Dette er en månedsrapport om statusen den siste måneden for min fondsportefølje. Jeg gir her kortfattet informasjon om følgende:
- Utviklingen i aksjemarkedene.
- Eventuelle endringer i porteføljen siste måned.
- Strategien og planen for min portefølje.
- Porteføljeoversikt med fordelingen på hvert enkelt aksjefond.
- Avkastning så langt i år.
- Hvordan porteføljen er fordelt over regioner, sektorer, aksjestil (vekst/verdi) og aksjestatistikk (verdsettelse).
- Detaljer om hvert enkelt aksjefond jeg er investert i.
- Hvilke aksjefond jeg følger med på (og som jeg kan anbefale deg å vurdere).
- Det jeg har delt om investeringer på Twitter siste måned. Dette er tenkt for å gi innsikt i det jeg oppfatter som viktig å få med seg, om det som rører seg av trender og utviklingstrekk i markedene.
- Noen generelle lese- og lyttetips for deg som er interessert i aksjer og aksjefond.
Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas. (Paul Samuelson)
Utviklingen i de aktuelle aksjemarkedene i januar
The stock market is designed to transfer money from the active to the patient (Warren Buffett)
Endringer i porteføljen ved årsskiftet
- Teknologifondet Öhman Global Growth, som jeg har hatt i porteføljen i flere år, er byttet ut med Lannebo Teknik (mer detaljer om fondet lenger nede). I 2021 synes jeg Öhman sitt teknologi- og vekstfond viste flere svakhetstegn og det leverte under indeks. Det blir fortsatt stående på "Kandidatlisten".
- Jeg har tatt inn et nytt aktivt forvaltet fond i porteføljen etter årsskiftet, som investerer i selskaper som produserer råvarer. Valget falt på JPMorgan Funds - Global Natural Resources Fund, da dette er det rimeligste aktive aksjefondet på den plattformen jeg bruker innenfor denne sektoren. Fondet investerer i hovedsak i energi og materialer/råvarer (50/50).
Allerede i 2021 så man en dreining mot økning for råvaresektoren, og det er ikke usannsynlig at dette kan bli en bra sektor de neste 10 år. Flere analyser fra store finansinstitusjoner peker på en slik utvikling for 2022 og videre. En av disse er Fondsfinans sine økonomiske utsikter for 2022, der det blant annet sies:
"Det er en ubehagelig sannhet at det grønne skiftet bygges på råvarer som litium, kobolt, nikkel, kobber og aluminium. Ifølge Bloomberg New Energy Finance (BNEF) kommer etterspørselen etter materialer som er sentrale innsatsfaktorer i batterier til å øke med 500% mellom 2021 og 2030. Flaskehalser i forsyningskjeden og økende priser på råvarer kan føre til at det grønne skifte ikke går like raskt og blir dyrere enn ønsket. Det er i tillegg en betydelig skyggeside ved flere av disse råvarene, da utvinningen kan ha stor negativ påvirkning på arbeidstakere og lokalmiljøet."
Det er noe paradoksalt at det grønne skiftet er avhengig av disse råvarene. Slike aksjefond er ikke etisk og har derfor en liten bismak. Aksjefondet går inn i den aktive delen av porteføljen og vil ikke ha en total vekt på mer enn 4-7 %.
Den langsiktige planen ser slik ut:
- Indeksfond: ca 70 % av porteføljen.
Her vil det sjelden bli gjort endringer og hovedvekten ligger i et globalt indeksfond. - Jeg har 4 indeksfond i porteføljen, som dekker de fleste regioner og børser i verden. Hovedvekten i mine investeringer ligger derfor her.
Indeksfondene er: - KLP AksjeGlobal Indeks V
- KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II
- KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks II
- KLP AksjeNorden Indeks
- Aktivt forvaltede fond: ca 30 % av porteføljen.
Her vil det tidvis bli bytte av fond, men planen er pr i dag satt opp slik: - 1 faktorfond - Fondstypen er en mellomting mellom indeksfond og aktivt forvaltede fond. Disse fondene lar algoritmer bestemme hvilke selskaper de skal investere i, basert på en rekke faktorer ved selskapene som verdi, størrelse, momentum og lav volatilitet/svingning.
