Gå til hovedinnhold

Min fondsportefølje pr 4. kvartal 2019

Dette innlegget handler for det meste om min fondsportefølje!

Jeg vil vise min fondsportefølje, slik den ser ut ved inngangen til 2020, si litt om hva som er grunnen til at jeg har valgt nettopp disse fondene for min langsiktige sparing og beskrive fondene noe mer detaljert. Hvis du vil dypdykke i hvilke selskap et fond investerer i, hvor stort det er og hvem som forvalter det, finner du dette vanligvis grundig belyst på forvaltningsselskapets nettsider. Du kan også søke opp de aktuelle fondene på Morningstar.no, der du finner de fleste fond presentert, helt uavhengig av den enkelte tilbyders fondsutvalg.



La oss først starte med en kort video med spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet, der han gir 3 enkle råd for å lykkes med fondssparing:


Oppsummert sier Bjørn Erik:
1. Månedlig sparing
2. Spre risikoen
3. Velg riktige fond

Dette er et greit fundament for presentasjon av min fondsportefølje, men jeg vil nevne noen tilleggskriterier jeg legger til grunn:

  • Fondene skal være bredt investert i mange ulike selskaper.
  • Fondene skal kunne plasseres på en ASK-konto (det utelukker rentefond og mange ETF-er).
  • Fondene skal ha en viss størrelse og historie.
  • Fondene skal i min portefølje ha lave forvaltningskostnader, sett i forhold til total portefølje.
Jeg legger altså til grunn en svært enkel fonds- og sparefilosofi og det er noe av grunnen til at jeg har sagt at bloggen er for "folk flest". Du trenger ikke være økonom for å drive med fondssparing! :-) 

Min fondsportefølje pr 4. kvartal 2019

Fondsporteføljen er delt inn i 2 spareavtaler. Den første er langsiktig sparing og det jeg i hovedsak sparer i fond. Den andre er sparing til våre barnebarn, noe jeg synes er litt ekstra kjekt. Sparing til barnebarn kommer utelukkende til å være i et eller flere rimelige globale indeksfond, noe jeg mener er det mest fornuftige for en slik type sparing.

Mine spareavtaler har jeg, som tidligere antydet, på Sbankens spareplattform. Her kan du velge mellom over 400 fond for din sparing, og de prisene som er oppgitt for fondene i denne artikkelen er Sbanken-priser, noe som for enkelte fond er en del rimeligere enn hos andre fondstilbydere. Sbanken har besluttet å gi returprovisjonen eller kickbacken til sine kunder. Det finnes gode alternativ som Nordnet og Kron, men disse har jeg kun beskjeden erfaring med. De har heller ikke pr i dag svart opp på Sbankens prisdisrupsjon i fondsmarkedet.

Spareavtale 1 ser slik ut:


Grafisk ser det slik med prisen for fondet i parentes:


Spareavtale 2 ser slik ut:


Grafisk ser det slik med prisen for fondet i parentes:


Jeg gjorde en rebalansering av min langsiktige sparing i 2019, fra nesten kun å spare i noen få rimelige indeksfond, til en noe mer sammensatt portefølje med globale indeksfond, bærekraftige fond og bransjefond. I fondsporteføljen er det nå også noen få aktivt forvaltede fond, noe jeg ikke har hatt tidligere. De er valgt med en viss omhu, men det blir spennende å se hvordan disse presterer inn i 2020, etter det solide året 2019.

I den langsiktige sparingen ser fordelingen mellom disse fondstypene slik ut:



Fondene i min fondsportefølje 4. kvartal 2019

Spareavtalen Langsiktig Sparing (avkastning oppgitt for 2019 med 3 års avkastning i parentes)

DNB Global Indeks (40 % - 0,21*): Dette er et stort indeksfond på nesten 28 milliarder NOK (4/2019). Investerer globalt i selskaper notert på børser i utviklede økonomier. Målsettingen med fondet er at det over tid skal gi avkastning tilnærmet lik referanseindeksen. Fondet vil da ha sammensetning og risiko omtrent som referanseindeksen.
Avkastning pr 27.12: 31,47 % (13,00 %).

