Gå til hovedinnhold

Månedsrapport for fondsporteføljen april 2023

 Månedsrapporten gir status for min fondsportefølje. Her gir jeg kortfattet informasjon om følgende:

  • Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene.
  • Endringer som er gjort i porteføljen.
  • Den langsiktige planen og strategien for min portefølje, inkludert artikler fra bloggen som går i dybden på årsaken til mine valg. 
  • Enkle guider til de fleste fondstyper og hva det innebærer å være en langsiktig investor.
  • Oversikt over porteføljen med fordelingen på hvert enkelt fond.
  • Avkastning så langt i år for ulike deler av porteføljen og totalt, sammenlignet med et globalt indeksfond.
  • Oversikt over hvordan porteføljen er satt sammen og diversifisert gjennom analyser i 
    Instant X-Ray hos Morningstar:
    • Fordeling mellom aksjer/obligasjoner (aktiva allokering)
    • Regioner
    • Sektorer
    • Aksjestil (fordeling på vekst/verdi)
    • Topp 10 selskaper/aksjebeholdninger i porteføljen
    • Aksjestatistikk (verdsettelse med blant annet P/E for porteføljen)
  • De 10 siste artiklene på bloggen.
  • Noen generelle lese-, se- og lyttetips for deg som er interessert i aksjer og fond.
    Disse tipsene deles daglig på Twitter. Følg meg på @sveinfr.
  • Det ene bildet og det ene sitatet!
Her er en oversikt over alle artikler på bloggen: ABC for sparing i fond (over 90 artikler)

Lesetid artikkel: 9 minutt.

Utviklingen i aksjemarkedene

Utviklingen i aksjemarkedene styrer avkastning i de ulike aksjefondene jeg er investert i. For å forklare bevegelser i fondene mine, viser jeg utviklingen for de mest sentrale indeksene, slik som S&P 500 (USA), Nasdaq (Teknologibørsen i USA), Hang Seng (Hong Kong - Asia), FTSE 100 (London - Europa) og Hovedindeksen (Oslo Børs). Indeksene er hentet fra E24 Børs, der de viser utviklingen det siste året. 

Det er mest relevant å måle avkastningen og utviklingen i min portefølje mot et globalt indeksfond, som inkluderer fremvoksende markeder. Her er Storebrand Indeks - Alle Markeder en god indikasjon, som følger MSCI ACWI Index. Denne indeksen består av 47 markeder og ca 3000 selskaper/aksjer.

Alle data er oppgitt YTD (Year To Date) og er hentet ut etter at børsene er stengt siste dag i aktuell måned.

Aktuelle indekser og børser

Verdensindeksen inkludert fremvoksende markeder i et fond

Endringer, plan og strategi for porteføljen

Endringer gjort inneværende måned

  • Følgende fond ble solgt i porteføljen i april:
    • KLP AksjeNorden Indeks P ble byttet inn i mine 2 øvrige indeksfond denne måneden, og dette er kanskje noe overraskende for de som har fulgt min portefølje en stund. En kort begrunnelse:
      • Dette indeksfondet svinger noe mer enn øvrige indeksfond i porteføljen og har noe høyere risiko. For meg, som over tid har jobbet med å gjøre porteføljen mer defensiv, ble det derfor naturlig å flytte det meste av kapitalen i dette indeksfondet over i det globale indeksfondet. Nå var riktig tidspunkt, slik jeg vurderer det.
      • Etter å ha nådd et bunnivå i september 2022, etter kraftig vekst i 2021, var indeksen tilbake på sitt høyeste igjen i midten av april. Greit tidspunkt å bytte det ut, når det var på planen allikevel.
      • Marginale forskjeller i avkastning sett i forhold til et globalt indeksfond, når vi sammenligner for 5 og 10 år.
      • Indeksdelen av min portefølje blir ytterligere konsentrert og forenklet.

Plan og strategi for porteføljen

Porteføljen presentert slik den ser ut med link til fondsdetaljer hos Morningstar, risikoklasse i parentes og henvisning til artikler på bloggen, der jeg går mer i dybden om de ulike fondstypene:
  • Min enkle investeringsstrategi oppsummert på enklest mulig vis er:

