Gå til hovedinnhold

Blogger og Podcaster om fond og sparing som anbefales

I denne bloggen kommer du ikke først og fremst til å få vite hvordan du kan bli rik eller spare masse penger på daglig forbruk. Det er viktig å være økonomisk bevisst, men jeg kommer til å ha fokus på fond og fondssparing. Så et tema rundt den såkalte "rentes rente - effekten", formelen jeg lærte på ungdomsskolen på begynnelsen av 80-tallet, kommer nok, for å nevne noe.

(Oppdatert april 2021)


Sbanken definerer forøvrig fond på denne måten: "Et fond er en kollektiv investering hvor mange investorer går sammen om å kjøpe aksjer eller rentepapirer. Fondet har en profesjonell forvalter til å styre investeringene, for å gi deg best mulig avkastning. Forvalterne gjør de investeringer de til en hver tid mener er de beste, med ett overordnet mål om å slå markedet som helhet".

Og hvorfor bør du spare i fond: "Gjennom å plassere sparemidlene i et verdipapirfond overlater du til forvaltningsselskapets analytikere og forvaltere å plukke ut de investeringene som de til enhver tid tror er mest gunstige innenfor fondets investeringsunivers". Sitat fra Verdipapirfondenes Forening sin lille fondshåndbok. Dette kommer vi helt sikkert tilbake til!

Lytt gjerne til denne korte YouTube-videoen som forklarer hva fond er fra Skagen Fondene:


Den første bloggartikelen blir om kilder til nyttig opplysning (andre blogger og podcaster) og den neste (før nyttår) om min egen fondsportefølje ved inngangen til 2020.

La oss starte litt forsiktig med en oversikt over de bloggene jeg finner nyttige og interessante å følge - jeg følger forsåvidt flere, men det er ikke alle jeg synes er like "sunne":

  • Nordnetbloggen - Personlig synes jeg dette er en av de beste norske fondsbloggene for småsparene, og da spesielt de artiklene spareøkonom Bjørn Sættem skriver om fond og fondssparing. Vær oppmerksom på at dette ikke er en fri og uavhengig blogg, men eid og preget av Nordnet.
  • Eivind Bergs blogg - Dette synes jeg er den beste private bloggen, der Eivind Berg også kommer med balanserte privatøkonomiske råd. Han er åpen om sin egen investeringsstrategi og de fond han til enhver tid har i sin portefølje. Jeg har sans for at han ikke oppgir detaljer rundt sine sparesummer mv, men forteller hvordan han tenker rundt valg av fond og andre fenomen i finansbransjen.
  • Aksjebloggen - Er som navnet hinter til en blogg som handler om aksjer, men også om personlig økonomi, formuesbygging og økonomisk uavhengighet. Verdt å følge med på, selv om den i hovedsak handler om aksjer.
  • Pengenytt - Mangt og menget om privatøkonomi, men også en egen seksjon om fond og sparing. Nyttig å følge med her også.
  • Odin-bloggen - Skriver om alt fra investoratferd til det å bygge din egen strategiske portefølje – alt du trenger vite for å oppnå god langsiktig avkastning på pengene dine. Mye bra informasjon og ikke spesielt preget av at det er Odin-fondene som står bak.
  • Pengeverkstedet - Bloggen til Hallgeir Kvadsheim. Alt mulig om privatøkonomi inkludert fond og fondssparing. "Jeg skal gjøre alt jeg kan for at du kan spare penger på mine råd. Her kan du også finne rimeligere bank, forsikringer, strømleverandører og mye mer."
Så var det podcastene. Her er det mye å ta av og jeg har valgt noen av de jeg finner stor glede i av de norske. Her blir det litt hummer og kanari på innhold, men allikevel verdt å få med seg for å forstå norske og internasjonale markeder - både aksjer og fond - og deretter ta de riktige sparebeslutningene. I noen av disse podcastene er det også en hel del om selskaper og aksjer, som er nyttig å følge med på. Har valgt ut disse: 
  • Pengerådet - Dine Pengers podcast med Hallgeir Kvadsheim.
  • Fondspodden - Med Håvard Gulbrandsen bak kulissene i KLP Kapitalforvaltning.
  • Finansredaksjonen - Dagens Næringslivs podcast med Terje Erikstad og Thor Chr. Jensen. Disse gutta kan av og til ende helt på bærtur, men det er underholdende og tidvis nyttig nok.
  • Pengepodden - Nordnets solide podcast med blant annet Bjørn Erik Sættem og Mats Johannesen.
  • E-24-Podden - Med Marius Lorentzen. Mange interessante temaer.
  • Aksjesladder - Mest om aksjer og Oslo Børs, men veldig bra og ikke minst underholdende.
  • Aksjekaffe med Ida - Grunnleggende, men morsom tilnærming til sparing i aksjer og fond.
  • Utbytte - Fra DNB Markets. Mange og brede fagområder dekkes og oppdatering på markedsforhold gis.
  • Danske bænkers - Oppdateringer og markedsnytt fra Danske bank, der sjefsstrateg Christian Lie leder an.
  • Paretopodden - Mange ulike aktuelle temaer og analyser sammen med gjester.
Disse abonnerer du på enten via Spotify eller den prefererte podcast-appen på din mobiltelefon. Utrolig hvor mange podcaster en kan få med seg i bilen, på tur, på bussen og i det hele tatt når du er på farten. Enjoy!

