP i porteføljen i mange år, som nettopp dekker disse interessante vekstmarkedene i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Avkastningen har vært varierende og til tider mager.  For 1 år siden var optimismen litt tilbake. Etter pandemien skulle det nå komme vekst i Kina. Det gjorde det ikke, og Kina har mistet vekt i indeksen for fremvoksende markeder med nesten 4 % det siste året. Enkeltår har vært solide for indeksen, med et 2023 som endte på i underkant av 10 % mot Verdensindeksens 24,5 %. Denne negative forskjellen går imidlertid inn i et mønster, som nå har holdt seg i 10 år. Fremvoksende økonomier ga bedre avkastning enn det globale aksjemarkedet i periodene fra 1988-1994 og fra 2001-2010. Det begynner å bli en stund siden! Ser vi på annualisert avkastni

Kvartalsrapport for fondsporteføljen 2. kvartal 2024

 Kvartalsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste kvartal og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Verdensregioner Aksjesektorer og  Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksjestatistikk  Innsikt investering og fond deles daglig på X. Følg meg

Hvordan bør den som sparer i fond reagere på børsfall?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig fondsinvestor. Et av mine favoritt-sitater er av  Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid.  Benjamin Graham  har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk også kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 10 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og inspirert av &quo

Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond?

Børs- og spareåret 2020 har på mange måter vært svært spesielt. I mars falt alle børser kraftig. Panikken økte i styrke ettersom media begynte veldig tydelig å framstille hva konsekvensene av pandemien kunne bli. Veldig mange solgte sine aksjefond i panikk og det ble solgt for 4 milliarder NOK mer enn det ble kjøpt for i denne måneden. Skikkelig krise! Og et børsfall på ca 30 % er ingen spøk. Det hadde man ikke sett siden Finanskrisen i 2008, da børsene falt med hele 40 %. Deretter ble det skikkelig fest i markedene og børsene nådde utover i 2020 stadig nye rekordhøyder! Teknologibørsen i USA, Nasdaq , har siste året steget 40 %  og den nordiske aksjeindeksen med nesten 27 % . Bærekrafts-indeksen , S&P Global Clean Energy Index, steg i 2020 med over 150 % ! Det er egentlig helt vanvittig. Det har vært fest og mange har kanskje blitt en smule beruset og virkelighetsfjern?! 😀 Har dette ført til urealistiske avkastnings-forventninger for aksjefond? Avkastning sier noe om hvor mye d