Gå til hovedinnhold

5 viktige ting du som investor kan lære av Charlie Munger

Charlie Munger, kjent som Warren Buffetts høyre hånd, gikk bort 99 år gammel 29. november 2023. 

Charlie Munger og hans forretningspartner Warren Buffett, har styrt det børsnoterte investeringsselskapet Berkshire Hathaway med stor suksess helt siden 1965. Konglomeratet Berkshire Hathaway er et av verdens mest verdifulle selskaper, og er verdt ca 8500 milliarder norske kroner. Det har årlige inntekter på over 2500 milliarder norske kroner. Selskapet kontrollerer en rekke underliggende selskaper særlig innen forsikring, energiproduksjon, godstransport (jernbane) og selskapet eier ca 6 % av aksjene i Apple. Dette er en nærmere 6 ganger større aksjepost enn det norske Oljefondet har.

Berkshire Hathaway er kjent for sin enkle og effektive forretningsfilosofi, som er å investere i selskaper som har en sterk konkurranseposisjon, en stabil kontantstrøm, en dyktig ledelse og en rimelig pris. Selskapet er også kjent for sin årlige aksjonærmøte i Omaha, Nebraska, som tiltrekker seg titusenvis av investorer, fans og journalister fra hele verden. Møtet blir ofte kalt “Woodstock for Capitalists” og har vært en mulighet for Buffett og hans partner Charlie Munger å dele sin visdom og humor med publikum i årevis. Warren Buffett sier selv at han aldri ville ha vært der han er i dag, uten sin venn Munger. De ble første gang kjent med hverandre i 1959. 

Det er uendelig mye vi kan lære av Charlie Munger, men vi skal kun ta frem 5 poenger fra hans omfattende deling av livslang investorinnsikt. Akkurat disse poengene trakk han ofte fram selv, i ulike intervjuer og artikler. 

Artikkelen er skrevet med ChatGPT og Bing Chat som CoPiloter, men kvalitetssikret av artikkelforfatter.

Lesetid artikkel: 10 minutter

1. Vær langsiktig og stå i mot den menneskelige trangen til å "gjøre noe"!

Sitat: "The big money is not in buying or selling, but in the waiting", "Good investors sit on their ass and assets for a long time" og "Waiting helps you as an investor and a lot of people just can’t stand to wait. If you didn’t get the deferred-gratification gene, you’ve got to work very hard to overcome that".

Det er lett å la seg forstyrre av støy som investor. Det kan påvirke deg til å gjøre lite gjennomtenkte og impulsive beslutninger, som i neste runde over tid kan redusere din avkastning. Du skal liksom gjøre noe. Være smart. Og paradoksalt nok er det faktorer du ikke kan kontrollere, investorer ofte forsøker å gjøre noe med. Og så opplever vi mye støy i mange kanaler fra både eksperter og sosiale medier. Man kan lett la seg rive med! 

Studier av investor atferd viser at private investorer har en tendens til å kjøpe dyrt og selge billig.

Illustrasjon lånt fra Storebrand

Hva er det egentlig du kan kontrollere?
  • Hvilken risiko du tar.
  • De kostnadene du betaler.
  • Hvor lenge du er investert.
  • Hvor mye du investerer.
  • Din atferd.
Hva er det egentlig du ikke kan kontrollere?
  • Din avkastning.
Ofte har investorer utelukkende fokus på dette siste - det man ikke kan kontrollere!


Oslo Børs har gitt rundt 11,5 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning siden 1982. Men avkastningen har ikke vært en jevn stigende linje – langt derifra. I løpet av de 25 siste årene har Hovedindeksen på Oslo Børs steget 10 prosent eller mer på en dag to ganger, og steget eller falt 5 prosent eller mer 61 ganger (Kilde: Odin-bloggen - med tall fram til og med 2020).

Charlie Bilello skriver en blogg med masse statistikk og data om selskaper og børser. Anbefales. En av hans oversikter er over antall dager med fall på S&P500 fra 1928 til 2023. Bare i 2023, som på mange måter har startet positivt for investorer i brede globale aksjefond, har det vært 11 børsfall på mer enn 1 %. Det illustrerer hvor viktig det er å se det store bildet, og ikke agere på kortsiktige svingninger i aksjemarkedet som en langsiktig investor.