- 1 utbyttefond - Fondstypen kjøper typisk aksjer på Oslo Børs, der det legges hovedvekt på defensive egenskaper som kvalitet og utbytte.
- 1 aktivt forvaltet globalt aksjefond - Dette kan være overflødig, men litt interessant og hele tiden se opp mot det globale indeksfondet, som har den største andelen i porteføljen.
- 2-3 Bransjefond - Fondstypen dekker typisk bransjer som teknologi, energi, bærekraft, helse, bioteknologi og eiendom. Mitt krav til slike fond, er at disse skal være bredt globalt eksponert og ha minst 3 stjerner hos Morningstar.
Pr i dag investerer jeg i bransjefond innen finans, teknologi og energi/råvarer. - Endringer kan bli gjort - i hovedsak i den aktive delen av porteføljen - i løpet av året, men planen er å ha et aktivt aksjefond minst 1-2 år av gangen; helst for alltid. Jeg pleier å bruke god tid og gjøre grundige vurderinger, før jeg tar nye fond inn i porteføljen. Man kan allikevel av og til bomme! Det er heller ikke uvanlig at aktivt forvaltede fond i perioder kan levere både ekstra sterkt og svakt, men det er troen på fondets mandat, de aksjer fondet eier og forvalterens kompetanse, som bør styre hvor lenge du eier fondet. Dette betyr at jeg hovedsakelig gjør endringer i forbindelse med overgang til et nytt år.
Du bør gjøre "hjemmeleksen" din når du skal velge et fond for porteføljen: - Hvordan velge riktig aksjefond? (bloggen, 17.07.20)
Owning a diversified portfolio of stocks and holding it for the long term is a winner's game. Trying to beat the stock market is theoretically a zero-sum game (for every winner, there must be a loser), but after the substantial costs of investing are deducted, it becomes a loser's game. Common sense tells us--and history confirms--that the simplest and most efficient investment strategy is to buy and hold all of the nation's publicly held businesses at very low cost. The classic index fund that owns this market portfolio is the only investment that guarantees you with your fair share of stock market returns. (John Bogle)
- Gjennom aksjefondene, og da ikke minst gjennom indeksfondene i min portefølje, eier jeg aksjer i nesten 8000 små, mellomstore og store selskaper i hele verden. Detaljene kan du se i et regneark delt via Google Drive. Her finner du de aktive fondenes ti største plasseringer og en oversikt over totalt antall aksjer i alle fond.
Jeg er tilfreds med fordelingen på såkalte vekst- og verdiaksjer, samt store og små selskaper, noe som vises mer i detaljert lenger nede i rapporten (aksjestil), basert på analyseverktøy fra Morningstar. - Mitt hovedbudskap er at de fleste bør ha et globalt indeksfond som fundament i sin portefølje!
- "Indeksfond som investeringsstrategi" (bloggen, 15.05,21)
- "Hvordan velge riktig indeksfond?" (bloggen 10.11.21).
First, get diversified. Come up with a portfolio that covers a lot of asset classes. Second, keep your fees low. That means avoiding the most hyped but expensive funds. Third, invest for the long term. Just invest in index funds (Jack R. Meyer, former president of Harvard)
Porteføljeoversikt
|
|
Avkastning Indeksdel av portefølje (YTD): |
- 5,77 % |
Avkastning Aktiv del av portefølje (YTD): |
- 3,38 % |
Totalavkastning portefølje (YTD): |
- 4,83 % |
- Verdensregioner - hvilke regioner, land og markeder porteføljen dekker.
- Aksjesektor - hvordan selskapene i fondene er fordelt på ulike sektorer.
- Aksjestil - fordeling mellom små, mellomstore og store selskaper i porteføljen, samt fordeling mellom verdi- og vekstselskaper.
- Aksjestatistikk - oversikt over gjennomsnittlig pris/fortjeneste (P/E), pris/kontantstrøm (P/CF) og pris/bokverdi (P/B), for selskapene i de ulike fondene.
