Gå til hovedinnhold

Morningstars europeiske barometer for aktive og passive fond 2022

Morningstars barometer "European Active/Passive Barometer Year-End 2022" ser nærmere på de store trendene som preger fondsmarkedet, og blir hvert år publisert i en egen rapport. Barometeret er en halvårlig rapport som måler ytelsen til aktive fond mot passive konkurrenter i deres respektive Europa/Asia/Afrika med flere Morningstar-kategorier, for å se på i hvilken grad den aktive forvalter lykkes.

Rapporten er på 86 sider og er fritt tilgjengelig for alle som vil laste den ned og studere den i detalj. Det er mye tabeller med data og grafer i rapporten, som er underlaget for de konklusjoner som blir dratt. Jeg vil i denne artikkelen helt kortfattet oppsummere forutsetninger og konklusjoner som framkommer, og som jeg tror har en viss interesse for de fleste som sparer i aksjefond. Mange lurer jo på: Skal jeg velge aktive eller passive (indeks) fond for min fondsportefølje?

Denne rapporten gir i alle fall tydelige innspill på hvilken fondsstrategi du bør velge, noe du vil finne oppsummert mot slutten av artikkelen.

Kilde for bilder og innhold i artikkelen: 

Lesetid artikkel: 6 minutt.


Forutsetningene for barometeret

Følgende forutsetninger er redegjort for i rapporten om barometeret:
  • Det vurderer aktive fond mot en sammensatt indeks av faktiske passive fond - ikke mot en kostnadsfri indeks. På denne måten gjenspeiler referanseindeksen den faktiske nettoavkastningen til passive fond som er tilgjengelig for investorer.
  • Det vurderer aktive fond basert på deres klassifisering ved begynnelsen av perioden for å bedre simulere fondene en investor ville ha valgt på det tidspunktet.
  • Det tar hensyn til hvordan gjennomsnittlig enhet av valuta investert i ulike typer aktive fond har klart seg i forhold til gjennomsnittlig enhet av valuta i passive fond.
  • Aktiv/Passiv Barometeret omfatter nesten 26 000 unike aktive og passive fond.
Alt i alt er Aktiv/Passiv Barometeret et nyttig verktøy som kan hjelpe investorer med å beregne sjansene for å lykkes med aktive fond i ulike områder basert på nylige trender og langsiktig historikk. Historiske suksessrater for aktive fond er inkludert i analysen. Dette gir verdifull innsikt i hvordan aktive forvaltere har navigert gjennom markedshendelser i fortiden, og hvordan dette påvirket deres kortsiktige og langsiktige ytelse.

Noen glimt fra datamaterialet

La oss starte med å se en oversikt over aktive fonds ytelse over tid, inkludert hvor mange av fondene som faktisk blir lagt ned, eller sammen slått med andre fond. Det er rimelig overraskende at du kan regne med at over 70 % av de aktive fondene ikke finnes om 20 år.


Og ikke bare det, men etter 5 år er det kun ca 20 % av de aktive fondene som faktisk slår de passive fondene, noe som etter 15 og 20 år ender på i overkant av 10 %. Det er et deprimerende resultat.

Så det første problemet når du skal finne de fondene som faktisk går bedre enn passive fond, er hvordan i all verden du skal greie å finne akkurat disse? Det er dette Jack Bogle kaller å forsøke "å finne nålen i høystakken".

Denne undersøkelsen tar for seg svært mange land og regioner, og det er interessant å se at Norge (som også andre undersøkelser har vist) skiller seg ut.* Her er det større suksessrate for aktivt forvaltede fond, gjennom både bedre avkastning og lenger levetid enn i andre regioner, sett i forhold til passive fond. Da snakker vi om fond som investerer i norske aksjer. Det er nok allikevel slik at forskjellene i avkastning over 10 og 15 år er rimelig marginale, selv om disse dataene viser at de er i aktive norske fonds favør.



* Forbrukerrådets undersøkelse om aktive fond i 2020: "Resultatene fra den forrige undersøkelsen (2018) ga nedslående resultater for de aktive fondene for samtlige kategorier med unntak av Norge-fondene, dvs. aksjefond som investerer på Oslo børs. Aktive globale fond, Europa-fond og Norden-fond tapte med god margin mot indeksfondene, uansett hvordan man regnet på det. Som eneste unntak viste Norge-fondene god kvalitet gjennom bedre avkastning enn indeksfondene. Norske forvaltere viste seg å være dyktige på hjemmebane. Problemet oppsto når de plukket aksjer utenfor Norge. Man kan litt folkelig si at forvalterne vant NM, men falt igjennom i VM."