Peter Lynch forvaltet det legendariske fondet Magellan Fund hos den gigantiske forvalteren Fidelity i USA. Han forvaltet fondet fra 1977 til 1990 med en årlig avkastning på 29,2 %. Da burde jo bare kundene "seilet med" Lynch og fått denne fantastiske avkastningen, tenker man naturlig, men det skjedde ikke

I løpet av denne perioden på 13 år falt fondet:
  • 10 % 15 ganger
  • 15 % 6 ganger
  • 20 % 4 ganger
  • 35 % 1 gang
I følge Fidelity Investments tapte den gjennomsnittlige Magellan Fund-investoren penger under Lynchs tid som forvalter. Hvordan kunne dette skje? Jo, investorene solgte seg i løpet av denne perioden jevnlig ut og kjøpte seg inn igjen i fondet, og avkastningen Peter Lynch leverte til investorene disse 13 årene, ble ødelagt. Investorer kan derfor ødelegge egen avkastning gjennom sin atferd.

"The investor's chief problem — and even his worst enemy — is likely to be himself."
(Benjamin Graham)

2. Forstyrr aldri rentes rente effekten unødig!

Sitat: "The first rule of compounding: Never interrupt it unnecessarily" og "The elementary mathematics of compound interest is one of the most important models there is on earth".

Albert Einstein skal visstnok ha kalt rentes-rente-effekten for "verdens 8. underverk" og "den største matematiske oppdagelsen noensinne". Rentes-rente-effekten og regning på denne har vært kjent i uminnelige tider. Vi vet at det ble regnet på dette allerede i Middelalderen, men som en forklaring på effekten av rentes rente, fikk jeg tidlig høre en historie om han som i følge legenden fant opp sjakkspillet i India for kong Shiram. Kongen ble så begeistret at han ga ordre om at sjakkbrett skulle stilles opp i alle templer, og vismannen, som fant opp spillet, fikk beskjed om at han skulle få velge sin egen belønning. Vismannen hadde forstått effekten av rentes rente og ba om å få et hvetekorn for det første feltet av sjakkbrettet, 2 for det neste og så dobbelt opp for hvert felt. Kongen syntes dette var et overraskende beskjedent ønske, men hans "finansminister" ble svært fortvilet. Det viste seg nemlig at det ikke fantes hvetekorn nok i kongens store rike, ja, ikke en gang i hele verden, for å oppfylle vismannens ønske.

Summen ble helt astronomisk: 18 446 744 073 709 551 615. Det endte med at kongen ga beskjed om at vismannen skulle halshogges!

La oss se på rentes-rente-effekten for noen sparebeløp der ulike tidsperioder er vist. 10 % avkastning er det Verdensindeksen har gitt i gjennomsnitt de siste 50 år, og derfor brukt som datagrunnlag for akkurat dette eksemplet. Vi skal se på hvordan et sparebeløp på 300, 1000, 3000, 5000 og 10 000 kroner pr måned, utvikler seg med 10 % avkastning over henholdsvis 5, 10, 15, 20, 30 og 40 år.


For å illustrere rentes-rente-effekten, så har du med 1000 kr pr måned i 40 år totalt spart kroner 5 580 715 kroner, der 480 000 av dette er det du har spart. Resten er rentes-rente-effekt. Dette siste eksempelet viser virkelig hvor kraftfull systematisk sparing i aksjefond kan være, basert på en historisk avkastning på i snitt 10 % pr år, og som resultat av den fabelaktige rentes-rente-effekten.

Det er derfor smart å starte tidlig og investere med disiplin over mange år! Ikke forstyrr rentes-rente-effekten, men etabler et langsiktig tankesett:
  • Det betyr å starte så tidlig som mulig!
  • Det betyr å forstå at avkastning og risiko henger sammen!
  • Det betyr at en sørger for å ha en diversifisert portefølje!
  • Det betyr at man oppfatter svingninger som normalt!
  • Det betyr at tiden er din venn!
  • Det betyr at impulsive handlinger er din fiende!
  • Det betyr at kostnader påvirker din langsiktige avkastning!
  • Det betyr å være investert og holde seg til planen!
Charlie Munger sa: "The first $100,000 is a bitch, but you gotta do it!". Hva mente han med dette? Jo, det å passere 1 million kroner investert i markedet er et kritisk nivå. Da kicker virkelig rentes-rente-effekten inn, da den får "noe å jobbe med". Det er derfor det er så smart å starte tidlig med systematisk sparing.

La oss forutsette at du har mulighet til å investere ca 100 000 kroner i året (ja, det er mye og krever mye disiplin). Med en avkastning på 7 % vil du da bruke ca 8 år for å nå 1 million kroner. Så begynner det å skje spennende ting, hvis du sparer videre på samme nivå. For å nå 2 million kroner tar det ca 5 år til. Deretter tar det i underkant av 4 år for å nå 3 million kroner og nye 3 år for å nå 4 million kroner. Legger du til ytterligere 2,5 år, har du nådd 5 million kroner. Ser du hvor viktig den 1 millionen er?!