- Hvordan gjøre enkle analyser av aksjefond? (bloggen, 05.04.21)
Oppsummert - Januar 2022
- Hvordan har måneden vært avkastningsmessig? (se total lenger oppe i rapporten)
- KLP AksjeGlobal Indeks V: - 5,70 %
- KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks II: - 4,12 %
- KLP AksjeNorden Indeks: - 10,30 %
- KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II: - 0,87 %
- Storebrand Global Multifactor (faktorfond): - 4,45 %
- Odin Global C: - 10,32 %
- DNB Finans: 0,68 %
- Carnegie Listed Private Equity A: - 5,51 %
- Lannebo Teknik (teknologifond): - 8,25 %
- JPM Global Natural Resources A: 5,58 %
- Fondsfinans Utbytte (utbyttefond): - 0,49 %
- Det er mye snakk om markedsfall og korreksjon i et historisk høyt priset marked. Og januar 2022 ble svært urolig og preget av stor nedgang på de store amerikanske børsene. I slike tider er det spesielt viktig å følge planen og ha som motto: "Keep Calm and Invest". Har skrevet en egen artikkel om dette i august 2021, bygget på en annen artikkel jeg skrev når korona-situasjonen begynte å utvikle seg i 2020: Fondssparing i tider med frykt og uro i markedene (bloggen, 20.08.21), der oppsummeringen er:
- Hold deg til planen!
- Spar systematisk og jevnlig - helst i en månedlig automatisert spareavtale!
- Spre investeringene dine!
- Sitt gjennom opp- og nedturer i markedene!
- Hva vurderer jeg å gjøre videre i 2022?
- Jeg har gjennomført planlagte endringer ved årsskiftet og nå handler det kun om å holde seg til planen.
By investing over time, investors are basically diversifying the timing risk in regards to the market – i.e. not buying at the top before a huge market crash or bad earnings announcement by a company, and they are likely to win in the long run, be it rain or shine.
Detaljert oversikt over aksjefondene i porteføljen
Kravene til et aksjefond, som kommer på denne listen, er stort sett at de skal ha minst 3 stjerner hos Morningstar; aller helst 4 eller 5, og IKKE allerede være en del av fondsporteføljen min. De skal også være tilgjengelig på de største spareplattformene (Sbanken, Nordnet, Kron og DNB). Du vil også av denne grunn ikke finne plattformspesifikke fond, som typisk er noen indeksfond som bare finnes hos Nordnet eller Kron.
Kort forklaring Morningstar-stjerner:
Morningstar Rating baserer seg på fondenes historiske avkastnings- og risikotall fratrukket kostnader. Tildeling av stjerner, fra en til fem, skjer relativt innenfor den kategorien som fondet tilhører. "Morningstar Rating har som hovedmål å kunne raskt skille ut de forvalterne som har skapt historisk merverdi i forhold til sine konkurrenter". De 10 prosent beste fondene får fem stjerner, 22,5 prosent får fire stjerner, 35 prosent får tre stjerner, 22,5 får to stjerner de siste 10 prosent får en stjerner. Alle fond som er tilgjengelig for salg i Europa kategoriseres og vurderes opp mot hverandre. Aksjefond som er yngre en tre år får ikke tildelt stjerner.
Jeg vurderer også kostnaden på fondet, før de plasseres på kandidatlisten.
Jeg vurderer også kostnaden på fondet, før de plasseres på kandidatlisten.
