Gå til hovedinnhold

Kort status fondsporteføljen for juli 2022

Månedsrapporten gir vanligvis status den siste måneden for min fondsportefølje. Jeg gir her hver måned kortfattet informasjon på alle disse punktene, som er listet under, men velger (grunnet ferie) å lage en «5-minutts oppsummering» (via iPadden) denne gang.

  • Utviklingen i aksjemarkedene.
  • Eventuelle endringer i porteføljen siste måned.
  • Den langsiktige planen og strategien for min portefølje.
  • Porteføljeoversikt med fordelingen på hvert enkelt aksjefond.
  • Avkastning så langt i år.
  • Hvordan porteføljen er fordelt over regioner, sektorer, aksjestil (vekst/verdi) og aksjestatistikk (verdsettelse med blant annet P/E).
  • Detaljert informasjon om hvert enkelt aksjefond jeg er investert i.
  • Hvilke aksjefond jeg følger med på (og som jeg kan anbefale deg å vurdere).
  • Det jeg har delt om investeringer på Twitter siste måned. Dette er tenkt for å gi innsikt i det jeg oppfatter som viktig å få med seg, om det som rører seg av trender og utviklingstrekk i markedene.
  • Noen generelle lese- og lyttetips for deg som er interessert i aksjer og aksjefond.
  • Rapporten er krydret med sitater fra kjente investorer, som gir et godt inntrykk av min investeringsfilosofi.

The stock market is designed to transfer money from the active to the patient. (Warren Buffett)

Utviklingen i de aktuelle aksjemarkedene

Utviklingen i aksjemarkedene styrer avkastning i de ulke aksjefondene jeg er investert i. For å dekke utviklingen i porteføljen indikativt (som i hovedsak består av indeksfond), viser jeg utviklingen på de mest sentrale børsene for juli:
  • S&P 500 (USA): + 8,08 %
  • Nasdaq (Teknologibørsen i USA): + 10,81 %
  • Hang Seng (Hong Kong - Asia): - 10,09 %
  • FTSE 100 (London - Europa): + 1,37 %
  • OMXN40 (Norden): + 9,32 %
  • Hovedindeksen (Oslo Børs): + 3,78 %
Hovedsakelig kraftige oppganger, med unntak av Asia, og med et helsvart halvår som bakgrunn.

Endringer, status og strategi for porteføljen

  • Det er ikke gjort endringer i juli.
  • Min enkle strategi er:

    1. Følge planen!
    2. Spare systematisk og jevnlig!
    3. Spre investeringene!
    4. Sitte gjennom opp- og nedturer i markedene!
    5. Vurdere risiko!
  • Hva vurderer jeg å gjøre videre i 2022?
    • Primært å holde meg til planen, men jeg vurderer et helsefond for porteføljen. Da må sannsynligvis et eller to av de fondene, som har vist seg mindre robust i 2022, tas ut av porteføljen. Her har jeg ikke noe hast!

      Helseindeksen viser seg å være noe mer robust når "verden faller sammen", gjennom krig i Europa (Ukraina) og fall på de fleste av de store børsene. Det er interessant å se hvordan sektorer oppfører seg når det er krevende tider, og her ser det positivt ut for helsesektoren. Sektoren må oppfattes som defensiv, noe som innen økonomi beskriver en aksje som er stabil, eller lite utsatt for konjunktursvingninger. Jeg har skrevet mer grundig om dette.

  • Indeksfond: ca 70 %  av porteføljen.
    Her vil det sjelden bli gjort endringer og hovedvekten ligger i et globalt indeksfond.
    • Jeg har  5 indeksfond i porteføljen, som dekker de fleste regioner og børser i verden. Dette sikre diversifisering. Hovedvekten i mine investeringer vil ligge her.

