Gå til hovedinnhold

Vil det amerikanske aksjemarkedet stige videre eller falle i 2. halvår 2023? - Ben Carlson

II noen blogginnlegg framover, vil jeg anbefale andre blogger (primært engelskspråklige) og kapasiteter innenfor investeringer, som jeg har stor glede av både å lese og følge selv. Dette er langsiktige investorer, som jeg opplever bidrar til forståelse og motivasjon for sparing og investeringer i aksjer og fond for folk flest. 

Vi skal starte med et glimt fra bloggen til Ben Carlson - A Wealth of Common Sense - som skriver korte og forståelige artikler om de store sammenhengene i investeringsuniverset. Meld deg gjerne på hans nyhetsbrev, så får du beskjed hver gang han har lagt ut en ny artikkel.

Ben Carlson er direktør for institusjonell eiendomsforvaltning hos Ritholtz Wealth Management. De utarbeider detaljerte investeringsplaner og administrerer porteføljer for institusjoner og enkeltpersoner for å hjelpe dem med å nå sine mål. I 2017 kom Ben Carlson på listen i USA over de 40 beste finansrådgiverne. Carlson har også en podcast, som er vel verdt å abonnere på.

Artikkelen, som jeg fritt gjengir i dag, har tittelen: "U.S. Stock Market Gains & Losses By the Numbers" og ble publisert 25.06.23 og jeg har som vanlig brukt ChatGPT som CoPilot.

Lesetid artikkel: 5 minutt.

---

S&P 500 har steget med mer enn 14% i år.


Ikke dårlig!

Jeg hadde en samtale med en finansjournalist denne uke, som ba meg komme med noen tanker om hva som er mest sannsynlig med tanke på ytelsen resten av året:

Hva tror du er mer sannsynlig fra nå av - at aksjene avslutter året ned eller opp 20%?

Evnen min til å forutsi kortsiktige markedsbevegelser er omtrent like pålitelig som å forutsi hvilke fotballspillere som vil stille for Detroit Lions i NFL, og ingen kan pålitelig spå hva aksjemarkedet vil gjøre neste gang. Mens ingen kan forutsi fremtiden når det gjelder aksjemarkedet, kan du bruke historiske avkastninger for å få noe kontekst rundt et bredt spekter av resultater.

Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidig ytelse og alt det der, men historiske avkastninger kan hjelpe når det gjelder å sette forventninger til hvordan aksjemarkedet generelt oppfører seg. For eksempel, når det gjelder spørsmålet jeg ble stilt denne uken om hvorvidt aksjemarkedet vil ende ned eller opp 20% for året, sier historien at opp 20% er et mer sannsynlig veddemål.

Jeg kjørte tallene på avkastnings-fordelingen for S&P 500 i løpet av kalenderåret 1928-2022, og det ser slik ut:


Her er en rask oppsummering:
  • Nesten 6 av hvert 10. år på aksjemarkedet har hatt gevinster på over 10%.
  • Litt over 1 av hvert 3. år har hatt en avkastning på 20% eller mer.
  • Nesten 1 av hvert 5. år var et år med oppgang på 30% eller bedre.
  • Mindre enn 1 av hvert 10. år har sett en kalenderårsavslutning med gevinster i området 5% til 10%.
  • Omtrent 1 av hvert 4. år har endt året med nedgang.
  • Rundt 1 av hvert 8. år har vært et år med tosifret nedgang.
Det amerikanske aksjemarkedet har vært mer sannsynlig å avslutte året opp 20% eller mer enn å være ned for året. Det er en ganske solid track record. Betyr dette at vi skal begynne å åpne champagneflaskene i forberedelse til et år med over 20% avkastning i 2023?


Du kan ikke ta historiske sannsynligheter for sannhet, men jeg mener du fortsatt at du kan bruke historiske avkastninger til å se en rekke muligheter, selv om fremtiden kan overraske oss med noe helt annet.

Mens store gevinster har vært et mer sannsynlig veddemål historisk sett enn de fleste investorer sannsynligvis forestiller seg, forekommer også store nedturer oftere enn noen mennesker antar. 

Her er en oppdatert oversikt over avkastningen i kalenderåret tilbake til 1928, sammen med topp-til-bunn-nedturer i løpet av disse kalenderårene:
Den gjennomsnittlige nedturen i løpet av året siden 1928 er på -16,4%. Ting var virkelig ille på 1930-tallet, men selv om vi ser på tallene siden 1950, ser vi fortsatt en gjennomsnittlig nedtur i løpet av året på -13,7%. 

Det amerikanske aksjemarkedet har gjort det bra i år (så langt), så noen investorer kan bli overrasket over å høre at vi allerede har opplevd en nedtur på nesten 8% i år (i februar og mars).

Kan det bli verre enn det fra dagens nivåer?

Selvfølgelig kan det det.

Nesten 60% av alle kalenderår har endt med gevinster på 10% eller mer, men 6 av hvert 10. år har også opplevd en nedtur fra topp til bunn på 10% eller verre. Så hvis vi ser etter noen fellestrekk her, bør du forvente både tosifrede gevinster og tosifrede tap i de fleste år.

