Gå til hovedinnhold

Vil det amerikanske aksjemarkedet stige videre eller falle i 2. halvår 2023? - Ben Carlson

II noen blogginnlegg framover, vil jeg anbefale andre blogger (primært engelskspråklige) og kapasiteter innenfor investeringer, som jeg har stor glede av både å lese og følge selv. Dette er langsiktige investorer, som jeg opplever bidrar til forståelse og motivasjon for sparing og investeringer i aksjer og fond for folk flest. 

Vi skal starte med et glimt fra bloggen til Ben Carlson - A Wealth of Common Sense - som skriver korte og forståelige artikler om de store sammenhengene i investeringsuniverset. Meld deg gjerne på hans nyhetsbrev, så får du beskjed hver gang han har lagt ut en ny artikkel.

Ben Carlson er direktør for institusjonell eiendomsforvaltning hos Ritholtz Wealth Management. De utarbeider detaljerte investeringsplaner og administrerer porteføljer for institusjoner og enkeltpersoner for å hjelpe dem med å nå sine mål. I 2017 kom Ben Carlson på listen i USA over de 40 beste finansrådgiverne. Carlson har også en podcast, som er vel verdt å abonnere på.

Artikkelen, som jeg fritt gjengir i dag, har tittelen: "U.S. Stock Market Gains & Losses By the Numbers" og ble publisert 25.06.23 og jeg har som vanlig brukt ChatGPT som CoPilot.

Lesetid artikkel: 5 minutt.

---

S&P 500 har steget med mer enn 14% i år.


Ikke dårlig!

Jeg hadde en samtale med en finansjournalist denne uke, som ba meg komme med noen tanker om hva som er mest sannsynlig med tanke på ytelsen resten av året:

Hva tror du er mer sannsynlig fra nå av - at aksjene avslutter året ned eller opp 20%?

Evnen min til å forutsi kortsiktige markedsbevegelser er omtrent like pålitelig som å forutsi hvilke fotballspillere som vil stille for Detroit Lions i NFL, og ingen kan pålitelig spå hva aksjemarkedet vil gjøre neste gang. Mens ingen kan forutsi fremtiden når det gjelder aksjemarkedet, kan du bruke historiske avkastninger for å få noe kontekst rundt et bredt spekter av resultater.

Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidig ytelse og alt det der, men historiske avkastninger kan hjelpe når det gjelder å sette forventninger til hvordan aksjemarkedet generelt oppfører seg. For eksempel, når det gjelder spørsmålet jeg ble stilt denne uken om hvorvidt aksjemarkedet vil ende ned eller opp 20% for året, sier historien at opp 20% er et mer sannsynlig veddemål.

Jeg kjørte tallene på avkastnings-fordelingen for S&P 500 i løpet av kalenderåret 1928-2022, og det ser slik ut:


Her er en rask oppsummering:
  • Nesten 6 av hvert 10. år på aksjemarkedet har hatt gevinster på over 10%.
  • Litt over 1 av hvert 3. år har hatt en avkastning på 20% eller mer.
  • Nesten 1 av hvert 5. år var et år med oppgang på 30% eller bedre.
  • Mindre enn 1 av hvert 10. år har sett en kalenderårsavslutning med gevinster i området 5% til 10%.
  • Omtrent 1 av hvert 4. år har endt året med nedgang.
  • Rundt 1 av hvert 8. år har vært et år med tosifret nedgang.
Det amerikanske aksjemarkedet har vært mer sannsynlig å avslutte året opp 20% eller mer enn å være ned for året. Det er en ganske solid track record. Betyr dette at vi skal begynne å åpne champagneflaskene i forberedelse til et år med over 20% avkastning i 2023?


Du kan ikke ta historiske sannsynligheter for sannhet, men jeg mener du fortsatt at du kan bruke historiske avkastninger til å se en rekke muligheter, selv om fremtiden kan overraske oss med noe helt annet.

Mens store gevinster har vært et mer sannsynlig veddemål historisk sett enn de fleste investorer sannsynligvis forestiller seg, forekommer også store nedturer oftere enn noen mennesker antar. 

Her er en oppdatert oversikt over avkastningen i kalenderåret tilbake til 1928, sammen med topp-til-bunn-nedturer i løpet av disse kalenderårene:
Den gjennomsnittlige nedturen i løpet av året siden 1928 er på -16,4%. Ting var virkelig ille på 1930-tallet, men selv om vi ser på tallene siden 1950, ser vi fortsatt en gjennomsnittlig nedtur i løpet av året på -13,7%. 

Det amerikanske aksjemarkedet har gjort det bra i år (så langt), så noen investorer kan bli overrasket over å høre at vi allerede har opplevd en nedtur på nesten 8% i år (i februar og mars).