    1. Følg planen!
      "The best way to measure your investing success is not by whether you're beating the market but by whether you've put in place a financial plan and a behavioural discipline that are likely to get you where you want to go." (Benjamin Graham)
    2. Spar systematisk og jevnlig!
      "Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving." (Warren Buffett)
    3. Spre investeringene!
      "The winning formula for success in investing is owning the entire stock market through an index fund, and then doing nothing. Just stay the course." (John Bogle)
    4. Sitt gjennom opp- og nedturer i markedene!
      "You get recessions, you have stock market declines. If you don't understand that's going to happen, then you're not ready, you won't do well in the markets." (Peter Lynch)
    5. Ha kontroll på risikoen i porteføljen!
      "Risk is how much can you lose and what are the chances of losing it." (Seth Klarman)

      Dette utdyper jeg langt grundigere i disse artiklene med konkrete guider og eksempler:
      👉 Hvordan lykkes med sparing? (bloggen, 14.01.23)
      👉 Lær av de beste og lag en enkel investeringsstrategi! (bloggen, 26.06.22)
      👉 Hva betyr det å være en langsiktig investor? (bloggen, 15.03.22)
      👉 Hvordan bygge en diversifisert portefølje av aksjefond? (bloggen, 20.03.22)
      👉 Hvilken risiko tar du ved å spare i aksjefond? (bloggen, 18.02.21)
  • Gjennom aksjefondene, og da ikke minst gjennom indeksfondene i min portefølje, eier jeg aksjer og obligasjoner i ca 4000 små, mellomstore og store selskaper i hele verden. Detaljene kan du se i et regneark delt via Google Disk. Her finner du aksje- og rentefondenes ti største plasseringer, samt en oversikt over antall aksjer og obligasjoner i alle fond jeg er investert i. 

    Jeg er også opptatt av en god fordeling mellom såkalte vekst- og verdiaksjer, samt store og små selskaper, noe som vises mer i detaljert lenger nede i rapporten (aksjestil), basert på analyseverktøy fra Morningstar. En liten del av porteføljen er også investert i obligasjoner.

     
  • Endringer kan bli gjort - i hovedsak i den aktive delen av porteføljen - i løpet av året, men planen er å ha aksjefondene "for alltid". Jeg pleier å bruke god tid og gjøre grundige vurderinger, før jeg tar nye fond inn i porteføljen. Det er heller ikke uvanlig at aktivt forvaltede fond i perioder kan levere både ekstra sterkt og svakt, men det er troen på fondets mandat, de aksjer fondet eier og forvalterens kompetanse, som bør styre hvor lenge du eier fondet. Dette betyr at jeg hovedsakelig gjør endringer i forbindelse med overgang til et nytt år, og da primært i den aktive delen av porteføljen. 

Porteføljeoversikt

Avkastning for aksjefondene i porteføljen

Her følger en oversikt fra Portfolio Manager hos Morningstar (gratis å opprette og bruke) over avkastning for fondene akkumulert, og deretter detaljert, sortert på høyest avkastning så langt i år. Du kan også se hvordan fondet har gjort det siste måned, samt annualisert for de 3,5 og 10 siste årene. Det er funksjonen X-Ray i Portfolio Manager som gjør denne analysen. Avkastningen for hvert enkelt fond ser du under detaljer rett under de dataene som presenteres her. YTD = Year To Date

NB! Tabell og grafikk for siste måned viser til enhver tid akkumulert avkastning så langt i år (YTD)



* Avkastningen jeg har oppgitt er generert basert på fordeling av fondene i mitt porteføljeoppsett hos Morningstar, og dermed ikke justert for endringer (kjøp/salg) gjort i løpet av året. Det er nåværende portefølje med avkastningsdata pr siste dag i måned eller YTD (Year To Date - Akkumulert avkastning så lang i år). Den er heller ikke justert for månedlige innskudd eller ekstrainnskudd, som jevnlig blir tilført fondsporteføljen.

** Jeg har valgt å sammenligne avkastningen i min portefølje med det globale indeksfondet Storebrand Indeks - Alle Markeder A. Dette er et globalt indeksfond som også dekker fremvoksende markeder, og som det derfor passer å sammenligne min portefølje med.

Detaljer for hvert aksjefond fra Morningstar (sortert på avkastning YTD)

Porteføljedata: Regioner, Sektorer, Aksjestil og Aksjestatistikk

Data er basert på at porteføljen inkludert fordelingen av fondene vedlikeholdes i Portfolio Manager hos Morningstar og analysene gjøres ved hjelp av verktøyet X-Ray. Jeg oppdaterer hver måned følgende analyseresultat fra dette verktøyet for hele min portefølje:

  • Aktivaallokering med fordeling mellom aksjer og obligasjoner.
  • Verdensregioner - hvilke regioner, land og markeder porteføljen dekker.
  • Aksjesektor - hvordan selskapene i fondene er fordelt på ulike sektorer.
  • Aksjestil - fordeling mellom små, mellomstore og store selskaper i porteføljen, samt fordeling mellom verdi- og vekstselskaper.
  • Topp 10 underliggende aksjebeholdninger.
  • Aksjestatistikk - oversikt over gjennomsnittlig pris/fortjeneste (P/E), pris/kontantstrøm (P/CF) og pris/bokverdi (P/B), for selskapene i de ulike fondene.
Du kan også få ut data om hva porteføljen totalt har i forvaltningskost, men siden dette er litt plattformavhengig, bør du få denne oversikten på den plattformen du benytter for dine investeringer. Det er også en flott aksjeoverlapp-funksjon (for analyse), der du kan se om det er mange sammenfallende aksjer/selskaper i de aksjefondene du har i porteføljen.

Vil du lære mer om hvordan du selv kan bruke et slikt porteføljeverktøy?

Mine 10 siste artikler

Nyttige podcaster, webinarer og artikler om investeringer

Det ene bildet!

Det ene sitatet!


Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir jeg ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det!   

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

7 leksjoner fra 2024 for investorer flest!

Denne artikkelen er oversatt av og inspirert av Charlie Bilello, som har en flott blogg  med vanvittig mye fin og enkel statistikk om det amerikanske aksjemarkedet. Han publiserer daglig mange av sine undersøkelser, statistikker og resultater på X  gratis og fri for alle. Artikkelen drøfter aksjemarkedet og det gode året som nå snart ligger bak oss. Den tar for seg at det er viktig å ikke basere investeringsbeslutninger på spådommer og prognoser, og at det er viktig å ikke få panikk når markedet går ned. Som investor må du også dempe støyen rundt deg og sørge for å diversifisere porteføljen din. Avslutningsvis påpekes det at tid er viktigere enn penger. Charlie Bilello er sjefstrateg på markedsområdet hos Creative Planning, et nasjonalt anerkjent firma for formuesforvaltning i USA, med over 300 milliarder dollar under forvaltning og rådgivning. I denne rollen produserer han engasjerende innhold med mål om å hjelpe investorer med å oppnå bedre resultater. Charlie er en prisvin...

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje ...

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med. Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: " De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond ." Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍 Lesetid artikkel: 8 minutt. I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. H...

Bør fremvoksende markeder ha en plass i fondsporteføljen til folk flest?

Ja, vil jeg svare på det spørsmålet umiddelbart. Resten av artikkelen vil jeg bruke til å begrunne dette svaret, samt å få fram nyanser rundt mitt positive svar. Det er ikke entydig! Det er en vanlig oppfatning at de fleste bør investere primært i globale indeksfond. Jeg er enig i dette, men betegnelsen "globalt indeksfond" kan være noe misvisende siden det ekskluderer flere markeder. Disse utelatte markedene er kjent som fremvoksende markeder eller Emerging Markets. De fleste globale indeksfond tar utgangspunkt i MSCI World Index som referanseindeks, som omfatter det vi definerer som utviklede markeder. Dette fører til at 24 markeder, som inngår i MSCI Emerging Markets Index, ikke er inkludert. Ved å investere kun i et standard globalt indeksfond, vil man derfor ikke ha investeringer i land som Kina, India, Taiwan, Sør-Korea, Argentina og Brasil. Dette skal vi se litt nærmere på! Lesetid artikkel: 12 minutt -  CoPilot har som vanlig vært medforfatter av artikkelen. Bildet e...

Det er store prisforskjeller på fond!

I denne artikkelen oppsummerer jeg hovedfunnene i prisundersøkelsen som Finanstilsynet publiserte 14.02.24. Denne viste betydelige prisforskjeller på ett og samme fond fra ulike tilbydere.  Undersøkelsen omfatter 17 fondstilbydere og 67 verdipapirfond. Fondstilbydere er både forvaltningsselskap (eks KLP), banker (eks Sbanken) og verdipapirforetak (eks Nordnet). Lesetid artikkel: 6 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Finanstilsynet sier: "Fondstilbydernes prising av tjenestene varierer betydelig, noe som gir store utslag i sluttprisen til forbruker. Det er flere eksempler på at prisen på ett og samme verdipapirfond er dobbelt så høy hos en tilbyder sammenlignet med en annen . Nye prismodeller har redusert interessekonflikter og gitt større konkurranse i distribusjonsleddet. Samtidig har endringene ført til ulik pris for ett og samme verdipapirfond. Finanstilsynet har undersøkt prisene for verdipapirfond som tilbys forbrukere med et innskudd på...