Samlet sett skulle dette gi deg mer enn nok grunnlag for å følge med på hva som skjer innenfor sparing og fond! 

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. 
Lenketekst

Nyttige nettsteder, artikler og bøker om investeringer:
Morningstar (vurder, klassifiser og se avkastning for fond)
Finansportalen (uavhengige råd om fondskjøp)
Den lille fondshåndboken (Verdipapirfondenes Forening)
Guide til Aksjefond (Smarte Penger)
Fordeler og ulemper med fondssparing (Din Side Økonomi)
Kostnadskalkulator for fond (Smarte Penger)
The Intelligent Investor av Benjamin Graham (Warren Buffets inspirasjonsbok)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fondsavkastning for folk flest 1. kvartal 2025

I denne artikkelen presenteres en analyse av avkastningen til fond som er blant de mest populære sparevalgene for nordmenn. Dette er basert på statistikk fra fondsforvaltere og avkastningstall fra Morningstar, og gir en oversikt over utviklingen i aksjemarkedene og hvordan denne har påvirket avkastningen for ulike fondstyper. Jeg har også satt sammen 5 ulike fondsporteføljer, som vi vil følge i denne rapporten framover. Dette tar jeg med for å gjøre det praktisk og anvendbart, der du også kan få litt tips og ideer til ulike typer porteføljer. Avslutningsvis vil denne kvartalsrapporten oppsummere de hovedfunnene som framkommer i fondsoversiktene, og presentere en enkel investeringsplan som gir deg som leser noen praktiske råd for fremtidig sparing. Lesetid artikkel: 5-10 minutt  -  CoPilot  har gjort avkastnings-beregningene for porteføljene og artikkelbildet er generert av KI. Kortfattet oversikt over kvartalsrapporten Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene Begrunnels...

Hvilke norske aksjefond for folk flest har slått indeksen?

Skal du velge aktive eller passive aksjefond til porteføljen din? Ja, takk begge deler, vil jeg si med en gang, og jeg skal begrunne dette i denne artikkelen. På samme tid holder jeg fast på, slik jeg har skrevet om i mange år, at fundamentet for din sparing bør være i et billig globalt indeksfond. Lesetid artikkel: 6 minutt - CoPilot og Gemini har vært medforfatter av artikkelen og generert artikkelbildet. I følge Morningstar registrerte indeksfond innstrømninger på 747 milliarder dollar globalt i 2022, mens deres aktivt forvaltede motparter tapte 1.276 milliarder dollar. Med det klarte indeksfondene å øke sin andel av det globale markedet med 2,3% til 38%. Dette har ikke vært en kortsiktig trend, da indeksfondenes markedsandel vokste med omtrent 1% per år mellom 2008 og 2013, for så å ta fart og øke med 2% per år fra 2015 til 2020. I 2021 og 2022 økte indeksfondenes markedsandel av totale forvaltede aktiva med henholdsvis 2,45% og 2,31%. Flere og flere velger indeksfond! Forskning vi...

Markedet svinger i 2025!

Det har så langt i 2025 vært "litt av et år" i aksjemarkedet, for å låne et uttrykk fra Herreavdelingen på NRK. Det globale aksjemarkedet har vært preget av volatilitet og usikkerhet, særlig drevet av politiske og økonomiske faktorer. I USA er det under Trump II elleville tilstander! Amerikanske børser, som S&P 500 og Nasdaq, er så langt i år i minus. Europeiske aksjer har vist relativ styrke sammenlignet med USA, der eksempelvis den tyske DAX-indeksen har steget nesten 20 %. Fremvoksende markeder, der Kina og Latin Amerika inngår, har vist sterk vekst. Morningstars latinamerikanske aksjeindeks er opp over 22 % så langt i år. Samlet sett er markedet i 2025 preget av regionale forskjeller, med Europa og Latin-Amerika som lyspunkter, mens USA og Kina opplever større usikkerhet. Investorer oppfordres derfor til å være selektive og diversifisere for å håndtere risiko. Å ha en bred diversifisert fondsportefølje er viktigere enn noen gang. Og husk på, som jeg ofte har skrevet o...

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med. Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: " De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond ." Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍 Lesetid artikkel: 8 minutt. I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. H...

Årsrapport for fondsporteføljen 2024

 Årsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende: Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene. Endringer som er gjort i porteføljen siste år og eventuelt planlagte justeringer. Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg.  Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor. Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond. Avkastning så langt i år for porteføljen. Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i  Instant X-Ray  hos  Morningstar : Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering) Verdensregioner Aksjesektorer og  Aksjestil (fordeling mellom vekst- og verdiaksjer) Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen Aksjeoverlapp (ingen overlapp pr i dag i porteføljen) Aksjestatistikk  Innsikt investering og fon...