Kan det bli verre enn det fra dagens nivåer?

Selvfølgelig kan det det.

Nesten 60% av alle kalenderår har endt med gevinster på 10% eller mer, men 6 av hvert 10. år har også opplevd en nedtur fra topp til bunn på 10% eller verre. Så hvis vi ser etter noen fellestrekk her, bør du forvente både tosifrede gevinster og tosifrede tap i de fleste år.

Disse årene har ikke alltid overlappet, men dette er en av grunnene til at det å investere i aksjer kan være så utfordrende. Store gevinster og store tap er begge en del av gamet, noe som betyr at aksjemarkedet stadig leker med følelsene dine.

Jeg vet ærlig talt ikke hva som skjer videre herfra.

Men historien viser at vi bør forvente muligheten for både store gevinster og store tap.

Jeg vet at det ikke er veldig nyttig hvis du prøver å gjette hva som kommer rundt neste hjørne, men det er viktig å minne deg selv av og til om hvordan aksjemarkedet generelt fungerer.

Ben Carlson

---

Fortsatt god sommer!

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir jeg ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det!   


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fondsavkastning for folk flest 1. kvartal 2025

I denne artikkelen presenteres en analyse av avkastningen til fond som er blant de mest populære sparevalgene for nordmenn. Dette er basert på statistikk fra fondsforvaltere og avkastningstall fra Morningstar, og gir en oversikt over utviklingen i aksjemarkedene og hvordan denne har påvirket avkastningen for ulike fondstyper. Jeg har også satt sammen 5 ulike fondsporteføljer, som vi vil følge i denne rapporten framover. Dette tar jeg med for å gjøre det praktisk og anvendbart, der du også kan få litt tips og ideer til ulike typer porteføljer. Avslutningsvis vil denne kvartalsrapporten oppsummere de hovedfunnene som framkommer i fondsoversiktene, og presentere en enkel investeringsplan som gir deg som leser noen praktiske råd for fremtidig sparing. Lesetid artikkel: 5-10 minutt  -  CoPilot  har gjort avkastnings-beregningene for porteføljene og artikkelbildet er generert av KI. Kortfattet oversikt over kvartalsrapporten Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene Begrunnels...

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med. Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: " De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond ." Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍 Lesetid artikkel: 8 minutt. I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. H...

Hvilke norske aksjefond for folk flest har slått indeksen?

Skal du velge aktive eller passive aksjefond til porteføljen din? Ja, takk begge deler, vil jeg si med en gang, og jeg skal begrunne dette i denne artikkelen. På samme tid holder jeg fast på, slik jeg har skrevet om i mange år, at fundamentet for din sparing bør være i et billig globalt indeksfond. Lesetid artikkel: 6 minutt - CoPilot og Gemini har vært medforfatter av artikkelen og generert artikkelbildet. I følge Morningstar registrerte indeksfond innstrømninger på 747 milliarder dollar globalt i 2022, mens deres aktivt forvaltede motparter tapte 1.276 milliarder dollar. Med det klarte indeksfondene å øke sin andel av det globale markedet med 2,3% til 38%. Dette har ikke vært en kortsiktig trend, da indeksfondenes markedsandel vokste med omtrent 1% per år mellom 2008 og 2013, for så å ta fart og øke med 2% per år fra 2015 til 2020. I 2021 og 2022 økte indeksfondenes markedsandel av totale forvaltede aktiva med henholdsvis 2,45% og 2,31%. Flere og flere velger indeksfond! Forskning vi...

Når er et rentefond aktuelt for porteføljen?

Rentefond har vært litt i vinden de siste månedene. Det har vært noen medieoppslag, der analytikere har uttalt eksempelvis følgende: "Nå satser flere på alternativ til aksjer", "Bedre utsikter for renteplasseringer?" og "Rentene øker og børsene faller". Flere podcaster har også satt fokus på rentefond og hva man kan forvente av utvikling i disse, med stadig stigende renter. Noen vil også hevde at det er smart å ta ned risikoen i porteføljen og å sikre deler av kapitalen i rentefond. Det gjør de store pensjonsleverandørene. Med høy inflasjon vil i alle tilfelle penger på bankkonto tape seg i verdi. Er bankrenten på 1 % og inflasjonen på 5 %, så har du en negativ utvikling for kapitalen din på 4 %. Da vil rentefond i noen tilfeller være et godt alternativ til banksparing, for å oppnå noe mer avkastning, fortsatt med rimelig lav risiko. På denne bloggen skriver jeg stort sett om aksjefond, men jeg har fått noen spørsmål om rentefond og forsøker derfor å skriv...

Hvordan bør den som sparer i fond reagere på børsfall?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig fondsinvestor. Et av mine favoritt-sitater er av  Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid.  Benjamin Graham  har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk også kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 10 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og ins...