"The stock market is a device to transfer money from the impatient to the patient.” (Warren Buffett)

3. Gjør det enkelt!

Sitat: "We have a passion for keeping things simple. If something is too hard, we move on to something else" og "You don't have to be brilliant, only a little bit wiser than the other guys, on average, for a long, long time".

Charlie Munger var opptatt av å fokusere på å finne enkle beslutninger og unngå det som var vanskelig. Fjern alt overflødig og ta bedre beslutninger. Ved å “tune ut tull” og uviktige ting “så hodet ditt ikke er rotet til med dem … er du bedre i stand til å plukke opp noen fornuftige ting å gjøre,” sa Munger. Å ha et klart fokus, muliggjør både enkelhet og klarhet i tankene. Dette ville etter Mungers syn føre til et mer positivt investeringsresultat.

William James har sagt: “The art of being wise is the art of knowing what to overlook.”.

For min egen del har jeg forsøkt å følge dette med en svært enkelt investeringsstrategi. Den bygger på Mungers tankegods, og jeg gjentar den i alle mine kvartalsrapporter, da det er viktig å være konkret:
  1. Følg planen!
    "The best way to measure your investing success is not by whether you're beating the market but by whether you've put in place a financial plan and a behavioural discipline that are likely to get you where you want to go." (Benjamin Graham)
  2. Spar systematisk og jevnlig!
    "Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving." (Warren Buffett)
  3. Spre investeringene!
    "The winning formula for success in investing is owning the entire stock market through an index fund, and then doing nothing. Just stay the course." (John Bogle)
  4. Sitt gjennom opp- og nedturer i markedene!
    "You get recessions, you have stock market declines. If you don't understand that's going to happen, then you're not ready, you won't do well in the markets." (Peter Lynch)
  5. Ha kontroll på risikoen i porteføljen!
    "Risk is how much can you lose and what are the chances of losing it." (Seth Klarman)
Med en slik investeringsstrategi er det viktig å zoome ut!

4. Bli en læringsmaskin!

Sitat: "Those who keep learning, will keep rising in life" og "I constantly see people rise in life who are not the smartest, sometimes not even the most diligent, but they are learning machines. They go to bed every night a little wiser than they were when they got up, and boy, does that help, particularly when you have a long run ahead of you".

Charlie Munger snakker mye om det å være en læringsmaskin og "the power of reading"(tar deg til YouTube). Det er viktig å bli litt klokere hver dag, pleide Munger å si. Her får du noen punkter om hvordan Munger mente det kan skje:
  • Du vil aldri gjøre framskritt utelukkende på det du allerede vet, og kunnskapen din må derfor oppdateres og fornyes.
  • Verden rundt deg endrer seg hele tiden, og det må du også.
  • Les og lær hele tiden, og vær disiplinert gjennom å bruke tiden din godt.
  • Du må lære deg modeller og få innsikt i mange kunnskapsområder som økonomi, psykologi, matematikk, historie og teknologi, hvis du skal være en god investor. Du trenger ikke å bli ekspert på alle disse områdene, men du må få med deg de viktige ideene og bruke tid på å forstå de.
På denne måten kan du ta stilling til blant annet hvordan du skal investere selv og ikke risikere å bli styrt av overskriftene i media. Charlie Munger sa at du ikke måtte "løpe etter ekspertene", men gjøre deg opp en mening selv. Og han snakket om  bygge mentale modeller og en kunnskapsbase, der du setter sammen innsikt fra ulike områder, for å kunne å ta bedre beslutninger som investor. 

Og Charlie Munger sa:
"It’s remarkable how much long-term advantage people like us have gotten by trying to be consistently not stupid, instead of trying to be very intelligent."

Sachin Ramje har laget en framstilling at Mungers Learning Machine, som er publisert på LinkedIn. Her vil jeg understreke at dette er en tolkning av Charlie Munger, men jeg synes den er fin og i pakt med hans tankesett.

5. Del din kunnskap og innsikt med andre!

Sitat: "The best thing a human being can do is to help another human being know more" og "Properly done, if teaching isn’t the highest calling of man, it is near it".

Charlie Munger framhevet generøsitet som en viktig egenskap. Han delte villig av sin egen kunnskap. Han påpekte at misunnelse, harme, selvmedlidenhet og sutring kun ødelegger. Charlie Munger selv mistet huset sitt i en skilsmisse som 30-åring, og 2 år senere døde hans 9 år gamle sønn av kreft. Som 50-åring mistet han synet på venstre øye. På tross av alt dette holdt han det gående, beholdt humøret og har vært til inspirasjon for veldig mange investorer. 

