Gå til hovedinnhold

Årets brev fra Warren Buffet til aksjonærene i Berkshire Hathaway

Warren Buffett, den legendariske investoren og lederen av Berkshire Hathaway, publiserer hvert år et brev til aksjonærene. Dette brevet gir innsikt i selskapets resultater, investeringsstrategier og Buffetts tanker om markedet. Berkshire er et av verdens mest verdifulle selskaper og hadde et resultat på over 1000 milliarder norske kroner i 2023. Investeringsselskapet eier store andeler i selskaper som Apple, Bank of America, American Express, Coca Cola, Chevron mfl. I dag er Berkshire Hathaway det 7. største selskapet på S&P 500, og er større enn både Eli Lilly, JP Morgan, Tesla og Exxon Mobile. 

Buffetts årlige brev er en kilde til inspirasjon og kunnskap for investorer over hele verden. Han er kjent som “Orakelet fra Omaha” og har bygget en formue gjennom langsiktige investeringer og kloke beslutninger.

Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter.

Lesetid artikkel: 7 minutt.

Kilde: Medium

Vi skal se på noe av det Warren Buffett formidler i årets aksjonærbrev* på 16 sider i pdf-format, som ble publisert i februar 2024 på Berkshire Hathaways beskjedne nettsider. Her kan du for øvrig gå helt tilbake til 1977 og lese hans årlige brev. Nettsiden ser nesten ut vil å være laget i 1995, uten at man har tatt seg mye bry med å oppdatere den. Jeg har for øvrig krydret med noen direkte sitater fra brevet for hvert hovedavsnitt.

* Vil du lese brevet inkludert årsrapporten for Berkshire Hathaway, så klikker du her (152 sider).

Brevet starter, ikke overraskende, med en hyllest til hans kollega og venn, Charlie Munger.

Om hans gode venn Charlie Munger

I dette brevet gir Warren Buffett en rik og varm hyllest til Charlie Munger. Charlie Munger, som var Buffetts mangeårige partner, døde nesten 100 år gammel høsten 2023.

Charlie Munger beskrives på rikt og rørende vis i aksjonærbrevet:
  • Som investor: Buffett krediterer Munger for å være den som skapte visjonen og strategien for Berkshire Hathaway. Han anerkjenner Mungers evne til å identifisere gode investeringer og hans forståelse av virksomhetenes verdi.
  • Som eier: Munger blir beskrevet som en viktig del av Berkshire Hathaway, og hans bidrag til selskapets suksess blir høyt verdsatt. Buffett nevner at Munger har vært en trofast rådgiver gjennom mange utfordringer og muligheter.
  • Som kollega: Buffett fremhever Mungers rolle som en klok og pålitelig partner i Berkshire Hathaway. Han beskriver hvordan Munger har bidratt til å forme selskapets kultur og verdier.
  • Som venn: Buffett uttrykker dyp takknemlighet og beundring for Munger, ikke bare som en forretningspartner, men også som en nær venn. Han deler sin sorg over Mungers bortgang og minnes ham med stor kjærlighet og respekt.
Samlet sett gir brevet et bilde av Charlie Munger som en ekstraordinær person, både profesjonelt og personlig. Han blir husket som en visjonær investor, en dedikert eier, en uvurderlig kollega, og en kjær venn.

"Charlie never sought to take credit for his role as creator but instead let me take the bows and receive the accolades. In a way his relationship with me was part older brother, part loving father. Even when he knew he was right, he gave me the reins, and when I blundered he never – never –reminded me of my mistake."

"In reality, Charlie was the “architect” of the present Berkshire, and I acted as the “general contractor” to carry out the day-by-day construction of his vision."


Om året som ligger bak for Berkshire Hathaway

Brevet starter, som allerede nevnt, med en hyllest til Charlie Munger. Buffett krediterer Munger for å være den som skapte visjonen og strategien for Berkshire, og for å ha vært en klok og trofast rådgiver gjennom mange utfordringer og muligheter.

Deretter tar brevet for seg Berkshire Hathaways historisk avkastning sammenlignet med S&P 500. En tabell, som dekker perioden fra 1965 til 2023, viser at Berkshire har slått indeksen i de fleste år, og har hatt en gjennomsnittlig årlig avkastning på 19,8%, mot 10,2% for indeksen. Den totale avkastningen for Berkshire i perioden er over 4, 3 millioner prosent, sammenlignet med indeksens litt over 31 tusen prosent for perioden (tabellen er lagt ved på siste side av brevet).

Hoveddelen av dokumentet tar for seg en detaljert og ærlig gjennomgang av de ulike virksomhetene og investeringene som Berkshire eier eller har en andel i. Warren Buffett forklarer både suksessene og skuffelsene, og deler sine tanker om fremtiden for hver sektor. Han legger spesiell vekt på forsikringsvirksomheten, som er kjernen i Berkshires vekst og stabilitet, og roser lederen for denne delen av selskapet. Han nevner også noen av de andre store investeringene, slik som Apple, Coca-Cola, American Express, Occidental Petroleum og fem store japanske selskaper. Han understreker at Berkshire er svært robust, og at det har en unik evne til å respondere på markedskriser med kapital i bakhånd og trygg avkastning over tid.

