Gå til hovedinnhold

10 overraskelser fra første halvår 2023 - Charlie Bilello

I noen blogginnlegg framover, vil jeg anbefale andre blogger (primært engelskspråklige) og kapasiteter innenfor investeringer, som jeg har stor glede av både å lese og følge selv. Dette er langsiktige investorer, som jeg opplever bidrar til forståelse og motivasjon for sparing og investeringer i aksjer og fond for folk flest. 

Denne gang skal vi gi et glimt fra bloggen til Charlie Bilello - Bilello blog - som kommer med ukentlige tall og statistikker for det meste som skjer i det amerikanske aksjemarkedet. Dette er "statistikk-, tabell- og graf-himmelen" med korte tekster og mye illustrasjoner. For egen del har jeg stor nytte av å følge Charlie Bilello både på Twitter og å motta hans ukentelige oppdateringer. Du kan også få med deg gjennomgangene via hans YouTube-kanal.

Charlie Bilello er Chief Market Strategist hos Creative Planning, et nasjonalt anerkjent formuesforvaltningsfirma med over $200 milliarder eiendeler under forvaltning og rådgivning. I denne rollen produserer han engasjerende innhold med mål om å hjelpe investorer å oppnå bedre resultater. Bilello har også skrevet flere prisbelønnede bøker. 

Artikkelen, som jeg fritt gjengir i dag, har tittelen: "10 Surprises From the First Half of 2023" og ble publisert 25.06.23 og jeg har som vanlig brukt ChatGPT som CoPilot.

Lesetid artikkel: 5 minutt.

1. Resesjonen som aldri kom

Listen over indikatorer som angivelig forutsier en resesjon, var lang. Den inkluderte fallende aksjemarked, historisk lave forbrukerforventninger og inverteringen av rentekurven.


Men som Yogi Bjørn som kjent sa: Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden! Og halvveis gjennom 2023 venter vi fortsatt på at resesjons-profetiene skal bli oppfylt.

2. Analytikerne varslet nedgang i aksjemarkedet i 2023

27% i Bear Markedet i 2022 var preget av en bekymringsfull mur som var kjempehøy. Den inkluderte skyhøy inflasjon, stigende renter, strammere pengepolitikk fra sentralbanken, krigen i Ukraina og frykt for resesjon.


Strateger spådde faktisk et nedgangsår for aksjer i 2023, noe som er sjeldent for det alltid optimistiske Wall Street.


Hva har faktisk skjedd? En av de beste startene på et år i historien, der S&P 500 har steget nesten 16% i første halvdel.


Kanskje enda mer overraskende var kollapsen i volatilitet, der VIX-indeksen kom under 13, nivåer vi ikke har sett siden tidlig i 2020.

3. Bank kollapsen eller "The bank run"

Du ville ikke tro det ved å se på S&P 500 sin avkastning i år, men det var en mini-panikk i banksektoren som førte til de nest, tredje og fjerde største bankkollapsene i amerikansk historie.


Frykten for et nytt 2008 (Finanskrisen) ble raskt avkreftet da FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) absorberte alle tap over grensen, og alle innskytere kom uskadet fra det. Samtidig ga FED en massiv økning i likviditet til bankene ($392 milliarder), noe som avbrøt den jevne reduksjonen av balansen som hadde startet i april 2022.

Men mot slutten av juni ble alt dette snudd på hodet (en reduksjon på $393 i balansen). FED var tilbake på sitt forhåndsbestemte kvantitative strammingsspor, og bankkollapsene forsvant raskt fra hukommelsen til folk flest.


Hvis noen hadde fortalt deg at vi ville oppleve de nest, tredje og fjerde største bankkollapsene i løpet av første halvdel av året, ville du sannsynligvis anta at aksjemarkedet ville ha falt mye. Men i stedet ble smerten begrenset til regionale banker, mens de brede markedene skjøt i været.

4. Renten blir høyere lenger

I 2022 overrasket FED markedet ved å heve renten mye mer enn noen forventet, og den trenden har fortsatt så langt i 2023. Tidlig på året priset markedet inn at FED Funds-renten ville nå sitt høydepunkt på 4,75-5,00%, med rentekutt som skulle starte i andre halvdel av 2023.


Men FED økte renten over 5% i mai, og etter en pause i juni, forventes det nå fra mange at de vil øke renten nok en gang i juli (til et nivå mellom 5,25% og 5,50%).


Når det gjelder starten på rentekuttene, er forventningene blitt utsatt til 2024. "Høyere i lenger tid" virker å være det nye mantraet.

5. Veien tilbake til normalen

Frykten for at inflasjonsspiralen fra 2021-2022 skulle fortsette i 2023 har ikke materialisert seg. Den generelle konsumprisindeksen (CPI) har nå gått ned i 11 påfølgende måneder og sank til 4% i mai, ned fra en topp på 9,2% i juni 2022.