Ser vi på Norden som region, fremstår det da, som også er allerede kommentert inn fra andre undersøkelser, et noe annet bilde, der du over perioder på både 3, 5, 10 og 15 år har bedre avkastning for passive fond, enn for aktive fond.


Ser vi på store selskaper for Europa totalt, er ytelsen for de aktive fondene ikke mye å skryte av. Det finnes knapt noen perioder - annet enn over svært korte tidshorisonter - der aktive fond gir bedre avkastning enn passive.

En observasjon i dette tallmaterialet er at du kan lykkes med aktive fond versus passive fond, når du ser på enkeltår, men det er svært vanskelig å velge riktige aktive fond som slår passive fond, over lengre tidsperioder. 

Hva er konklusjonen for barometeret til Morningstar?

Jeg vil gjengi konklusjonen fra Morningstar på rapporten i en svært forenklet versjon. Det er en del vanskelig språk som brukes og da blir dette derfor en tilpasset versjon.

Morningstar påpeker at 2022 ga den perfekte muligheten for aktive fondsforvaltere til å bevise sin berettigelse. De fleste forvaltere i denne kategorien har imidlertid underprestert også dette året. 2022 var et tøft år for investorer. Den russiske invasjonen av Ukraina førte til alvorlige spenninger i energimarkedene, og dette forverret inflasjonspresset. Store sentralbanker avsluttet en tiårsperiode med ekstremt stimulerende politikk og begynte å heve rentene. Dette skapte svært utfordrende forhold for aksje- og obligasjonsmarkedene.

På denne bakgrunn oppsummeres funnene i datagrunnlaget slik:
  • Dette var en type miljø der aktive aksjeforvaltere kunne forventes å slå passive konkurrenter mer lett, siden sistnevnte vanligvis inkluderer hele nedgangen i markedet i verdivurderingene. Imidlertid imponerte ikke suksessraten til aktive forvaltere i de fleste aksjekategoriene i ettårsperioden frem til slutten av 2022. I gjennomsnitt overlevde og presterte 30,5% av aktive fond i de 43 aksjekategoriene som ble analysert, og slo sine passive konkurrenter i ettårsperioden frem til utgangen av desember 2022. Bare tre aksjekategorier viste en suksessrate for aktive forvaltere på eller over 50,0% i denne perioden.

  • Resultatet for aktive obligasjonsforvaltere i 2022 var mer positivt. Den gjennomsnittlige suksessraten for aktive obligasjonsforvaltere i de 23 kategoriene vi analyserte var 46% i løpet av de 12 månedene som endte i desember 2022. Ni kategorier viste en suksessrate på ett år på eller over 50%.

  • Langsiktige suksessrater for aktive forvaltere forblir generelt lave. Den gjennomsnittlige suksessraten for aktive aksjeforvaltere de siste 10 årene frem til desember 2022 var 23%, mens den gjennomsnittlige suksessraten for aktive obligasjonsforvaltere var 19%.

  • De siste ti årene har bare tre aksjekategorier oppnådd en suksessrate for aktive forvaltere på over 50%. Her er en nøkkelfaktor for suksessen investeringer innen energi kombinert med selskaper fra forbruksvarer, kommunikasjonstjenester og innen teknologi.

  • Andelen av aktive forvaltere som både overlevde og presterte bedre på tvers av flere markeder, som globalt og Europa, var henholdsvis 5,4% og 10,4%. Aktive forvaltere i fremvoksende markeder gjorde det bedre, med suksessrater på nær 25%.

  • Den største årsaken til at aktive fond legges ned, skyldes ofte middelmådig ytelse. Dette kan forklares av en blanding av feil aksjevalg, og de sammensatte negative effektene av høyere gebyrer i forhold til deres lavkostnads passive konkurrenter.

  • Passive fond har hatt bedre sjanser for å overleve på lang sikt. Morningstars analyse viser at den tiårige overlevelsesraten for aktive fond i den aggregerte gruppen av aksjekategorier i gjennomsnitt var 50% fra februar 2014 til nå. I samme periode var den gjennomsnittlige 10-års overlevelsesraten for passive fond 64%.
Enkelt sagt viser Aktiv/Passiv Barometeret at sjansene for å lykkes med aktive fond i ulike sektorer basert på ferske trender og langsiktig historikk, er små, sett i forhold til de passive alternativene. Disse passive alternativene er billige indeksfond. Aktivt forvaltede norske fond skiller seg imidlertid fra disse trendene, og har prestert marginalt bedre enn sine passive motparter.

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir jeg ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det!    