Disse årene har ikke alltid overlappet, men dette er en av grunnene til at det å investere i aksjer kan være så utfordrende. Store gevinster og store tap er begge en del av gamet, noe som betyr at aksjemarkedet stadig leker med følelsene dine.

Jeg vet ærlig talt ikke hva som skjer videre herfra.

Men historien viser at vi bør forvente muligheten for både store gevinster og store tap.

Jeg vet at det ikke er veldig nyttig hvis du prøver å gjette hva som kommer rundt neste hjørne, men det er viktig å minne deg selv av og til om hvordan aksjemarkedet generelt fungerer.

Ben Carlson

---

Fortsatt god sommer!

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir jeg ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det!   


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

7 leksjoner fra 2024 for investorer flest!

Denne artikkelen er oversatt av og inspirert av Charlie Bilello, som har en flott blogg  med vanvittig mye fin og enkel statistikk om det amerikanske aksjemarkedet. Han publiserer daglig mange av sine undersøkelser, statistikker og resultater på X  gratis og fri for alle. Artikkelen drøfter aksjemarkedet og det gode året som nå snart ligger bak oss. Den tar for seg at det er viktig å ikke basere investeringsbeslutninger på spådommer og prognoser, og at det er viktig å ikke få panikk når markedet går ned. Som investor må du også dempe støyen rundt deg og sørge for å diversifisere porteføljen din. Avslutningsvis påpekes det at tid er viktigere enn penger. Charlie Bilello er sjefstrateg på markedsområdet hos Creative Planning, et nasjonalt anerkjent firma for formuesforvaltning i USA, med over 300 milliarder dollar under forvaltning og rådgivning. I denne rollen produserer han engasjerende innhold med mål om å hjelpe investorer med å oppnå bedre resultater. Charlie er en prisvin...

Hvordan bygge en langsiktig fondsportefølje for folk flest!

Det er ikke sjeldent at jeg får spørsmål om å se over en portefølje med fond, for å komme med noen synspunkter og dele mine erfaringer. Er porteføljen bredt nok sammensatt? Overlapper fondene hverandre? Ser det fornuftig ut? Skal jeg kun satse på indeksfond? For min del gir jeg ingen konkrete råd om valg av fond, men kommer gjerne med synspunkter på hvordan sammensetningen av porteføljen bør være. Det er lett å gå seg vill i fond når man aldri har vært borti dette før. I denne artikkelen vil vi gå gjennom trinnene for å hjelpe nybegynnere med å bygge en portefølje, som balanserer risiko og potensiale for avkastning. Jeg pleier alltid å begynne med å få tydelig fram  at de aller fleste greier seg egentlig med å spare jevnlig i et globalt indeksfond . Gjerne et som inkluderer fremvoksende markeder. Det er mitt standardsvar. Min egen portefølje - som egentlig denne bloggen handler om - er noe mer sammensatt. Ikke fordi det er smartere eller at jeg har "knekt koden", men kanskje ...

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med. Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: " De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond ." Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍 Lesetid artikkel: 8 minutt. I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. H...

Bør fremvoksende markeder ha en plass i fondsporteføljen til folk flest?

Ja, vil jeg svare på det spørsmålet umiddelbart. Resten av artikkelen vil jeg bruke til å begrunne dette svaret, samt å få fram nyanser rundt mitt positive svar. Det er ikke entydig! Det er en vanlig oppfatning at de fleste bør investere primært i globale indeksfond. Jeg er enig i dette, men betegnelsen "globalt indeksfond" kan være noe misvisende siden det ekskluderer flere markeder. Disse utelatte markedene er kjent som fremvoksende markeder eller Emerging Markets. De fleste globale indeksfond tar utgangspunkt i MSCI World Index som referanseindeks, som omfatter det vi definerer som utviklede markeder. Dette fører til at 24 markeder, som inngår i MSCI Emerging Markets Index, ikke er inkludert. Ved å investere kun i et standard globalt indeksfond, vil man derfor ikke ha investeringer i land som Kina, India, Taiwan, Sør-Korea, Argentina og Brasil. Dette skal vi se litt nærmere på! Lesetid artikkel: 12 minutt -  CoPilot har som vanlig vært medforfatter av artikkelen. Bildet e...

Det er store prisforskjeller på fond!

I denne artikkelen oppsummerer jeg hovedfunnene i prisundersøkelsen som Finanstilsynet publiserte 14.02.24. Denne viste betydelige prisforskjeller på ett og samme fond fra ulike tilbydere.  Undersøkelsen omfatter 17 fondstilbydere og 67 verdipapirfond. Fondstilbydere er både forvaltningsselskap (eks KLP), banker (eks Sbanken) og verdipapirforetak (eks Nordnet). Lesetid artikkel: 6 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Finanstilsynet sier: "Fondstilbydernes prising av tjenestene varierer betydelig, noe som gir store utslag i sluttprisen til forbruker. Det er flere eksempler på at prisen på ett og samme verdipapirfond er dobbelt så høy hos en tilbyder sammenlignet med en annen . Nye prismodeller har redusert interessekonflikter og gitt større konkurranse i distribusjonsleddet. Samtidig har endringene ført til ulik pris for ett og samme verdipapirfond. Finanstilsynet har undersøkt prisene for verdipapirfond som tilbys forbrukere med et innskudd på...