      Indeksfondene er:
      • KLP AksjeGlobal Indeks P
      • KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks P 
      • KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks P
      • KLP AksjeNorden Indeks P
      • KLP AksjeNorge Indeks P
The index fund is a sensible, serviceable method for obtaining the market’s rate of return with absolutely no effort and minimal expense (John Bogle)
  • Aktivt forvaltede fond: ca 30 % av porteføljen. Med denne delen forsøker jeg, for moro skyld og fordi jeg er svært interessert i å følge fondsmarkedet tett, å slå indeksen (den øvrige 70 %-en). Om jeg tror jeg greier det? Neppe, men jeg synes det er interessant, spesielt over år. :-)
    • Her vil det tidvis bli bytte av fond, men planen er pr i dag satt opp slik:
      • 1 faktorfond - Fondstypen er en mellomting mellom indeksfond og aktivt forvaltede fond. Disse fondene lar algoritmer bestemme hvilke selskaper de skal investere i, basert på en rekke faktorer ved selskapene som verdi, størrelse, momentum og lav volatilitet/svingning. 
      • 1 utbyttefond - Fondstypen kjøper typisk aksjer på Oslo Børs, der det legges hovedvekt på defensive egenskaper som kvalitet og utbytte. 
      • 2-3 Bransjefond - Fondstypen dekker typisk bransjer som teknologi, energi, bærekraft, helse, bioteknologi og eiendom. Mitt krav til slike fond, er at disse primært skal være bredt globalt eksponert og ha minst 3 stjerner hos Morningstar.
      • Pr i dag investerer jeg i bransjefond innen finans, teknologi og energi/råvarer, i tillegg til et faktorfond og et utbyttefond.
Owning a diversified portfolio of stocks and holding it for the long term is a winner's game. Trying to beat the stock market is theoretically a zero-sum game (for every winner, there must be a loser), but after the substantial costs of investing are deducted, it becomes a loser's game. Common sense tells us--and history confirms--that the simplest and most efficient investment strategy is to buy and hold all of the nation's publicly held businesses at very low cost. The classic index fund that owns this market portfolio is the only investment that guarantees you with your fair share of stock market returns. (John Bogle)
  • Gjennom aksjefondene, og da ikke minst gjennom indeksfondene i min portefølje, eier jeg aksjer i ca 8000 små, mellomstore og store selskaper i hele verden. Detaljene kan du se i et regneark delt via Google Drive. Her finner du de aktive fondenes ti største plasseringer, samt en oversikt over antall aksjer i alle fond.

    Jeg er tilfreds med fordelingen på såkalte vekst- og verdiaksjer, samt store og små selskaper, og viser dette vanligvis detaljert i hver månedsrapport via en Morningstar-analyse. Utgår denne gang.

  • Mitt hovedbudskap er at de fleste bør ha et globalt indeksfond som fundament i sin portefølje!
First, get diversified. Come up with a portfolio that covers a lot of asset classes. Second, keep your fees low. That means avoiding the most hyped but expensive funds. Third, invest for the long term. Just invest in index funds (Jack R. Meyer, former president of Harvard)

Avkastning for aksjefondene i porteføljen

Her følger en oversikt fra min Portfolio Manager hos Morningstar (gratis å opprette og bruke) over avkastning for fondene akkumulert, og deretter detaljert, sortert på høyest avkastning så langt i år*. Du kan også se hvordan fondet har gjort det siste måned, samt annualisert for de 3,5 og 10 siste årene.

* Pr 29.07.22

YTD = Year To Date


Avkastning Indeksdel av portefølje (YTD):

 - 6,88 %

Avkastning Aktiv del av portefølje (YTD):

 - 4,11 %

Totalavkastning portefølje (YTD):

 - 5,99 %*


* Avkastningen jeg har oppgitt her er ikke justert for endringer gjort i porteføljen i løpet av året, men er nåværende portefølje YTD. Den er heller ikke justert for månedlige innskudd eller ekstrainnskudd, som jevnlig blir satt inn i fondene. Avkastning må derfor sees på som veiledende.
Investing, like many things, often involves taking the thorns with the roses. Over dozens of years and through all investment literature there is one golden thread–the evidence clearly favours time in the market over timing the market (Morningstar)
Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir vi ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det! 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fondsavkastning for folk flest 1. kvartal 2025