Warren Buffet tar også for seg "The Omaha Effect". Dette er en humoristisk og personlig avslutning på dokumentet, der Buffett reflekterer over det merkelige fenomenet at mange av de viktigste personene og hendelsene i hans liv og karriere har en tilknytning til Omaha. Omaha er byen i Nebraska der han ble født og fortsatt bor. Han nevner sin søster Bertie, som er en av de største investorene i Berkshire, og som også vokste opp i Omaha. Han nevner også Greg Abel og Ajit Jain, som begge bodde i Omaha en periode uten å møte Buffett, men som senere ble hans nærmeste medarbeidere. Han nevner også Charlie Munger, som også ble født i Omaha, men som flyttet til California. 

Han inviterer leserne til å komme til Omaha i mai for å delta på Berkshires årlige møte, og for kanskje å oppleve noe av den magiske effekten som Omaha har hatt på ham selv. Berkshires årlige generalforsamling er kalt for "Woodstock for kapitalister" og samler årlig mer enn 30 000 investorer i Omaha i Nebraska.

"The lesson from Coke and AMEX? When you find a truly wonderful business, stick with it. Patience pays, and one wonderful business can offset the many mediocre decisions that are inevitable."

"Additionally, Berkshire continues to hold its passive and long-term interest in five very large Japanese companies, each of which operates in a highly-diversified manner somewhat similar to the way Berkshire itself is run."

"Over the years, Berkshire has attracted an unusual number of such “lifetime” shareholders and their heirs. We cherish their presence and believe they are entitled to hear every year both the good and bad news, delivered directly from their CEO and not from an investor-relations officer or communications consultant forever serving up optimism and syrupy mush."

Om å være investor

Warren Buffet kommer alltid i sine årlige brev med noen råd til investorer. Denne gang er det disse poengene han framhever:
  • Å være investor krever tålmodighet, fornuft og disiplin. Man bør ikke la seg påvirke av markedets svingninger, men heller fokusere på å finne og holde på fantastiske virksomheter som har gode økonomiske utsikter og pålitelige ledere.
  • Å være investor innebærer også å ta risiko og å lære av feil. Buffett innrømmer at han har gjort noen kostbare bommerter, spesielt i energisektoren, og at han ikke kan forutsi fremtiden med sikkerhet. Han understreker at Berkshire er bygget for å tåle økonomiske kriser og at selskapet har enorme finansielle ressurser (over 1700 milliarder norske kroner i kontanter pr februar 2024), som kan utnyttes i muligheter som måtte oppstå.
  • Å være investor betyr også å ha ansvar overfor sine medaksjonærer, sine ansatte, sine kunder og sitt land. Buffett skryter av sine mange dyktige og lojale ledere i de ulike virksomhetene som Berkshire eier helt eller delvis, og av deres bidrag til samfunnet. Han nevner spesielt jernbane- og forsikringssektoren som viktige for Amerikas økonomiske fremtid.
  • Å være investor handler også om å ha glede av det man gjør og av de menneskene man omgir seg med. Buffett forteller om sitt lange vennskap og samarbeid med Charlie Munger, som døde i 2023, og om sin beundring for sin søster Bertie, som er en av de beste investorene han kjenner.
"I can’t remember a period since March 11, 1942 – the date of my first stock purchase – that I have not had a majority of my net worth in equities, U.S.-based equities. And so far, so good. The Dow Jones Industrial Average fell below 100 on that fateful day in 1942 when I “pulled the trigger.” I was down about $5 by the time school was out. Soon, things turned around and now that index hovers around 38,000. America has been a terrific country for investors. All they have needed to do is sit quietly, listening to no one."

"One investment rule at Berkshire has not and will not change: Never risk permanent loss of capital. Thanks to the American tailwind and the power of compound interest, the arena in which we operate has been – and will be – rewarding if you make a couple of good decisions during a lifetime and avoid serious mistakes."

Om selskapet Berkshire Hathaway

Warren Buffett ser optimistisk på fremtiden for Berkshire Hathaway. Samlet sett gir brevet et bilde av Berkshire Hathaway som et sterkt og stabilt selskap med en bred portefølje av investeringer, ledet av dyktige og dedikerte mennesker, og med en lys fremtid.