6. Boligmarkedet i USA

Ved slutten av 2022 pekte alle tegn på en kraftig nedgang i boligprisene, da stigende boliglånsrenter førte til et sammenbrudd i tilgjengeligheten.


Men det har ennå ikke materialisert seg, da Case-Shiller National Home Price Index er mindre enn 2% under sin tidligere høyeste notering.

Hva skjedde?

Mens etterspørselen har kollapset, har også tilbudet gjort det samme, og mangelen på tilgjengelige boliger støtter opp om prisene.

Hvorfor er det så få hus på markedet i USA?

62% av amerikanske boliglånsholdere har en rente under 4%, og 92% har en rente under 6%. Med nåværende boliglånsrenter på nærmere 7%, velger mange eksisterende huseiere å beholde sine nåværende boliger, noe som fører til en mangel på boliger som er til salgs.

7. Inntektene (Earnings) har hentet seg inn igjen

Inntekts-resesjonen som begynte i 2022 ble bredt forventet å fortsette i 2023.

Men markedsdeltakerne hadde ikke fullt ut forstått hvor raskt selskapene hadde tilpasset seg de skiftende forholdene, og S&P 500-inntektene viste faktisk en økning på 5% sammenlignet med året før.

8. AI-mania og gjeninnhenting for Big Tech

Man snakket knapt om Chat GPT i 2022, men alt dette endret seg raskt da tjenesten ble den raskeste noensinne til å nå 100 millioner brukere.

Kvartalsresultatene for Q1 var fullstendig preget av kunstig intelligens (AI), og bruken av begrepet økte kraftig.


NVIDIA ble raskt det mest fremtredende selskapet innenfor dette området og ledet foran alle aksjer i S&P 500 med stor margin, med en avkastning på 189% i første halvår.


NVIDIA ble medlem i  "1 trillion-klubbden" i mai 2023.


AI-maniaen førte til en gjenoppblomstring for Big Tech, der de mektige åtte (Nvidia, Meta, Tesla, Amazon, Apple, Netflix, Microsoft og Google) genererte uforholdsmessig høy avkastning sammenlignet med resten.


Apple avsluttet 1. halvår 2023 med en markedsverdi på over 3000 milliarder dollar!


Apples vekt på 7,6% av S&P 500 er den største noensinne for en enkeltaksje, med tilgjengelige data tilbake til 1980.

9. Reiseboom

Selv om data viser at forbrukerne muligens kjøper færre varer, har de på ingen måte redusert når det gjelder reise. Det var i gjennomsnitt 2,65 millioner amerikanske flyreisende per dag i uken før 4. juli, noe som var høyere enn noen 7-dagers periode i 2019.


10. Optimistenes triumf

Det var ingen mangel på bekymringer for investorene i 2022, men de som holdt fast ved eller la til i porteføljene sine, ble belønnet med en av de beste første halvårene i historien. Nesten alle viktige andelsklasser steg, noe som var helt motsatt av 2022.


Charlie Bilello

---

Fortsatt god sommer!

Med vennlig sparehilsen fra Svein - Consilum Futurum! (planlegg for framtiden)

Ansvarsfraskrivelse (disclaimer): På denne bloggen gir jeg ingen råd, men deler kunnskap og erfaringer. Du må gjøre dine egne valg når du skal gjøre dine investeringer. Agerer du på synspunkter eller kommentarer på bloggen, må du ta ansvar for det selv. Det kan også oppstå feil i artiklene, da detaljene til tider er mange og noe kan "glippe". Da er jeg takknemlig for tilbakemelding på det! 

Kommentarer

  1. Takk for flott artikkel. Jeg håper du aldri slutter å dele! :)

    SvarSlett
  2. Takk for hyggelig kommentar! Jeg synes det er viktig å dele det man har hatt nytte av selv og skal nok fortsette med det. Flott hvis noen kan bli inspirert og få mer innsikt gjennom å bli kjent med en kapasitet som Charlie Bilello!

    God sommer!

    Vennlig hilsen Svein

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Fondsavkastning for folk flest 1. kvartal 2025

I denne artikkelen presenteres en analyse av avkastningen til fond som er blant de mest populære sparevalgene for nordmenn. Dette er basert på statistikk fra fondsforvaltere og avkastningstall fra Morningstar, og gir en oversikt over utviklingen i aksjemarkedene og hvordan denne har påvirket avkastningen for ulike fondstyper. Jeg har også satt sammen 5 ulike fondsporteføljer, som vi vil følge i denne rapporten framover. Dette tar jeg med for å gjøre det praktisk og anvendbart, der du også kan få litt tips og ideer til ulike typer porteføljer. Avslutningsvis vil denne kvartalsrapporten oppsummere de hovedfunnene som framkommer i fondsoversiktene, og presentere en enkel investeringsplan som gir deg som leser noen praktiske råd for fremtidig sparing. Lesetid artikkel: 5-10 minutt  -  CoPilot  har gjort avkastnings-beregningene for porteføljene og artikkelbildet er generert av KI. Kortfattet oversikt over kvartalsrapporten Oversikt over utviklingen i aksjemarkedene Begrunnels...