I denne artikkelen presenteres en analyse av avkastningen til fond som er blant de mest populære sparevalgene for nordmenn. Dette er basert på statistikk fra fondsforvaltere og avkastningstall fra Morningstar, og gir en oversikt over utviklingen i aksjemarkedene og hvordan denne har påvirket avkastningen for ulike fondstyper. Jeg har også satt sammen 5 ulike fondsporteføljer, som vi vil følge i denne rapporten framover. Dette tar jeg med for å gjøre det praktisk og anvendbart, der du også kan få litt tips og ideer til ulike typer porteføljer. Avslutningsvis vil denne kvartalsrapporten oppsummere de hovedfunnene som framkommer i fondsoversiktene, og presentere en enkel investeringsplan som gir deg som leser noen praktiske råd for fremtidig sparing. Lesetid artikkel: 5-10 minutt  -  CoPilot  har gjort avkastnings-beregningene for porteføljene og artikkelbildet er generert av KI. Kortfattet oversikt over kvartalsrapporten Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene Begrunnels...

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med. Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: " De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond ." Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍 Lesetid artikkel: 8 minutt. I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. H...

Hvilke norske aksjefond for folk flest har slått indeksen?

Skal du velge aktive eller passive aksjefond til porteføljen din? Ja, takk begge deler, vil jeg si med en gang, og jeg skal begrunne dette i denne artikkelen. På samme tid holder jeg fast på, slik jeg har skrevet om i mange år, at fundamentet for din sparing bør være i et billig globalt indeksfond. Lesetid artikkel: 6 minutt - CoPilot og Gemini har vært medforfatter av artikkelen og generert artikkelbildet. I følge Morningstar registrerte indeksfond innstrømninger på 747 milliarder dollar globalt i 2022, mens deres aktivt forvaltede motparter tapte 1.276 milliarder dollar. Med det klarte indeksfondene å øke sin andel av det globale markedet med 2,3% til 38%. Dette har ikke vært en kortsiktig trend, da indeksfondenes markedsandel vokste med omtrent 1% per år mellom 2008 og 2013, for så å ta fart og øke med 2% per år fra 2015 til 2020. I 2021 og 2022 økte indeksfondenes markedsandel av totale forvaltede aktiva med henholdsvis 2,45% og 2,31%. Flere og flere velger indeksfond! Forskning vi...

Når er et rentefond aktuelt for porteføljen?

Rentefond har vært litt i vinden de siste månedene. Det har vært noen medieoppslag, der analytikere har uttalt eksempelvis følgende: "Nå satser flere på alternativ til aksjer", "Bedre utsikter for renteplasseringer?" og "Rentene øker og børsene faller". Flere podcaster har også satt fokus på rentefond og hva man kan forvente av utvikling i disse, med stadig stigende renter. Noen vil også hevde at det er smart å ta ned risikoen i porteføljen og å sikre deler av kapitalen i rentefond. Det gjør de store pensjonsleverandørene. Med høy inflasjon vil i alle tilfelle penger på bankkonto tape seg i verdi. Er bankrenten på 1 % og inflasjonen på 5 %, så har du en negativ utvikling for kapitalen din på 4 %. Da vil rentefond i noen tilfeller være et godt alternativ til banksparing, for å oppnå noe mer avkastning, fortsatt med rimelig lav risiko. På denne bloggen skriver jeg stort sett om aksjefond, men jeg har fått noen spørsmål om rentefond og forsøker derfor å skriv...

Hvordan bør den som sparer i fond reagere på børsfall?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig fondsinvestor. Et av mine favoritt-sitater er av  Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid.  Benjamin Graham  har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk også kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 10 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og ins...