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fondsavkastning for folk flest 1. kvartal 2025

I denne artikkelen presenteres en analyse av avkastningen til fond som er blant de mest populære sparevalgene for nordmenn. Dette er basert på statistikk fra fondsforvaltere og avkastningstall fra Morningstar, og gir en oversikt over utviklingen i aksjemarkedene og hvordan denne har påvirket avkastningen for ulike fondstyper. Jeg har også satt sammen 5 ulike fondsporteføljer, som vi vil følge i denne rapporten framover. Dette tar jeg med for å gjøre det praktisk og anvendbart, der du også kan få litt tips og ideer til ulike typer porteføljer. Avslutningsvis vil denne kvartalsrapporten oppsummere de hovedfunnene som framkommer i fondsoversiktene, og presentere en enkel investeringsplan som gir deg som leser noen praktiske råd for fremtidig sparing. Lesetid artikkel: 5-10 minutt  -  CoPilot  har gjort avkastnings-beregningene for porteføljene og artikkelbildet er generert av KI. Kortfattet oversikt over kvartalsrapporten Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene Begrunnels...

Hvilke norske aksjefond for folk flest har slått indeksen?

Skal du velge aktive eller passive aksjefond til porteføljen din? Ja, takk begge deler, vil jeg si med en gang, og jeg skal begrunne dette i denne artikkelen. På samme tid holder jeg fast på, slik jeg har skrevet om i mange år, at fundamentet for din sparing bør være i et billig globalt indeksfond. Lesetid artikkel: 6 minutt - CoPilot og Gemini har vært medforfatter av artikkelen og generert artikkelbildet. I følge Morningstar registrerte indeksfond innstrømninger på 747 milliarder dollar globalt i 2022, mens deres aktivt forvaltede motparter tapte 1.276 milliarder dollar. Med det klarte indeksfondene å øke sin andel av det globale markedet med 2,3% til 38%. Dette har ikke vært en kortsiktig trend, da indeksfondenes markedsandel vokste med omtrent 1% per år mellom 2008 og 2013, for så å ta fart og øke med 2% per år fra 2015 til 2020. I 2021 og 2022 økte indeksfondenes markedsandel av totale forvaltede aktiva med henholdsvis 2,45% og 2,31%. Flere og flere velger indeksfond! Forskning vi...

Når er et rentefond aktuelt for porteføljen?

Rentefond har vært litt i vinden de siste månedene. Det har vært noen medieoppslag, der analytikere har uttalt eksempelvis følgende: "Nå satser flere på alternativ til aksjer", "Bedre utsikter for renteplasseringer?" og "Rentene øker og børsene faller". Flere podcaster har også satt fokus på rentefond og hva man kan forvente av utvikling i disse, med stadig stigende renter. Noen vil også hevde at det er smart å ta ned risikoen i porteføljen og å sikre deler av kapitalen i rentefond. Det gjør de store pensjonsleverandørene. Med høy inflasjon vil i alle tilfelle penger på bankkonto tape seg i verdi. Er bankrenten på 1 % og inflasjonen på 5 %, så har du en negativ utvikling for kapitalen din på 4 %. Da vil rentefond i noen tilfeller være et godt alternativ til banksparing, for å oppnå noe mer avkastning, fortsatt med rimelig lav risiko. På denne bloggen skriver jeg stort sett om aksjefond, men jeg har fått noen spørsmål om rentefond og forsøker derfor å skriv...

Kan amerikanske aksjer bli for dominerende i folk flest sine porteføljer?

De syv teknologigigantene Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia og Tesla, ofte referert til som "The Magnificent 7" , har hatt en enorm innflytelse på utviklingen til S&P 500-indeksen de siste årene. Deres markedsverdi har vokst betydelig, noe som har ført til at de utgjør en stadig større andel også av den globale indeksen. Denne konsentrasjonen reiser spørsmål om risiko og diversifisering for investorer . Er det fornuftig å ha en såpass stor eksponering mot disse syv selskapene, og hvordan kan man eventuelt redusere denne eksponeringen i en fondsportefølje? Lesetid artikkel:  9 minutt -  CoPilot  og Gemini har vært medforfatter av artikkelen, bidratt i oversettelser og generert artikkelbildet. Dette er en svært aktuell problemstilling for mange fondsinvestorer, som typisk har bygget sin portefølje med et globalt indeksfond som fundament. Dette er de 10 største selskapene i det populære globale indeksfondet KLP AksjeGlobal Indeks  , der de 7 største h...

Årsrapport for fondsporteføljen 2024

 Årsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste år og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Verdensregioner Aksjesektorer og  Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksjestatistikk  Innsikt investering og fon...