- Indeksfond:
- Storebrand Indeks - Norge (Norge indeksfond)
- Öhman Etisk Index Sverige (Sverige indeksfond)
- KLP AksjeUSA Indeks III (USA indeksfond)
- KLP AksjeEuropa Indeks III (Europa indeksfond)
- Öhman Etisk Index Pacific (Asia etisk indeksfond)
- KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar (Globalt indeksnært etisk fond)
- DNB Global Industrisektor Indeks (Globalt indeksnært indeksfond industri)
- DNB Global Materialsektor Indeks (Globalt indeksnært indeksfond materialer)
- Det er fullt mulig å dekke alle markeder med 1 indeksfond; hvis du vil ha superenkel sparing i aksjefond. Da har du disse 2 alternativene, som vil gi nokså lik avkastning:
- Storebrand Indeks - Alle Markeder (Globalt indeksfond + Fremvoksende markeder)
- KLP AksjeVerden Indeks (Globalt indeksfond + Fremvoksende markeder) - Regioner:
- Alfred Berg Gambak (Norge)
- Storebrand Verdi (Norge)
- Odin Sverige C (Sverige)
- Swedbank Robur Småbolagsfond (SmallCap Norden)
- SEB Sweden Equity Fund C (Norden)
- Morgan Stanley Investment Funds - Europe Opportunity Fund (Europa)
- Odin Europa (Europa)
- Nordea Emerging Stars (Asia)
- Nordea Stabile Aksjer Global Etisk (Globalt)
- Storebrand Global Solutions N (Globalt)
- Bransjefond:
- Öhman Global Hållbar A (Bærekraft)
- DNB Miljøinvest (Bærekraft)
- Nordea Climate and Environment (Bærekraft)
- Fondsfinans Global Helse (Helse)
- Franklin Technology Fund (Teknologi)
- Øhman Global Growth (Teknologi)
- BNP Paribas Funds Disruptive Technology Classic Capitalisation (Teknologi)
- Morgan Stanley Investment Funds - US Growth Fund (Vekst og Innovasjon)
- Følg også med på disse spissede fondene med høy risiko:
- Fidelity Funds - India Focus Fund (Regionfond)
- JP Morgan Emerging Middle East (Regionfond)
- JPMorgan Funds - Greater China Fund (Regionfond)
The index fund is a sensible, serviceable method for obtaining the market’s rate of return with absolutely no effort and minimal expense. (John Bogle)
Nyttige artikler og podcaster om fondssparing fra min Twitter-feed
- Goldman Sachs har sett på historien. Kjøper du etter 10 prosent fall får du 15 prosent avkastning i løpet av et år (Finansavisen, 31.01.22)
- 5 Best Investment Strategies For A Volatile Market (Seeking Alpha, 30.01.22)
- What to expect from markets in the next six weeks, before the Federal Reserve revamps its easy-money stance (MarketWatch, 29.01.22)
- Big swings in the market are more normal than investors might expect, but things could get worse (CNBC, 28.01.22)
- Warren Buffett’s advice for a volatile market: patience pays (MarketWatch, 28.01.22)
- #pengepodden – Ny supersyklus i råvarer? (Nordnet podcast, 27.01.22)
- Inflasjon, krig og volatilitet (Danske Bænkers podcast, 26.01.22)
- Utsikter for global økonomi 2022 (DNB Utbytte podcast, 26.01.22)
- The world's 10 wealthiest people have lost $158 billion in the stock-market rout this month. Warren Buffett is the only person on the list who's gotten richer (MarketInsider, 26.01.22)
- Økonomiske utsikter 2022 (Fondsfinans, 25.01.22)
- Kan vi forvente et like bra 2022 som 2021? (Fondspodden KLP, 21.01.22)
- China’s economy grew 8.1% in 2021 compared to a year ago (CNBC, 17.01.22)
- Årsstatistikk 2021: Rekordhøy sparing og solid avkastning i verdipapirfond i fjor (VFF, 14.01.22)
- Dette var de mest populære fondene på morningstar.no i 2021 (Morningstar, 10.01.22)
- Kan vi forvente et like bra 2022 som 2021? (Fondspodden KLP, 09.01.22)
- Here are the charts and themes that tell the story of 2021 (Compound, 05.01.22)
- The U.S. Stock Market in 2021: Best and Worst Performing Sectors (Visual Capitalist, 03.01.22)
- 2021 was one of the best years ever for stocks. Here’s what Wall Street says to expect for 2022 (Yahoo Finance, 03.01.22)
Mine artikler i 2022
- En helsesjekk av din fondsportefølje (19.01.22)
Rapporter fra 2022
Fondsoversikter
- Indeksfond med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Indeksfond med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
- Fond med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Fond med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
- Fond i Norden med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Fond i Norden med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
- Fond i Asia med høyest avkastning siste 12 måneder (Sbanken)
- Fond i Asia med høyest avkastning siste 12 måneder (Nordnet)
Kommentar: Sbanken tilbyr ca 400 aksjefond og Nordnet ca 600.
Investing, like many things, often involves taking the thorns with the roses. Over dozens of years and through all investment literature there is one golden thread–the evidence clearly favours time in the market over timing the market (Morningstar)
Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det!
Kommentarer
Legg inn en kommentar