* Forvaltningsavgift

KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar (10 % - 0,18): Dette er et fond som investerer bredt globalt i aksjer som blir rangert høyt på ulike kriterier innen miljø, sosial ansvarlighet, eierstyring og selskapsledelse. Fondet er ikke valutasikret og er på ca 1,3 milliarder NOK (4/2019). Det investerer nokså likt det en ser for ordinære indeksfond og dermed i hovedsak i de store selskapene i USA.
Avkastning pr 27.12: 33, 81 % (Nytt fond).

Handelsbanken USA indeks (10% - 0,16): Indeksfond som består av store og mellomstore amerikanske selskap på New York-børsen, og som er på nesten 26 milliarder NOK (4/2019).
Avkastning pr 27.12: 37,25 % (16,15 %).

Storebrand Global ESG Plus (10% - 0,36): Et fossilfritt (ESG) indeksnært aksjefond som hovedsakelig investerer i aksjer notert i utviklede aksjemarkeder i Nord-Amerika, Europa og Asia. Fondet følger Storebrands standard for bærekraftige investeringer, som innebærer at en rekke selskaper utelukkes fra investeringsuniverset. Fondet er på nesten 4,2 milliarder NOK (4/2019).
Avkastning pr 27.12: 34, 17 % (Nytt fond)

DNB Teknologi (15 % - 1,05): Dette er et aktivt forvaltet aksjefond som hovedsakelig investerer i aksjer innenfor sektorene teknologi, media og telekommunikasjon, notert på børser og regulerte markeder over hele verden. Fondet er på nesten 29 milliarder NOK (4/2019).
Avkastning pr 27.12: 34,58 % (22,96 %).

Odin Eiendom C (15 % - 1,30): Dette er et aktivt forvaltet fond som investerer i selskaper som er børsnotert eller har sitt hovedkontor eller sin opprinnelse i ett av de nordiske landene. Selskapene som fondet investerer i er hovedsakelig beskjeftiget i eller med eiendom. Fondet er på 3,6 milliarder NOK (4/2019).
Avkastning pr 27.12: 56,24 % (28,44 %).

Spareavtalen Barnebarn (avkastning oppgitt for 2019 med 3 års avkastning i parentes)

KLP Aksjeglobal Indeks V (100 % - 0,18): Et globalt indeksfond som investerer i aksjer i utviklede aksjemarkeder i Nord-Amerika, Europa og Asia. Fondet har store andeler i selskap som Apple, Microsoft, Amazon, Facebook og Alphabet og er på 1, 9 milliarder NOK (4/2019).
Avkastning pr 27.12: 31,64 % (13,16 %).

Hva bør du vite før du investerer i et fond?

Det meste er sagt gjennom hvordan denne fondsporteføljen er presentert, men oppsummert bør du sette deg inn i fondets investeringprofil, kostnader, historisk avkastning, størrelse, hvem som forvalter fondet og hvilke selskap det er investert i. Denne informasjonen er enten tilgjengelig på Morningstar eller på forvalternes egne nettsider. Det er også en god ting å følge å ha en liste med "fondskandidater", som du følger en tid, før du eventuelt tar et fond eller to inn, når du gjør rebalansering av porteføljen din.

Kandidat-listen ved inngangen til 2020 (avkastning 2019/forvaltningsavgift)

Fondene jeg lister under er kandidater som overvåkes. Hvert kvartal ser jeg på kandidatlisten og vurderer disse opp mot fondsportefølje på avkastning og med tanke på rebalansering:

Norge: Alfred Berg Indeks Classic (15,73 %/0,17)
Globalt: KLP Aksje Verden Indeks (30,44 %/0,25)
Globalt: Storebrand Indeks - Alle markeder inkl fremvoksende (21,39 %/0,29)
Fremvoksende markeder: KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II (22,44 %/0,28)
Bransjefond: First Nordisk Eiendom (nytt fond/0,93)
Bransjefond: Fidelity Global Technology (48,25 %/1,30)
Faktorfond: Storebrand Global Multifactor A (24,62 %/0,62)
Faktorfond: KLP AksjeGlobal Flerfaktor l (25,51 %/0,27)
Kombinasjonsfond: Utsikt 2050 (28,25 %/0,67)

Rentefond: KLP Obligasjon Global ll (10,98/0,20) - Kan ikke settes på ASK-konto.