Hvilke norske aksjefond for folk flest har slått indeksen?

Skal du velge aktive eller passive aksjefond til porteføljen din? Ja, takk begge deler, vil jeg si med en gang, og jeg skal begrunne dette i denne artikkelen. På samme tid holder jeg fast på, slik jeg har skrevet om i mange år, at fundamentet for din sparing bør være i et billig globalt indeksfond. Lesetid artikkel: 6 minutt - CoPilot og Gemini har vært medforfatter av artikkelen og generert artikkelbildet. I følge Morningstar registrerte indeksfond innstrømninger på 747 milliarder dollar globalt i 2022, mens deres aktivt forvaltede motparter tapte 1.276 milliarder dollar. Med det klarte indeksfondene å øke sin andel av det globale markedet med 2,3% til 38%. Dette har ikke vært en kortsiktig trend, da indeksfondenes markedsandel vokste med omtrent 1% per år mellom 2008 og 2013, for så å ta fart og øke med 2% per år fra 2015 til 2020. I 2021 og 2022 økte indeksfondenes markedsandel av totale forvaltede aktiva med henholdsvis 2,45% og 2,31%. Flere og flere velger indeksfond! Forskning vi...

Hvor mye sparer folk flest i måneden?

Bergens Tidende stiller spørsmålet: "Hvor mye sparer du i måneden?" til 12 tilfeldige personer på gaten i Bergen, og publiserer resultatet i en artikkel 22. september 2024. Et slikt tilfeldig utvalg av mennesker "på gaten" gir jo ikke et statistisk riktig bilde av befolkningen, men det er interessant å lese svarene! Og alle sparer litt eller imponerende mye hver måned. Fra 200 kroner til 8000 kroner pr måned. Til ulike formål. Og folk fra de fleste aldersgrupper er med. Artikkelen poengterer også noe som jeg synes er svært gledelig: " De siste fem årene har antall spareavtaler i fond økt med hele 90 prosent. Halvparten av alle nordmenn sparer nå i fond ." Og kanskje kan du bruke mine innspill her for å motivere familie, venner og kollegaer til å komme i gang med systematisk sparing i fond! 😀👍 Lesetid artikkel: 8 minutt. I pressemelding fra Klarna i høsten 2023 framkommer det at nordmenn globalt er i toppsjiktet når det gjelder sparing og investeringer. H...

Hvordan bør den som sparer i fond reagere på børsfall?

De som jevnlig leser min blogg, vil nok ha merket seg at jeg forsøker å spre faktabasert optimisme om det å være en langsiktig fondsinvestor. Et av mine favoritt-sitater er av  Charlie Munger , som sier at de store pengene ligger ikke i kjøp og salg, men i ventingen. I å være tålmodig. I å være investert. I å vite at markedene svinger, men historisk når nye all time highs over tid.  Benjamin Graham  har sagt at det ikke er markedet som er din verste fiende, men du selv. Din langsiktige plan er til enhver tid truet av din evne til å takle svingninger, og ikke minst fall i markedsverdier. Korreksjoner er imidlertid noe som over tid er helt normalt, og vi skal se litt på akkurat dette i denne artikkelen. Og hvorfor det faktisk også kan være bra for din portefølje. Artikkelen er skrevet med Bing Chat som CoPilot, men kvalitetssikret av artikkelforfatter. Lesetid artikkel: 10 minutt. Bildet er laget med hjelp av AI i Bing Chat fra Microsoft Denne artikkelen er bygget på og ins...

Når er et rentefond aktuelt for porteføljen?

Rentefond har vært litt i vinden de siste månedene. Det har vært noen medieoppslag, der analytikere har uttalt eksempelvis følgende: "Nå satser flere på alternativ til aksjer", "Bedre utsikter for renteplasseringer?" og "Rentene øker og børsene faller". Flere podcaster har også satt fokus på rentefond og hva man kan forvente av utvikling i disse, med stadig stigende renter. Noen vil også hevde at det er smart å ta ned risikoen i porteføljen og å sikre deler av kapitalen i rentefond. Det gjør de store pensjonsleverandørene. Med høy inflasjon vil i alle tilfelle penger på bankkonto tape seg i verdi. Er bankrenten på 1 % og inflasjonen på 5 %, så har du en negativ utvikling for kapitalen din på 4 %. Da vil rentefond i noen tilfeller være et godt alternativ til banksparing, for å oppnå noe mer avkastning, fortsatt med rimelig lav risiko. På denne bloggen skriver jeg stort sett om aksjefond, men jeg har fått noen spørsmål om rentefond og forsøker derfor å skriv...