De 5 viktigste forholdene knyttet til Berkshire Hathaway i fortid, nåtid og framtid, som fremkommer i dette brevet:
  1. Buffett hyllet sin mangeårige partner og venn, Charlie Munger, som døde i 2023. Han krediterer Munger for å være den som skapte visjonen og strategien for Berkshire Hathaway.
  2. Buffett gir en oversikt over selskapets økonomiske resultater fra 1965 til 2023. Han viser at Berkshire har slått S&P 500-indeksen  de fleste år, og har hatt en gjennomsnittlig årlig avkastning på 19,8%.
  3. Buffett gjør en detaljert gjennomgang av de ulike virksomhetene og investeringene som Berkshire eier eller har en andel i. Han forklarer både suksessene og skuffelsene, og deler sine tanker om fremtiden for hvert segment. Det er interessant at jernbanevirksomheten får stor plass i gjennomgangen.
  4. Buffett legger spesiell vekt på forsikringsvirksomheten, som er kjernen i Berkshires vekst og stabilitet.
  5. Buffett ser optimistisk på fremtiden for Berkshire Hathaway. Han understreker at selskapet er svært solid og at det har en unik evne til å respondere på markedskriser.
"Our goal at Berkshire is simple: We want to own either all or a portion of businesses that enjoy good economics that are fundamental and enduring. Within capitalism, some businesses will flourish for a very long time while others will prove to be sinkholes. It’s harder than you would think to predict which will be the winners and losers. And those who tell you they know the answer are usually either self-delusional or snake-oil salesmen."

"Rail is essential to America’s economic future. It is clearly the most efficient way – measured by cost, fuel usage and carbon intensity – of moving heavy materials to distant destinations. Trucking wins for short hauls, but many goods that Americans need must travel to customers many hundreds or even several thousands of miles away. The country can’t run without rail, and the industry’s capital needs will always be huge. Indeed, compared to most American businesses, railroads eat capital.

"Nevertheless, managing Berkshire is mostly fun and always interesting. On the positive side, after 59 years of assemblage, the company now owns either a portion or 100% of various businesses that, on a weighted basis, have somewhat better prospects than exist at most large American companies. By both luck and pluck, a few huge winners have emerged from a great many dozens of decisions. And we now have a small cadre of long-time managers who never muse about going elsewhere and who regard 65 as just another birthday."

"During the 2008 panic, Berkshire generated cash from operations and did not rely in any manner on commercial paper, bank lines or debt markets. We did not predict the time of an economic paralysis but we were always prepared for one."


Kilde: YahooFinance

Årets brev avsluttes med:

"Keep an open mind. Come to Omaha in May, inhale the air, drink the water and say “hi” to Bertie and her good-looking daughters. Who knows? There is no downside, and, in any event, you will have a good time and meet a huge crowd of friendly people. 

To top things off, we will have available the new 4th edition of Poor Charlie’s Almanack. Pick up a copy. Charlie’s wisdom will improve your life as it has mine."

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det! 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje

Blir India den nye vekstmotoren i fremvoksende markeder?

De siste 2 årene har jeg fulgt litt ekstra godt med i fremvoksende markeder. I starten av 2023 skrev jeg en artikkel, der jeg begrunnet hvorfor fremvoksende markeder bør ha en plass i en fondsportefølje. Selv har jeg hatt et indeksfond fra KLP i porteføljen i mange år, som nettopp dekker disse interessante vekstmarkedene i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Avkastningen har vært varierende og til tider mager.  For 1 år siden var optimismen litt tilbake. Etter pandemien skulle det nå komme vekst i Kina. Det gjorde det ikke, og Kina har mistet vekt i indeksen for fremvoksende markeder med nesten 4 % det siste året. Enkeltår har vært solide for indeksen, med et 2023 som endte på i underkant av 10 % mot Verdensindeksens 24,5 %. Denne negative forskjellen går imidlertid inn i et mønster, som nå har holdt seg i 10 år. Fremvoksende økonomier ga bedre avkastning enn det globale aksjemarkedet i periodene fra 1988-1994 og fra 2001-2010. Det begynner å bli en stund siden! Ser vi på annualisert avkastni

Kvartalsrapport for fondsporteføljen 2. kvartal 2024

 Kvartalsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste kvartal og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Verdensregioner Aksjesektorer og  Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksjestatistikk  Innsikt investering og fond deles daglig på X. Følg meg

Hvordan bør den som sparer i fond reagere på børsfall?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig fondsinvestor. Et av mine favoritt-sitater er av  Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid.  Benjamin Graham  har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk også kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 10 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og inspirert av &quo

Hvor høy avkastning kan man over tid forvente ved sparing i aksjefond?

Børs- og spareåret 2020 har på mange måter vært svært spesielt. I mars falt alle børser kraftig. Panikken økte i styrke ettersom media begynte veldig tydelig å framstille hva konsekvensene av pandemien kunne bli. Veldig mange solgte sine aksjefond i panikk og det ble solgt for 4 milliarder NOK mer enn det ble kjøpt for i denne måneden. Skikkelig krise! Og et børsfall på ca 30 % er ingen spøk. Det hadde man ikke sett siden Finanskrisen i 2008, da børsene falt med hele 40 %. Deretter ble det skikkelig fest i markedene og børsene nådde utover i 2020 stadig nye rekordhøyder! Teknologibørsen i USA, Nasdaq , har siste året steget 40 %  og den nordiske aksjeindeksen med nesten 27 % . Bærekrafts-indeksen , S&P Global Clean Energy Index, steg i 2020 med over 150 % ! Det er egentlig helt vanvittig. Det har vært fest og mange har kanskje blitt en smule beruset og virkelighetsfjern?! 😀 Har dette ført til urealistiske avkastnings-forventninger for aksjefond? Avkastning sier noe om hvor mye d