Jeg har tidligere hatt både indeksfond som følger Oslo Børs, indeksfond innenfor fremvoksende markeder og faktorfond i porteføljen, men disse ble faset ut i 2018 og 2019. Noen av disse er satt over på overvåkingslisten. Fondene på overvåkingslisten kan jeg også trygt anbefale deg å vurdere. Rentefordel er tatt med for de som absolutt vil ha lavest mulig risiko.

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. 

Nyttige nettsteder, artikler og bøker om investeringer:
Morningstar (vurder, klassifiser og se avkastning for fond)
Finansportalen (uavhengige råd om fondskjøp)
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)
Fordeler og ulemper med fondssparing (Din Side Økonomi)
Kostnadskalkulator for fond (Smarte Penger)
The Intelligent Investor av Benjamin Graham (Warren Buffets inspirasjonsbok)


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

7 leksjoner fra 2024 for investorer flest!

Denne artikkelen er oversatt av og inspirert av Charlie Bilello, som har en flott blogg  med vanvittig mye fin og enkel statistikk om det amerikanske aksjemarkedet. Han publiserer daglig mange av sine undersøkelser, statistikker og resultater på X  gratis og fri for alle. Artikkelen drøfter aksjemarkedet og det gode året som nå snart ligger bak oss. Den tar for seg at det er viktig å ikke basere investeringsbeslutninger på spådommer og prognoser, og at det er viktig å ikke få panikk når markedet går ned. Som investor må du også dempe støyen rundt deg og sørge for å diversifisere porteføljen din. Avslutningsvis påpekes det at tid er viktigere enn penger. Charlie Bilello er sjefstrateg på markedsområdet hos Creative Planning, et nasjonalt anerkjent firma for formuesforvaltning i USA, med over 300 milliarder dollar under forvaltning og rådgivning. I denne rollen produserer han engasjerende innhold med mål om å hjelpe investorer med å oppnå bedre resultater. Charlie er en prisvin...

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje ...

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med. Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: " De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond ." Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍 Lesetid artikkel: 8 minutt. I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. H...

Bør fremvoksende markeder ha en plass i fondsporteføljen til folk flest?

Ja, vil jeg svare på det spørsmålet umiddelbart. Resten av artikkelen vil jeg bruke til å begrunne dette svaret, samt å få fram nyanser rundt mitt positive svar. Det er ikke entydig! Det er en vanlig oppfatning at de fleste bør investere primært i globale indeksfond. Jeg er enig i dette, men betegnelsen "globalt indeksfond" kan være noe misvisende siden det ekskluderer flere markeder. Disse utelatte markedene er kjent som fremvoksende markeder eller Emerging Markets. De fleste globale indeksfond tar utgangspunkt i MSCI World Index som referanseindeks, som omfatter det vi definerer som utviklede markeder. Dette fører til at 24 markeder, som inngår i MSCI Emerging Markets Index, ikke er inkludert. Ved å investere kun i et standard globalt indeksfond, vil man derfor ikke ha investeringer i land som Kina, India, Taiwan, Sør-Korea, Argentina og Brasil. Dette skal vi se litt nærmere på! Lesetid artikkel: 12 minutt -  CoPilot har som vanlig vært medforfatter av artikkelen. Bildet e...

Det er store prisforskjeller på fond!

I denne artikkelen oppsummerer jeg hovedfunnene i prisundersøkelsen som Finanstilsynet publiserte 14.02.24. Denne viste betydelige prisforskjeller på ett og samme fond fra ulike tilbydere.  Undersøkelsen omfatter 17 fondstilbydere og 67 verdipapirfond. Fondstilbydere er både forvaltningsselskap (eks KLP), banker (eks Sbanken) og verdipapirforetak (eks Nordnet). Lesetid artikkel: 6 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Finanstilsynet sier: "Fondstilbydernes prising av tjenestene varierer betydelig, noe som gir store utslag i sluttprisen til forbruker. Det er flere eksempler på at prisen på ett og samme verdipapirfond er dobbelt så høy hos en tilbyder sammenlignet med en annen . Nye prismodeller har redusert interessekonflikter og gitt større konkurranse i distribusjonsleddet. Samtidig har endringene ført til ulik pris for ett og samme verdipapirfond. Finanstilsynet har undersøkt prisene for verdipapirfond som tilbys forbrukere med et innskudd på...