Jeg vil samtidig si at det er noe fint med å dele kunnskap med andre. Da må du gå gjennom prosessen, som er blitt kalt for Mungers læringsmaskin. Du må lese mye, være kritisk til det du leser og deretter reflektere over og sette sammen kunnskapen din. Så kan du undervise og dele.

Se denne 5 minutts videoen som er klippet sammen fra generalforsamlingene til Berkshire Hathaway, der Warren Buffet og Charlie Munger briljerer med sin innsikt og humor. Det er rett og slett legendarisk! Og søk gjerne opp mer, da det finnes masse flotte intervjuer med Charlie Munger, som gir ytterligere innsikt i hans tankesett. Det viser for øvrig litt om hvor generøs Charlie Munger var!


Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det! 

Kommentarer

  1. Tusen takk for din måte å følge opp punkt 5 på! Det er både interessant og lærerikt. Jeg deler i all hovedsak din filosofi, men det finnes ingen regel uten unntak!

    SvarSlett
  2. Hei Øystein! Takk for hyggelig tilbakemelding. Og jeg er helt enig med deg. Vi må finne vår egen stil. Hver enkelt må lande sin egen risiko appetitt. Og så er det mange strategier innenfor det tankesettet som er formidlet her også. Flere veier til Rom. Noen investerer utelukkende i et globalt indeksfond, noen har en mer sammen satt fondsportefølje, noen investerer kun i utbytteaksjer og andre i et utvalg kvalitetsselskaper. Alt er innenfor Charlie Mungers prinsipper. For min del er det dette med langsiktighet og utholdenhet, som er viktig å formidle. Utover det er jo jo ikke noe som er rett og galt.

    Så jeg synes det er fint at du sier nettopp dette. Charlie Munger mente jo at man i liten grad skulle høre på ekspertene og i stor grad finne sin egen plattform og sitt eget ståsted, basert på kunnskap og innsikt.

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje

Blir India den nye vekstmotoren i fremvoksende markeder?

De siste 2 årene har jeg fulgt litt ekstra godt med i fremvoksende markeder. I starten av 2023 skrev jeg en artikkel, der jeg begrunnet hvorfor fremvoksende markeder bør ha en plass i en fondsportefølje. Selv har jeg hatt et indeksfond fra KLP i porteføljen i mange år, som nettopp dekker disse interessante vekstmarkedene i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Avkastningen har vært varierende og til tider mager.  For 1 år siden var optimismen litt tilbake. Etter pandemien skulle det nå komme vekst i Kina. Det gjorde det ikke, og Kina har mistet vekt i indeksen for fremvoksende markeder med nesten 4 % det siste året. Enkeltår har vært solide for indeksen, med et 2023 som endte på i underkant av 10 % mot Verdensindeksens 24,5 %. Denne negative forskjellen går imidlertid inn i et mønster, som nå har holdt seg i 10 år. Fremvoksende økonomier ga bedre avkastning enn det globale aksjemarkedet i periodene fra 1988-1994 og fra 2001-2010. Det begynner å bli en stund siden! Ser vi på annualisert avkastni

Hvordan bør den som sparer i fond reagere på børsfall?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig fondsinvestor. Et av mine favoritt-sitater er av  Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid.  Benjamin Graham  har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk også kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 10 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og inspirert av &quo

Kvartalsrapport for fondsporteføljen 2. kvartal 2024

 Kvartalsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste kvartal og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Verdensregioner Aksjesektorer og  Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksjestatistikk  Innsikt investering og fond deles daglig på X. Følg meg

Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond?

Børs- og spareåret 2020 har på mange måter vært svært spesielt. I mars falt alle børser kraftig. Panikken økte i styrke ettersom media begynte veldig tydelig å framstille hva konsekvensene av pandemien kunne bli. Veldig mange solgte sine aksjefond i panikk og det ble solgt for 4 milliarder NOK mer enn det ble kjøpt for i denne måneden. Skikkelig krise! Og et børsfall på ca 30 % er ingen spøk. Det hadde man ikke sett siden Finanskrisen i 2008, da børsene falt med hele 40 %. Deretter ble det skikkelig fest i markedene og børsene nådde utover i 2020 stadig nye rekordhøyder! Teknologibørsen i USA, Nasdaq , har siste året steget 40 %  og den nordiske aksjeindeksen med nesten 27 % . Bærekrafts-indeksen , S&P Global Clean Energy Index, steg i 2020 med over 150 % ! Det er egentlig helt vanvittig. Det har vært fest og mange har kanskje blitt en smule beruset og virkelighetsfjern?! 😀 Har dette ført til urealistiske avkastnings-forventninger for aksjefond? Avkastning sier noe om hvor mye d